Akupunktur mod graviditetsgener – det skal du vide

Udgivet | Senest opdateret | Af Kicki Boss, team momkind

At være gravid er et af livets smukkeste mirakler – men graviditetsgener som kvalme, ondt i lænd eller bækken, hævelser og nogle af de andre mere træls sidegevinster, kunne du sikkert godt være foruden.

Du har måske afprøvet alle de gængse råd for at lindre graviditetsgenerne, og er træt af at blive spist af med lægens ordinering af hvile, sund kost og tålmodighed. Hvis du har det sådan, er det måske tid til at kigge efter en alternativ behandlingsform som akupunktur, der kan gøre graviditeten rarere for dig.

Læs med her for at blive klogere på akupunktur til gravide, og find ud af, om akupunktur er noget for dig.

Akupunktur når du er gravid

Akupunktur er en ældgammel kinesisk behandlingsform, der med påsætning af små, tynde nåle på særlige punkter påvirker kroppens energibaner og skaber eller genopretter balance og større velbehag. Akupunktur kan bruges fra begyndelsen af graviditeten og helt frem til selve fødslen med god effekt.

Men hvordan virker akupunktur så, tænker du måske?

I oprindeligt kinesisk perspektiv tror man på, at der i alle mennesker er livsenergien, Qi. Akupunktur virker ved at indsætte bittesmå, tynde nåle i akupunkturpunkter for på den måde at kortlægge og genoprette ubalancer i livsenergien, som påvirkes af det liv vi lever og de oplevelser, vi har.

Ved medicinsk akupunktur, som nogle læger bruger er baseret på en anden teori og forklares ved, at man lavpraktisk påvirker og stimulere nerverne på de valgte akupunkturpunkter, ifølge Sundhed.dk.

Så-æh, hvad gør akupunktur ved kroppen? Svaret varierer lidt alt efter, om vi taler kinesisk behandling eller vestlig medicinsk akupunktur, som du måske fornemmer. Et overordnet svar er, at akupunktur lindrer gener og øger velbefindende.

Akupunktur kan fx lindre mange af de graviditetsgener, mange fejlagtigt tror, er følgesvende, man ikke kan komme udenom. Du kan b.la få:

  • Akupunktur mod graviditetskvalme i forskellig grad
  • Akupunktur mod karpaltunnelsyndrom (sovende, summende fingre/hænder)
  • Akupunktur mod ødemer (hævede ben, fødder og fingre fx)
  • Akupunktur mod bækkenløsning
  • Akupunktur mod smerter i lænd og ryg
  • Akupunktur til at mindske stress og uro

Ja, faktisk kan også være til stor gavn for dig og en eventuel partner, at kombinere fertilitetsbehandling og akupunktur, ligesom akupunktur også kan bruges som fødselsmodning. Nogle jordemødre tilbyder også akupunktur som smertelindring under fødslen.

Akupunktur kan afhjælpe flere graviditetsgener – fx kvalme som gravid.

Virker akupunktur?

Der er mange studier og beretninger, der viser, at gravide kan have gavn af akupunktur, og at det virker på en række graviditetsgener. Det gælder især i de tilfælde, hvor din jordemoder eller læge er løbet tør for gode råd og løsningsforslag. Hvor meget det virker, opleves naturligvis forskelligt.

Når der er forskel på, hvor meget akupunktur for gravide kan rykke, så er det både fordi, at alle kroppe er forskellige, alle graviditeter er unikke, og desuden oplever vi følelser og oplevelser på forskellige måder. Derfor er det på godt og ondt aldrig til at forudsige, om du vil have samme udbytte af akupunktur som din veninde.

Læs også: Modningsakupunktur - virker det egentligt?

Derudover har det selvfølgelig også betydning, hvilke træls graviditetsgener vi har med at gøre, og hvor stor genen er for dig. Akupunktur virker fx ofte utrolig godt mod morgenkvalme og hovedpine, men ved svær bækkenløsning skal der sommetider også en fysioterapeut eller anden form for manuel behandler på banen.

LÆS OGSÅ: Gravid: De 7 bedste råd mod træthed

Hvad er akupunktur godt for?

