Strækmærker: Hvorfor kommer de, og hvad kan du gøre ved dem?

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

Hvad er strækmærker?

Strækmærker er en form for læsioner eller ardannelse. De kan se ud på mange måder alt efter, hvor de er placeret, og hvor længe du har haft dem. Nogle er ganske tynde, næsten gennemsigtige linjer, mens andre ser ud som 1-2 centimeter rød-lilla striber.

Det er komplet ufarligt at få strækmærker, men de kan som bekendt være til gene af æstetiske årsager. Desuden vil det typisk klø i starten, da huden i det pågældende område er blevet tyndere og mere følsom.

Hvorfor får man strækmærker?

Strækmærker er, som det fremgår af navnet, resultatet af stræk. Når kroppen vokser hurtigere end huden kan følge med, bliver hudens fibre trukket over, hvilket giver de karakteristiske “revner”. Det sker i den såkaldte ’læderhud’, som er hudlaget mellem over- og underhuden.

LÆS OGSÅ: 7 gode råd: Leverbetinget graviditetskløe

Undersøgelser viser, at over 80% af alle gravide oplever at få strækmærker i større eller mindre grad. Det sker af gode grunde især på det udspilede maveskind, men typisk får brysterne også et par striber i takt med, at de bliver større.

Det er dog vigtigt at minde om, at både mænd og kvinder kan udvikle strækmærker. Udover graviditet sker det typisk i forbindelse med overvægt, men du kan også få dem af intensiv styrketræning, hvor musklerne bliver større. Desuden gælder det for nogle unge, at de får strækmærker, når de begynder at skyde i vejret et par år inde i puberteten.

Er strækmærker arveligt?

Har din mor strækmærker? Strækmærker kan være arvelige, så prøv at spørge din mor, om hun fik mange strækmærker under sin graviditet. Det kan betyde, at hendes hud mangler elastin – et stof, der er med til at gøre vores hud elastisk. Mangler din mor dette stof, gør du det formentlig også.

Kan jeg undgå strækmærker?

Det er ikke muligt fuldstændig at undgå strækmærker, og dette gælder især i forbindelse med graviditet. Selvom du forsøger at føre en sund livsstil og følger jordemoderens anvisninger, kan det være svært at styre, hvor meget – og hvor hurtigt – man tager på i vægt.

Som sagt spiller genetikken en væsentlig rolle, og den kan du ikke kæmpe imod. Dertil kommer de hormonelle udsving, som også kan påvirke hudens elasticitet i negativ retning.

Hvordan forebygger jeg strækmærker?

Ved at styrke huden indefra gennem en sund, varieret kost med Omega-3, C- og E-vitamin giver du din krop de bedste forudsætninger, gravid eller ej. Forsøg at holde din vægt på et stabilt niveau ved at dyrke regelmæssig motion og husk at drikke rigeligt med vand.

LÆS OGSÅ: Vægtøgning og graviditet: Hvor meget skal man tage på?

Du kan også med fordel forberede din hud med en lækker olie til strækmærker, f.eks. the kind oil. Den er skånsom og kan derfor også bruges til massage af mellemkødet.

Bliver jeg ved med at have strækmærker efter min graviditet?

Strækmærker efter graviditet vil blive mindre tydelige i takt med, at du taber dig efter fødslen, og med tiden vil de gå fra at være rødlige eller lilla til hvide og nærmest gennemsigtige. De vil dog altid bo på din krop, som et minde om den store bedrift det er at gro et lille menneske.

Strækmærker 2. graviditet

Har dit maveskind været strakt gevaldigt ud én gang, vil der typisk ikke kommer flere strækmærker til ved en efterfølgende graviditet. I nogle tilfælde kan det dog ske, at strækmærker – der ellers var falmet – “blusser op”, når der igen skal gøres plads til et barn.

Hvordan behandler man strækmærker?

Nogle sværger til naturlige behandlinger med kakaosmør, sukker eller olivenolie, mens andre køber sig fattige i creme og olie til strækmærker. Selvom utallige kosmetikbrands forsøger at overbevise os om det modsatte, så er der ingen evidens for, at man kan smøre eller skrubbe striberne væk.

Den bedste måde at behandle dine strækmærker på er at lære at omfavne dem som en ny del af din krop!

Olie mod strækmærker

Det er en god ide at pleje strækmærkerne med en fed olie med E-vitamin. Vores kind oil er udviklet netop til pleje af dine strækmærker. Den finder du i alle vores momkind boxes. The kind oil er også velegnet til lindring af kløe på den udspilede mave og til lækker kropsmassage, samt massage af mellemkødet.

Endelig er det vigtigt at minde om at smøre strækmærkerne med en solcreme, der har en høj faktor, da du lettere bliver solskoldet på de små bristninger i underhuden.

Læs også

Hæmorider og graviditet: De 5 bedste råd til dig der er gravid

Hvad er symptomerne på bækkenløsning?

Glukosebelastningstest – Hvordan foregår screening for graviditetsdiabetes?

Symfyseløsning: 13 gode råd mod smerter i symfysen