Komplet pakkeliste til hospitalstasken

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

Du kommer måske til at tænke, at vores pakkeliste til hospitalstasken er laaaaang. Man bliver vel hurtigt udskrevet efter fødslen? Og kan sygehuset ikke stille an med det meste? Jo, men hvad angår fødsler er det en god ide at være beredt på det værste og håbe på det bedste. En velassorteret taske til fødslen kan give lidt ekstra tryghed på den store dag.

Hvad skal man have med til fødslen?

Din fødselstaske bør som minimum indeholde vandrejournal og sundhedskort sammen med skiftetøj og toiletsager. Har du skrevet en huskeliste til fødsel med særlige ønsker om f.eks. smertelindring og fødestillinger, skal den selvfølgelig også med. Og så må du endelig ikke undervurdere vigtigheden af gode snacks til hospitalstasken!

Pakkeliste: Hospitalstasken til mor

Selvfølgelig vil der være toiletpapir på hospitalet, men det er den billig og tynd variant. Efter fødslen har du brug for at tørre dig med noget blødt! Hvad angår efterfødselsbind er det ofte samme historie, og sammenligner du hospitalets hvide nettrusser med en momkind efterfødselstrusse, er det som at sammenligne en skrottet Skoda med en Lamborghini.

Der er også lånetøj på hospitalet - ja, men det er tyndslidt og forvasket. Som nybagt mor har du rigeligt med ubehag i kroppen, og så hjælper det ikke at trække i en kjortel, der bare oser af syg patient. Derfor, pak tasken til fødslen med dine yndlingsleggings, kærestens hættetrøje og de strikkede sokker fra mormor, eller hvad du nu ellers forbinder med komfort. Det er desuden en rigtig god ide at have en skjorte eller cardigan, der kan knappes op, så du let kan ligge hud-mod-hud eller amme.

Hvornår skal man pakke hospitalstasken?

Måske du allerede er blevet tilrådet at have hospitalstasken klar i god tid, men okay - god tid er et vidt begreb! Præcis hvornår skal hospitalstasken stå klar? Et populært bud vil være graviditetsuge 37+0, fordi en normal fødsel sker et sted imellem uge 37 og uge 41+6 dage.

LÆS OGSÅ: Tegn på fødsel: 8 ting der tyder på, at du snart skal føde

Hvis din fødselstaske står klar tre ugers tid før termin er du i hvert tilfælde på den sikre side. Måske du har hørt, at førstegangsfødende har tendens til at gå over tid, og ja - det gælder faktisk for omkring 28%. Alligevel er du bedst tjent med at være forberedt på, at fødslen potentielt kan gå i gang før.

Gode snacks til hospitalstasken

Den gyldne regel - hvad enten du skal på telttur, i Tivoli eller på hospitalet for at føde - er: du må aldrig gå ned på snacks. Du skal jo have kalorier nok og undgå lavt blodsukker, når veerne kommer buldrende. Pak tasken til fødslen med alle dine yndlingslækkerier!

10 gode snacks til hospitalstasken:

  • Müslibarer
  • Tørrede frugter
  • Energibarer
  • Chokolade
  • Blandet slik
  • Tyggegummi
  • Nøddeblanding
  • Kanelgifler
  • Kakaomælk
  • Juice

Det er svært at forudse, hvad du får lyst til på det pågældende tidspunkt. Du ved jo f.eks. ikke, om veerne starter efter et af dagens større måltider, eller om du går i fødsel midt om natten. Sørg derfor for at proppe din fødselstaske til randen med både salt, surt og sødt.

Hospitalstaske til planlagt kejsersnit

Med et planlagt kejsersnit i kalenderen kan man måske sige, at du i højere grad har en tidsfrist for, hvornår den famøse hospitalstaske skal pakkes, men hvad angår indholdet er der ingen større forskel. En hospitalstaske til planlagt kejsersnit skal stort set indeholde samme ting, som hvis du fødte vaginalt.

Kejserinder kan også forvente efterfødselsblødninger, da der vil være et blødende sår i livmoderen, uanset hvilken vej baby kommer ud. God hygiejne er afgørende for at undgå infektion, og derfor vil du også få gavn af skylleflasken efter et planlagt kejsersnit.

Hvad angår køle-varmeposen, skal det understreges, at den er multifunktionel og ikke kun lavet som isbind til vaginale fødsler. Du kan bl.a. bruge den i lunet tilstand omkring operationssåret (uden på tøjet), eller nedkølet på brysterne, hvis det gør ondt, når mælken løber til.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd: Sådan behandler du dit ar efter kejsersnit

En ting der kan ændre i din pakkeliste til fødslen er, at du ved kejsersnit kan forvente en længere indlæggelsestid. Det gør naturligvis behageligt skiftetøj endnu vigtige, hvis du vil undgå det tarvelige skiftetøj hospitalet ligger inde med. Sørg for tøj, der sidder helt løst på maven med kantbånd godt oppe over navlen - pak f.eks. dine gravidleggings med.

Et par gode sutsko eller badetøfler er også gode at have under indlæggelsen, da du relativt hurtigt vil blive hevet ud af sengen og opfordret til at tøffe rundt på gangene for at få gang i systemet.

Hospitalstaske til andengangsfødende

Utallige internet-søgninger og læsning af diverse mommy-blogs kan let føre til pakke-panik hos førstegangsfødende. Når du er gravid anden gang, er der mindre risiko for, at du falder i “hospitalstaskefælden” og slæber 20 kilos ligegyldigheder med på fødegangen. Du har nu gjort dig erfaringer om, hvad der reelt blev vigtigt.

