Må jeg spise leverpostej når jeg er gravid?

Udgivet | Senest opdateret | Af Celina Albæk, team momkind

Cravings i graviditeten kan se ud på mange forskellige måder, og nogle slags vil selvsagt være sundere for det gravide legeme end andre.

Blandt mange andre anbefalinger, der handler om alt fra vitaminer, når du er gravid, til hvad du bør undgå at spise. Blandt anbefalingerne lyder det, at du bør undgå lever, men er du typen, der konstant har lyst til at fylde den gravide mave med dyrlægens natmad, så læs med her.

Hvor meget leverpostej må man spise som gravid?

Sundhedsstyrelsen siger god for, at du kan spise leverpostej i mindre mængder. En klassiker som Stryhns leverpostej indeholder kun 35% svinelever, så du kan altså trygt spise en rundtenom leverpostej med rødbeder til frokost. Den lækre franske paté fra din lokale delikatesseforretning bør derimod vente til efter, baby har gjort sin entré.

Hvorfor må gravide ikke spise lever?

Lever er en enormt god kilde til A-vitamin, men under graviditet skal vi ikke have for meget af det, da en for stor koncentration øger risikoen for fosterskader. Levertran, paté og retter med stegt lever er derfor no-go for gravide, ligesom du skal undgår kosttilskud, der indeholder A-vitamin.

A-vitamin når du er gravid

Som gravid gælder udtrykket “for meget af det gode” også i forhold til A-vitamin, der i for store mængder kan føre til såkaldte neuralrørsdefekter, hvor de bittesmå nerver ikke vokser ordentligt sammen under fosterudviklingen. A-vitamin skal dog ikke gøres total til skurk i forbindelse med graviditet.

LÆS OGSÅ: Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid

Dette fedtopløselig vitamin spiller generelt en vigtig rolle for vores syn, hud og immunforsvar. Du får det fra bl.a. æg, mejeriprodukter samt frugt og grønt i orange og mørkegrønne farver, og dit og babys behov for A-vitamin dækkes fint gennem en almindelig varieret kost.

Hvilket pålæg må man spise som gravid?

Når du er gravid, må du gerne spise almindeligt kødpålæg fra køledisken, men Fødevarestyrelsen har et par vigtige tommelfingerregler. For at undgå den fæle madbakterie listeria bør du spise kødpålæg, koldrøget fisk og gravad fisk så friskt som overhovedet muligt. Det betyder, at du skal bruge pålægget i god tid inden “bedst før”-datoen.

LÆS OGSÅ: Må gravide spise ost?

Et andet fingerpeg er, at holdbarheden på pålæg som regel er kortere efter åbning af pakken. Tjek altid emballagen for informationer om holdbarhed efter åbning. I ligningen gravid og pålæg skal du altså ikke bekymre dig om madspild.

Det frarådes desuden fuldstændigt at spise råt kød, som blandt andet findes i en rørt tatar. Utilberedt kød kan nemlig gemme på parasitten toxoplasmose (haresyge), og hos gravide kan smitten overføres til fosteret og øge risikoen for hjerne- og øjenskader.

Læs også

Må jeg bruge parfume når jeg er gravid?

Må man drikke kaffe når man er gravid?

De 7 bedste råd: Alt du skal vide om at flyve som gravid

Må gravide spise ost?