13 gode ammestillinger
Udgivet | Senest opdateret | Af Anne Sofie Bysted i samarbejde med ammerådgiver Maj Aaberg fra ammebasen.
Allerede inden fødslen er det en god ide at sætte sig ind i, hvad forskellige ammepositioner har af fordele og ulemper, så man ikke føler sig helt på bar bund, når sulten melder sig hos den lille ny.
Der findes mange gode stillinger til amning, og der er ikke som sådan én, der er bedre end de andre. Derimod er det godt med variation, ligesom du formentlig vil opleve, at barnets alder og mobilitetsniveau vil have påvirkning på den foretrukne ammestilling.
Hvorfor skal jeg skifte ammestilling?
Der er mange fordele ved at skifte imellem forskellige stillinger, når man ammer. Først og fremmest handler det om at få tømt brystet så effektivt som muligt, så baby altid får nok at spise, og du forebygger smertefulde mælkeknuder eller i værste fald brystbetændelse.
Udtømning er bedst, der hvor babys hage er placeret. Det betyder, at skiftende stillinger – med hagen hvilende forskellige steder på brystet – øger udtømningen af brystet. Hvis ikke du føler, at brystet tømmes ordentligt, kan du enten vælge at skifte stilling undervejs i samme måltid eller skifte fra gang til gang.
Desuden kan det at placere baby på andre måder i ammestillingerne have en indvirkning på barnets sutteteknik og dermed også have gavnlig effekt på mælkeproduktionen.
LÆS OGSÅ: 9 råd til at øge mælkeproduktionen
Endelig skal det siges, at du vil være glad for at have styr på flere ammepositioner, da forskellige situationer kan gøre nogle stillinger mere egnede end andre. Det er f.eks. skønt at kunne ligge ned og amme derhjemme, men amning på en bænk kalder selvfølgelig på en siddende ammeposition.
Her får du et udvalg af gode ammepositioner, hvoraf nogen naturligvis vil være mere relevante for dig end andre. I sidste ende handler det om at finde de varianter, der fungerer allerbedst for dig og din baby.
13 gode ammestillinger
- Caféstilling
- Krydsstilling
- Rugby-stilling
- Amning i vikle
- Dingle-stilling
- Koalastilling
- Klassisk sideliggende
- Omvendt sideliggende
- Sideliggende krydsstilling
- Laid back
- Kinamand
- Tvillingestilling
- Dobbelt laid back
Klassisk ammestilling/cafestilling
Den klassiske siddende ammestilling er måske den mest populære position til amning, fordi den for de flestes vedkommende er nem at gå til og kan bruges overalt både ude og hjemme, på en bænk eller i offentlig transport. Barnet ligger tæt op ad mor, og der er mulighed for øjenkontakt under amningen.
Cafestillingen er særligt god at bruge, når amningen er etableret og sutteteknikken er i orden, men i opstartsfasen kan den drille lidt. Det skyldes, at baby føres til brystet og ikke selv har mulighed for at “finde vej” ved hjælp af den naturlige søgerefleks.
Du skal desuden være obs på ikke at “låse” barnet i din albuebøjning eller presse barnets hoved mod brystet. Det kan nemlig føre til, at baby bliver stresset og vender sig væk eller laver “flitsbuen”, hvor han/hun skubber sig bagover med hele den øvre del af kroppen.
Krydsstilling
En variant af den klassiske ammestilling. Det der er anderledes her, er den måde, vi “hjælper” barnet på. Baby lægges mave mod mave op ad dig, og du støtter baby i nakken med hånden tættest på babys fødder. Den anden hånd, den nærmest barnets hoved, bruges til at forme brystet i et C-greb, også kaldet “burgergreb”.
Mens du former brystet, fører du barnets næsetip hen til brystvorten. Barnets søgerefleks aktiveres, barnet vil åbne munden på vid gab og tage fat.
LÆS OGSÅ: Sutteteknik hos nyfødt: Sådan sikrer du at baby sutter korrekt
Husk, hvis du har brug for at støtte baby under amningen, er det bedst at støtte ved nakken. Undgå at holde fast om babys hoved og skubbe den lille mod brystvorten, da det kan føre til at han/hun skubber sig væk.
