Guide: Smertelindring under fødslen

Udgivet | Senest opdateret | Af Celina Albæk, team momkind

Smertelindring under fødslen er et følsomt emne, og ligesom der kan være stor skam forbundet med at føde ved kejsersnit, oplever nogle fødende kvinder det som et nederlag, hvis der bliver behov for medicinsk smertelindring til fødslen.

Hvilken smertelindring skal jeg vælge til fødslen?

Planlægning omkring fødslen – og forældreskabet generelt – er en aldeles privat sag. Det er din krop og dig, der skal udholde smerterne, når den store dag oprinder. Det vigtigste er derfor, at du føler dig tryg, og at din partner eller fødselshjælper støtter dig i dine valg.

Er du flergangsfødende, vil tidligere erfaringer garanteret spille en afgørende rolle for valget. Hvis f.eks. bistik havde nul virkning, da dit første barn kom til verden, vil du formentlig ikke hælde til denne form for smertelindring ved lillebrors fødsel.

Det vigtigste er, at du vælger smertelindring på et informeret grundlag med øje for både fordele og ulemper. Og så skal du huske på, at man desværre ikke kan være forberedt på alt. Du har altid ret til at sige til og fra, og der er intet galt i at ændre i fødselsplanen undervejs, hvis omstændighederne kræver det.

Ikke-medicinsk smertelindring

Mange higer efter den naturlige fødsel uden medicin, og det kan der være mange grunde til. Måske du drømmer om at opleve fødslen med alle smerterne for at møde din indre urkvinde, måske du håber på en spirituel forbindelse til the divine feminine, eller måske du bare gerne vil udenom potentielle bivirkninger.

LÆS OGSÅ: Hvor ondt gør det egentlig at føde?

Uanset hvad der ligger til grund for dit valg, så findes der flere former for ikke-medicinsk smertelindring. Så frygt ej, der er en række effektive alternativer, hvis morfin og andre former for medicin ikke falder i din smag!

Dog skal man være opmærksom på, at smertelindrende midler kan virke lidt forskelligt fra person til person, og ikke-medicinske midler kan faktisk også have ulemper og bivirkninger.

Massage under fødslen

En god omgang massage er måske ikke det første, du tænker på som smertelindring under fødslen, men fysisk kontakt kan både afslappende og aflede smertesignalerne. Mange har gavne af at blive masseret over lænden, når veerne går amok, ligesom rebozo massage – som undervises på mange fødselsforberedelseskurser – kan være til stor gavn.

Fordele og ulemper ved massage

Berøringen kan fungere som naturlig smertelindring, der endda kan udløse feel-good-hormonet oxytocin. Sidstnævnte står også for at skabe veer, og berøringen kan derfor hjælpe veerne til at blive mere effektive. På den anden side kan massage virke distraherende, hvis du f.eks. oplever, at berøringerne er for blide eller for hårde.

Varmepude som smertelindring

Den gode gamle varmepude, som de fleste nok kender fra menstruationssmerter og sportsskader, er et genialt redskab til smertelindring under fødslen. Varmen kan nemlig virke beroligende på de spændte muskler og mindske ligamentsmerter. Du kan med fordel lægge din varmepude på lænden, hvor det kan gøre rigtig ondt under veerne.

Fordele og ulemper ved at bruge varmepude

En ulempe kan være, at varmepuden mister varme efter et stykke tid, så den måske ikke gavner i det øjeblik, hvor du mest har brug for den. Dette undgår man kun fuldstændig ved at vælge en el-varmepude. Sørg for at tilegne dig en (eller flere) af høj kvalitet.

Ligesom det gælder for isbind til lindring af smerter i mellemkødet efter fødslen, er det en fordel at have flere varmepuder ved hånden. Og efter fødslen skal du bestemt ikke smide den ud. Det kan f.eks. være, at du får brug for varmepuden, hvis du skulle være så uheldig at udvikle brystbetændelse i forbindelse med amning.

Varmt vand

Bruserens varme stråler kan føles skønt som naturlig smertelindring i starten af fødslen, men du skal af gode grunde ikke stå i brusekabinen, når presseveerne sætter ind. Når veerne kommer med kortere mellemrum, og du har udvidet dig tilpas meget, er det med at komme op i fødekarret.

Det er blevet enormt populært at føde i vand, og du kan sågar låne et fødekar fra hospitalet, hvis du ønsker at bringe dit barn til verden ved en hjemmefødsel.

