Gravid og træt? Her er de 7 bedste råd

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

Træthed er en graviditetsgene, der kommer bag på mange kvinder, og det gælder måske især den tidlige træthed i første trimester. Hvordan i alverden kan det være udmattende at gro et barn, når det er mindre end et riskorn?!

Faktisk er der en ganske logisk forklaring, og den får du her sammen med et par gode råd til, hvordan du kan forsøge at komme de værste gener til livs.

Hvorfor er man så træt når man er gravid?

Kort sagt sker der det, når en sædcelle befrugter et æg, at der bliver udløst en tsunami af hormoner. Det graviditetsbevarende hormon hCG og de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron spiller hovedrollerne, når der sættes en stopper for menstruationen, moderkagen etableres, og et nyt liv tager sin begyndelse.

Når blodproduktion sættes i vejret for at forsyne baby, får du også lavere et blodsukker og lavere blodtryk, hvilket helt naturligt giver træthed – i øvrigt sammen med hovedpine og svimmelhed. Og hvis du så samtidig er blandt dem, der er særligt ramt af opkast, er der ikke noget at sige til, at du føler dig drænet!

Hvordan får jeg mere energi?

Ligesom det gælder for træthed forårsaget af alle mulige andre ting, kan du prøve at få mere energi ved at dyrke motion, prioritere den gode nattesøvn og tage et grundigt kig på din kost. For sidstnævnte gælder, at du skal sikre dig, at du får nok protein, jern og vitaminer.

Umiddelbart er det måske ikke til at mærke, men dine ernæringsmæssige behov skifter drastisk i løbet af graviditeten, alt efter hvilket trimester du befinder dig i. For at både du og spiren får de bedste forudsætninger, skal der være styr på næringsstoffer. Heldigvis findes der et væld af kosttilskud, så du ikke skal stresse over at finde særlige madopskrifter.

LÆS OGSÅ: Vægtøgning og graviditet: Hvor meget skal man tage på?

Det er dog svært fuldstændigt at bekæmpe den træthed, der opstår i din krop, når det lille liv tærer på depoterne. Langt hen ad vejen må du derfor ”bare” acceptere status quo og så prøve at indrette din dagligdag efter det.

7 gode råd til graviditetstræthed

  • Tag en lur når du kan og gå tidligt i seng
  • Spis en masse snacks og mellemmåltider
  • Drik rigeligt med væske – især vand
  • Husk at tage de anbefalede jerntilskud og vitaminer
  • Sørg for at få frisk luft flere gange om dagen
  • Optimer søvnen med f.eks. en kropspude
  • Få hjælp til de praktiske ting i hverdagen

Hvor tidligt i graviditeten mærker man træthed?

Du kan faktisk allerede blive ramt af graviditetstræthed omkring 3. uge, et tidspunkt hvor de færreste har opdaget, at de er gravide. Dog er det mere normalt, at det stigende behov for søvn melder sin ankomst omkring midten af 1. trimester. Ligesom med graviditetskvalme er det en meget individuel sag.

Er træthed tegn på graviditet?

Hvis du konstant er træt og det føles som en overdreven træthed uden forklaring, så kan det meget vel være tegn på graviditet. I sig selv er det dog et svært symptom at konkludere ud fra, da der jo kan være tusindvis af årsager til, at du er træt.

LÆS OGSÅ: 9 tidlige tegn på graviditet

Er der alt for meget at lave på arbejdet? Kommer du for sent i seng om aftenen? Har du et ældre barn i selvstændighedsfasen? Der kan være mange grunde til, at du i perioder går rundt med ekstrem træthed. I vinterhalvåret kan det være særlig slemt.

Udover at det selvfølgelig er generende, når man prøver at få en hverdag til at hænge sammen, så er det ikke sundt. Er du konstant træt uden at være gravid, kan det derfor være en god ide at tage en snak med lægen.

Træthed i 1. trimester

Der sker afsindig mange hormonelle forandringer i den tidlige graviditet, og det kan ske, at du føler dig ekstremt træt nærmest fra den ene dag til den anden. Selvom processerne i din livmoder starter på det mikroskopiske plan, kræver det meget energi at lægge grundstenene til en baby.

Beregn din terminsdato


Hvordan ønsker du at beregne din terminsdato?


Den kan være særlig irriterende, hvis du gerne vil holde graviditeten hemmelig lidt endnu. Når man sidder og gaber foran kollegaerne eller tager en powernap på sofaen under familiesammenkomsterne, er det jo klart, at der vil komme spørgsmål.

Træthed i 2. trimester

Dagene med ekstrem træthed skulle gerne blive færre, når du træder ind i andet trimester, men som med så meget andet i graviditet, er der undtagelser for reglen. Nogle kalder andet trimester for ”graviditetens honeymoon”, fordi træt og kvalme sjældent definerer perioden her midtvejs.

Hvis du alligevel døjer med træthed, er der ikke noget som helst forkert eller farligt ved det. Nogle er plaget af træthed og kvalme længere tid end andre, og desuden kan træthed i graviditet i høj grad også være psykisk betinget.

LÆS OGSÅ: Gravid med depression – risiko, tegn og behandling

Du er måske inde i en periode, hvor tankerne om familiedannelse skræmmer dig. Måske du allerede er blevet rigtig nervøs for fødslen. Eller det kan være du er bekymret for, hvordan det kommer til at gå til misdannelsesscanningen. Alle disse følelser er reelle, og det er en god ide at dele dem med din jordemoder/læge, partner, familie og/eller venner.

Træthed i 3. trimester

Træthed sidst i graviditeten har mindre med hormoner at gøre og mere at gøre med det faktum, at du er blevet tung. Organerne rammes af pladsmangel, og alt efter hvordan baby ligger, kan dine lunger blive presset i en sådan grad, at du lettere bliver stakåndet og ikke får tilstrækkelig ilt.

Det med at prioritere den gode nattesøvn er måske ikke længere så nemt, og søvnproblemer er desværre ikke unormalt i tredje trimester. Du har i lang tid ikke kunne ligge på maven, og nu kan du heller ikke sove på ryggen, fordi den stigende vægt fra livmoderen trykker på ryggen, tarmene og hovedvenen, der returnerer blod til hjertet fra underkroppen.

Bedre søvn i slutspurten

Når du er gravid og træt med træt på i den sidste tid frem til termin kan du måske have gavn af et glidelagen, der gør det nemmere at vende sig i sengen. For at bekæmpe de værste ødemer i benene kan du hæve fodenden med en sammenrullet dyne, og desuden har mange gravide gavn af at ligge med en såkaldt “body pillow” i sengen.

Endelig skal nævnes, at det kan være rart at sove med gravidshorts eller gravidleggings, der ”holder” på den tunge mave, så den ligesom lettere følger med, når du ligger og prøver at finde en god sovestilling.

Læs også

Hæmorider og graviditet: De 5 bedste råd til dig der er gravid

Graviditet og inkontinens: De 3 bedste råd til dig der er gravid

Gravid med kvalme: Her er de 5 bedste råd mod graviditetskvalme

Gravid til første lægebesøg – hvornår og hvad skal du forberede dig på?