Hvornår løber mælken til?

Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind
19. marts, 2022

Amning
7 min.

Evnen til at producere mælk er bare en af mange grunde til, at kvindekroppen er fantastisk, og det er en vild oplevelse, når brystet for første gang fyldes med mælk.

Du får store bryster. Rigtig store bryster! Og de drypper nok lidt. Men hvad er det rent faktisk der sker i barmen, når mælkeproduktionen sætter i gang? Det får du svar på her, når vi stiller skarpt på det første nedløb af mælk efter fødslen.

Mælkeproduktion i graviditeten

Ømme og spændte bryster er et af de tidlige tegn på graviditet, og for nogle kvinders vedkommende vil ændringerne faktisk kunne mærkes allerede få uger efter befrugtning har fundet sted. Det betyder dog ikke, at din mælkeproduktion allerede går i gang, mens baby er på størrelse med et sesamfrø.

Nej, ømme bryster i starten af graviditeten skyldes kort sagt, at den indledende bølge af graviditetshormoner påvirker brystvævet. Under graviditeten holdes mælkeproduktionen nede af hormonet progesteron, som produceres af moderkagen.

Når moderkagen så er blevet født (ja, moderkagen skal også fødes!), falder niveauet af progesteron lynhurtigt. Samtidig peaker “mælkehormonet” prolaktin, som allerede begyndte at blive dannet undervejs i graviditeten for at forberede brystkirtlerne.

Cirka midtvejs i svangerskabet starter produktionen af den såkaldte råmælk, og det er helt normalt at gravide drypper en smule fra brystvorterne i ny og næ, hvilket især sker i forbindelse med sex, når kroppen frigiver oxytocin (“kærlighedshormonet” ).

Nogen kvinder oplever at lække mælk i tredje trimester med sådan en volumen, at det til tider kræver et ammeindlæg. Det er hverken unormalt eller farligt, men man kan godt blive lidt overrasket, da tilløbet af råmælk ikke mærkes på samme måde, som når den blivende modermælk løber til. Så det kan altså føles lidt som regn fra en skyfri himmel!

Hvornår løber mælken til?

Mælken løber til et sted imellem 24 – 72 timer post partum. Typisk lidt hurtigere for flergangsfødende. Men er baby ikke sulten umiddelbart efter fødslen? Jo, givetvis. Men bare rolig, indtil mælken løber til, kan du nære den lille ny med råmælk, som gradvist erstattes af den mere fede og laktoserige overgangsmælk, indtil du producerer den blivende modermælk.

Du kan godt få ømme brystvorter de første gange barnet lægges til – også inden mælken løber til. Det er derfor smart at være obs. på ammestillinger og god sutteteknik fra første færd.

Hvad er råmælk?

Råmælk (kolostrum) er babys første føde. Det er et superkoncentreret sekret spækket med næring og antistoffer, der – trods en mindre volumen end rigtig modermælk – giver den nyfødte alt, hvad han/hun behøver. Den tidlige mælk er skræddersyet til babys umodne mavetarmsystem, så når råmælken omtales som “flydende guld” skyldes det altså ikke kun den gyldne farve!

For nogle kvinder kan det være en god ide at håndudmalke råmælk fra omkring uge 37+0, så der er lidt ekstra til baby som supplering i de første dage. Det kan især være relevant for kvinder, der af forskellige årsager – herunder højt BMI, graviditetsbetinget diabetes og/eller PCOS – forventes at få større vanskeligheder med mælkeproduktionen.

Desuden kan det anbefales at håndpumpe råmælk til fryseren, hvis du venter flerlinger, et væksthæmmet barn, en baby med downs syndrom eller et barn, der har en hjertesygdom. Sørg for at følge samme retningslinjer for hygiejne som gælder ved opbevaring af modermælk.

OBS: Tal altid med din jordemoder eller fødselslæge først, hvis du overvejer, om udmalkning af råmælk inden fødslen kunne være en god ide for dig og dit barn.

5 sikre tegn på at din mælk er løbet til

  • Spændinger i brysterne
  • Følelsen af fylde og tyngde
  • Strammere hud – især ved areola
  • Brysterne mærkes hårde
  • Mælk drypper/løber/sprøjter(!)

Det går sjældent stille af, når brystet for første gang fyldes med mælk, men ingen siger, du kommer til at opleve alle disse tegn – og på samme tid. Desuden vil intensiteten af f.eks. brystspændinger, når mælken løber til, variere fra kvinde til kvinde.

Ligesom det gælder for gener i graviditeten og smerter i forbindelse med fødslen, er det vigtigt at minde om, at alle kroppe og fødsler er unikke. Det kan derfor sagtens være, at du mærker det første tilløb af mælk noget anderledes end din veninde/kollega/søster.

Gør det ondt når mælken løber til?

Det er svært at komme uden om lidt smerter, når mælken løber til. Blodtilførslen øges gevaldigt, og væske ophobes i brystvævet, mens mælkekirtlerne bliver fyldt til bristepunktet med de dyrebare dråber. Dine bryster vil føles spændte og udspilede – måske endda stenhårde, og det vil altså med al sandsynlighed give noget ømhed.

