Hvornår kan man mærke liv? 3 gode råd hvis du ikke har mærket baby i dag

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

Følelsen af en babys bevægelser inde i maven er så særlig, at det er svært at sætte ord på. Den er lige dele enestående og bizar, og det er helt okay, hvis du ikke hele tiden synes, det er fuldstændig magisk.

Undervejs i graviditeten vil bevægelserne ændre sig, og mens perioder med møf og puf kan være hyggelige, vil du sikkert også opleve tidspunkter, hvor de indvendige prygl er mindre fede.

Hvor tidligt kan man mærke liv?

Nogle gravide mærker de første fosterbevægelser, når de er 14-16 uger henne, men størstedelen af gravide mærker liv for første gang omkring uge 18-20. Allerede fra den tidlige graviditet er der dog fuld fart på fosteret, og ved 12-ugersscanningen kan du blive overrasket over at se, hvor meget den lille bevæger sig.

De fleste gravide er utålmodige efter at mærke baby sparke første gang, og for nogle af os bliver det derfor lidt antiklimatisk, når de første fosterbevægelser blot kan mærkes som en rumlen og forveksles med tarmbevægelser efter et stærkt krydret måltid mad.

LÆS OGSÅ: Gravid med kvalme: Her er de 5 bedste råd mod graviditetskvalme

Som med så meget andet relateret til graviditet, bør du ikke sammenligne dig med andre. Der er altså ingen grund til panik, hvis din gravide veninde mærker badutspring i maven fra uge 17, mens du endnu ingenting oplever i uge 19.

Desuden kan du som flergangsfødende ikke sammenligne dine egne graviditeter. Hvornår mærker man liv som førstegangsfødende, kan besvares ligeså diffust, som spørgsmålet om, hvornår man begynder at få plukveer. Typisk gælder det, at førstegangsfødende mærker liv senere, og det er helt normalt, hvis det først sker omkring tidspunktet for misdannelsesscanningen i uge 20.

Hvordan føles det når baby sparker?

Tidlige fosterbevægelser kan bl.a. føles som bobler i maven, sommerfugle eller bølger, men når baby for alvor sparker, så vil det altså føles som spark – bare indefra. Indimellem vil der nærmere være tal om puf, tryk eller massage, men hvis den lille ninja rammer ribbenene, kan du altså blive lidt øm.

Hvornår kan man mærke baby sparke?

En ting er, hvornår du kan mærke baby, men hvornår kan man mærke liv udefra? Her er det irriterende svar igen, at det er individuelt. Som regel vil sparkene være helt tydelige for andre omkring 26. graviditetsuge, men det varierer – bl.a. i forhold til din kropstype, livmoderens hældning og vægtøgning i graviditeten.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er en stor oplevelse, når barnets far eller medmor for første gang kan ”hilse” på det lille myr. På den måde kan vedkommende føle sig tættere på junior, ligesom det gælder ved ultralydsscanningerne undervejs i graviditeten.

I bør imidlertid væbne jer med tålmodighed, for det handler om at røre babybulen på det helt rette tidspunkt. Og det vil indimellem ske, at du f.eks. kalder på din mor for at hun kan mærke barnebarnet, men babys spark allerede er ophørt, før hun når hen til dig i sofaen.

Hvornår skal jeg senest mærke liv?

Grænserne for, hvad der er normalt, er utrolig brede på dette punkt, og det er helt okay, hvis du først rigtigt kan mærke liv omkring graviditetsuge 20-22. Et godt råd til at fremskynde processen er at læne dig tilbage, lukke øjnene og fokusere al din opmærksomhed på maven.

Du vil typisk mærke mindre liv, hvis du har tusind ting om ørerne, end hvis du er afslappet i kroppen og alene tænker på det liv, som du er ved at skabe.

Hvor ofte skal jeg mærke liv?