Fordele og ulemper ved at føde i vand

Vandets varme kan også have en beroligende effekt, der giver færre led- og ligamentsmerter, og de bløde bølger kan skabe en form for modtryk til de smertefulde veer. Flere fødende oplever desuden en form for lethed i badekar, der kan give følelsen af større bevægelsesfrihed.

På minuslisten skal nævnes, at nogle kvinder føler, de skøjter rundt i badekarret, og at det er svært at finde den rette stilling. Desuden kan temperaturerne drille. Ja, du kan også veksle mellem at svede og fryse, hvis du føder i en seng, men her er det trods alt lettere at temperaturregulere end i et stort kar.

Endelig skal nævnes, at der kan være en udfordring med timing, når det kommer til fødsler i vand. Som du kender fra badekarret på badeværelset derhjemme eller fra spa-bad i sommerhus, så tager det en rum tid at hælde de mange liter vand op. Hvis du får en såkaldt lynfødsel, så er der ganske enkelt ikke tid til det. Det er altså fint at ønske en fødsel i kar, men du skal gerne være forberedt på, at det ikke med sikkerhed bliver muligt af praktiske årsager.

Steriltvandspapler – også kaldet bistik

Steriltvandspapler kan være effektive mod svære lokale smerter, især i fødslens endelige faser. Og bare rolig, der er ikke nogen bier involveret! Tilnavnet kommer sig af, at denne form for smertelindring føles som at blive stukket af en bi, ligesom du får et lille mærke, der ligner et stik.

Hvad er steriltvandspapler?

Små mængder rent vand indsprøjtes under huden med en ganske lille kanyle – som regel et par steder over lænden eller ved kønsbenet. Det laver en bule (papel) på huden og svier lidt i ca. 30 sekunder efter doseringen, hvorefter virkningen vil vare i omtrent to timer.

Midlet kan bruges undervejs i hele fødslen, men det er især gavnligt i den sidste fase, hvor f.eks. epiduralblokadens effekt er delvist aftaget.

Fordele og ulemper ved steriltvandspapler

Indholdet er, som navnet indikerer, vand, så vi har faktisk at gøre med naturlig smertelindring. Der er ingen bivirkninger, men hvis du er bange for nåle er det bedst at gå udenom denne form for smertelindring. Desuden skal du vide, at bistik kun virker for ca. halvdelen af fødende kvinder.

TENS (Transcutaneous electrical nerve stimulation)

Forkortelsen TENS giver måske associationer til det engelske ord tense, der betyder anspændt, men sådan skal det ikke forstås. TENS står for ‘transkutan elektrisk nervestimulation’, hvor transkutan er latin for ‘gennem huden’. Denne form for ikke-medicinsk smertelindring består af en pude med elektroder, der placeres på de områder, hvor det gør ondt.

Det lille instrument er lavet sådan, at du selv, din kæreste, søster eller en sygeplejerske kan styre frekvensen af de små ufarlige strømbølger. Elektrisk stimulation af nerverne kan give en behagelig kildende sensation i huden, og den distraherende fornemmelse fra TENS kan være gavnlig i starten af din fødsel f.eks. ved lændesmerter.

Fordele og ulemper ved TENS

 Videnskaben har endnu ikke bevist, at apparatet har nogen effekt, men mange fødende oplever, at det lindrer. Måske det en dag bliver dokumenteret, at TENS kan aflede sanserne ved fokus på den kildrende fornemmelse i stedet for fødselssmerterne. Det er ikke den mest udbredte form for smertelindring, men du kan spørge din jordemoder til råds, hvis du tænker, at det er noget for dig.

Medicinsk smertelindring

Når det kommer til medicinsk smertelindring, kan det være en udfordring at finde balance mellem lindring og bivirkning. I forbindelse med enhver form for medicinering skal der oplyses om kendte og forventelige bivirkninger, så du i samråd med din læge eller jordemoder kan opveje fordele og ulemper ved det pågældende præparat.

Du er i din fulde ret til at frasige dig medicinsk smertelindring under fødslen, men der kan naturligvis opstå situationer, hvor tingene ændrer sig, og det skal gå stærkt – f.eks. ved et akut kejsersnit. Her vil det desværre ikke være muligt at komme udenom en spinal blokade eller i værste fald fuld narkose.

Hvis du er utryg ved tanken om medicinsk smertelindring og frygter, at det pludselig kan blive relevant mod din vilje, er det en rigtig god ide at bringe det op ved næstkommende jordemoderkonsultation eller tage en snak med en fødselslæge.

