Guide – Sådan laver du mellemkødsmassage

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

Mellemkød er et af de ord, der – ligesom ‘skamlæber’ – kan få folk til at krumme tæer. Ikke desto mindre er det vigtigt at tale om lige netop denne del af din krop. Måske du er mere komfortabel med det latinske begreb perineum.

Hvorfor massere mellemkødet?

Massage af mellemkødet er en ofte overset del af fødselsforberedelsen, men ligesom afspændingsteknikker og vejrtrækningsøvelser kan det have en virkelig gavnlig effekt. Grunden til at du bør fokusere på dette lille område i underlivet er, at mellemkødet bliver udsat for aldeles heftige stræk, når en baby skal presses ud.

LÆS OGSÅ: Jordemødrene: Sådan forbereder du dig på fødslen

Ved at massere området, mens du er gravid, træner du elasticiteten i mellemkødet. Samtidig forberedes hjernen på, at der skal ske noget i netop denne del af kroppen. Det kan have en positiv effekt set fra et psyko-somatisk perspektiv.

Virker mellemkødsmassage?

Det gælder generelt for massage, at simulation øger blodgennemstrømningen i det pågældende område. Massage af mellemkødet, som i øvrigt også kaldes perineummassage, virker, idet vævet får lettere ved at strække sig under fødslen. Dette nedsætter risikoen for bristninger, ligesom nogle kvinder oplever mindre smerte.

Sådan masserer du dit mellemkød

Måske det er misvisende at tale om massage af mellemkødet, da her faktisk er tale om en decideret skedemassage. En effektiv mellemkødsmassage består nemlig i, at du fører en finger op i skeden og holder den ud mod mellemkødet, hvorefter du laver bevægelser i en halvcirkel.

For at styrke og smidiggøre området skal du lave faste tryk med fingrene cirka 5-10 minutter dagligt med start cirka 4-6 uger før termin. Mellemkødsmassage må ikke gøre ondt, men det rækker heller ikke at nusse blidt. Brug evt. et spejl for bedre at se, hvad du laver.

Hvordan undgår jeg at briste?

Med god perineum massage nedsætter du risikoen for bristninger under fødslen, men det er desværre ingen 100% sikkerhed. Selvom graviditetsapps og fødselsforberedelseskurser kan være enormt hjælpsomme, når du er gravid, må du være indstillet på, at der er mange ubekendte forbundet med en vaginal fødsel.

 LÆS OGSÅ: Hæmorider efter fødsel: Her er de 5 bedste råd

Hvis du er bange for at briste i forbindelse med fødslen, er du absolut ikke alene. Over 80% af kvinder, der føder vaginalt, kommer til at briste i nogen grad. Heldigvis vil kun et mindretal opleve de voldsomme bristninger, der omfatter anus.

Hvilken olie skal jeg bruge til mellemkødsmassage?

Det gælder generelt, at man skal undgå parfume og farlig kemi i de nedre regioner. Skedens slimhinder er nemlig yderst sarte, og det gælder ikke mindst, når du er gravid.

Vælger du at bruge olie til mellemkødsmassage skal denne derfor være ren og skånsom. Den økologiske kind oil fra momkind er udviklet og testet af mødre til at gøre massagen særlig behagelig, mens nærende ingredienser og vitaminer går ind og styrker vævet.

Læs også

“Jeg har grædt flere tårer på toilettet end til sørgelige tøsefilm!”

“Det var så ubehageligt – som om alt var på vej ud igen”

”Jeg skulle skifte trusser, hver gang jeg nøs”

De 6 bedste råd mod halsbrand og sure opstød, når du er gravid