9 råd til at øge mælkeproduktionen

Udgivet | Senest opdateret | Af team momkind og Sasha Orheim, jordemoder, ammevejleder og medstifter af BarselsRummet

Mange ammende mødre vil på det ene eller det andet tidspunkt i løbet af deres ammeforløb bekymre sig om, hvorvidt de har for lidt mælk til deres baby. Oplever du, at din mælk ikke rigtigt løber til efter fødslen, eller at din mælkeproduktion pludselig falder på et senere tidspunkt i ammeforløbet, er der heldigvis flere ting du selv kan gøre for at øge mælkeproduktionen igen.

Mælkeproduktion efter fødslen

Lige når du har født, har du såkaldt råmælk i brysterne, som er en tyk, gul mælk. Der er ikke særlig meget, men råmælken indeholder alle de næringsstoffer, som dit spædbarn har brug for i dagene efter fødslen. Der går typisk mellem 3 og 5 dage, før den blivende, hvide mælk løber til. 

Det kan være nogle hårde dage, fordi baby bliver sulten, vil amme mere og mere og måske begynder at blive frustreret. Men det er også en naturlig og vigtig del af processen mod at få mælken til at løbe til, for din baby skal stimulere brystet så meget som muligt i de første dage efter fødslen, så den blivende mælk kan løbe til.  

Det er helt normalt, at man som nybagt forælder bliver bekymret, hvis ens barn virker sultent i dagene efter fødslen og vil til brystet hele tiden. Men vid, at det er helt normalt og en del af processen. Det er selvfølgelig vigtigt, at dit barn ikke taber sig for meget eller får for lavt blodsukker. Men faktisk er det helt inden for normalområdet, at dit barn taber op mod 10% af sin fødselsvægt, inden mælken løber til, og vægten begynder at stige igen. 

Kan jeg selv øge min mælkeproduktion?

Hvis der ikke fysiologisk er noget til hinder for, at du kan producere mælk til dit barn, er der rigtig gode chancer for, at du kan få nok mælk til at mætte baby. Hvor meget mælk du producerer, afhænger i høj grad af efterspørgslen fra baby og hvordan brystet stimuleres – altså om baby sutter ofte nok samt stimulerer brystet korrekt.

Der er nogle få tilfælde, hvor det fysiologisk kan være svært at producere nok mælk. Det kan fx være hvis du er brystopereret, har hypoplasi (manglende kirtelvæv) eller stofskiftesygdom. 

Hvordan øger man mælkeproduktionen? 

Det er helt afgørende for din mælkeproduktion, at baby ammer nok, sutter korrekt ved brystet og får stimuleret brystet på den rette måde. Det vigtigste du kan gøre for at få en god opstart samt øge din mælkeproduktion – hvis du eventuelt frygter at have for lidt mælk – er altså at amme, amme, amme.

LÆS OGSÅ: Har jeg for lidt mælk?

Der er altså tale om en slags amme boot camp, og det vil måske føles som benhårdt arbejde. Her er det vigtigt at understrege, at du langt fra er alene om at opleve ammeudfordringer i opstarten eller undervejs i ammeforløbet.

Det er helt normalt, at baby ammer nærmest i døgndrift i ammeopstarten. Det vil ændre sig igen, og du vil ofte kunne få produktionen op i løbet af et par dage, hvis du oplever, at den dykker undervejs i dit ammeforløb. 

9 gode råd til at øge mælkeproduktionen

  • Tjek sutteteknikken
  • Brug forskellige ammestillinger
  • Tilbyd fri mælkebar
  • Gå i ammehule
  • Forsøg at få ro og hvile
  • Husk næring til mor
  • Prøv brystkompressioner -og massage
  • Pump løs med brystpumpen
  • Søg professionel hjælp

 Sutteteknik og mælkeproduktion

Mange babyer har spændinger eller låsninger i mund og kæbe, som kan betyde, at de ikke kan gabe ordentligt om brystet. Det samme kan gøre sig gældende, hvis din baby har stramt tungebånd, som kan betyde, at baby ikke kan stimulere brystet korrekt. Det kan betyde, at din baby ikke får ordentligt fat i brystet, bliver frustreret ved brystet eller hurtigt bliver træt og falder i søvn ved brystet i stedet for at sutte. 