Rugbybold-stilling
Denne stilling kaldes både rugby-hold og football-hold med reference til den måde, man i rugby og amerikansk fodbold holder bolden. Baby placeres med maven langs ydersiden af din krop med det lille hoved hvilende i din hånd. Den anden hånd kan du bruge til at støtte barnet og forme brystet.
Rugby ammestillingen kræver god støtte med en ammepude eller flere almindelige puder, så baby kommer højt op, og du ikke skal bøje dig forover. Stillingen er bl.a. god, hvis du har fået kejsersnit, har store bryster eller døjer med mælkeknuder på ydersiden af brystet.
Amning i vikle og slynge
En vikle er et genialt redskab, da den tillader helt tæt kontakt og tryghed, som er afgørende i babys første tid udenfor maven. Og så har vikle, slynger og bæreseler den kæmpe fordel, at du har hænderne fri. Er du glad for at bære dit barn, vil du sikkert også blive glad for at amme i vikle.
Vikleamning kræver en veletableret ammeteknik og lidt øvelse, da du til at starte med kan være nervøs for, at baby ryger ud. Når man skal amme med vikle, er det nemlig nødvendigt at løsne stoffet, så barnet kommer lidt længere ned på din krop for at få adgang til brystet.
Efter endt amning er det vigtigt at få strammet viklen eller slyngen godt til, så baby igen sidder i den korrekte ergonomiske stilling med frie luftveje.
Dinglestilling
I denne ammestilling løfter du dig op på albuen eller ligger på alle fire og “dypper” brystet ned til baby, som ligger på ryggen under dig. Det virker måske som en skør position fra mor-barn yoga, og du vil næppe bruge stillingen i længere tid ad gangen, men den kan alligevel være god at kende.
Når du ammer på denne lidt særprægede måder, vil tyngdekraften nemlig hjælpe mælkegennemstrømningen på vej, så du tømmer brystet godt. Det er særlig vigtigt, hvis du har tilstoppede mælkekirtler eller brystbetændelse.
Denne stilling kan kræve lidt øvelse og er ikke det oplagte valg i ammeopstarten, når sutteteknikken skal på plads, og det er afgørende med masser af hud-til-hud. Desuden skal du holde dig fra at ligge på albuerne eller på alle fire og amme, hvis du stadig heler efter kejsersnit.
Her er det vigtigt at understrege, at du bør søge praktisk hjælp hos en ammerådgiver, hvis du er i tvivl om en given ammeposition eller oplever problemer med sutteteknik.
Selv de mindste detaljer kan have enorm betydning for både dig og babys velbefindende under amningen.
Koalastilling
I denne stilling sidder baby oprejst på skødet af dig med et ben på hver side af dit lår. Koalastillingen er særligt velegnet til de lidt større børn, der kan sidde og holde hovedet selv, og så er en opret ammeposition virkelig god for børn med refluks, kolik eller meget luft i maven.
Liggende amning
Det er godt at få styr på en eller flere liggende ammestillinger, da det giver mulighed for at få lidt tiltrængt hvile, mens baby spiser. Desuden er det en fordel at kunne amme liggende, hvis du havde en hård fødsel og f.eks. har bristninger, der gør det ubehageligt at sidde op.
Hvordan ammer jeg liggende?
Du kan både ligge på ryggen og på siden og amme, og det vil i høj grad være et spørgsmål om at prøve sig frem. Den liggende ammestilling kan se ud på flere måder. Husk blot at nyfødte kræver mere støtte og evt. brug af håndgreb under amningen end større babyer med veletableret sutteteknik.
Klassisk sideliggende ammestilling
Den klassiske sideliggende stilling er perfekt, når du har brug for at ligge behageligt og slappe af, mens du ammer. Stillingen er særligt populært om natten, især hvis I samsover eller barnet ligger i en bedside-crib, da du kan lægge baby til uden at skulle op og sidde.
Både du og din baby skal ligge på siden, så jeres maver nærmest rører hinanden. Din nederste arm fører du over eller under dit eget hoved, så baby frit kan komme til brystet. Hjælp din baby til brystet ved at placere hans/hendes næse ud for brystvorten, så søgerefleksen aktiveres og baby gaber op og tager fat.
