Svagt positiv graviditetstest – hvad betyder det?

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

Det er i virkeligheden misvisende at tale om en svag positiv graviditetstest, da et testsvar kun kan vise negativt eller positivt. Enten er du gravid eller også er du ikke gravid. Til gengæld kan testsvarets synlighed være mere eller mindre svagt, og det er det, som det skal handle om her.

Hvad enten du inderligt drømmer om et barn, eller en positiv graviditetstest er dit værste mareridt, så er du selvfølgelig svært afhængig af et korrekt svar på displayet. Derfor er det godt at kende til teknikken bag de tests, som kan give svar på det så vigtige spørgsmål: ”Er jeg gravid?”

Hvor sikker er en graviditetstest?

Graviditetstest købt i Matas, på apoteket og i diverse danske supermarkeder har det tilfælles, at de er omkring 99% sikre. Faktisk viser laboratorieforsøg og forbrugertests, at apotekets graviditetstests er mere end 99% sikre, men det kræver selvfølgelig, at du følger brugsanvisningen nøje – ellers risikerer du at ende med et ugyldigt resultat.

Og hvordan virker graviditetstests så egentlig? For de af os, der ikke har studeret biokemi, kan det virke helt magisk, at en smule tis på en pind giver svar på noget så vigtigt! Uden at gå for dybt ned i lærebøgerne, får du her en kort præsentation af graviditetstestens omdrejningspunkt: hormonet hCG.

Hvad er hCG?

Humant choriongonadotropin (hCG) er det såkaldte graviditetshormon, hvis fornemste opgave er at pause din menstruationscyklus og hjælpe det befrugtede æg trygt på plads i livmoderen. Det sker i tæt samarbejde med hormonet progesteron, som sørger for at livmoderen får ekstra blodtilførsel og bliver foret med sejt og tykt slim.

Koncentrationen af hCG i urin er omtrent det halve (eller mindre) end den tilsvarende koncentration i blod, og kun en blodprøve kan give en præcis måling af dit hCG-niveau. Tidligt i graviditeten fordobles hCG-niveauet cirka hver anden eller hver tredje dag, og det topper mellem uge 9 og 12, hvorefter det begynder at falde igen og når et plateau sådan cirka i uge 20.

LÆS OGSÅ: “Det er okay at hade graviditeten og samtidig elske sin baby”

Mange kvinder oplever, at udviklingen i produktionen af hCG går hånd i hånd med klassiske graviditetssymptomer som kvalme og træthed. Det er tit værst frem til nakkefoldsscanning, hvorefter det for de fleste kvinders vedkommende bliver mindre træls i 2. trimester.

Et hCG-niveau, der ligger højere end gennemsnittet, kan være en tidlig indikator på at du venter tvillinger eller trillinger. Det er derfor ikke unormalt at blive mere ramt af kvalme og træthed, hvis du er gravid med flerlinger.

Hvordan ser en positiv graviditetstest ud?

På simple strimmeltests, som opsamler urin fra et bæger, vil du se to streger - kontrolstreg (C) og teststreg (T). Graviditetstest-stave, som du tisser direkte på, viser også to streger eller et plus, mens avancerede digitale tests vil vise teksten ”gravid” på et display – eventuelt sammen med et estimat på antal uger.

Både udformningen af testen og måden resultatet vises på kan altså variere, og det samme gælder synligheden af resultatet. Hvis testen registrerer hCG på et ganske lavt niveau vil teststregen synes svagere, og det er som regel det der sker, når du tager en test før den forventede menstruation.

Hvor tydelig skal en graviditetstest være?

Hvis du blot så meget som aner et positivt resultat, så har testen opsnappet hCG, og det betyder, at du er gravid. Som førnævnt vil en graviditetstest både have en kontrolstreg og en teststreg, og her er det vigtigt at understrege, at teststregen ikke behøver være lige så tydelig som kontrolstregen.

Er der en svag streg på graviditetstesten?

