Hvad er symptomerne på bækkenløsning?

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer i samarbejde med fysioterapeuterne ved Klinik for Kvindekroppen

Bækkenet er stærkt, og det bliver ikke “løst” eller går af led sådan uden videre. Når det så er sagt, så vil en graviditet helt naturligt sætte denne del af kroppen på prøve.

Selvom bækkenløsning er ufarligt og i reglen går i sig selv efter fødslen, er det vigtigt at kende de forskellige tegn på bækkenløsning, så du bedst muligt kan afhjælpe generne.

I denne artikel har vi fået den dygtige UroGynObs fysioterapeut Jannie Dobel med på råd, så du kan få svar på de vigtigste spørgsmål om emnet og lære, hvilke symptomer på bækkenløsning du bør være obs på.

Hvad er bækkenløsning?

Bækkenløsning er en samlebetegnelse for graviditetsrelaterede bækkensmerter, der giver gener i bækken, hofter, baller, lyske og kønsben – typisk i sidste halvdel af graviditeten. Problemet udspringer typisk fra bækkenets bagerste led (sacroilialeddene) eller symfysen, som er leddet, der samler bækkenstrukturen foran, men du kan også være plaget fra flere steder samtidig.

I sundhedsfaglige sammenhænge anvender man i dag sjældent udtrykket “bækkenløsning”, da det giver et skævt billede af, hvad der kan være årsag til smerterne. Der er sjældent tale om et decideret løst bækken, og smerterne kan være relateret til overbelastede ledbånd og gener i lænden, der stråler ned i bækkenet.

Hvordan føles bækkenløsning?

Graviditetsrelaterede bækkensmerter kan variere meget i intensitet og hyppighed, og generne opleves derfor forskelligt fra gravid til gravid. Nogle gravide mærker ømhed i lænden, andre får en slags brændende fornemmelse i ballerne, mens smerter i bækkenet også kan føles som skarpe jag ved særlige bevægelser.

Desuden har det betydning, om dine smerter stammer fra et led, en muskelgruppe eller f.eks. ledbånd ligamenter. Hvis du under graviditeten får ondt i halebenet eller ondt i hoften, vil man typisk også tilskrive det bækkenløsning, da der er tale om en paraplybetegnelse.

Hvorfor får man bækkenløsning?

Årsagerne bag graviditetsrelaterede bækkensmerter kan være mange, og det vides ikke præcis, hvorfor nogle kvinder er mere disponerede end andre. Den bedste forklaring er, at vægten fra det voksende barn, moderkage og fostervand sammen med generel vægtøgning i forbindelse med graviditet tynger på muskler, sener, led og ledbånd i bækkenet.

Vi ved også at der sker nogle holdningsmæssige ændringer, der kan påvirke musklernes evne til at arbejde i samme grad, som de plejer. Og med den øgede belastning på leddene, øget elasticitet i kroppen generelt, er der endnu mere brug for at musklerne er i stand til at stabilisere bækkenet.

“Det elastiske hormon”, relaxin, har tidligere været den store synder i forhold til at få stillet diagnosen “bækkenløsning”, men det har ikke været muligt at påvise en direkte årsag mellem niveauerne af relaxin i kroppen og graden af bækkensmerter.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen vil typisk stilles ud fra, hvordan den gravide selv beskriver sine gener. Man kan også med en såkaldt provokationstest danne et billede af, om smerterne specifikt kommer fra de bagerste bækkenled, men testen kan give øgede smerter i bækken, og som regel er det muligt at lokalisere problemet uden.

Behandling mod bækkenløsning

Behandlingen af graviditetsrelaterede bækkensmerter vil først og fremmest bestå af information og vejledning med henblik på at gøre den gravide mere bevidst om smertehåndtering og bevægestrategier. I den forbindelse handler det især om at lære, hvordan du minimerer uhensigtsmæssige stillinger og bevægelser, der forværrer smerterne.

LÆS OGSÅ: 18 gode råd mod bækkenløsning

Nogle gravide oplever, at et stabiliserende bækkenbælte – også kaldet et trokanterbælte – er et godt hjælpemiddel mod bækkenløsning, idet bæltet yder støtte og giver maven et lille løft, hvormed ryggen aflastes.

Kan jeg føde vaginalt med bækkenløsning?

Langt de fleste kan føde vaginalt trods bækkenløsning. I det øjeblik fødslen går i gang, stimuleres man med kroppens eget smertereducerende hormon oxytocin, og andre smerter tager over. Hvis muligt, bør du bruge forskellige gode bevægelser under fødslen – altså imellem veerne. Det kan du lære mere om på et kursus i fødselsforberedelse.

I situationer hvor man under fødslen bliver nødt til at placere sig i fastlåste eller statiske stillinger, kan det føles ubehageligt omkring lænden, og du kan få mere ondt i bækkenet. Forud for termin er det derfor en god ide at tale med jordemoderen om lejringer, så du kan få den bedste støtte, når fødslen sætter i gang.

Hvad er symptomerne på bækkenløsning?

  • Smerter ved “smilehullerne” nederst på ryggen
  • Ømhed ved kønsbenet
  • Stikkende bækkensmerter ved aktivitet
  • Ondt i hoften
  • Smerter ved symfysen (”symfyseløsning”)
  • Ømhed og tyngdefornemmelse i lænden
  • Ømhed i ballerne
  • Bækkensmerter der stråler ud i lysken
  • Ondt i halebenet

Symptomerne kan variere fra let ømhed til kraftige smerter og jag, der som regel opstår og/eller bliver forværret under belastning og ved specifikke stillinger i eksempelvis siddende eller liggende.

Belastning kan f.eks. være specifikke motionsformer, trappegang, ind- og udstigning fra bilen, vendinger i sengen, støvsugning og tunge løft, ligesom noget så simpelt som at rejse sig fra en stol, seng eller sofa kan belaste.

Hvad angår stillinger, vil bækkensmerterne typisk blive forværret, hvis du ligger på ryggen eller på siden i længere tid ad gangen eller sidder på en stol i lang tid.

Har du bækkenløsning kan vendinger i sengen også aktivere smerterne, så det kan være svært at sove, hvilket måske allerede er tilfældet, hvis du også er plaget af vand i kroppen og en aktivt sparkende baby.

Læs også

Knibeøvelser: Fysioterapeutens guide til bækkenbundstræning under graviditeten og efter fødslen

De 10 bedste råd mod vand i kroppen, hævede fødder og ben

Alt hvad du behøver vide om plukveer

Alt du skal vide om svangerskabsforgiftning