Hvad sker der med baby i maven i uge 34?
Baby vejer nu cirka 2200 gram og er godt og vel 43 cm lang. Immunforsvaret er ved at blive klar, og baby begynder selv at producere antistoffer, som vil være vigtige for at klare sig uden for livmoderen. Baby kan nu skelne mellem lys og mørke, og der er en fast søvnrytme – måske kan du endda mærke, hvornår baby sover eller er vågen. Hvis du er førstegangsfødende, er der stor sandsynlighed for, at baby har lagt sig med hovedet nedad i denne uge. Hvis ikke, er der stadig lidt tid til, at baby kan nå at vende sig.
Symptomer du kan opleve, når du er gravid i uge 34
- Hævede hænder og fødder
- Søvnproblemer, især på grund af maven og hyppige toiletbesøg
- Svært ved at trække vejret helt frit
- Langsomme, men kraftige bevægelser fra baby
- Plukkeveer, når livmoderen øver sig til fødslen
- Hævede blodårer (åreknuder) og måske kramper i benene
- Lækage af råmælk fra brysterne
- Strækmærker og en tydelig linea nigra (den mørke streg på maven)
Det skal du huske i denne graviditetsuge
Nu er det tid til at tænke på de sidste praktiske forberedelser. Har du pakket hospitalstasken? Det er en god idé at få den klar nu – husk skiftetøj, amme-bh, toiletartikler og det første sæt tøj til baby. Begynd mentalt at forberede dig på fødslen. Hvis du er nervøs, så tal om dine bekymringer med din jordemoder, og få gode råd om smertelindring og, hvad du kan forvente af fødselsforløbet. Det kan hjælpe at være forberedt.
Midten af 3. trimester
Nu er du godt inde i 3. trimester, og det er helt normalt at have blandede følelser. Måske glæder du dig til at møde baby, men du kan også være nervøs for fødslen – eller bare træt af at have den store mave med overalt. Husk, at det er okay at tage det roligt og lytte til din krop. Mange oplever fødselsangst, men det kan hjælpe at forberede sig mentalt. Jo mere du ved om, hvad der skal ske, jo mere tryg vil du føle dig. Overvej at tage et fødselsforberedelseskursus eller lær om vejrtrækning og smertelindring for at booste din selvtillid før den store dag.