LÆS OGSÅ: Sutteteknik hos nyfødt: Sådan sikrer du at baby sutter korrekt

Sutter din baby for yderligt på brystet, vil brystet ikke blive stimuleret optimalt, og der vil desuden ofte opstå sår på brystvorterne – som igen kan resultere i, at du ammer mindre, fordi det gør for ondt. Derfor er det afgørende, at du sikrer dig, at din baby har den rette sutteteknik fra en start.

Din baby skal gabe højt op, krænge læberne ud over brystet og have så meget af brystet i munden som muligt. Baby skal ikke kun sutte på brystvorten men på selve brystvævet. 

Falder din baby hurtigt i søvn ved brystet, kan du stimulere babys sutterefleks ved at stryge på babys kinder, håndflader eller ryg. Men få altid tjekket op på årsagen til, at din baby falder så hurtigt i søvn under amning. 

Forskellige, skiftende ammestillinger

Under amning skal dit bryst stimuleres på den rigtige måde og her spiller ammestillinger en afgørende rolle. Det er vigtigt, at du anvender nogle positioner, hvor baby kan få rigtig godt fat og komme helt tæt på brystet fremfor at ”hænge” i brystvorten.

Det betyder ikke noget, hvordan det ser ud – det vigtige er, at din baby kan få godt fat om brystet. Og så kan det være en god idé at skifte imellem forskellige ammestillinger, som hjælper brystet til at blive tømt hele vejen rundt.

Friamning – fri mælkebar

For at sikre at dit bryst stimuleres tilstrækkeligt, er det en god idé at lade din baby styre antallet af amninger samt længden på amningerne. En nyfødt har en meget lille mavesæk og modermælk er meget let fordøjeligt, så det lille barn har et helt naturligt behov for at amme ofte. Altså ikke noget med kun at amme hver 3. time eller kun 15 minutter ad gangen, hvis din baby efterspørger brystet mere end det.

Når din baby selv får lov til at styre hvor ofte h*n vil amme, vil du ofte ikke opleve problemer med mælkeproduktionen – forudsat, at barnet stimulerer brystet korrekt. 

Hud mod hud i ammehulen

Hud mod hud er helt afgørende for mælkeproduktionen, da det stimulerer hormonet oxytocin, som er med til at få mælken til at løbe. Noget af det vigtigste du kan gøre, for at øge din mælkeproduktion, er derfor at ligge hud mod hud med dit barn. Det gælder både når amningen skal etableres og senere i ammeforløbet.

Hvis du føler, at din mælkeproduktion er faldet, så prøv med et par dage i sengen med din baby, hvor I ikke laver andet end at amme og ligge hud mod hud. For langt de fleste vil det være med til at booste mælkeproduktionen igen.

Den vigtige hvile

Din krop har brug for restitution, når den skal producere mælk. En stresset krop har sværere ved at producere tilstrækkeligt med mælk og stresshormoner kan hæmme nedløbet og betyde, at din baby ikke får mælk nok. Så hvis du oplever et fald i din mælkeproduktion, kan det være en god idé at du aflyser alle aftaler, lader barselsbesøg og caféture vente og giver dig selv fuldkommen ro.

Forsøg at hvile og sove så meget som du overhovedet kan – selv om vi ved, at det kan være svært med en lille baby. Men det er virkelig godt givet ud at prioritere sin egen restitution. Og lad en eventuel partner eller andre i dit netværk stå for alle de praktiske gøremål som madlavning, rengøring osv., så du kan have fuldt fokus på at slappe af og være sammen med din baby. 

Næring til mor

Det er vigtigt, at du sørger for at få næring nok, når du skal amme dit barn. Masser af væske og gode næringsrige fedtstoffer er essentielle. Der er ikke entydig evidens for, at der er noget specifik mad, som booster mælkeproduktionen.

