Guide: 5 gode råd til at vælge amme bh

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

Der ligger sikkert allerede en blød og behagelig bh i klædeskabet, og måske du endda har en “graviditets bh”, der støtter de voksende bryster op igennem tredje trimester. Man fristes derfor til at spørge: Er en amme bh nødvendig?

Det korte svar er et rungende JA. Du har altså brug for en særlig bh til amning. I denne artikel kan du læse hvorfor, når vi stiller skarpt på amme-bh’ens mange kvaliteter og hjælper dig med at vælge den bedste amme bh til lige netop din barm.

Hvad er en amme bh?

En amme bh har det formål at gøre dagens (og nattens) utallige amninger nemmere ved at gøre det let at give baby hurtig adgang til brystet. Dette gøres enten ved at åbne skålen vha. en hægte på skulderstroppen, eller med en slå-om-effekt, som gør det let at trække stoffet til side for at blotte brystet.

Nogle amme bh’er er designet sådan, at hele brystet blottes, mens andre har et såkaldt boob-hole, hvor kun noget af brystet blottes, når det yderste lag stof klipses ned. Det er i høj grad et spørgsmål om smag og behag, hvilken stil man foretrækker.

Foruden let adgang til mælkebaren udmærker en amme bh sig ved at være mere blød og behagelig end en standard bh. Stoffet har typisk ekstra stræk, så bh’en former sig alt efter, om dine bryster er nyligt tømte eller sprængfyldte med mælk.

Hvorfor bruge amme bh?

I ammeopstarten har du rigeligt at bekymre dig om med drilske ammestillinger, sutteteknik og søvnmangel. Selve det at hive brystet frem behøver dog ikke være besværligt. I modsætning til en almindelig bh eller en sports bh, gør en amme bh det nemt at give baby hurtig adgang til maden.

En god klikåbning på amme bh’en er især praktisk, når du skal amme på farten og f.eks. sidder på en café med et skrigende barn. Her er det ikke særlig sjovt at sidde og fumle med en bh, der er umulig at få op, og hvis du blot vælger at trække bh’en til side, vil kanten måske sidde og irritere under amningen.

Hvordan finder jeg den rigtige størrelse i amme bh?

Et godt sted at starte er at få taget dine mål og følge størrelsesguiden for det pågældende mærke, så du sikrer en god pasform. Du har måske tidligere prøvet at blive målt af en ekspedient i en undertøjsbutik, men det kan lige så vel gøres derhjemme med et målebånd.

Sådan måler du din bh størrelse

En bh størrelse består af to ting: omkreds og skål. Omkreds måles ved at holde et målebånd stramt omkring torsoen lige under barmen. Skålstørrelsen findes ved at trække målet under barmen fra det antal cm, som du måler på det bredeste sted om brystet, og her skal målebåndet ikke strammes.

Selv med de rette mål ved hånden og korrekt aflæsning af butikkens størrelsesskema, er du dog ikke sikret et perfekt match i første forsøg. Det sker som bekendt med alle former for fodtøj og påklædning, at pasform kan variere gevaldigt, da alle kroppe er unikke.

Hvordan skal en amme bh sidde?

En amme bh skal sidde til i en sådan grad, at den giver støtte og hold, men lige så vigtigt er det, at den er blød og elastisk. Brysternes størrelse vil variere en smule i løbet af døgnet, alt efter hvornår du sidst har ammet, så det er vigtigt at stoffet kan give sig.

Skålene må ikke klemme om barmen, og det gælder særligt, hvis du har fat i en amme bh med bøjle, at bøjlen ikke må presse ind i brystet. Med en for stram amme bh risikerer du nemlig at klemme det naturlige omløb i mælkegangene.

Når du prøver en amme bh er det desuden afgørende, at du tjekker om den også sidder behageligt, når brystet er fremme. Hvad enten du vælger en bh med cross-over design, en med boob-hole eller noget helt tredje, så skal du være komfortabel, når brystet er fremme.