Står du med en meeeeget svag streg på graviditetstesten, er det fristende at søge bekræftelse hos venner og familie. Nogle kvinder vælger sågar at ty til mødregrupper på sociale medier med spørgsmålet: ”Ser I en streg?!” Om end det kan være fint at få andres øjne på sagerne, skal du være obs. på, at fotos kan snyde.

Tålmodighed kan være lidt af en styrkeprøve, nå du er ved at gå til at spænding og/eller frygt for testens resultat, men du kan gå hen og blive rigtig ked af det, hvis du tager glæderne eller sorgerne på forskud.

Der er forskel på en svagt tydeligt streg og en streg, der kun kan findes, hvis man tager strimlen helt op til ansigtet, kniber øjnene sammen og ønsker med al sin kraft. Husk derfor: ”hvis testen er svag, så vent en ekstra dag”.

Hvornår er det bedst at tage en graviditetstest?

For at få det mest nøjagtige resultat anbefales det at vente med at tage en graviditetstest til en lille uges tid efter første udeblevne blødningsdag. Det tager tid for din krop at udvikle et tydeligt påviseligt hCG-niveau. Hvis ventetiden føles helt utålelig, kan du dog tage en tidlig test.

Du kan i princippet tage graviditetstests i tide og utide, da de er lette at opdrive, relativt billige og nemme at udføre. Der er ingen egentlige risici forbundet med at tage tidlige tests, men du risikerer at blive skuffet, hvis du ender med en utydelig streg eller en falsk negativ graviditetstest.

Hvor tidligt kan man tage en graviditetstest?

Med en ekstra følsom graviditetstest kan du få svar allerede seks til otte dage inden den næste forventede menstruation. Det betyder, at du i princippet kan tage en test en til to uger efter ubeskyttet samleje eller inseminering. Desværre vil resultatet være mindre sikkert.

Nogle kvinder producerer større mængder hCG end andre, og det betyder, at det ikke altid vil være muligt at påvise hCG i urinen, selvom du måske er gravid. Hvis du vælger at bruge en tidlig graviditetstest og får et negativt svar i hånden, kan det derfor være en ide at teste flere gange i dagene op til tidspunktet for forventet menstruation. Af samme grund følger der typisk flere teststrimler med i en pakke.

Hvor længe går der, før jeg kan se et positivt resultat?

Det er desværre ikke så ligetil at give et entydigt svar på, hvor lang tid der skal gå, før du kan se et positivt resultat. Flere faktorer har nemlig betydning for, hvornår en urinprøve kan spore hCG hos lige netop dig. Tidspunktet for sporing af hCG afhænger bl.a. af:

  • Hvor længe det tager det befrugtede æg at sætte sig fast i livmoderen
  • Hvordan du tager testen. Følg brugsvejledningen, og husk at tjekke udløbsdatoen!
  • Hvornår du tisser på pinden. Det anbefales at teste med morgenurin, som er mere koncentreret
  • Hvem du er! Din genetik kan have betydning for, hvornår der kan spores hCG i urinen
  • Hvilken test du bruger – nogle mærker er mere følsomme end andre

En ting er imidlertid sikkert: I løbet af de første par uger vil dit hCG-niveau stige stødt, og det vil typisk gøre stregen (eller krydset) på testen tydeligere og tydeligere.På nedenstående billede kan du se en række tests fra en kvinde, der blev gravid efter ICSI-behandling. Bemærk at teststregen på de seks strimmeltests bliver langt tydeligere fra uge 4+0 til 5+0.

Du kan imidlertid godt opleve, at en test taget på f.eks. 4+0 er en smule mere tydelig end en test taget dagen efter. Dette er ikke ensbetydende med, at du er ved at miste. Som sagt er en positiv test en positiv test, uanset hvor svagt resultatet er.

Flere faktorer kan gøre en graviditetstest mindre tydelig fra den ene dag til den anden. Det gælder f.eks., hvis du har drukket mere væske, ændret tidspunktet for test fra morgen til aften eller skiftet til et andet mærket. Hvis du for alvorlig frygter at have tabt barnet, bør du naturligvis kontakte din læge.

Kan en graviditetstest vise falsk positiv?

