Alt om amning: vigtig info og momkind tips

Der er en stejl læringskurve forbundet med amning, og de færreste er så heldige at gennemleve et helt ammeforløb uden bump i vejen. Det bliver som ofte lettere efter den første måneds tid, når din mælkeproduktion er etableret, og du og den lille har lært hinanden lidt bedre at kende.

Ammeforberedelse

I virkeligheden bør ammeforberedelse være integreret i fødselsforberedelse på lige fod med vejrtrækningsøvelser og smertehåndtering. På den måde er du bedre forberedt på, hvad korrekt amning indebærer, og du kan få gode råd til amning – f.eks. i forhold til øgning af mælkeproduktion.

Hvorfor er amning svært?

Indimellem er det et mysterie, hvorfor amningen går galt. Faktisk vil størstedelen af kvinder i større eller mindre grad have udfordringer i forbindelse med ammeopstart i efterfødselstiden. Brysterne er fyldte med mælk, barnet er sulten, men det fører kun til gråd og ømme brystvorter, når den lille lægges til?!

Der kan ligge mange årsager bag dine ammeproblemer – både psykiske og fysiske. Hvis du f.eks. har indadvendte brystvorter, er det sværere for den lille at få fat. Her kan ammebrikkerog andre ammeprodukter i nogle tilfælde hjælpe. Det er f.eks. en rigtig god ide at købe en brystpumpe. Desuden er det ikke unormalt, at ammeproblemer skyldes et stramt tungebånd hos barnet. Somme tider kan klip af tungebånd gøre det lettere.

Det er forståeligt, hvis du i al din frustration kan opleve en irrationel vrede over for det lille skrigende barn. Disse følelser er ikke forbudte, og det kan somme tider hjælpe at dele dem med andre nybagte mødre. Husk: du gør det så godt du kan, og en god mor sidder ikke i brysterne!

Amning eller flaske?

Mens amning for nogle kvinder er naturligt og intuitivt, finder andre det møgbesværligt og opslidende. Der kan være mange både fysiske og psykologiske årsager til, at man som mor helt fravælger amning til fordel for modermælkserstatning, og for mange kvinder er det et sårbart emne.

Der bør aldrig være skam forbundet med at give flaske til den lille. Og lad os slå fast en gang for alle, at det vigtigste er, at baby er mæt! 

Hvor ofte skal baby spise?

Amning af en nyfødt er noget nær en fuldtidsbeskæftigelse, da nyfødte børn har en forsvindende lille mavesæk, der meget hurtigt bliver fyldt op. Hertil kommer at modermælk er letfordøjeligt. Det tager længere tid for modermælkserstatning at komme igennem systemet, og derfor døjer flaskebørn oftere med forstoppelse.

Hvor mange våde bleer i døgnet?

Antallet af våde bleer ændrer sig i takt med at barnet vokser. I starten vil der være flere amninger og derfor flere bleskift, da spædbarnets mave ikke er meget større end en abrikos. Antal våde bleer falder med alderen. Når baby er 3-6 måneder gammel, kan du regne med 6-8 våde bleer i døgnet.

Hvor længe skal man amme?

Herhjemme anbefaler sundhedsmyndighederne, at man fuldammer eller giver modermælkserstatning frem til 6 måneders-alderen. Frem til barnet er 1 år gammel bør modermælken dække cirka halvdelen af barnets energibehov, mens der suppleres med fast føde. Man kan lige så stille begynde at tilbyde skemad, når baby er 5-6 måneder gammel.

Fra barnet er rundet det første leveår kan du introducere sødmælk i stedet for bryst og modermælkserstatning. Det er dog vigtigt at understrege, at valget om at stoppe amningalene er dit og/eller dit barns. Amning er nemlig en personlig affære.

Hvor lang tid tager en amning?

En amning kan tage alt mellem 5 minutter og tre kvarter, men hvor længe ammer man reelt set? Det er svært at time, da barnet godt kan ligge ved brystet uden hele tiden at spise. Hertil kommer spørgsmålet om, hvor hurtigt barnet tømmer brystet.

Har du høj mælkeproduktion, vil barnet typisk tømme brystet hurtigere, end hvis du producerer for lidt mælk. Uanset hvad, er det rigtig vigtigt, at du giver den lille god tid ved brystet. Det er svært at spise, hvis man kan mærke, at mor stresser.

Baby vil ammes hele tiden!

Der er ikke noget unormalt ved et barn, som gerne vil ammes ofte og i lang tid ad gangen. Dette gælder især amning af nyfødt, da verden fra deres perspektiv er stor og overvældende, og mors varme bryst giver den ultimative tryghed.