Akupunktur kan bruges mod alle gener og i alle former for smertebehandling, og det kan bruges af alle – fra sportsfolk til cancerpatienter. Under graviditeten er akupunktur gavnligt til at lindre vand i benene, bækkenløsning, hovedpine, hævede fingre, dårlig søvn, angst for fødslen og meget mere.

Akupunktur kan i det hele taget booste dit generelle velbefindende og hjælpe dig til endnu bedre kontakt med dig selv under din graviditet, men også generelt.

Læs også: Akupunktur som smertelindring under fødslen

Desuden kan akupunktur være et effektivt redskab i forbindelse med fødselsmodning, og efter fødslen kan det bruges til at stimulere mælkeproduktionen ved at styrke mors krop og hjælpe hendes krop i balance og afslapning. Akupunktur kan også bruges ved brystbetændelse, hvor det kan fjerne varme og skabe flow i brystet, forenklet sagt, ifølge Winnie Elholm.

Akupunktur for gravide kan afhjælpe mange graviditetsgener. Her giver Winnie Elholm akupunkturbehandling. Foto: Kim Bjærre.

Graviditetsgener som hæmorider, halsbrænd og hovedpine er noget, vi tit trækker på skuldrene over og tror, er givet, når man er gravid. Ofte får gravide også at vide, at der ikke er så meget at gøre ved tingene. Men det ér noget at gøre ved det, og som kan hjælpe langt de fleste: akupunktur.

Ved behandling af eksempelvis hæmorider bruger man ofte både kropsakupunktur og øreakupunktur, som tilsammen både smertelindrer, men som også kan hjælpe selve hæmoriderne til at trække sig sammen. Men bare rolig – nålene kommer ikke i nærheden af din ømme bagdel.

Akupunktur er i det hele taget en multifunktionel behandlingsform og virker på en bred vifte graviditetsgener og gener i det hele taget. Samtidig er det en blid behandlingsform, som er skånsom for både dig og dine baby.

Er du nysgerrig på at afprøve akupunktur til dine graviditetsgener, så find en dygtig behandler, der både har uddannelse som akupunktør og erfaring med at behandle gravide.

Hvor nålene sidder, når du får akupunktur som gravid, kommer an på, hvad du behandles for.

Hvor sættes nålene i?

De tynde akupunkturnåle indsættes på akupunkturpunkter i huden på forskellige steder alt efter, hvad du skal have behandlet, og hvordan den specifikke gene kommer til udtryk hos dig. Det kan fx være i ørerne, i nakken, på brystkassen, benene, hænderne i fødderne. Din akupunktør vil informere dig.

Æv, håbede du lige, du kunne få et klart svar på, hvad skal forvente, når du skal på briksen? Beklager, det findes ikke rigtigt.

Skal du fx have akupunktur mod graviditetskvalme, vil nålenes placering afhænge af graden af kvalme, du oplever, og hvordan du oplever den. Kaster du fx op eller ej, hvornår kommer den, og hvordan føles den for lige præcis dig?

Ved behandling af kvalme i graviditeten kan nålene sidde flere steder, men ofte i kombination med det kendte kvalmepunkt, Pericardium, på håndleddene.

Under en akupunkturbehandling vil du oftest være enten liggende.

Akupunktur mod kvalme

Er du gravid med kvalme, er akupunktur et supergodt redskab, der kan lindre både kvalme og opkast. Lige fra morgenkvalme til hyperemesis gravidarum. Nogle gravide oplever kun en mindre lindring, mens det for andre kvinder gælder, at graviditetskvalmen stort set forsvinder efter et par behandlinger.

Det er individuelt, hvor hurtigt og markant effekten viser sig. Nogle oplever markant lindring på en enkelt behandling, andre har brug for kontinuerlig akupunktur gennem en længere periode. Nogle oplever kæmpestor effekt, andre mindre og nogle slet ingen effekt. Men for rigtig mange gravide, der lider under kvalme og opkast i graviditeten har akupunktur en gavnlig virkning. Det gælder også for de gravide, der er ramt af den ekstreme og langvarige kvalme og opkast, hyperemesis gravidarum, ifølge Jordemoderforeningen.

Kvalmen kan dog have flere årsager, og indimellem er det ikke akupunktur, der giver den bedste lindring. Det kan fx være, at du i højere grad har brug for at omlægge dine madvaner, mangler vitaminer og mineraler eller er i væskeunderskud, hvilket også kan forårsage slem hovedpine.

