Jordemødrene: Sådan forbereder du dig på fødslen

Udgivet | Senest opdateret | Af jordemødrene Anna Neel Forchhammer og Anne Due Barslund fra Jordemodertid

Det er meget specielt at blive bedt om at løbe et maraton, uden at få lov at varme op. At blive bedt om at bestige et bjerg, en kolos af udfordring, af nerver og somme tider frygt, forventninger, fordomme og forestillinger. At stå over for en fødsel, der kommer nærmere som dagene går er som at vente på sit livs blind date. Ingen ved hvornår, hvordan, hvorledes – selv ikke læger og jordemødre, der ellers siges at vide ret meget.

De fleste kommende forældre har derfor behov for at gå i flæsket på den kendsgerning, at fødslen en dag vil foregå! De får behov, for at lære at navigere i den proces som fødslen er, hvad end udfaldet bliver. Nøglen til det behov er forberedelse. At give fødslen fokus og opmærksomhed og at arbejde med sig selv i den situation.

Fødselsforberedelse skal stimulere både intellekt og krop

Når man venter på en fødsel, bliver man nødt til at acceptere, at man færdes i et rum af gisninger og fornemmelser. “Det skal nok komme til at gå så fint”, bliver listet ind i ens øregange i tide og utide fra alle sider, og det er egentlig det eneste man bør give til folk (burde skrives ind i Grundloven), der venter på en fødsel. For nej, ingen aner hvordan forløbet vil forme sig, men alle gør deres bedste.

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Guide til metoder og populære fødselsforberedelseskurser

Fødselsforberedelse bør i vores øjne stimulere både intellekt og krop. Hverken udelukkende teoretisk eller fysisk forberedelse er tiltalende. Kvinder vil forstå fødslen. Når de forstår de teoretiske elementer i en fødsel, er det for mange lettere at relatere til, hvorfor man skal arbejde med sin krop under fødslen og ikke imod den. Og ikke mindst hvordan man gør det.

Hvordan kommer du ”ned i kroppen”?

“At komme ned i kroppen” er et dejligt, lettere falleret 70’er-udtryk, men ikke desto mindre beskriver det meget godt, hvad det kræver for at kunne “være til” i en fødsel: At slukke for så megen tankeaktivitet som muligt og stræbe efter at fokusere på næste ve-pause.

At fokusere på og koncentrere sig om det væsentlige arbejde under en fødsel. Ikke så meget mere. I denne øvelse ligger det enorme, mentale arbejde, hvor man i slutningen af graviditeten forsøger at forberede sig på hvad som helst; på kontroltabet og uvisheden om det bliver vandafgang, veer, kejsersnit, fødsel i vand, i seng, med sugekop eller en lang pressefase.

Hvordan kan du lindre smerterne?

Fødsler er naturlige og til en vis grad ustyrlige. Essensen af fødselsforberedelse handler om at lære at acceptere en tilstand af ukendte bjergetaper, der skal forceres.

I dagens Danmark er vores indre urkvinde ofte parkeret i et forglemt, støvet hjørne. De fleste af os er ikke vant til den fysiske hengivenhed til slagets gang i kroppen og til den anstrengelse, som en fødsel kræver af os. Vores hypotese er, at der derfor er stort fokus på smerte og smertehåndtering i dag, da den er os uvant og fremmed. Derfor bør fødselsforberedelse søge at forene det fysiske og det psykiske, så det ønske bliver mødt.

LÆS OGSÅ: Sådan føles veer – erfaringer fra 30 mødre

Vearbejde kræver, jo dybere man kommer ind i fødslen, fuld koncentration. Derfor bør der være tilstrækkeligt med mental og fysisk ro omkring kvinden, så hendes energi kan bruges på de rigtige ting. Det kropsliggøres under fødslen på helt konkret facon. Vi ved, at fødende kvinder oplever mindre smerte under fødslen, hvis de føler sig trygge og forberedte. Ergo er oplevelsen af smerte uløseligt forbundet med kvindens oplevelse af fødslen.

Har du en fødselshjælper?

Mange kvinder synes, at det giver dem ro at have styr på faktuel viden om fødslen, om forløbet, faserne, smertelindring, mulige udfordringer osv., så hun i det mindste ikke skal bruge krudt på de tanker, når forestillingen er startet.

Vi ved, at kvinderne oplever mindre vesmerte, hvis der er en kontinuerlig hjælper til stede under fødslen. Uanset om hjælperen er kvindens partner, mor eller veninde, skal denne være bekendt med teknikker og metoder, så det bliver muligt at guide den fødende, når fødslen er allermest intens. På den måde vil kvinden føle sig mere tryg og i gode hænder – hænder der ved, hvad de laver.

Ved du, hvad oxytocin er?

Hormonet der regulerer fødeveer, er oxytocin. Oxytocin stortrives i kroppen, når mor føler sig så tryg og afslappet som muligt. Bevares, vi ved godt at fødslen ikke er en badeferie. Men også her har den fødendes mentale og fysiske tilstand en helt afgørende betydning for fødslen.

Jo mere oxytocin, jo bedre veer og tadaaa: fødselsdag! Ergo kan fødselsforberedelse, der giver viden om fødslen, konkrete redskaber og giver hjælperen en vigtig rolle under fødslen, have betydning for den fødendes oplevelse og evne til at producere veer. Derfor kan man sige, at god forberedelse til fødslen vil sprede sig som ringe i vandet.

Læs også

Guide – Sådan laver du mellemkødsmassage

Tegn på fødsel: 8 ting der tyder på, at du snart skal føde

Gravid app: De 5 bedste apps til at følge baby og graviditet

Hvad er bedst? Kejsersnit eller naturlig fødsel?