Amning og p-piller: Må jeg bruge p-piller når jeg ammer?

Hmm, hvordan var det nu liiige med amning og p-piller? Og er minipiller egentlig en bedre løsning, mens du ammer? Her får du svar på alt du behøver at vide om amning og prævention

Kvinde der ammer

Sidst opdateret d.

Stine Fürst

Faktachekket af:

Stine Fürst

Gynækolog

Når man er gravid kan det nogle gange føles som om der er en endeløs liste af regler, man skal holde styr på, både i forhold til hvad man må spise, drikke, eller gøre. Der er så meget, at man næsten ikke kan vente til efter fødslen, og man endelig kan spise uden at google “må man egentlig spise… når man er gravid?” hver eneste gang man får noget nyt på tallerkenen. 

Men hvis du ammer, er du der desværre ikke helt endnu. Der er stadig liiige et par ting, du skal være opmærksom på. Det, du indtager, kan nemlig godt gå i modermælken og ende i babys lille mave. Man hører ofte at sådan noget som chokolade og amning er en dårlig kombi. Så hvad med sådan noget som p-piller? Kan man tage dem, mens man ammer, eller er det endnu en ting, der ryger på vent lidt-listen?

Må jeg tage p-piller, når jeg ammer?

Det helt korte svar er i princippet ja – du må godt tage p-piller, mens du ammer. MEN der er lige et par ting, du skal være opmærksom på. Langt de fleste fagpersoner fraråder nemlig p-piller, mens du ammer, på grund af deres høje indhold af hormonerne østrogen og gestagen.

Disse hormoner kan nemlig påvirke din mælkeproduktion og nedsætte mængden af mælk, du producerer. Derfor anbefales det at vente, til amningen er godt på plads, før du begynder på p-piller, hvis det altså er den præventionsform, du ønsker.

Stine Fürst, som er speciallæge i gynækologi og obstetrik, skriver at hun helt fraråder p-piller til ammende mødre, da der findes mange gode og bedre alternativer, specielt i den periode.

Hvorfor undgå p-piller, når jeg ammer?

Den primære grund til, at du bør overveje at undgå p-piller, mens du ammer, er det høje hormonniveau. P-piller indeholder nemlig både østrogen og gestagen i mængder, der kan påvirke din mælkeproduktion og i værste fald nedsætte den markant. Det kan gøre amningen sværere, end den behøver at være, og i nogle tilfælde risikerer det helt at spænde ben for et ellers godt ammeforløb. 

Så hvis du ønsker at amme, er det derfor en god idé at tænke en ekstra gang over, hvordan din præventionsform kan spille sammen med mælkeproduktionen, så det både kan fungere for dig og baby.

En anden vigtig grund til at overveje en anden præventionsform end p-piller, mens du ammer, er, at hormonerne her påvirker hele kroppen, og en lille andel kan faktisk ende i modermælken.

Derfor fraråder mange fagpersoner p-piller i ammeperioden. Derudover øger p-piller risikoen for blodpropper i benene, hvilket er noget man helt kan undgå med andre alternativer. Det betyder dog ikke, at der ikke findes læger, der stadig udskriver dem. Så hvis du overvejer det, er det en god idé at lave lidt research og tage en snak med din læge om, hvad der passer bedst til dig og din situation lige nu.

Har p-piller indflydelse på min mælkeproduktion?

P-piller kan have en ret stor indflydelse på din mælkeproduktion og faktisk nedsætte den betydeligt. Derfor anbefales det, at du venter med at bruge p-piller som præventionsform, indtil din amning er godt etableret. Det er dog vigtigt at vide, at selv da, kan p-piller stadig påvirke din mælkeproduktion og potentielt skabe udfordringer i ammeforløbet. Hvis du ønsker at amme, kan det derfor være en god idé at overveje andre præventionsformer, der er mere skånsomme for både dig og din mælkeproduktion.

Læs mere om hvad du kan gøre hvis din mælkeproduktion falder her: 9 råd til at øge mælkeproduktionen 

prævention når man ammer, ppiller, kondomer, spiral

Minipiller eller p-piller?

Hvad så med minipiller og amning? og hvad er bedst, når du ammer? Er det p-piller eller minipiller? Der er faktisk en ret stor forskel.