Smertestillende cocktail

Det hedder en ”cocktail”, fordi der er tale om en blanding af sovepiller og smertestillende medicin – der er (desværre) ikke alkohol involveret! Du kan få den smertestillende cocktail tilbudt, hvis du tidligt i fødslen (længe inden pressefasen) har svært ved at finde ro og hvile pga. voldsomme smerter.

Fordele og ulemper ved en smertestillende cocktail

Fordelene er mange ved en fødsels-cocktail, da den medicinske kombi af sovepiller og smertestillende kan hjælpe dig til at slappe af og få sovet et par timer, inden presseveerne for alvor går løs! Sovepillen virker både søvndyssende på mor og barn, men det har kun effekt i et par timer.

Ulempen ved denne form for smertelindring er, at søvndyssende medicin kan gøre, at du føler dig lidt groggy, når du vågner. Det kan dog opvejes med, at det er bedre at få hvilet og samlet kræfter end at udholde flere timer med intense smerter tidligt i fødselsforløbet.

Morfin

Morfin, og den lidt mildere slægtning codein, findes i den gruppe af lægemidler, der kaldes opioider. Det er lavet af råstoffer fra opiumvalmuen, som blomstrer smukt med røde, hvide eller violette blade. Der findes både kort- og langtidsvirkende morfintyper, og behandlingen kan både administreres i tabletform, på indsprøjtning og som plastre.

Her er tale om en af sværvægterne, når det kommer til smertelindring, og morfin anvendes hovedsaligt til akutte smerter i forbindelse med operationer og alvorlige ulykker.

Fordele og ulemper ved morfin

På linje med førnævnte cocktail, så skal morfin også gives tidligt i fødselsforløbet, hvilket vil sige mindst 4 timer inden fødsel, da det har en sløvende og smertedækkende virkning. Med en dosis morfin kan du således også få et par timer på øjet, inden det store show starter.

Der er dog nogle mindre attraktive bivirkninger ved morfin, såsom forstoppelse, og stoffet har et dårlig ry for at være afhængighedsskabende. Samtidig kan man debattere stoffets brugbarhed, da det kun er ca. halvdelen af de fødende, som oplever at have positiv effekt af morfin.

Lattergas

Med navnet “lattergas” får du måske en ide om, at du skal til at grine dig igennem fødslen. Det lyder da ikke så dårligt, tænker du måske? Trods af navnet, kommer du næppe til at få grineflip af denne smertelindring, men du oplever formentlig en beroligende effekt og lettere eufori.

Fordele og ulemper ved lattergas

Lattergas (kvælstofforilte, N2O) har en afslappende virkning, der træder i kraft, så snart du begynder at indånde gassen fra den maske, der placeres over næse og mund. Effekten aftager også relativt hurtigt igen, og det er en ikke-invasiv form for smertelindring med få bivirkninger, når det administreres korrekt.

Er lattergas farligt? Nej, det er det ikke, og du kan også få det som smertelindring hjemme, hvis I vælger en hjemmefødsel. Dette er f.eks. ikke tilfældet med en epidural, hvilket bl.a. skyldes, at der skal være en narkoselæge til stede.

En ulempe ved lattergas er, at indåndingen af kvælstofforilte kan virke lettere søvndyssende, og du vil måske opleve, at du ikke kan tage ligeså aktivt del i fødslen. Nogle oplever desuden at få lidt hovedpine.

Epiduralblokade

Ved særligt voldsomme smerter, er det en god ide at at finde epiduralblokaden frem, da den er blandt de mest effektive former for smertelindring. Det er et udbredt redskab, og du er i sikre hænder, hvis din jordemoder ender med at tage dette middel i brug for at give dig en mere smertefri fødsel.

Hvad er en epiduralblokade?

En epiduralblokade er en populær form for lokalbedøvelse, der administreres ved indsprøjtning i ryggen. Det består af et morfinlignende stof og et lokaltbedøvende middel, der virker godt 15-20 minutter efter den er lagt og har effekt et sted mellem 1 og 3 timer.

Når du har udtrykt ønske om at få lagt en epiduralblokade, vurderer din jordemoder, om det er passende i forhold til, hvor langt du er i din fødsel. Den kan lægges fra du er i den aktive del af fødslen, men det må ikke ske for sent.

Hvordan lægger man en epiduralblokade?

Narkoselægen starter med at lokalbedøve den nederste del af ryggen, før der føres en nål og en ultratynd plastikslange ind i bindevævet uden på den hårde rygmarvshinde (epiduralrummet). Du skal sidde med krum ryg eller ligge i sideleje. Nålen fjernes, og plastikslangen bliver siddende, så en lille pumpe kan lade lokalbedøvelse flyde igennem.