Kan man amme for meget?

Nej! Bryster er skabt så smarte, at de automatisk justerer mængde og næringsindhold, så det er tilpasset barnets behov. Du kan ikke overfodre dit barn, og et barn bliver hverken forkælet eller krævende, hvis du ammer dem, når de er sultne eller har brug for trøst ved brystet.

Taber man sig af at amme?

Visse kvinder oplever, at kiloene fra graviditeten rasler af i takt med, at baby vokser med den gode næring fra brystet. Andre bemærker enten lille eller ingen effekt. Det er i høj grad genetisk bestemt, om du ser et større eller mindre vægttab i forbindelse med amning, ligesom din vægt inden graviditeten spiller ind.

Ømme brystvorter

Det er en myte, at man får ømme brystvorter af at amme for længe. Det gælder i højere grad, at dårlig ammeteknik kan volde skade, ligesom hyppig sugen, tryk og savl i sig selv er hård kost. Husk at bruge en god ammecreme, der lindrer, blødgør og fungerer som barriere.

Bryster efter amning

Dine bryster kan muligvis vende tilbage til den størrelse og form de havde før. Nogle kvinders bryster forbliver store, nogle krymper og andre oplever at få lange bryster. Hvorvidt dine bryster efter amning bliver slappe er i høj grad bestemt af genetik. Desuden spiller vægtøgningvægttab og alder en rolle.

Uanset hvad anbefales det, at du investerer i en rigtig god amme bh, der har rigeligt med stretch, så den sidder godt til – både når mælken løber til, og når brystet er tømt.

Ammetips og ammemyter

Det kan være dybt udmattende at finde vej i junglen af ammeteknik og ammestillingerammeindlæg og lanolinsalver. Efter fødslen får du måske hjælp til at lægge den lille til brystet, mens du er på hospitalet og efterfølgende vil din sundhedsplejerske kunne give dig et par gode ammetips med på vejen.

I de seneste år er det blevet mere populært at søge rådgivning hos såkaldte amme-coaches eller ammerådgivere, ligesom amning er begyndt at fylde mere i fødselsforberedelseskurser. Du kan også søge alternative måder at gribe dine ammeproblemer an. Der er f.eks. nogle kvinder, der sværger til hvidtøl og særlig ammethe.

Der er dog forskel på teori og virkelighed, og nogle kvinder oplever, at uanset hvor meget vejledning de får, fungerer det bare ikke. Måske du foretrækker at pumpe ud og opbevare brystmælk til flaske, eller måske modermælkserstatning bliver den rette vej for din familie.

Er din baby urolig ved amning?

Der kan være mange årsager til, at den lille vrider sig eller spænder ud som en flitsbue under amningen. Du bør ikke bekymre dig, hvis det sker af kortere varighed fra tid til anden, men hvis problemet varer ved – og intensiveres – bør du få det undersøgt.

En smule urolighed kan skyldes, at du har spist noget mad, der giver mælken en anderledes smag. Det kan også skyldes mavekneb. Hvis der sker meget omkring jer, kan dette også gøre baby urolig ved brystet. Er problemet vedvarende kan det være en ide at se på din ammeteknik med støtte fra en sundhedsplejerske eller ammeekspert.

Baby vil ikke amme

Der kan være mange grunde til, at dit barn nægter at tage brystet, og det kan være noget nær det mest frustrerende for den trætte mor. De fleste mødre vil på et eller andet tidspunkt bekymre sig, om den lille får nok at spise. Dette gælder især, når den eneste næringskilde kommer fra brystet.

Det kan være svært ikke at tage det personligt, når baby skriger ind i brystet og skubber dig bort. Du skal dog huske på, at et barn aldrig bevidst vil gå i sultestrejke for at trodse dig. Måske han eller hun er på vej ind i et appetitspring og bliver frustreret over ikke at blive mæt hurtigt nok. Desuden kan det være, at barnet er syg eller har noget stivhed i nakken, hvilket fx kan ske, hvis der blev anvendt sugekop ved fødslen.

Ammeerfaringer – del del del!

Når du deler ammeerfaringer med dine medmødre – uanset om de er gode eller dårlige – bidrager du til at sprede viden om et enormt komplekst emne. Amning er en personlig oplevelse, der kan udspille sig på mange forskellige måder. Du er ikke alene, hvis du synes det er dødsvært og frustrerende! Det er trods alt en helt ny disciplin din krop skal i gang med.