Minipiller indeholder en lavere mængde hormoner og kun gestagen, hvilket betyder, at de ikke i samme grad går over i modermælken eller påvirker barnet. De ser heller ikke ud til at have en negativ effekt på mælkeproduktionen, hvilket gør dem til et bedre match, hvis du ønsker at amme og samtidig bruge hormonel prævention.

En af de store fordele ved minipiller er, at de beskytter op til 98 % mod graviditet, hvis de tages korrekt. Samtidig indeholder de en lavere mængde hormoner end p-piller og øger ikke risikoen for blodpropper, hvilket jo klart er et plus.

Ulempen? De skal tages hver dag, på nogenlunde samme tidspunkt, så det er endnu en ting der skal på huskelisten. Og lad os være ærlige... når man knap nok husker at spise frokost på barsel, kan det være lidt af en udfordring. Derudover beskytter minipiller kun mod graviditet, men ikke mod infektioner eller kønssygdomme, så det er også værd at have med i overvejelserne.

Alternativ prævention når du ammer 

Det kan godt være lidt uoverskueligt at sætte sig ind i prævention efter fødsel. Men heldigvis findes der flere præventionsmuligheder, der ikke påvirker din mælkeproduktion, mens du ammer. Så hvad er egentlig den bedste form for prævention i forbindelse med amning? Her er et lille overblik over nogle af de mest brugte, både med fordele og ulemper, så du forhåbentlig kan finde det, der passer bedst til dig.

Kondom

Fordele:

  • Beskytter både mod graviditet og kønssygdomme.
  • Ingen hormoner = ingen påvirkning af kroppen eller amning.
  • Kan bruges spontant og kræver ingen forberedelse.

Ulemper:

  • Kan mindske følsomheden for nogle.
  • Skal bruges hver gang, hvilket kan føles upraktisk.
  • Kan springe eller bruges forkert, hvilket kan øge risikoen for graviditet.

 

Pessar

Fordele:

  • Hormonfri og har ingen effekt på mælkeproduktionen.
  • Kan sættes op i god tid inden samleje, så det ikke forstyrrer øjeblikket.
  • Genanvendeligt og kan bruges i flere år.

Ulemper:

  • Kræver øvelse at placere korrekt.
  • Skal bruges sammen med sæddræbende creme, som kan give irritation.
  • Beskytter ikke mod kønssygdomme.

 

Hormonspiral

Fordele:

  • Indeholder kun gestagen og påvirker sjældent mælkeproduktionen.
  • Langtidsholdbar (3-8 år), men kan fjernes, hvis du fortryder.
  • Mange oplever lettere eller helt udeblevne menstruationer.

Ulemper:

  • Kan give pletblødninger og uregelmæssige blødninger i starten.
  • Skal sættes op af en læge.
  • Nogle oplever bivirkninger som humørsvingninger eller hovedpine.

 

Kobberspiral

Fordele:

  • 100 % hormonfri og påvirker ikke amningen.
  • Langtidsholdbar (kan sidde i 5 år).
  • Ingen risiko for hormonelle bivirkninger.

Ulemper:

  • Kan give kraftigere og mere smertefulde menstruationer.
  • Skal også sættes op af en læge.
  • Beskytter ikke mod kønssygdomme.

 

Naturlig prævention (brug af cyklus-tracking, temperatur & sikre perioder)

Denne metode kan generelt være lidt svært at bruge når man ammer, da mange ikke har menstruation efter fødsel, og i det første lange stykke tid af deres ammeforløb, men hvis du er en der hurtigt har fået genetableret din cyklus, kunne det her måske være en god metode for dig.

Fordele:

  • Helt naturlig og fri for hormoner.
  • Giver en dybere forståelse af din krop og cyklus.
  • Ingen bivirkninger eller fysiske indgreb.

Ulemper:

  • Kræver meget præcis tracking og forståelse af din cyklus.
  • Svær at bruge under amning, da cyklussen ofte er uregelmæssig i starten.
  • Ingen beskyttelse mod kønssygdomme.
  • Risikoen for graviditet er højere end ved andre præventionsformer, hvis metoden ikke bruges helt korrekt.

 

Den bedste præventionsform er den, der passer til dig og din situation. Tag en snak med din læge, hvis du er i tvivl,  så du kan vælge den løsning, der føles rigtig for dig.

Læs også

Prævention efter fødsel: Hvad skal jeg vælge?

Godt at vide: Amning og medicin

Lange bryster, nisseøl og amme-the – Vi tester 7 myter om amning

9 råd til at øge mælkeproduktionen