Endelig er det vigtigt at mærke efter, om skulderstropperne sidder behageligt, og om de er nemme at justere. Det er ikke en særlig praktisk bh, hvis den giver dig smertefulde mærker på skuldrene, hvilket særligt kan være problematisk for mødre med store bryster.

Hvor meget vokser mine bryster, når mælken løber til?

Dine bryster vokser – eller måske snarere udvider sig, når mælken løber til. Det sker typisk mellem 1-3 døgn efter fødslen, men for præmature fødsler og kejsersnitsfødsler går der gerne lidt ekstra tid. Alle fødende oplever, at brysterne vokser, når mælkekirtlerne kommer på arbejde, men det er individuelt hvor meget større brysterne bliver.

LÆS OGSÅ: Hvornår løber mælken til?

Desuden gælder det for nogle kvinders, at barmen svulmer gevaldigt op under allerede graviditeten. Det skyldes en blanding af vægtøgning og hormonelle forandringer, som også kan give anledning til lidt dryp fra brystvorten.

Det er ikke nogen dårlig ide at bruge en god amme bh som graviditets bh, hvis du i løbet af tredje trimester mærker tyngde og ømhed, der gør det træls at gå med den gamle bøjle-bh.

5 gode råd når du skal vælge en amme bh

  • Gå efter en behagelig bh med megen elasticitet
  • Sørg for, at der er en nem åbning til brystet
  • Vælg brede skulderstropper, der let kan justeres
  • Opnå bedre støtte med et bredt bånd om torsoen
  • Vælg et åndbart materiale, f.eks. uld eller bambus

Hvilken amme bh skal jeg vælge?

Når det kommer til valg af amme bh, må du ikke gå på kompromis hvad angår komfort og praktik. De mange lange ammestunder kalder på noget nemt og behageligt. Vælg en blød amme bh, der let kan trækkes til siden eller klikkes åben med én hånd, så du er klar-parat-til ammestart.

Amme-bh fra momkind i økologisk bambusviskose

Husk desuden, at det er vigtigt at holde brysterne varme og tørre mellem amningerne for at undgå brystbetændelse og svamp. Materialet i en god amme bh skal derfor gerne være åndbart, og især i vinteren kan det være en fordel at vælge en ammebh i uld, ligesom uld-ammeindlæg er smarte, når du skal ud og trille i frostvejr.

Amme bh med eller uden bøjle

Det frarådes at bruge amme bh med bøjle, da en hård bøjle – udover at begrænse komforten – risikere at blokere mælkekirtler og i værste fald kan medvirke til brystbetændelse. Der findes dog nogle undertøjsmærker, som har udviklet amme-bh’er med særlige gelébøjler, og disse laver ikke det uhensigtsmæssige klem.

Amme bh til stor eller lille barm

Det er sværere (og desværre ofte dyrere) at finde en bh, der giver god støtte til store bryster, og det gælder selvsagt også i valg af amme bh.

Har du et større brystparti skal du gå efter en bh, der har et bredt bånd med mindst fire hægter, og det er vigtigt med brede skulderstropper, så brystets tyngde fordeles over et større område. For at få optimal støtte til en stor barm, vil en foret amme bh med bøjle være oplagt, men sørg for at gå efter de modeller, der har gel-bøjle.

LÆS OGSÅ: De 6 vigtigste typer ammetilbehør

Små bryster fortjener selvfølgelig også masser af support og komfort. Det virker måske umiddelbart nemt at finde en bh til amning, hvis du er en størrelse small, men husk stadig på, at dine bryster kommer til at ændre sig afsindig meget, når mælken løber til.

Der findes mange gode typer amme bh uden bøjle til lille barm. Med små bryster er det mindre vigtigt med bredt bånd og brede stropper, da der er mindre, der skal holdes på plads. Men sørg alligevel for at vælge en praktisk bh, der er behagelig når du sidder i sofaen eller ligger ned og ammer.

Hvornår er det bedst at købe amme bh’er?