Fordele og ulemper ved epiduralblokade

Den trofaste epidural kan helt sikkert hjælpe dig igennem fødslen med færre smerter, men der skal opvejes med potentielle sideeffekter. Fremfor alt er det dokumenteret, at epiduralen forlænger fødslen med ca. 1-1,5 time, og der kan blive behov for ve-stimulation. Et andet minus er, at 24% oplever feber under admininistration af epiduralen.

En unægtelig fordel er, at epiduralen kan hjælpe, hvis du har en utrolig pinefuld fødsel. Desuden reduceres risikoen for komplikationer efter fødslen, herunder blodtab og infektioner.

Spinal blokade

Den mindre kendte spinal blokade gives som oftest til fødende, som skal have planlagt eller akut kejsersnit. Blokaden bruges også ofte til flergangsfødende, som kan have en tendens til at føde på kortere tid. Denne form for rygmarvsbedøvelse varer nemlig ca. 2 timer.

Hvad er en spinal blokade?

En spinal blokade er ligesom epiduralen en form for lokalbedøvelse, der lægges i rygsøjlen, og denne form for medicinsk smertelindring er også kendt som en rygmarvsbedøvelse. Den gør dig følelsesløs fra navlen og ned i benene, men du er vågen undervejs. Spinalblokaden administreres også af en narkoselæge.

Men hvad er forskellen på en epidural og en spinal blokade? Kort sagt sprøjtes bedøvelsen ind to forskellige steder i ryggen: spinal blokaden lægges i rygmarvskanalen, spinalrummet, mens epiduralblokade sker ved rygmarvens afslutning i det, der hedder epiduralrummet.

Fordele og ulemper ved spinal blokade

Ved kejsersnit er spinal blokaden din ven – ja faktisk er den uundværlig, for at du ikke mærker smerter under indgrebet. En mindre attraktiv sideeffekt er imidlertid, at du ikke har nogen mobilitet i dine ben under blokaden, så det kan for nogle føles fremmedgørende eller som et kontroltab.

Pudendusblokade

Blokaden med det pudsige navn er opkaldt efter pudendusnerven, som befinder sig højt oppe i skeden. Den bruges især under pressefasen eller som back-up, når f.eks. en epidural er mindre effektiv i de sidste stadier af fødslen. Blokaden kan også bruges under syninger af bristninger efter fødslen.

Hvad er en pudendusblokade?

En pudendusblokade er en form for bedøvelse, der lægges oppe i skeden. Det er en lokalbedøvelse mod smerter i slutningen af pressefasen under fødslen. Ved blokaden bedøves nerverne i din skede, så smerterne formindskes, når baby skal presses ud.

Hvordan lægger man en pudendusblokade?

Denne form for bedøvelse lægges som indsprøjtninger i begge sider af skeden, hvormed den føromtalte pudendusnerve bedøves. Din jordemoder bruger en nål og et slags beskyttelsesrør, når hun anlægger blokaden. Det tager kort tid at udføre blokaden i hver side af skeden, og virkningen er omkring 1-2 timer.

Fordele og ulemper ved pudendusblokade

Eftersom blokaden bedøver pudendusnerven inde i skeden, så kan det godt mindske din pressetrang. Hvis du bare er så klar på at presse alt for tidligt i din fødsel, så kan jordemoder vælge at give dig en pudendusblokade. Der er den dejlige sidenote, at blokaden kun meget sjældent giver bivirkninger.

Lokalbedøvelse

Som navnet indikerer, lægges bedøvelsen lokalt – altså i et afgrænset område på kroppen. Hvis du skal have syet en skade på din fod, vil det således kun være foden, der bliver følelsesløs. De fleste blokader på vores liste er faktisk alle former for lokalbedøvelse, som lægges strategisk for at afhælpe smerter i afgrænsede områder.

Fordele og ulemper ved lokalbedøvelse

Den klare fordel ved en lokalbedøvelse er, at du er ved dine fulde fem, når baby kommer til verden. Det vil som regel være at foretrække fremfor at blive lagt i fuld narkose. Der er typisk færre bivirkninger ved lokalbedøvelse, og du vil hurtigere komme på benene.

Alternativ smertelindring under fødslen

Selvom du normalt tager Panodil ved den mindste snert af hovedpine, så findes der faktisk flere alternative smertestillende midler, du i stedet kan ty til. Hvad enten du er til yoga, vejrtrækningsøvelser eller andet, så er der noget for hver en smag, hvis du efterlyser alternativ smertelindring til din fødsel.

