Alt hvad du behøver vide om plukveer

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

Uanset om du går til fødselsforberedelse eller ej, kan du være sikker på, at din krop – helt uden du ved af det – er i fuld færd med at forberede sig til den store dag. Man siger, at øvelse gør mester, og det du mærker under plukveerne er, at din livmoder bliver klar-parat-til-start.

Det lyder måske en kende abstrakt, så lad os tage den et skridt ad gangen med en god gammeldags FAQ. Med besvarelse af de vigtigste spørgsmål om plukveer, håber vi at hjælpe dig til bedre at forstå, hvad der sker (eller skal til at ske) i din voksende gravide krop.

Hvad er plukveer?

Plukveer er kort fortalt kroppens måde at forberede sig til fødslen. Livmoderen er en muskel, og muskler skal som bekendt trænes for at yde sit bedste. Når du får plukveer, er der altså tale om en workout i babybulen, idet der sker sammentrækninger i livmoderens glatte muskelceller.

Hvordan føles plukveer?

Plukveer mærkes typisk som en kombination af trækninger og spændinger i den nederste del af maven, og det er jo i virkeligheden også det, der er tale om. Under en plukve sker der sammentrækninger af livmoderen, og det giver følelsen af, at maven bliver hård.

Et mere dækkende – og måske også mere irriterende – svar er, at plukveer føles forskelligt fra kvinde til kvinde, og at det generelt gælder, at graviditetsgener og -symptomer er en yderst individuel sag. På samme vis eller måde gælder det, at den samme kvinde kan opleve plukveer forskelligt ved hver graviditet. Typisk mærker flergangsfødende dem tidligere og mere tydeligt end førstegangsgravide, hvilket især gælder for kvinder, der tidligere har født ved kejsersnit.

LÆS OGSÅ: Sådan føles veer – erfaringer fra 30 mødre

Hvordan plukveer føles for din veninde, søster eller kollega, er derfor ikke en klar rettesnor for, hvordan de vil føles for dig. Du skal derfor ikke bekymre dig, hvis f.eks. dine plukveer føles som menstruationssmerter snarere end muskelspændinger, eller hvis du nærmest ikke mærker dem overhovedet.

Forskel på plukveer og rigtige veer

Der er en verden til forskel mellem plukveer og fødselsveer, og det gælder både i forhold til, hvordan de føles og hvilken funktion de har. Hvor en plukve kan sammenlignes med en hård trænings-session nede i træningscenteret, så er de rigtige veer kendt for at være et inferno af smerte.

Tæt på termin vil mange opleve, at plukveerne bliver flere og tager til i styrke, og der er ikke noget at sige til, hvis du af og til bliver lidt bekymret. Derfor er det vigtigt at kende op og ned på veer, noget som også fylder en del på de fleste kurser i fødselsforberedelse.

Hvornår får man plukveer?

For de fleste gravide vil plukveerne mærkes fra omkring 25. uge, men de små niv, jag og spændinger i livmoderen kan sagtens komme før og efter dette tidspunkt. Tidlige plukkeveer er ikke nødvendigvis farligt, og især for andengangsfødende og tvillingegraviditeter gælder det, at plukveer kan komme tidligere.

Har jeg plukveer?

Niver det i underlivet? Mærkes din livmoder pludselig helt hård? Og har du følelsen af, at en ballon bliver pustet op i maven på dig? Så er der noget der tyder på, at du har plukveer. Det er en særlig følelse, som for nogles vedkommende også kan sammenlignes med menstruationssmerter.

5 tegn på at du har plukveer og ikke rigtige veer:

  • De er ubehagelige, men ikke smertefulde
  • Varigheden bliver ikke kortere
  • De føles ikke kraftigere og kraftigere
  • Der er uregelmæssige intervaller imellem
  • De aftager og forsvinder relativt hurtigt igen

Hvor ondt må plukveer gøre?

Plukveer må ikke gøre ondt – det er en afgørende forskel på veer og plukveer. Men når det så er sagt, er smerte jo en yderst individuel sag. Nogle vil måske opleve den nivende fornemmelse og trækningerne i den nederste del af maven som smerte, mens andre knap skænker det en tanke.

For nogle kvinder kan plukveer om natten være mere generende, og det er der ikke noget galt i. Formentlig skyldes det, at du ligger stille i et mørkt rum og derfor bedre sanser spændingerne i maven, end det er tilfældet i løbet af en travl dag.

På samme vis kan du opleve mere intense plukveer, når du slapper af. Det kan selvfølgelig være ret så irriterende, hvis du i forvejen bare er gravidtræt med træt på, men så længe der er tale om forbipasserende gener fremfor en decideret smerte, så er tidspunktet for plukveerne ligegyldigt.

Hvor ofte må jeg have plukveer?

Afhængig af hvor du er i graviditeten, kan du få plukveer med forskellig hyppighed. Typisk får du dem oftere, jo tættere du når fødslen. Der er som udgangspunkt ikke noget galt i at opleve muskelsammentrækninger flere gange om dagen, men du må helst ikke have flere end fem i timen.

LÆS OGSÅ: Komplet pakkeliste til hospitalstasken

Hyppigere og mere intense plukveer, der kommer som perler på en snor, kan meget vel signalere, at de rigtige veer er lige om hjørnet. Hvis de ruller ind over dig med fem minutters interval, og det samtidig begynder at gøre ondt udover at spænde op i livmoderen, så skal du til at tage affære.

Hvor længe må jeg have plukveer?

Endnu engang bevæger vi os indenfor et spektrum for, hvad der er normalt. Plukveer kan nemlig vare fra et til flere minutter. Som regel vil de gå relativt hurtigt over, når du hviler dig. Det er dog ikke så meget varigheden du skal være obs. på, men snarere hyppigheden som nævnt ovenfor.

Har du smertefulde plukveer?

Hvis dine plukveer gør alvorligt ondt, er det tid til at tale med lægen eller jordemoderen, for så er det formentlig slet ikke plukveer, du oplever. Smertefulde plukveer skal altid tages seriøst, og det gælder altså uanset, om de kommer tidligt i graviditeten eller tæt på termin.

Er plukveer tegn på fødsel?

Plukveer er i sig selv ikke et tegn på fødsel, og du skal derfor ikke blive nervøs, når/hvis de intense trækninger i livmoderen gør deres entré tidligt i tredje trimester. Her er kun tale om opvarmning til fødslen. Dog skal du være obs. på, at de ikke kommer for tæt på hinanden.

Hedder det plukveer eller plukkeveer?

Plukveer, plukkeveer, træningsveer, snydeveer og øveveer – kært barn har mange navne. Plukveer er den mest brugte betegnelse, så det er meget godt at skrive det sådan, når du f.eks. laver en google-søgning, men både plukveer og plukkeveer er korrekt ifølge ordbogen, så du styrer egentlig selv, hvad du vil sige.

Du kan i øvrigt også støde på betegnelsen Braxton-Hicks’ kontraktioner, som kommer af, at den engelske gynækolog John Braxton Hicks i 1872 var den første til at beskrive fænomenet. Dette udtryk bruges dog mest i den engelsksprogede verden.

Læs også

De 10 bedste råd mod vand i kroppen, hævede fødder og ben

Hæmorider og graviditet: De 5 bedste råd til dig der er gravid

Graviditet og inkontinens: De 3 bedste råd til dig der er gravid

Tegn på fødsel: 8 ting der tyder på, at du snart skal føde