Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid

Udgivet | Senest opdateret | Af Nanna Schultz, team momkind

Hvad må jeg spise? Hvad må jeg ikke spise?” Det kan være meget forvirrende at finde rundt i. Så vi har lavet guide med de vigtigste kostråd til dig der er gravid.

Overordnet handler det selvfølgelig om at spise sundt og nærende som altid, men der er nogle klare råd og retningslinjer, du bør følge b.la. for, du får de nødvendige vitaminer, når du er gravid.

Først og fremmest skal du selvfølgelig holde dig fra rygning, alkohol samt begrænse mængden af koffeinholdige drikkevarer. Det anbefales, at du maksimalt indtager 300 mg. koffein om dagen. Eh, hvad svarer det til? Jo, det svarer til 2-3 kopper almindelig filterkaffe.

LÆS OGSÅ: Må man drikke kaffe når man er gravid?

Det anbefales derimod, at du spiser mere frugt og grønt, mere fisk, flere fuldkornsprodukter og vælger magert kød og mejeriprodukter.

Men hvad så med de mere specifikke ting, du må og ikke må spise?

Må man spise sushi, når man er gravid?

Ja, hvordan er det egentlig det fungerer med graviditet og sushi? Det er der meget snak om, og det hurtige svar er: JA! Du må som udgangspunkt godt spise sushi, når du er gravid, men der er nogle retningslinjer du skal forholde dig til:

  • Du skal helt undgå tun (samt haj og gedde), da det indeholder dioxin og kviksølv, som er et giftstoffer og derfor ikke godt for et foster.
  • Derudover skal du være opmærksom i udlandet, da de måske ikke har samme lovkrav om den rå fisk, de serverer på restauranter, som vi har i Danmark. I Danmark det nemlig lovkrav at den rå fisk skal have været frosset i 24 timer, før den må serveres, men sådan er det ikke i alle lande.

Så er du en sushi-lover, skal du sørge for at forholde dig til ovenstående regler. Der er masser af sushi, du fortsat kan mæske dig i!

Må man spise fisk, når man er gravid?

Ja! Det anbefales, at du spiser mindst 350 gram fisk om ugen. Du skal dog undgå gedde, haj og fersk tun, og hvad angår dåsetun bør du nøjes med en dåse per uge. Det skyldes indholdet af dioxin og kviksølv, som findes i mindre mængder i dåsetun end fersk tun.

LÆS OGSÅ: “Det er okay at hade graviditeten og samtidig elske sin baby”

Derudover skal du helst undgå ikke-varmebehandlet fisk, som gravad og røget fisk, da de kan indeholde små mængder af Listeria-bakterien.

Må man spise kød, når man er gravid?

Du må desværre holde fingrene fra tartaren, når du er gravid. Som gravid skal man undgå at spise råt kød, eller kød der ikke er varmebehandlet. Grunden til dette er, at det kan indeholde en parasit, kaldet toxoplasma, som kan give sygdommen toxoplasmose.

Derudover skal du holde dig helt fra lever og levertran, da det indeholder større mængder A-vitamin der kan være skadeligt for baby. Leverpostej er okay i mindre mængder, men undgå de “magre” varianter, da de også har et højt indhold af A-vitamin.

Hvad med ost og lakrids?

I Danmark produceres der kun bløde oste lavet af pasteuriseret mælk, som du gerne må spise. Dog skal du holde dig fra udenlandske bløde oste, eller kigge ingredienslisten igennem for upasteuriseret mælk, da upasteuriseret mælk også kan indeholde Listeria-bakterien.

LÆS OGSÅ: Må gravide spise ost?

Desværre til de lakrids-elskende skal man også begrænse sig her under graviditeten! Bare rolig, vi skrev begrænse – ikke helt undgå! Det anbefales, at man begrænser sit indtag af lakrids til maksimalt 50 gram om dagen, så du behøver ikke leve helt uden.

Undgå store mængder ingefær

Til dem der rider på ingefær-bølgen, er der desværre også begrænsninger her, når du er gravid. Ingefær bliver ellers anbefalet som et kvalmestillende produkt, men du skal være opmærksom på, hvor store mængder du indtager.

I 2019 lavede Fødevareinstituttet lavet en undersøgelse med rotter, som som viser, at et stort indtag af ingefær kan øge risikoen for abort. Undersøgelsen siger dog ikke noget om, hvilke indholdsstoffer det er i ingefær, som påvirker graviditeten.

Produkter med højt indhold af ingefær, som ingefærshots eller kosttilskud med ingefær, skal du helst styre udenom. Du må stadig gerne spise mad der indeholder små mængder ingefær, så ingen grund til bekymring hvis det er i en ret. Så længe det ikke er stærkt koncentreret, er det helt fint at spise den krydrede rod under graviditeten.

Vil du have klar besked fra kompetente læger omkring kost og graviditet, anbefaler vi, at du lytter til denne podcast af Læger Formidler.

Læs også

Hæmorider og graviditet: De 5 bedste råd til dig der er gravid

Guide – Sådan laver du mellemkødsmassage

Graviditet og inkontinens: De 3 bedste råd til dig der er gravid

Vitaminer som gravid: Hvilke kosttilskud skal jeg tage?