Når de første boblende bevægelser starter i andet trimester, behøver du ikke mærke liv på daglig basis. Det er okay, at der i starten går et par dage imellem, og du skal formentlig koncentrere dig for at registrere fosterbevægelserne. Fra uge 24 skal du dog mærke liv hver dag.

På et tidspunkt efter 25. uge kan du opleve, at babys fysiske udfoldelser bliver mere eller mindre skemalagt. Nogle er mere aktive end andre, og nogle holder vild fest hver nat, mens andre mest bokser om morgenen.

Hvor mange gange om dagen baby bevæger sig, så du kan mærke det, er også individuelt. Desuden kan det have betydning, om du selv er aktiv eller ej. Ligesom det gælder efter fødslen, når den lille f.eks. sidder i strækvikle, kan mors bevægelser lulle baby i søvn.

Hvornår skal jeg reagere på mindre liv?

Fra uge 24 og frem til fødslen skal der gerne være aktivitet i babybulen hver eneste dag. Hvis du registrerer, at den lille ikke bevæger sig som vanligt, og at bevægelserne føles svagere – eller helt udebliver, skal det tages alvorligt. I første omgang kan du prøve et par husråd.

Gode råd hvis du ikke har mærket baby i dag

  • Slap helt af og luk øjnene for viiirkelig at mærke efter de små bevægelser
  • Sig hej til baby med et par kærlige puf forskellige steder på maven
  • Giv baby et ordentligt kuldechok ved at drikke et stort glas isvand

Ring til din læge, jordemoder eller direkte til fødegangen, hvis der indenfor en times tid ikke har været nogen effekt, og du begynder at blive bekymret. Det er overhovedet ikke sikkert, at der er noget galt – måske baby bare har en doven dag, men få hellere et tjek for meget end et tjek for lidt.

Grunde til at du mærker mindre liv

Manglende bevægelse kan være et dårligt tegn, da en sund og rask baby vil have overskud til at træne sin lille krop, så han/hun er klar til fødslen. Hvis moderkagen ikke forsyner barnet med nok ilt og næring, vil det helt naturligt blive mindre aktivt for at spare på energien.

Du vil også mærke mindre liv, hvis du har feber eller har det utroligt varmt som højgravid i juli måned. Som gravid skal du drikke omkring to liter vand om dagen, og hvis du har feber eller af andre grunde sveder, bør du drikke endnu mere.

Endelig skal det nævnes, at nogle former for medicin, rygning, alkohol og andre rusmidler kan påvirke barnets bevægelse i negativ retning. Disse ting frarådes naturligvis også af andre årsager, og hvad angår brug af medicin, skal du altid spørge din læge eller jordemoder.

Mærker man mindre liv tæt på fødsel?

Man kunne fristes til at tro, at jo større baby bliver, jo mere kan han eller hun gøre opmærksom på sig selv. Dette er dog kun tilfældet frem til et vist tidspunkt. Når du er nået godt ind i tredje trimester, er baby nemlig så stor, at der ikke længere er plads til de store arm- og benbevægelser.

LÆS OGSÅ: Tegn på fødsel: 8 ting der tyder på, at du snart skal føde

Det betyder ikke, at du ikke skal mærke liv – tværtimod er det meget vigtigt, at det sker dagligt. Bevægelserne vil dog føles anderledes, end de gjorde i slutningen af 2. trimester. Hvor du måske tidligere følte, at der boede en bokser i din mave, kan bevægelserne nær termin snarere sammenlignes med en mere eller mindre hårdhændet massage.

Selvom det sagtens kan være helt normalt, at den nu næsten færdigbagte baby slår færre kolbøtter, er det alligevel en god ide at kontakte jordemoderen, hvis du – trods forsøg med ovenstående tips – mærker mindre liv tæt på fødsel.

Læs også

Hæmorider og graviditet: De 5 bedste råd til dig der er gravid

De 10 bedste råd mod vand i kroppen, hævede fødder og ben

Gravid og træt? Her er de 7 bedste råd

Ligamentsmerter: Her er alt, du skal vide