Din øverste arm kan frit bruges til at støtte babys ryg eller nakke. Når du ligger behageligt, kan du evt. rulle et håndklæde eller en babydyne sammen, som kan støtte bagved babys ryg, så hun/han ikke ruller om på ryggen.
Omvendt sideliggende ammestilling
I den omvendt sideliggende ammeposition er baby kort sagt vendt om. I vil fortsat ligge front mod front, hvor barnet selvsagt er placeret med munden ud for dit bryst, men barnets fødder peger mod sengens hovedgærde.
Denne stilling kan se lidt pudsig ud, men den er virkelig god, hvis du f.eks. døjer med blokerede mælkekirtler og får brug for at tømme de øverste dele af brystet. Du vil formentlig få brug for at forme brystet til en sandwich (c-grebet), så baby bedre kan få fat.
Sideliggende krydsstilling
I denne stilling kombineres komforten ved en liggende stilling med teknikken fra den siddende krydsstilling, så baby kan få godt fat om brystet. Det kan især være en fordel, hvis du har bristninger fra fødslen, og det gør ondt at sidde helt oprejst.
Sørg for at være godt støttet af puder, så du læner dig tilbage på siden, men delvist oprejst med overkroppen. På den måde kan du føre baby til brystet ved at støtte nakken med din nederste hånd (den tættest på barnets fødder), mens du kan forme brystet i et c-greb med den anden hånd.
Når baby har fået godt fat, kan du holde om baby med den arm, du brugte til at forme brystet med, hvis det føles rart – helt ligesom i den klassiske siddende krydsstilling. Igen: prøv dig frem.
Laid back
Laid back – også kaldet biological nursing – er den anbefalede liggende amme stilling til opstarten, hvor du og baby i samarbejde skal have styr på korrekt sutteteknik. Det er den bedste stilling til amning af nyfødt, da der her bliver aktiveret flest af barnets neonatale reflekser relateret til amning.
Den tætte kropskontakt, hvor hele barnets krop ligger mod din, er helt perfekt i den første tid, hvor hud-til-hud er afgørende for produktionen af “kærlighedshormonet” oxytocin.
Hvad er laid back amning?
Laid-back er den mest naturlige ammestilling forstået sådan, at barnets kravle- og søgereflekser bliver aktiveret. Nyfødte er nemlig skabt til selv at kravle op ad mors krop og hæfte sig på brystet. Som det fremgår af navnet, er du tilbagelænet, hvilket selvsagt er en fordel, når du er træt og øm efter fødslen.
Laid-back amning trin for trin
- Læn dig tilbage eller læg dig – ikke helt fladt – i en komfortabel stilling
- Placér baby med hovedet ca. midt på brystet og armen ud til siden
- Støt ved skuldrene, så han/hun kan bevæge sig mod brystvorten
- Form brystet fra siden med den hånd, der er nærmest modsatte bryst
- Nu vil barnet søge, løfte hovedet, åbne munden godt op og tage fat
- Støt barnets nakke/hoved med hånden, der før formede brystet
- Lad babys hoved hvile i din bøjede albue, mens hans/hun spiser
Når barnet ligger her, skal du huske at ligge behageligt med dine arme, så du kan slappe af, samtidig med at sutteteknikken understøttes. Husk generelt at være obs. på din egen komfort under amningen, da akavede positioner kan føre til smerter i et evt. kejsersnitar, hold i nakken og andre gener i muskler og led.
Hav nogle gode puder i ryggen, så du ikke ligger helt vandret, og læg evt. en pude under den arm, som skal støtte barnet, når han/hun har fået fat. I den første tid, kan det være en fordel at få nogen til at hjælpe med at placere barnet.
Kinamand
Denne stilling – hvis navn er ret svær at gennemskue(!) – fungerer lidt ligesom den klassiske laid back stilling. Du ligger på ryggen, mens baby læner sig mere eller mindre på knæene op ad din krop ved armhulen. Med et helt lille barn kan det være lidt vanskeligt, og uanset hvad, skal han/hun støttes godt.