Nogle kvinder oplever at have gode effekter af at drikke hvidtøl eller ammethe, og der findes nyere studier som peger på, at kvinder producerer mere mælk ved at drikke alkoholfri øl, når de ammer. Der findes også en række forskellige urter, som menes at kunne fremme mælkeproduktionen. Der er dog ikke endegyldig evidens herfor. 

LÆS OGSÅ: Lange bryster, nisseøl og amme-the – Vi tester 7 myter om amning

Husk at for lidt mælk er et symptom på et underliggende problem, som ikke i sig selv kan løses ved at indtage bestemte fødevarer. Under alle omstændigheder er det dog vigtigt, at du får godt med næringsrig mad og masser af væske når du ammer. For at producere mælk til din baby har din krop brug for at få fyldt depoterne godt op.

Brystkompressioner -og massage

Du kan hjælpe mælken bedre på vej ved at lave såkaldte brystkompressioner, imens du ammer din baby. Ved hjælp af brystkompressioner eller massage af brystet under amning kan du stimulere nedløbet, så der vil der komme mere mælk ud af brystet. Dermed vil din baby få mere mad, og du vil producere mere mælk, fordi der hentes mere mælk ud af brystet.

Power pumping

Oplever du problemer med mælkeproduktionen kan du stimulere brystet med en brystpumpe. En effektiv måde at øge mælkeproduktionen er at power pumpe. Ved power pumping stimulerer du brystet med en brystpumpe meget hyppigt inden for et kort tidsrum. Et eksempel på hvordan du kan pumpe kunne se således ud: 

  1. Pump i 10 minutter
  2. Hold pause i 10 minutter
  3. Pump i 10 minutter
  4. Hold pause i 10 minutter
  5. Pump i 10 minutter

Hvis du pumper for at øge din mælkeproduktion, skal du være opmærksom på, om du oplever ubehag ved pumpen. I så fald kan det være, at tragten ikke passer til dit bryst, eller at pumpen har et for kraftigt sug. Det kan føles slidsomt at pumpe for at øge mælkeproduktionen, så det er vigtigt, at du lytter til din krop og giver dig selv omsorg og anerkendelse for det store arbejde, som du gør. 

Søg ammevejledning

Hvis du fortsat oplever udfordringer med mælkeproduktionen, er det en god idé at søge professionel hjælp, så du kan få afdækket den bagvedliggende årsag til problematikken. Nogle børn kan have spændinger i mund og kæbe efter en hård fødsel, eller de kan være født med stramt tunge- og/eller læbebånd, som kan gøre det svært for barnet at stimulere brystet på den rette måde.

En fagperson med speciale i amning vil ofte kunne hjælpe dig godt på vej med at få øget din mælkeproduktion. 

Hvor lang tid tager det at øge mælkeproduktionen?

Der er ikke ét konkret svar på, hvor lang tid det tager at øge mælkeproduktionen. Mens nogle kvinder vil opleve, at de efter 2-3 dage i sengen hud mod hud kan få øget mælkeproduktionen markant, vil andre have brug for at power pumpe i flere uger, før produktionen er på højde igen. 

Det afhænger helt af den enkelte situation, da der er så mange forskellige faktorer, som kan spille ind – fx om du har været syg, føler dig stresset eller om din baby ikke har suttet helt optimalt fra starten. Men vid, at med en dedikeret indsats vil det være muligt for de fleste mødre at få øget produktionen igen. 

Det kan naturligvis være stressende at gå og vente på, at mælkeproduktionen stiger med en baby, som bliver mere og mere sulten. Og det er fuldt ud forståeligt, hvis du vælger at give din baby en flaske, så den lille får mere ro på. Husk blot, at for hver gang du giver en flaske, er det vigtigt med bryststimulering, så din krop ved, at den skal producere mere mælk og ikke mindre, hvis sit ønske er at få øget din mælkeproduktion. 

Artiklen er skrevet i samarbejde med Sasha Orheim, jordemoder, ammevejleder og medstifter af Barselsrummet

Læs også

Hvor længe bør jeg amme?

Taber man sig af at amme?

Må jeg drikke kaffe når jeg ammer?

9 tidlige tegn på graviditet