Gode råd om jerntilskud til gravide

Udgivet | Af Veronica Freddin Magnani, team momkind

Tillykke - du er gravid! Men hvordan var det nu lige ved med de der vitaminer og tilskud, man skulle tage? Og hvornår skulle man tage dem?

Jern er et af de tilskud, du bliver anbefalet at tage gennem graviditeten. Men hvad er det jern gør for kroppen? Og hvorfor er det så vigtigt?

Læs med her for at få gode råd til at tage jerntilskud gennem graviditeten og blive klogere på, hvorfor det er så vigtigt.

Hvad er jern som kosttilskud?

Jern er essentielt for din krop, og er et grundelement i mange livsvigtige funktioner i kroppen. Derfor bør du være opmærksom på at få nok jern både før, under og efter graviditeten. I jern findes der nemlig hæmoglobin, hvilket er det der binder ilten i kroppens røde blodlegemer, og sørger for, at ilten bliver transporteret rundt i blodbanerne.

Læs også: Vitaminer som gravid: Hvilke kosttilskud skal jeg tage?

Hvornår skal man tage jerntilskud i graviditeten?

Sundhedsstyrelsen anbefaler alle gravide at tage 40-50 mg jerntilskud fra 10. graviditetsuge. Kroppen producerer ikke selv jern, men vi langt de fleste af os får dækket vores jernbehov på 10-18 mg gennem kosten.

I graviditeten stiger behovet for jern, og det er derfor de 40-50 mg anbefales. Behovet stiger fordi både foster og moderkage skal bruge jern, og desuden stiger den gravides blodmængde med næsten 50%. Hvis vi ikke får nok jern, vil blodprocenten falde og mange vil opleve voldsom træthed eller svimmelhed.

Hvilke vitaminer skal man tage jern sammen med?

Du får bedst effekt af dine jerntilskud, hvis det tages sammen med C-vitamin, da dette er med til at fremme kroppens evne til at optage jern. Du kan få naturligt c-vitamin gennem en lang række grøntsager og frugt. Derudover er det også en god idé at tage tilskuddet mellem måltider.

Hvorfor er det vigtigt at få jern i graviditeten? 

Det livsvigtige mineral har mange vigtige og gavnlige effekter på kroppen, både som gravid og ikke-gravid.

Dannelse af røde blodlegemer 

Jern bidrager til produktionen af røde blodlegemer. Røde blodlegemer er dem, der transporterer ilt rundt i kroppen og uden nok af dem, vil cellerne ikke modtage tilstrækkeligt med ilt. Hvis du får tilstrækkeligt jern, vil din blodprocent være normal og dermed transportere ilten optimalt rundt i kroppen.

Mindsker træthed 

Hvis du har jernmangel i kroppen, vil du ofte føle dig træt og uoplagt. Dette er et af de symptomer, som mange vil opleve som det første tegn på, at det er nødvendigt at tage et tilskud. Trætheden kan dog skyldes flere ting - blandt andet, at du er i gang med at gro et barn i din mave - men hvis du mistænker, at du ikke får jern nok, kan det være værd at tale med din læge om.

Læs også: Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid

Jern i graviditeten 

I graviditeten stiger antallet af røde blodlegemer med 20% og kroppens blodmængde stiger med op til 50%. Derfor kan din blodprocent blive lavere, selvom antallet af de røde blodlegemer egentlig stiger. I takt med, at blodmængden stiger, stiger behovet for jern også med cirka 50%. Derfor vil mange gravide have gavn af at tage et tilskud af jern.

Kan jeg få for meget jern i graviditeten? 

Du kan godt få for meget jern ja. Derfor er det også en god idé at konsultere din læge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bør tage et jerntilskud. Der er forskellige grader af jernforgiftning ved for højt indtag. Men for langt de fleste gravide, vil der ikke være risiko for jernforgiftning, hvis du følger sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Hvilke fødevarer indeholder jern? 

De fleste af os vil normalt få dækket vores behov for jern gennem kosten. Både kød og fisk har højt indhold af jern, men en stor del af behovet for jern bliver også dækket gennem brød- og kornprodukter, samt frugt og grøntsager. 

Fødevarer med jern: 

  • Kød - særligt rødt kød.
  • Fisk.
  • Mørkegrønne grøntsager (fx. spinat, kål, broccoli, rucola).
  • Kornprodukter (fx. havregryn, fuldkornsbrød).
  • Bælgfrugter (fx. bønner, linser og kikærter).

Forstoppelse og jern

Når du skal vælge et jerntilskud, er der flere forskellige varianter, du kan vælge. Nogle tilskud er nemmere for kroppen at optage og mindre hårde for maven. Der findes to former for jern.

Organisk jern (hæmjern): Findes i animalske produkter. Organisk jern er oftest lettest for kroppen at optage og har mindst bivirkning ved indtagelse.  

Uorganisk jern (nonhæmjern): Findes i vegetabilske fødevarer. Denne form kan være svære for kroppen at optage.

Læs også: Råd til gravide – alle de vigtigste anbefalinger samlet ét sted

Hvis du oplever problemer med forstoppelse mens du tager jern, kan det være en kæmpe fordel at tænke over kosten og spise fiberrigt eller tage magnesia. Husk altid at konsultere din læge, hvis du har specifikke spørgsmål vedrørende din kost under graviditeten.

Jerntilskud efter fødslen

Hvis du har haft stort blodtab efter din fødsel, kan det være en god idé at forsætte med at tage dit jerntilskud efter fødslen. Det tager ca. 4-8 uger før blodprocenten bliver normal igen.

Vent gerne til du har haft første afføring efter fødslen før du tager tilskuddet, for at skåne maven mest muligt.

Læs også

Vitaminer som gravid: Hvilke kosttilskud skal jeg tage?

Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid

Komplet pakkeliste til hospitalstasken

De 6 bedste råd mod halsbrand og sure opstød, når du er gravid