Graviditeten bringer mange skønne glæder med sig: Pigmentforandringer, halsbrand og ja, hvorfor ikke også åreknuder? Nogle kvinder bliver i løbet af deres graviditet de uheldige vindere af åreknuder i skeden, en øm bule på kønslæberne (dem, som vi før i tiden kaldte skamlæber…), ondt i lysken eller eller snoede buler på benene.
Åreknuder er knap så kønne, men heldigvis ufarlige i de fleste tilfælde. De kan dog både være smertefulde og generende, og helt ærligt, hvor fedt er det lige at få udposninger i vagina eller en knude på kønslæben?
Vi giver dig nogle råd til, hvordan du kan forebygge åreknuder som gravid, og hvad du kan gøre, hvis du allerede har fået en åreknude eller 10 i dit underliv eller på dine ellers flotte lårbasser.
Hvad er åreknuder?
Åreknuder er udvidede blodkar, som snor sig og buler ud, så man kan se dem på overfladen af huden. De er ofte blåviolette og kan derfor være meget tydelige. De opstår i dine vener, hvor dine veneklapper sørger for, at blodet kun løber én vej – nemlig tilbage til hjertet.
Veneklapperne bliver slidt over tid, men bliver også sat under ekstra pres, hvis du for eksempel tager mange kilo på på kort tid – og det sker jo under en graviditet. Blodet får derfor svært ved at løbe tilbage, og det skaber et stort pres på venerne, så der opstår åreknuder, eller som de bliver kaldt på fagsprog: Varicer.
Åreknuder rammer oftest benene, men under en graviditet er det ikke unormalt, at du oplever varicer i underlivet, buler på dine kønslæber, din lyske, på lårene eller som vores allesammens værste fjende: Hæmorider.
De bulede knuder er desværre arvelige, så hvis dine forældre eller bedsteforældre er eller var ramt af åreknuder, så er der også større risiko for, at du også får dem.
Hvorfor udvikler man åreknuder i graviditeten?
Når du bliver gravid, og i takt med at maven vokser, kommer der et større tryk på de store blodkar, som fører blodet tilbage til hjertet. Blodkarrene i bughulen og ned i bækkenet bliver altså godt presset, så trykket stiger i venerne på benene, omkring endetarmen og i vulva. Faktisk oplever op til 70 % gravide at få åreknuder i en eller anden grad.
Samtidig er man smækfyldt med hormoner som gravid, og kønshormonet progesteron får væggene i venerne til at give nemmere efter. Derudover bliver mængden af blod i kroppen fordoblet i løbet af graviditeten, som yderligere bidrager til presset på årerne.
Måske døjer du allerede med åreknuder fra før, du blev gravid, og her vil en graviditet ikke ligefrem hjælpe – tværtimod vil du formentlig være en af dem, der får flere, fordi du i forvejen har anlæg for dem. Der er også øget risiko for de snoede og bulede knuder ved flerfoldsgraviditet: Altså hvis du venter tvillinger, trillinger eller måske endnu flere, og antallet af åreknuder vil formentlig også stige for hver graviditet.