Graviditet på godt og ondt

Lige så hyggeligt det kan være at bygge rede og shoppe ammeindlæg, lige så dødhamrende træls kan det være at have hævede ankler, utallige opkastninger og spændte bryster. Det er helt normalt at opleve konflikt, når du dels glæder dig til at møde dit barn, men ikke altid bryder dig om vejen derhen.

Er jeg gravid?

Drømmer du inderligt om en lille ny, eller frygter du at skulle være mor på et uhensigtsmæssigt tidspunkt? I løbet af de fleste kvinders liv, vil dette spørgsmål strejfe tankerne, og det kan naturligvis både gælde i en positiv eller negativ forstand. Uanset hvad: køb en graviditetstest.

Tegn på graviditet

De mest normale tegn på graviditet er ømme og/eller spændte bryster, kvalme (med eller uden opkast), træthed og en øget tissetrang. Mens nogle kvinder oplever tidlige tegn på graviditet, er andre kvinder et godt stykke henne, før de bemærker graviditetstegn af nogen art.

Hvor langt er jeg henne?

De fleste er glade for at kunne følge fostrets udvikling uge for uge. Ultralydsscanninger er den mest præcise vej til at fastslå, hvor langt du er henne i graviditeten. Du kan dog også lave et skøn med udgangspunkt i din cyklus og den første missede menstruation.

Hvordan beregner jeg min terminsdato?

Den mest almindelige måde at finde terminsdatoen på er at tage første dag i sidste menstruationsperiode, tilføje 7 dage og tælle 3 måneder tilbage. Ved dit første lægebesøg efter positiv graviditetstest, vil lægen formentlig udregne dette ved at dreje på et særligt indrettet hjul i plast eller pap.

Hvis du ikke er sikker på, hvornår du sidst havde menstruation, eller hvis du har en uregelmæssig cyklus, er denne metode mindre gavnlig. Her vil det være en god ide at fastslå terminsdato gennem scanninger.

Hvilke vitaminer skal jeg spise, når jeg er gravid?

Det bliver anbefalet at tage kosttilskud for at sikre, at du og den lille får de nødvendige vitaminer og mineraler. Vitamintilskud til gravide findes i håndkøb og bør tages under hele graviditeten. Vær opmærksom på ikke at overskride den angivne dosis, da f.eks. for meget A-vitamin – kan skade fostret.

Hvilke undersøgelser skal jeg til?

Graviditetsundersøgelser indebærer både lægebesøg og jordemoderkonsultation, og antallet af graviditetsundersøgelser vil afhænge af, hvordan du og barnet har det. I en ukompliceret graviditet skal du til omkring 11-12 undersøgelser i alt. Heraf vil der være to ultralydsscanninger på hospitalet, tre lægebesøg og seks konsultationer med jordemoder.

Hvornår skal jeg scannes?

I Danmark får alle gravide tilbudt to ultralydsscanninger, der har til formål at følge fostrets udvikling og se, om alt er som det skal være inde i maven. Den første, den såkaldte nakkefoldsscanning, lægges omkring uge 11-12, mens den næste – misdannelsesscanningen – finder sted mellem uge 19 og 20.

Selvom det er den mest udbredte praksis at tage imod tilbuddet om scanninger undervejs i et graviditetsforløb, er der ingen der kan tvinge dig op på briksen. Der er ingen krav om at blive scannet under graviditeten, ligesom der ikke er tvang forbundet med at gå til jordemoderkonsultation.

Graviditet og kvalme

Der findes mange råd mod kvalme, men det er vigtigt at differentiere mellem, hvad der er videnskab, og hvad der er gamle husråd. Desuden handler det i høj grad om smag og behag. Nogle mennesker har gavn af at indtage syreholdige madvarer, mens andre gravide sværger til salt mad.

Træt og gravid

Ligesom med graviditet og kvalme gælder det, at de færreste kommer igennem et graviditetsforløb uden at opleve træthed. Der er ikke noget at sige til, at man er ekstra træt under graviditeten, da det er hårdt arbejde for kroppen at gro et nyt liv.

Indimellem vil du måske have svært at skelne mellem, hvad der er træthed pga. graviditet, og hvad der er “almindelig” træthed. Det samme gælder anden form for ubehag, og f.eks. kan det føles mere ubehageligt at få feber som gravid.

Graviditetens faser

Hormonelle ændringer påvirker næsten alle dele af din krop, og det kan udløse symptomer på graviditet allerede i de første uger af første trimester. I takt med at din krop ændrer sig, er du muligvis nødt til at foretage ændringer i din daglige rutine, såsom at gå i seng eller ændre dine kostvaner.