Det er en individuel sag, hvornår du har brug for en amme-bh. Nogle er glade for at bruge den som graviditets bh i hele tredje trimester, mens andre venter til efter fødslen. Det kan anbefales at have et par stykker klar inden termin, og måske du endda vil pakke en med i hospitalstasken.

Fordi en behagelig amme bh med stræk vil gøre sig godt som graviditetsbh, har mange gravide gavn af at købe amme bh omkring 7-8 måned. Her er dine bryster sandsynligvis allerede vokset imellem 1-2 bh størrelser, men de bliver naturligvis kun mere fyldige, når mælken løber til.

Hvor mange amme bh’er får jeg brug for?

Når du har fundet en perfekt amme bh, kan det betale sig at købe god håndfuld. Som minimum anbefales det at have tre amme bh’er at skifte imellem, og derudover vil du være glad for at have et par behagelige nat amme bh’er, f.eks. en med cross-over design uden hægter bagpå.

Hvor mange amme bh’er du behøver afhænger selvfølgelig af, hvor god du er til at skifte ammeindlæg, hvor meget du sveder, og hvor ofte I generelt vasker derhjemme. Der er naturligvis ingen grund til at vaske sin amme bh hver dag, men du skal være forberedt på, at mælk, gylp og sved hurtigt gør sådan en bh lidt træt.

Kan en amme bh bruges som graviditets bh?

Mod slutningen af graviditeten vil du opleve, at brysterne er blevet noget større, og de er sikkert også lidt ømme. Det er desuden normalt at begynde at lække en smule mælk under graviditeten, hvilket især sker for andengangsfødende. Af disse grunde kan det være en god ide at bruge en amme bh som graviditets bh.

Ulempen ved at købe amme bh i graviditeten er, at dine brystmål kan ændre sig i en sådan grad, at den du brugte som graviditets bh bliver for lille til dine ammebryster. Så ja, en ammebh kan også bruges som graviditets bh, men her er et godt råd: find din bh størrelse og indtænk lidt ekstra plads.

Kan jeg bruge min amme bh som sports bh?

En gennemsnitlig amme bh er ikke det oplagte valg til sports bh, hvis du skal ud at løbe, for så vil din barm hoppe og danse til alle sider. En god amme bh uden bøjle eller en amme top går dog fint til f.eks. yoga og pilates.

Heldigvis findes der i dag et bredt udvalg af sports-bh’er med høj støtte, der er særligt udviklet til ammende mødre. Der er altså rig mulighed for at tage en ammepause på en bænk, hvis du er typen, der elsker at løbe ture med den lille i babyjoggeren.

Kan jeg bruge min sports bh som amme bh?

Den er både stretchy og god til at holde tingene på plads, så du fristes sikkert til at bruge din sports bh som amme bh. Desværre er det en dårlig ide. Den bh du bruger i træningscenteret strammer nemlig for meget på mælkekirtlerne, og det er svært at få brystet frem under amningerne.

Hvad er en ammetop?

En ammetop er kort sagt en undertrøje med en fiks åbning, der gør det nemt at amme uden at skulle blotte hele maven for at få brystet frem. Ligesom en amme bh har ammetoppe nemlig en hægte eller en knap på stroppen, der lader dig åbne op, så baby kan komme til.

Du kan også vælge at købe en ammetop med indbygget amme bh, men denne type er ofte bedst til en lille barm, da det er svært at finde optimal støtte i en sådan top sammenlignet med en decideret amme bh. Til gengæld vil det ofte være et godt valg som alternativ til en sove bh, så længe den da kan holde ammeindlæggene på plads, når du ligger og vender dig i sengen.

Der er mange steder at spare penge, når det kommer til graviditets- og babyting, men det kan betale sig at investere i ammetoppe og støttende amme-bh’er med et funktionelt design.

Og husk på, at hvis elasticiteten og justeringsmulighederne er i orden, kan du fint fortsætte med at bruge din amme-bh længer efter din ammerejse slutter.

Læs også

Hvilke ammeindlæg skal jeg vælge?

Ammevejlederens 5 gode råd til amning

Må jeg drikke kaffe når jeg ammer?

Godt at vide: Amning og medicin