Hvad sker der med baby i maven i uge 36?
Baby er nu cirka 45 cm lang og vejer omkring 2600 gram. Baby har fået et rundere ansigt og ligner mere og mere det lille barn, du snart skal møde. Immunforsvaret er i fuld gang med at producere antistoffer, men baby får stadig mange af dine gennem moderkagen. Bevægelsesfriheden er ret begrænset nu, så sparkene føles mere som små glidende bevægelser. Måske kan du endda spotte en lille fod eller et knæ, der trykker mod maveskindet – et sødt tegn på, at der ikke er længe til. Baby træner sine suttereflekser og er klar til at amme, hvis fødslen skulle ske før tid.
Symptomer du kan opleve, når du er gravid i uge 36
- Hyppigere og kraftigere plukkeveer. Men de måikke gøre ondt eller komme som perler på en snor. Gør de det, skal du skrue lidt ned.
- Hævede fødder og hænder på grund af væskeophobning
- Øget pres på bækkenet, når babyen synker længere ned
- Sværere ved at finde en behagelig sovestilling
- Følelse af træthed og tunghed i kroppen
- Øget udflåd, som kan være et tegn på, at kroppen forbereder sig på fødslen
- Kramper i benene, især om natten
Det skal du huske i denne graviditetsuge
Nu er et godt tidspunkt at få styr på de sidste praktiske forberedelser før fødslen. Har du pakket hospitalstasken? Sørg for at få både de praktiske ting og lidt ekstra komfort med. Din taske bør indeholde dit sundhedskort, skiftetøj og toiletsager. Glem ikke amme-bh’er, behageligt tøj og snacks til at holde energien oppe under og efter fødslen. Husk også babytøj, et tæppe og autostolen, hvis turen hjem foregår i bil. Det er også nu, du bør gennemgå din fødselsplan med din partner eller jordemoder.
Midten af 3. trimester
Du er midt i 3. trimester, og fødslen nærmer sig hastigt. Baby har måske allerede vendt sig med hovedet nedad og er ved at “sætte sig fast” i bækkenet. Din krop går igennem mange forandringer, og det kan føles både spændende og overvældende. Mange gravide føler glæde over, at fødslen er tæt på, men samtidig kan der også opstå bekymringer over det ukendte. Det er vigtigt at skabe tid til dig selv – lytte til kroppen, tale med din partner og forberede dig mentalt. Om det er ved hjælp af fødselsforberedelse, afslapningsøvelser eller bare at have styr på de praktiske ting som hospitalstasken, er det godt at have en plan for de sidste uger.