Folinsyre til gravide - her er alt du skal vide

Udgivet | Af Veronica Magnani, Team momkind

Folinsyre, folat, folsyre - kært barn har mange navne. Hvad er forskellen? Og hvilken en af delene skal man egentlig tage, når man er gravid? Og hvorfor er det så vigtigt?

Som kommende mor er der rigeligt med anbefalinger at forholde sig til, og det kan være svært at vide, hvad der er need to have og hvad der er nice to have.

Folsyre er en af de ting, som anbefales til alle gravide. Faktisk anbefales det gerne, at du allerede starter med at tage det før du bliver gravid, så du har en god solid reserve at trække på, inden baby kommer ind i maven.

LÆS OGSÅ: Vitaminer som gravid: Hvilke kosttilskud skal jeg tage?

Læs med her for at blive klogere på anbefalingerne, hvornår du skal tage folinsyre og hvad det egentlig betyder for dig, din gravide krop og din baby.

Hvad er folinsyre?

Folinsyre, også kendt som folsyre eller folat, er en B-vitamin, der bidrager til dannelsen af nye celler og er særlig vigtig under en graviditet.

I graviditeten bidrager folinsyre nemlig til forebyggelse af misdannelser i hjerne og rygmarv (neuralrørsdefekter), som f.eks. rygmarvsbrok.

LÆS OGSÅ: Gode råd om jerntilskud til gravide

Måske har du nogen steder hørt, at du skal tage folsyre, mens andre anbefaler dig at tage folat eller folinsyre… Så hvad er egentlig forskellen? Det er der en logisk forklaring på.

I princippet er det forskellige navne på det samme B-vitamin, men forskellen kommer af, hvordan vitaminet er udvundet. Folat er nemlig det naturlige stof, du finder i din mad, mens folinsyre er et syntetisk udvundet stof. Når du køber et kosttilskud, vil det oftest indeholde folinsyre.

Hvor meget folinsyre skal man tage i graviditeten?

Som med alle andre kosttilskud, er det selvfølgelig også muligt at spise sig til gode mængder via kosten. Men da folinsyre er så vigtigt for dannelsen af dit barns celler, anbefales det fra Sundhedsstyrelsen at tage et tilskud på 400 mikrogram.

Det smarte er også, at du ikke kan få for meget folinsyre, fordi det er et vandopløseligt B-vitamin, hvilket betyder, at hvis du får mere end du har brug for, vil det overskydende udskilles via urinen.

Det anbefales at starte med at tage folsyre fra ca. 3 måneder inden man har planlagt graviditet og indtil 12. graviditets uge, altså 3 måneder henne i graviditeten. Tilskuddet kan dog også sagtens tages gennem hele graviditeten, eller før de 3 måneder inden graviditet. De fleste danskere får ca. 300 mikrogram dagligt gennem deres kost, hvilket er tæt på den anbefaling, der er til gravide.

Hvorfor er det vigtigt at få folinsyre i graviditeten?

Under en graviditet spiller folinsyre en særlig vigtig rolle i kroppen. Folinsyre er nemlig afgørende for dannelsen af DNA,  altså det genetiske materiale i cellerne. Vitaminet har også stor betydning i processen omkring lukning af neuralrøret hos fosteret. Neuralrøret er det, der udvikler hjernen og rygmarven, og hvis det ikke lukkes ordentligt, kan det føre til misdannelser. Det hele sker meget tidligt i graviditeten - tidligere end de fleste overhovedet vil vide, at de er gravide.

LÆS OGSÅ: Misdannelsesscanning – guide til graviditetsundersøgelsen i 2. trimester

Derfor er det vigtigt at opretholde tilstrækkelige niveauer af folsyre gennem kosten eller gennem et tilskud, især under perioder med hurtig celledeling, som i fostrets udvikling under graviditet.

Hvilke fødevarer indeholder folinsyre?

Udover at folinsyre kan tages som tilskud, kan man også spise sig til ekstra folat igennem kosten. Det anbefales dog stadig, at du tager folat som kosttilskud gennem graviditeten, da det er meget essentielt for fosterets dannelse, og du derfor hellere bør indtage lidt ekstra folat, end for lidt.

LÆS OGSÅ: Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid

Folat findes faktisk i små mængder i rigtig mange forskellige madvarer, men nogle særligt gode bud på folatrige fødevarer er:

  • Mørkegrønne grøntsager (fx spinat, broccoli, kål, mm.)
  • Avocado.
  • Bælgfrugter (fx. bønner, linser og kikærter) .
  • Citrusfrugter (citron, grape, appelsin).
  • Nødder - særligt peanuts.

Under en graviditet eller i mens du forsøger at blive gravid, er det vigtigt at have en sund og varieret kost, der er rig på gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Læs også

Svagt positiv graviditetstest – hvad betyder det?

Må man drikke kaffe når man er gravid?

Må jeg spise leverpostej når jeg er gravid?

Råd til gravide – alle de vigtigste anbefalinger samlet ét sted