De fleste kvinder finder andet trimester af graviditeten lettere end det første. Du bemærker formentlig, at symptomer som kvalme og træthed forsvinder. Til gengæld vil din babybule bliver mere synlig – nu er det tid til at hoppe i lækre gravidleggings eller -shorts, og før dette trimester er forbi, vil du begynde at føle baby bevæge sig! Der findes mange gode graviditetsapps, som giver dig mulighed for at følge babys udvikling i maven.

Typiske kvaler i tredje trimester indebærer halsbrænd, åndenød og plukveer. Derudover at det normalt at udvikle hæmorider eller problemer med at holde på vandet. Dette skyldes, at barnet bliver større, og det lægger selvfølgelig pres på dine organer. Det gælder især i bækkenbunden, og det er derfor en god ide at lave knibeøvelser og mellemkødsmassage med en lækker olie.

Graviditet og depression

Du har formentlig hørt om fødselsdepression og andre former for efterfødselsreaktioner, men vidste du, at man også kan udvikle en graviditetsdepression? Det er naturligt at føle sig ekstra følelsesladet, når man er gravid. Men hvis du føler dig mere trist, end du føler dig glad, kan du have en graviditetsdepression.

Graviditetshormoner kan som sagt påvirke dine følelser, og det vil selvfølgelig også påvirke dig psykisk, hvis du døjer med kvalme og søvnproblemer. Disse ting kan få dig til at blive nedtrykt, ligesom graviditetens påvirkning på dit parforhold kan føre til negative følelser af forskellig slags.

Et godt råd er at dele de svære tanker med andre og stole på dig selv. Du er den bedste til at bedømme, om dine følelser er normale for dig. Tal med din jordemoder eller læge, hvis du mener, du har symptomer på depression, og de varer ved i længere tid end to uger.

Graviditet og parforhold

Det er ikke altid let at være med på sidelinjen, når kvinden man elsker er gravid. Din partner vil formentlig få sig en på opleveren, da virvaret af hormoner kan føre til heftige humørsvingninger. Forhåbentlig har vedkommende respekt for det store stykke arbejde din krop gennemgår.

En god supporter vil gøre sit bedste for at lette dine gener med varmeposer og oliemassage, og han/hun vil sørge for, at købe ind, så dine cravings bliver opfyldt, og du har nok bind på lager. Som det altid gælder i parforhold, er kommunikation nøgleordet. Hvis din partner ikke ved, hvordan du har det – og ikke mindst, hvad du har brug for – kan vedkommende ikke støtte dig optimalt.

Gravid med uro i kroppen

Uro i kroppen og rastløshed er normale graviditetssymptomer, der kan opstå på forskellige tidspunkter i dit graviditetsforløb. Der er ikke noget farligt i dette, men naturligvis er det frustrerende, hvis det holder dig vågen om natten, og du ikke kan passe dit arbejde og daglige pligter på optimal vis.

Graviditet og inkontinens

Mere end en fjerdedel af alle gravide kommer i større eller mindre grad ud for problemer med at holde på vandet. Mange forbinder denne gene med alderdommen, men graviditet og inkontinens er udbredt. Problemet skyldes en kombination af hormonelle udsving og pladsmangel i takt med, at barnet vokser.

Hvad må gravide spise?

Langt hen ad vejen behøver du ikke bekymre dig over, hvilken mad du spiser under graviditeten. Så længe du får en varieret kos, tager de anbefalede kosttilskud og drikker masser af vand, vil du og den lille være godt dækket ind. Visse madvarer bør du dog holde dig fra, og det gælder bl.a. at man skal undgå lever og visse typer ost som gravid.

Må jeg flyve, når jeg er gravid?

Der er ikke noget i vejen på at flyve, mens man er gravid, og faktisk vælger mange par at tage en sidste romantisk rejse sammen inden den lille ny melder sin ankomst. Har du en kompliceret graviditet, f.eks. bækkenløsning og blødninger, frarådes det imidlertid.

De generelle anbefalinger lyder, at du uden problemer kan flyve frem til uge 36+0, ligesom det frem til uge 38+0 kan være okay at tage kortere flyveture. Husk at tage støttestrømper på, når du skal ud og flyve som gravid og pak evt. et bækkenbælte i kufferten, hvis det er aktiv ferie.

Herefter anbefales det dog at blive på landjorden. Forskellige flyselskaber kan have særlige regler, og derfor er det smart at tjekke, inden du bestiller billetten.