Akupunktur mod karpaltunnelsyndrom

Døjer du med prikkende, sovende, følereducerede eller smertende fingre under graviditeten – karpaltunnelsyndrom – kan akupunktur være en god behandlingsform til at lindre generne. Ofte kræver det flere behandlinger at opnå en positiv effekt. Er tilstanden er særligt slem, kan det være nødvendigt at gå til regelmæssige behandlinger frem til fødslen.

LÆS OGSÅ: De 10 bedste råd mod vand i kroppen, hævede fødder og ben

Nogle gravide oplever en følelse af sovende, prikkende, snurrende fingre, en fornemmelse af kulde eller nedsat følefunktion i fingrene, eller lignende ubehag i fingre og hænder. Det kan være karpaltunnelsymdrom. Karpaltunnelsyndrom under graviditet kommer af øget væske i kroppen.

Desværre får mange gravide ikke behandlet karpaltunnelsyndrom, fordi de får fortalt, at problemet forsvinder af sig selv efter fødslen. Det gør det også for mange. Virkeligheden er dog ikke altid sådan, og uanset hvad, er der ingen grund til at skulle leve med generne, hvis du kan blive fri.

Især i sidste del af graviditeten kan denne graviditetsgene føles ulidelig for nogle. Du kan miste følelsen i en sådan grad, at det er svært at holde om ting, det kan prikke helt afsindigt og påvirke din nattesøvn negativt.

Karpaltunnelsyndrom, og i det hele taget generende væske i kroppen under graviditeten, kan dog behandles og lindres relativt nemt akupunktur – eventuelt i kombination med akupressur.

I nogle tilfælde kan behandlingerne ikke afhjælpe problemerne, og en operation i håndleddet kan på sigt blive nødvendig. Du bør selvfølgelig konsultere din læge, hvis du mistænker, du karpaltunnelsyndrom, men vid, at du ikke behøver at have det sådan. Heller ikke selv hvis det ”kun” står på i din graviditet.

Akupunktur mod bækkenløsning

Flere gravide får den opgivende besked fra læge eller jordemoder, at der ikke er noget at gøre ved bækkenløsning – udover hvile resten af graviditeten. Her har vi at gøre med lidt af en sundhedsmyte. Alternativ behandling og øvelser kan hjælpe dig gevaldigt!

LÆS OGSÅ: 17 gode råd mod bækkenløsning

Mange gravide oplever bækkengener i løbet af graviditeten. Det er helt naturligt, når kroppen belastes af tyngden fra den uundgåelige vægtøgning i løbet af graviditeten og barnets vækst og fylde. Men du behøver ikke lide i stilhed. Der findes flere redskaber til både at finde årsagen til generne og ikke mindst til at lindre dem.

Akupunktur mod bækkenløsning og symfysesmerter være et virkelig effektivt naturligt middel. Det er især effektivt i kombination af fysiske øvelser, ligesom det kan være en god ide at blive undersøgt for låsninger i ryg og bækken hos en fysioterapeut, kiropraktor, osteopat eller kranio-sakral terapeut.

Akupunktur mod smerter i lænd og ryg

Oplever du lændesmerter og smerter i iskiasnerven, som når helt ned i ballerne og strømmer ud i læggen, ved du, det kan være temmelig smertefuldt – særligt i tredje trimester. Disse graviditetsgener hænger højst sandsynligt sammen med de belastninger på muskler og led i bækkenet, der sker i takt med vægtøgningen under graviditeten.

Akupunktur mod smerter i lænd og ryg kan give en tiltrængt lindring, da akupunktur er med til at balancere kroppen og lindre smerter og opspændthed. Ofte er det gavnligt både at bruge akupunkturpunkter på kroppen og i ørerne for at opnå størst effekt.

Hvor hurtigt virker akupunktur?

Hvor hurtigt du mærker effekten af akupunktur varierer fra person til person og alt efter, hvad og i hvor svær grad, du oplever det, du vil behandles for, men ofte vil det kræve flere behandlinger. En del oplever dog en forbedring af graviditetskvalme allerede efter første behandling.