En graviditetstest kan godt give et falsk positivt resultat, men det hører heldigvis til sjældenhederne. De gængse tests på det danske marked er supersikre, og hvad angår forkerte resultater sker det oftere på grund af forkert eller for tidlig udførelse af testen, hvilket typisk vil give falsk negativ.

De fleste graviditetstests lover som førnævnt en sikkerhed på lige omkring 99%. Hvis resultatet er falsk-negativt, vil det typisk skyldes, at du har taget testen for tidligt - dvs. før der kan spores hCG i din urin. I sjældnere tilfælde kan en test give et falsk-positivt resultat, og her er årsagerne lidt mere komplekse.

Hvornår er en graviditetstest falsk positiv?

Ligesom det gælder for et falsk negativt resultat, kan der ligge mange årsager til grund for, at din test viser falsk positiv. Fælles for dem er, at der bliver registreret hCG i dit tis, selvom du ikke er gravid. Det kan bl.a. skyldes sygdomme, medikamenter eller graviditet udenfor livmoderen.

Forkert aflæsningstidspunkt

De fleste har svært ved at vente på resultatet, men det sker også, at man kommer til at aflæse resultatet for sent. Når du tager hjemmegraviditetstests er det supervigtigt at følge instrukserne nøje. Har testen ligget for længe er den nemlig ugyldig, og her kan ofte opstå et falsk-positiv svar.

Du kan også risikere at forveksle den såkaldte skyggelinje med et positivt resultat. Det gælder for nogle tests, at de kan vise en fordampningslinje, som ligner en skygge. Skyggelinjen vil helt naturligt opstå, når din tis strømmer gennem testområdet. Her er som regel tale om en meget utydelig streg, der nærmest synes udtværet.

Biokemisk graviditet

Hvis en graviditet går til grunde i de allerførste døgn, og alligevel ikke ender med at implementere, så er der tale om en biokemisk graviditet. Det sker faktisk tit, men de fleste opdager det aldrig, da menstruationen bare bliver udskudt en smule. I tilfælde af en biokemisk graviditet får du også en svagt positiv graviditetstest, der ikke bliver mere tydelig som dagene går.

Sygdomme der påvirker hCG

Cyster i æggestokkene, nyresygdomme og nogle former for cancer kan give falsk-positivt resultat, ligesom en række lidelser hos kvinder i overgangsalderen eller i årene op til kan påvirke kvindekroppens hormonproduktion. Det sker ret sjældent, at sygdomme fører til øget hCG, men muligheden er der.

Medicinsk påvirkning af hCG

Almindelige lægemidler som f.eks. hovedpinepiller, antibiotika eller antidepressiv medicin kan ikke påvirke resultatet af en graviditetstest. Det samme gælder for p-piller. Til gengæld kan medicin brugt i fertilitetsbehandling faktisk give et falsk-positivt resultat. Hormonstimulationen med injektioner af bl.a. hCG er nemlig en afgørende del af reagensglasbefrugtning (IVF) og mikroinsemination (ICSI).

LÆS OGSÅ: ”Hvem er jeg, hvis jeg ikke er nogens mor?”

Det er som ofte en noget stressende oplevelse at tage en hjemmetest, og man kan hurtigt komme til at stirre sig blind på en utydelig graviditetstest. Det er derfor altid en god ide at tage mere end én test, og hvis du står med en utydelig streg, meget svag streg eller en skyggestreg skal du gerne vente en eller flere dage, før du tager nummer to. Af samme årsag sælges de populære strimmeltests faktisk også i 2-paks.

Uanset om graviditeten er ønsket eller ej, kan det selvfølgelig være en smertefuld oplevelse at finde ud af, at testens resultat ikke stemmer overens med virkeligheden. Du bør derfor følge hjemmetesten op med et besøg hos egen læge, som kan foretage en urin- eller blodprøve for at bekræfte resultaterne og tjekke hCG -niveauet.

Læs også

Ægløsningsberegner – beregn hvornår der er størst chance for at blive gravid

Gravid app: De 5 bedste apps til at følge baby og graviditet

Terminsberegner – beregn din termin her

Vitaminer som gravid: Hvilke kosttilskud skal jeg tage?