Du har måske erfaret, at der ikke bliver tid til at læse dameblade, og at chips krummer alt for meget i sengen (og ned i hovedet på baby!). Din liste over ting til baby er nok også blevet revideret en smule. Nej, et nyfødt barn har ikke behov for en bamse, og sutter behøver ikke blive introduceret fra day one.

Pakkelisten for hospitalstaske til andengangsfødende vil altså typisk være mere skåret ind til benet. Det kan dog også ske, at det modsatte er tilfældet. Hvis du f.eks. savnede at have din egen hovedpude med under første fødsel, eller hvis du dengang ikke kendte til skylleflasker, så kan det være tasken bliver større i denne omgang.

Hvor meget skal med til baby?

Nyfødte har ikke brug for mange ting udover mor. Ligesom hospitalet kan give dig tøj og bind, er der naturligvis også sparkedragte og bleer til baby, men igen er det rart at have sit eget med. Så kan du rigtig svøbe den lille i øko-bomuld, merino-uld og andet godt!

Udover at vaske tekstilerne inden brug, er det en god ide at sidde/ligge med tøj, dyne og babytæpper, så det dufter af dig. Din baby har nemlig en stærk lugtesans, som han eller hun bruger til at genkende der, hvor der er trygt og godt - dig!

Hvad angår størrelsen på tøjet kan det anbefales både at have 50 og 56 med, uanset hvilket skøn jordemoderen har foretaget til dine scanninger og konsultationer.

Mens tøj og dyner er nemmere at skaffe efter barnet har meldt sin ankomst, er autostol eller lift anderledes vigtig på din liste over ting til baby. Når I forlader hospitalet skal det nemlig være med godkendt autostol, hvis turen går med bil, og ellers skal I have en babylift, der matcher en størrelse nyfødt.

Valg af autostol kan være en tidskrævende affære, og desuden er det smart at træne montering i bilen, så I ikke står og stresser med Isofix og 3-punktseler på dagen, hvor det gælder.

Pakkeliste: Hospitalstasken til baby

  • Autostol
  • Køredragt til hjemturen
  • Babytæppe/svøb
  • Babydyne
  • 2-3 sæt tøj
  • Et par stofbleer
  • Sokker
  • Hue

Hospitalstasken til sommerbarn vs. vinterbarn

Vi er i Danmark vant til vejrmæssige udsving og har lært at pakke med respekt for vejrgudernes lune. En fødselstaske skal også pakkes med terminens årstid for øje, og derfor vil indholdet i en hospitalstaske til sommerbarn og en hospitalstaske til vinterbarn være forskellige.

Har du termin i vintermånederne er vores bedste råd: pak tasken til fødslen med ULD. Udover at være blødt og lunt er uld temperaturregulerende, så din nyfødte baby holdes varm uden at svede. Udover uldtøj og en varm køredragt til hjemturen, bør du skaffe en vinterdyne samt et sæt hue og luffer til vinterbarnet.

Hvad angår tøj til nyfødt sommerbarn kan uld også være et rigtig godt bud, så længe det er såkaldt sommeruld, der væves i en tyndere tråd. Og uanset årstid skal der gerne sokker på de bitte-bitte-små fødder, da nyfødte ikke selv kan regulere deres kropstemperatur og fusserne let bliver kolde.

Pakkeliste: Hospitalstasken til far, medmor eller fødselspartner

Det gælder selvfølgelig også for den ikke-fødende ledsager, at vedkommende bør være forberedt til fingerspidserne. Pakkelisten her er kortere, men ellers ikke meget anderledes end tjeklisten for hospitalstasken til mor. Den største forskel er, at fødselspartneren kan forlade hospitalet for at hente ting, der ikke nåede med i tasken til hospitalet.

  • 2-3 sæt skiftetøj
  • Toiletsager
  • Hovedpude
  • Mobil
  • Oplader
  • Kamera
  • Høretelefoner
  • Forlængerledning
  • Mad og snacks
  • Drikkevarer

Hvad angår skiftetøjet kan far eller medmor med fordel medbringe en overdel, der kan knappes op, så det er let at ligge eller sidde hud-mod-mod med den lille ny. Det kunne f.eks. være en skjorte eller cardigan alt efter årstiden.

Bekvemmelighed vs. nødvendighed

Der er rigtig mange kvinder, der går i fødsel eller skal føde ved akut kejsersnit uden at have en velassorteret hospitalstaske med i favnen, og de kan selvfølgelig få udleveret både det ene og det andet fra hospitalets personale.

Desuden kan man jo altid sende sin partner, veninde eller forældre afsted efter f.eks. tandbørste og chokolade. Du bør derfor snarere tænke bekvemmelighed fremfor dødsensalvorlig nødvendighed, når det kommer til at sætte flueben i din tjekliste eller huskeliste til fødsel.

Der er rigeligt med stress og jag forbundet med at bringe et nyt lille menneske til verden. Derfor, pak tasken til fødslen i god tid og pak hellere for meget end for lidt. Så er du i det mindste én bekymring mindre.

Læs også

Fødsel: Den store guide til alt, du skal vide om at føde

Jordemødrene: Sådan forbereder du dig på fødslen

Gravid app: De 5 bedste apps til at følge baby og graviditet

Jordemoderens 4 gode råd til dig, der er nervøs for at føde