Selvom den måske ser lidt bøvlet ud, har denne stilling nogle fordele. Udover at du kan hvile dig på ryggen, gælder det, at barnet kan få fat og suge i sit eget rolige tempo, hvilket især er godt, hvis du har rigtig meget mælk eller hurtigt nedløb.
Denne stilling kan også bruges til at forebygge eller afhjælpe brystbetændelse, hvis du oplever at have mælkeknuder, og baby har svært ved at tømme brystet. Det er nemlig sådan, at baby tømmer brystet mest effektivt, der hvor hendes/hans hage er placeret.
LÆS OGSÅ: Alt hvad du behøver at vide om brystbetændelse
Faktisk kan du med lidt øvelse anvende denne stilling i flere variationer, hvor du placerer babys hage, der hvor du har en mælkeknude. Baby kan nemlig (i princippet) placeres som en urskive hele vejen rundt om dit bryst, men her er det en god ide at få en hjælpende hånd, så barnet har god støtte. Prøv jer frem.
Amning af tvillinger
Det kan selvsagt være en fordel, hvis tvillinger har samme rytme i forhold til søvn og spisetid. Dog er det ikke alle tvillingemødre, der sådan uden problemer kan lægge begge børn til på samme tid i det, der også er kendt som tandemamning.
Her er et par stillinger, som er gode at kende til, hvis du som mor til tvillinger ønsker at amme begge babyer på samme tid. Ligesom det gælder for andre babyer, vil du, i takt med at børnene bliver større og amningen er godt etableret, kunne eksperimentere mere.
Det samme gælder, hvis du ammer to børn i forskellige aldre. Mødre der langtidsammer kan f.eks. have stor glæde af tandem amning af pseudotvillinger, når først de rette stillinger er på plads.
Tandemamning kan bestemt være en udfordring, og du skal derfor ikke være bleg for at søge råd hos en ammevejleder, hvis du ønsker at amme to børn på samme tid.
Tvillingestilling
Den klassiske tvillingestilling er som en dobbelt rugbystilling og – af uransalige årsager – kan du også finde den under navnet “indianerstilling”. Den fungerer sådan, at babyerne ligger på hver sin side af din krop, med maven tæt mod dig, mens du har armene fri til at støtte deres ryg eller nakke.
Ved amning af tvillinger er det afgørende, at babyerne lægges højt og er støttet godt. Især når det gælder amning af nyfødte tvillinger bør du derfor sørge for støtte fra en god stor ammepude.
Tvillingestillingen er god til at få tømt de mælkegange, der sidder ude på siden af brystet. Samtidig har du et godt overblik og mulighed for at forme brysterne, så du kan sikre, at begge børn sutter korrekt.
Dobbelt laid back
Denne ammestilling er måske egentlig selvforklarende, da princippet er det samme som laid back amning af en enkelt baby. Som ammende tvillingemor kan du få stor glæde af laid back-positionen, da det er en afslappende stilling, hvor du ligger hud til hud – mave mod mave – med begge babyer på én gang.
Det kan være nyttigt at have en pude på hver side til at støtte dine albuer, mens du har tvillingerne liggende ved brystet. Som førnævnt gælder det generelt om at lejre godt med puder, så du ikke sidder og spænder i kroppen under amningerne.
Ammestillinger der er gode til en lille barm
Mødre med små bryster vil ofte frygte, at de ikke kan producere nok mælk til deres baby, men oftest er der slet ingen grund til bekymring. De allerfleste bryster er nemlig i stand til at producere lige netop den mængde mælk, som din baby har brug for – uanset størrelsen.
LÆS OGSÅ: Har jeg for lidt mælk?
Hvis du har en lille barm, gælder det om at få baby så højt op til brystet som muligt, så du ikke skal læne dig forover, når han/hun skal lægges til. Det kan du gøre ved at placere baby på en god og fast ammepude, stable et par puder eller rulle en dyne sammen.
Du kan også med fordel bruge en liggende ammestilling, som f.eks. den klassiske sideliggende eller omvendt sideliggende, hvor baby kan komme helt tæt på brystet med den rette ammeteknik.
