Gravid uge 35 (34+0 - 34+6)

Uge 35 er her, og nu er babyen virkelig ved at gøre sig klar til fødslen. Du kan helt sikkert mærke, at kroppen også er ved at ramme slutspurten – både fysisk og mentalt. Læs mere her.

gravid uge 35

Sidst opdateret d.

Anne Due Barslund

Faktachekket af:

Anne Due Barslund

Jordemoder

Du er nu gravid i 35. uge

Hey mama, uge 35! Baby er blevet så stærk, at spark og knytnæver måske kan ses udefra. Det er ret vildt! Nogle babyer - men langt fra alle - vender sig allerede nu med hovedet nedad, klar til at komme ud. Baby vejer nu cirka 2400 gram. Og din krop? Måske har du lidt svært ved at få en god nats søvn, især hvis du også har fået uro i benene. Den mørke streg fra kønsbenet til navlen, linea nigra, er sikkert også blevet mere tydelig, ligesom de eventuelle strækmærker. Og hvis du planlægger en vaginal fødsel, er det her et rigtig godt tidspunkt at starte med mellemkødsmassage. Der er nu 42 dage til termin – snart møder du din baby!

Hvad kan jeg forvente af uge 35 som gravid?

I uge 35 begynder det at blive ret tydeligt, at fødslen nærmer sig. Mange babyer lægger sig med hovedet nedad nu, hvilket kan lette presset på dine lunger – men til gengæld vil det skabe mere pres på blæren. Det betyder flere toiletbesøg, især om natten, hvor søvnen nok i forvejen er lidt udfordret. Plukkeveer kan også blive mere intense, hvilket er helt normalt, da kroppen forbereder sig på det store arbejde, der venter. Nu er det tid til for alvor at begynde de mentale og praktiske forberedelser til fødslen. Tal med din jordemoder om fødslens forløb, og hvad du kan gøre for smertelindring.

Hvad sker der med den gravide krop i uge 35?

Din krop gennemgår store forandringer i denne uge. Mavens vækst betyder, at baby fylder det meste af livmoderen nu. Hvis baby har vendt sig med hovedet nedad, vil du nok kunne mærke lidt lettelse ved vejrtrækningen, men blæren får til gengæld ekstra pres, så tisseturene bliver hyppigere. Du kan også opleve smerter i lænd og bækken, fordi kroppen gør sig klar til fødslen. Plukkeveerne kan føles kraftigere, men de er kroppens naturlige træning af livmoderen forud for veerne under fødslen. 

At forberede dig mentalt og fysisk til fødslen er en kæmpe hjælp. Gå til fødselsforberedelse for at lære om faserne i fødslen og få konkrete redskaber til smertelindring som åndedrætsøvelser og afspænding. Hvis du planlægger en vaginal fødsel, kan du også lære om mellemkødsmassage for at mindske risikoen for bristninger. Tal med din partner eller fødselshjælper om, hvordan de kan støtte dig under fødslen – det er vigtigt, så de kan hjælpe dig bedst muligt, når dagen kommer.

Hvad sker der med baby i maven i uge 35?

Baby er nu omkring 44 cm lang og vejer ca. 2400 gram. Babys hud er stadig dækket af et lag fosterfedt, som beskytter mod fostervandet. Der er ikke meget plads tilbage i livmoderen, så bevægelserne bliver mere glidende og langsomme i stedet for kraftige spark. Du vil dog stadig mærke baby bevæge sig hver dag. Babys ansigtstræk er blevet rundere i takt med, at fedtlagene under huden udvikler sig Babys lunger er fuldt udviklede, hvilket vil sige, at din lille spire faktisk kan trække vejret selv. Og skulle du gå i fødsel, er du nu så langt i graviditeten, at man ikke vil gøre noget for at bremse veerne.

Symptomer du kan opleve, når du er gravid i uge 35

  • Hyppigere plukkeveer
  • Hyppige toiletbesøg, især om natten
  • Trykken i lænden og bækkenet
  • Uro i benene, især om aftenen og natten
  • Søvnproblemer på grund af ubehag og tankemylder
  • Ømme og hævede fødder
  • Mere synlig linea nigra og strækmærker
  • Øget pres fra baby, især hvis hovedet er på vej ned i bækkenet

Det skal du huske i denne graviditetsuge

Det er tid til at få styr på de sidste praktiske ting inden fødslen. Har du pakket din hospitalstaske? Det er en god idé at være forberedt – husk skiftetøj, amme-bh, toiletsager, lidt snacks og komfortabelt undertøj til dig selv. Du skal selvfølgelig også have babys første sæt tøj med, en babydyne og autostolen til hjemturen. 

Midten af 3. trimester

Nu hvor du er midt i 3. trimester, er det normalt at have blandede følelser. På den ene side glæder du dig til at møde baby, men bekymringer om fødslen og den kommende forældrerolle kan også fylde en del. Din krop arbejder på højtryk for at gøre klar til fødslen, og mange gravide føler sig trætte og ømme. Giv dig selv tid til at slappe af og lade op. Forberedelse kan hjælpe med at mindske nervøsiteten – fødselsforberedelse, åndedrætsteknikker og afspænding kan styrke din selvtillid, så du føler dig mere klar til det, der kommer.

Tilbage til uge 34 Frem til uge 36

Læs også

Guide – Sådan laver du mellemkødsmassage

Jordemødrene: Sådan forbereder du dig på fødslen

Vægtøgning og graviditet: Hvor meget skal man tage på?

Gravid og træt? Her er de 7 bedste råd