Især når det kommer til graviditetskvalme beretter en del gravide at opleve en mærkbar forskel allerede efter første behandling. Generelt siges det dog om effekten af akupunktur, at det oftest kræver flere behandlinger at nå målet, da forbedringen sker gradvist.

Typisk vil effekten kunne mærkes efter få behandlinger, men i nogle tilfælde skal 6 behandlinger eller mere til, ifølge Sundhed.dk.

Hvor mange behandlinger er nødvendige?

Hvor mange omgange akupunktur, der skal til for at komme dine graviditetsgener til livs, er ikke til at sætte på formel. Det er individuelt og vil variere. Ofte vil din behandler dog kunne give dig et estimat, når de ser dig. Mange mærker dog en fremgang meget hurtigt.

LÆS OGSÅ: Symfyseløsning: 13 gode råd mod smerter i symfysen

Er akupunktur farligt for gravide?

Måske skræmmer tanken om at blive stukket med nåle dig, og så endda mens du deler din krop med et spirende liv! Men bare rolig, akupunktur er ikke farligt som gravid, og du er i helt trygge hænder, så længe du vælger en uddannet akupunktør, der har erfaring med gravide.

Akupunktur under graviditeten kan tværtimod gøre dig rigtig godt og lindre mange af de graviditetsgener, du måske tror, bare hører med.

Når du skal vælge en akupunktør, er det dog vigtigt at tjekke op på behandlerens faglige baggrund. Desværre er akupunktør ikke en beskyttet titel i Danmark, så derfor skal man sikre sig, at den pågældende behandler er RAB-godkendt, for så er krav om uddannelse og efteruddannelse nemlig i orden og kontrolleret af Sundhedsstyrelsen. RAB står for Registreringsordning for Alternative Behandlere.

Når det er sagt, så kræver Styrelsen for Patientsikkerhed faktisk, at alle akupunktører, som arbejder med overkroppen, har bestået et såkaldt thorax-kursus, og godkendte behandlere er registrerede hos dem.

Der findes nogle punkter, som man ikke bør bruge under graviditeten, da det kan sætte gang i fødslen, men bare rolig – det har en certificeret akupunktør fuldt kendskab til. Hvis du nærmer dig termin eller går over tid, så er det derimod godt at bruge netop de punkter for at sætte skub i fødslen.

Efter en behandling med akupunktur oplever mange gravide at blive trætte, og måske blodsukkeret falder. Det er ikke i sig selv farligt, men sørg for at få hvilet og spist nærende mad efter behandlingen og drik rigeligt. En anden bivirkning kan være små blå mærker på de steder, hvor nålene har siddet, men dette er heller ikke farligt.

Kan akupunktur sætte fødslen i gang?

Yes – akupunktur er effektivt til mange ting. Også til at sætte skub i fødslen ved at blødgøre og forkorte livmoderhalsen, hvis din krop er klar til det. Det kaldes modningsakupunktur, og du bør først få det fra uge 38 og frem.

Igangsættelse med akupunktur eller modningsakupunktur kan kræve flere behandlinger, og det er en rigtig god idé at vælge en behandler, der er erfaren i at behandle gravide, og måske endnu bedre – en jordemoder, der også er RAB-godkendt akupunktør.

LÆS OGSÅ: Fødsel: Den store guide til alt, du skal vide om at føde

Kan man få tilskud til akupunktur som gravid?

Du får tilskud til akupunktur som gravid, hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark og vælger en RAB-certificeret akupunktør. I det tilfælde kan du (i skrivende stund) 115 kr. i tilskud til dit første akupunkturbesøg, og derefter 75 kr. per gang til resten af dine behandlinger.

Det maksimale tilskud på 12 måneder er 715 kr. Hvis du er medlem af en anden sygesikring, kan du med fordel tjekke, om du har ret til tilskud i forbindelse med akupunkturbehandlinger som gravid.

Artiklen er krevet i samarbejde med Winnie Elholm, fysioterapeut, jordemoder, kraniosakral-terapeut og RAB-godkendt akupunktør ved DenGodeBehandling

Læs også

Fødselsforberedelse: Guide til metoder og populære fødselsforberedelseskurser

Råd til gravide – alle de vigtigste anbefalinger samlet ét sted

Vitaminer som gravid: Hvilke kosttilskud skal jeg tage?

Modningsakupunktur - virker det egentligt?