I besvarelsen af spørgsmålet, ‘hvordan føles det når mælken løber til?’, skal man heller ikke glemme den emotionelle påvirkning af hormonernes hærgen.

Mange kvinder skal igennem en større eller mindre tudetur. Det er hverken forkert eller unormalt at græde, når mælken løber til, og ligesom det gælder for den såkaldte baby blues, er det altså ikke ensbetydende med, at du udvikler en fødselsdepression.

Feber når mælken løber til

Nogle nybagte mødre får feber og lettere kulderystelser. Det er ikke i sig selv farligt at få en anelse feber, når mælken løber til, men hvis du i flere dage registrerer temperaturer over 38,5, kan det være tegn på brystbetændelse. Kontakt altid din sundhedsplejerske eller læge, hvis du er i tvivl.

5 gode råd når mælken løber til

  • Let presset ved at pumpe lidt mælk ud
  • Tag varme bade og massér brystet under bruseren
  • Brug en køle/-varmepose som naturlig smertelindring
  • Sørg for at få hvilet dig en masse – helst fladt på ryggen
  • Læg barnet til brystet ofte igennem hele døgnet

Hvornår løber mælken til efter kejsersnit?

Føder du ved kejsersnit, skal du være forberedt på, at det tager længere tid, før mælken løber til. Der vil måske være tale om 5 dage, hvor du kun producerer råmælk, og i nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at supplere med en smule donormælk eller modermælkserstatning.

Kejserinder kan amme lige så vel som kvinder der føder vaginalt, men smerten i forbindelse med heling sammen med den stress, der måtte være knyttet til akutte kejsersnit og andre voldsomme fødselsoplevelser, kan altså gå ind og påvirke mælkeproduktion.

Operationssåret kan desuden betyde, at det kan være sværere at lægge den lille til og finde en behagelig amme-position.

Kejsersnit eller ej, så skaber du de bedste forudsætninger for mælkeproduktion og succesfuld ammeopstart ved at ligge hud til hud med baby og tilbyde brystet ofte.

Vær ikke bange for at bede hospitalets personale om praktisk hjælp til at få den lille lagt til brystet og sørg for at have en god støtte i hjemmet efter udskrivelse, så du kan få hvile og ikke kommer til at overanstrenge dig.

Får baby ondt i maven når mælken løber til?

Det tager lidt tid for babys mavetarmsystem at vænne sig til modermælk, efter han/hun i godt og vel 9 måneder er blevet næret gennem blodbanerne. Der vil helt naturligt opstå lidt mavekneb, når mælken sammen med små luftbobler begynder at løbe igennem de bittesmå tarme.

Uanset om du ammer eller giver flaske, er det svært helt at undgå, at der bliver slugt lidt luft. Du kan modvirke mavekneb ved at hjælpe baby til at bøvse godt af. Det er godt at gøre dette umiddelbart efter hvert måltidet, ligesom du kan lindre babys mavesmerter med babymassage, hvor du f.eks. laver forsigtige cyklende bevægelser med de små ben.

Mælken løber ikke til

Der kan være flere årsager til, at mælken ikke løber til som forventet, indenfor de først par døgn post partum. Kvinder med diabetes eller polycystisk ovariesyndrom (PCOS) har typisk forsinket nedløb efter fødslen, og det samme gælder kvinder, der føder for tidligt eller ved kejsersnit.

Når mælken ikke løber til skyldes det som regel hormonelle ubalancer forårsaget af stress. Ved en meget præmatur fødsel, akut kejsersnit eller anden form for voldsom fødselsoplevelse kan stresshormoner holde mælkeproduktionen tilbage.

Hvis mor og barn adskilles umiddelbart efter fødslen, f.eks. pga. en operation eller behandling på neonatal-afdeling, vil det sandsynligvis også betyde, at din mælkeproduktion forsinkes. Visse typer medicin kan forsinke mælkens tilløb yderligere. Sørg for at spørge din læge eller jordemoder, hvis du er i tvivl, om der er sammenhæng mellem din mælkeproduktion og medicin.

Det er vigtigt at pakke lidt tålmodighed i hospitalstasken, da det er svært at skynde på kvindekroppens magiske funktioner i forbindelse med en fødsel. Men alligevel skal det siges, at der er et par ting du kan gøre for at skynde på mælketilstrømningen.

5 gode råd hvis mælken ikke løber til

  • Slap af så godt du overhovedet kan i både krop og sind
  • Tryk på brystet (brystkompression) for at stimulere nedløbsrefleksen
  • Dyrk en masse hud til hud for at booste produktionen af oxytocin
  • Læg barnet til mange gange i løbet af hele døgnet
  • Prøv at massere og pumpe råmælk ud med hånden

Mælken løber selvsagt ikke til hurtigere af, at du bekymrer dig eller føler dig forkert – tværtimod er det en ond cirkel, da stress kun gør mælkeproduktion (og amning generelt) sværere.

Her til slut er det vigtigt at minde om, at du sagtens kan få en god amning op at køre, selvom uforudsete omstændigheder ved fødslen gør, at du og den lille ikke fik en flyvende start. Og husk på, at begyndervanskeligheder er helt normale, hvad enten mælken løber hurtigt til eller ej.

Kilder: Johns Hopkins Medicine, Den gode barsel, Regionshospitalet Randers