Smertefri fødsel

Smertefri fødsel, Anja Bay–metoden, er en af landets mest populære fødselsforberedelsesteknikker. I skrivende stund har mere end 15.000 kvinder deltaget i programmet for smerte- og panikhåndtering, der med visualiseringer, vejrtrækningsøvelser og meget mere ruster den fødende til at tage ejerskab over sin fødsel og gå den i møde med mindre angst.

LÆS OGSÅ: Smertefri fødsel – 7 øvelser og principper du skal kende 

Vejrtrækning

Nu tager vi lige en dyb indånding helt ned i maven. Noget så simpelt som vejrtrækning er en fantastisk form for naturlig smertelindring, og det anbefales at øve fødselsforberedende vejrtrækningsteknikker i den sidste tid frem til termin. Det er særligt i forbindelse med håndtering af de tidlige veer, at eksempelvis Laboro-vejrtrækning kan hjælpe dig på vej.

Det anbefales også, at din partner eller en anden sød fødselshjælper sætter sig ind i vejrtrækning under fødsel, så du har en, der støtter dig igennem de rytmiske gisp og hjælper dig til at undgå svimmelhed pga. iltmangel.

Yoga

Det virker måske lidt urealistisk, at du midt i fødslen skal mønstre en downward facing dog, men husk på at yoga er meget mere end avancerede stillinger. Udover smidighed og afspænding kan øvelser fra yoga give dig ro i din gravide krop, som kan være til stor gavn ved selve fødslen.

Måske det derfor er under din graviditet, at du skal finde dit nærmeste yogahus og nyde afslappende yogaformer som yin-yoga, der er god for afspænding og vejrtrækning uden at være alt for fysisk hårdt.

Zoneterapi og akupunktur

Zoneterapi og slægtningen akupressur handler om tryk på punkter, der er tilknyttet forskellige områder på kroppen. Foruden at være dejligt afslappende behandlinger, så kan de massagelignende metoder hjælpe under graviditet og fødsel. Behandlingerne kan bruges hele graviditeten imod træls symptomer som kvalme og bækkensmerter, men de anbefales også af flere til fødselsmodning.

Læs også: Modningsakupunktur - virker det egentligt?

Som navnet “fødselsmodning” indikerer, handle det om at modne – altså igangsætte eller fremprovokere fødslen. Zoneterapi og akupressur kan hjælpe med at berolige nervesystemet og mindske livmoderhalsen for en kortere fødsel. Hvis du higer efter fødselsmodningsbehandling, så er det tidligst 3 uger inden termin, og før du haster af sted til den nærmeste behandler, bør du få din jordemoders godkendelse først.

Akupunktur

De ældste kinesiske optegnelser for akupunktur er omkring 4000-5000 år gamle, så med denne behandlingsform – der kan bruges til utrolig mange ting – går du i dine formødres fodspor. Akupunktur består helt enkelt af at sætte ganske tynde nåle på såkaldte energipunkter forskellige steder på kroppen i cirka 20 minutters tid.

Virker akupunktur som smertelindring?

I vores del af verden er der en udbredt skepsis overfor alternative behandlingsformer, men akupunktur er væsentligt mere udbredt og anerkendt end f.eks. healing. Akupunktur kan bruges under hele fødslen, og selvom det ikke kan tage al smerte, kan nål-påsættelserne for manges vedkommende tage toppen af veerne.

Læs også: Akupunktur som smertelindring under fødslen

Fordele og ulemper ved akupunktur

Akupunktur vil især være et godt valg for dig, der tidligere har haft glæde af denne behandlingsform. Det kan f.eks. være, du har modtaget akupunktur som led i fertilitetsbehandling eller til lindring af migræne, kvalme eller bækkenløsning. For dig, der aldrig har prøvet det før, kræver det åbent sind.

Det er selvsagt en dårlig idé at vælge akupunktur, hvis du er angst for nåle. Selvom akupunktørens nåle ikke kan sammenlignes med de nåle og kanyler, der bruges til blodprøver og intravenøs medicin, så kan det stadig fremprovokere en negativ reaktion.

Desuden skal du vide, at det ikke er alle, der har lige stor virkning af denne form for smertelindring. Hvis du er frisk på at give nålene en chance, er det derfor godt at have en back-up plan i form af en anden slags smertelindring.

Læs også

Akupunktur som smertelindring under fødslen

Komplet pakkeliste til hospitalstasken

Hvornår skal jeg ringe til fødegangen?

Efterveer: Hvad er det og hvor længe bliver det ved?