Ammestillinger der er gode til en stor barm
Det kan være vanskeligt at lægge barnet til brystet, hvis man har en meget stor barm. Barnet vil måske have problemer med at få fat, mens det kan være sværere for dig at se, hvordan barnet tager fat om brystvorten.
Du skal dog ikke være bange for, at en stor barm står i vejen for et alletiders ammeforløb. Her handler det bare om at kende til nogle gode håndgreb, så du kan forme brystet og dermed hjælpe brystvorten godt ind i barnets mund.
Gode stillinger til amning for dig med store bryster kunne være rugbybold-stillingen, hvor barnets næse let kommer fri af brystet eller laid back stillingen, hvor brystet flades ud, og barnet selv kan finde sig til rette ved brystet.
Måske du også kan have gavn af at løfte barmen med en sammenrullet stofble eller et håndklæde for på den måde at undgå, at det tunge bryst let glider ud af babys mund under amningen.
Hvis du har svært ved at se, om baby kommer ordentligt på brystet, og der er god sutteteknik, kan du måske have gavn af et lille håndspejl.
Er det nødvendigt med en ammepude?
Når der skal indkøbes grej til baby, kan man nemt blive grebet af stemningen og ende med at købe sig fattig i alverdens udstyr. En ammepude er en af de ting, som mange anskaffer sig inden babys ankomst. Men er det nødvendigt med en ammepude eller kan den spares væk?
I starten af et ammeforløb kan en ammepude være guld værd, fordi den hjælper med at få det lillebitte barn op til brystet, samtidig med at du sidder behageligt. Ammepuder er som regel formet som et C eller en boomerang, så den er nem at placere rundt om maven. De har forskellig størrelse, og der findes f.eks. nogen, der er særligt gode til amning af tvillinger.
LÆS OGSÅ: De 6 vigtigste typer ammetilbehør
Du kan desuden have gavn af en ammepude allerede i graviditeten, især hvis du døjer med bækkensmerter eller bækkenløsning. Her kan du sove eller ligge med puden mellem benene, hvilket hjælper med at stabilisere bækkenet og lindre smerterne.
Det er dog ikke et must at anskaffe sig en ammepude til amningen, og mange er fint tilfredse med at bruge et par sofapuder eller hovedpuder eller en sammenrullet dyne. Det vigtigste er, at både du og baby bliver godt støttet, så I ikke skal anstrenge jer under amningen.
5 gode råd til bedre amninger
- Sørg for at sidde eller ligge behageligt, så du kan slappe af i kroppen og hvile bedst muligt, mens du ammer. Brug en ammepude, så du ikke spænder i skuldrene.
- Hav altid en termo drikkedunk med sugerør i nærheden, så du ikke behøver rejse dig, når den altoverskyggende tørst melder sig. Din krop har brug for ekstra væske (og ikke kun kold kaffe), når du ammer.
- Lav en “ammekurv” med f.eks. snacks, fjernbetjening, stofbleer, ammeindlæg og lanolinsalve, så du har alle de ting du skal bruge indenfor rækkevidde.
- Hav fokus på din ammeteknik og prioritér at få baby ordentligt til brystet. Form brystet med hånden og få baby til at gabe godt op ved at føre næsetippen til brystvorten.
- Gør amningen ondt eller får du sår på brystvorterne, så kontakt din sundhedsplejerske eller en ammerådgiver. Ofte kan små justeringer gøre en stor forskel.
Når man har et lille barn, kan det godt føles som om, man ikke laver andet end at amme døgnet rundt. Det kan være hårdt både psykisk og fysisk at amme – både fordi kroppen skal komme sig ovenpå fødslen, fordi søvnen kan være plaget af en million forskellige årsager, og måske også fordi du i perioder er helt igennem hudmæt.
Derfor er det vigtigt, at du husker at passe på dig selv og sørger for, at du har de mest optimale rammer for, at amningen ikke kun bliver en rar stund for din baby, men i særdeleshed også for dig.
Testet og godkendt af mødre
Adgang til vores fællesskab
Altid hurtig levering!
Fri fragt ved køb over 599 kr.