Godt at vide: Amning og medicin

Udgivet | Senest opdateret | Af Anne Sofie Bysted, team momkind

Selvom det anbefales at holde medicinindtaget på et minimum som ammende, kan der naturligvis være situationer, hvor det er nødvendigt at tage medicin. Heldigvis behøver det ikke være et problem, da man efterhånden ved meget om, hvilke medicintyper, der er okay for ammende mødre.

Alt efter hvilken type medicin du skal tage, kan der være varierende forholdsregler. Derfor er det vigtigt at understrege, at du under ammeperioden altid bør tale med din læge, før du tager medicin.

Går medicin i modermælken?

Medicin går som udgangspunkt altid i modermælken i en eller anden grad, men der er stor forskel på mængden og virkningen af den medicin, du tager. Din læge kan vejlede dig, ligesom det kan være en god ide at fortælle apotekeren, hvis du ammer og skal have medicin. Det gælder også håndkøbsmedicin.

Medicin i form af salver og inhalation – f.eks. astmamedicin – kan også gå i blodbanen og videre til modermælken, men det sker i så forsvindende lille grad, at der ikke er grund til bekymring. Til gengæld skal man være varsom med salver, der kommer tæt på brystet eller andre områder, baby putter i munden og dermed kan få indenbords.

Ved de fleste typer medicin, som må tages, når du ammer, er det kun meget små mængder, der går i din modermælk – og ikke nok til, at det kan skade dit barn. Der findes dog også medicin, som er skadeligt selv i små mængder, som man derfor ikke må tage. I så fald vil det være angivet på indlægssedlen. Det er en god idé altid at fortælle din læge og apotekeren, at du ammer, så de er særligt opmærksomme og vejleder dig korrekt.

Vitaminer og mineraler fra f.eks. multivitaminer og kosttilskud vil også gå i modermælken i ganske små doser. Du kan trygt tage almindelige vitaminpiller som ammende, og hvis du vil være ekstragodt dækket ind, kan du finde særlige multivitaminer til ammende på b.la. apoteket.

Hvor længe er medicin i modermælken?

Der findes intet entydigt svar på, hvor længe der er medicin i modermælken. Det afhænger nemlig bl.a. af medicintype og kvindens stofskifte. Hvis der er tale om smertestillende præparater som paracetamol, kan du minimere babys disponering ved at tage medicinen lige inden amning/pumpning. Det tager nogen tid, for medicinen at nå mælken, men i tide til næste amning vil det typisk ikke have nogen påvirkning.

Det er leverens arbejde at udskille medicin, ligesom leveren udskiller alkohol og andre affaldsstoffer. Leveren hos en baby er ”umoden”, og derfor gælder det – særligt i det første halve år – at den kommer på overarbejde, hvis der er store mængder medicinrester i mælken.

Nogle babyer har naturligvis sartere maver end andre. Det gælder især børn under tre måneder og babyer med refluks. Her kan det være klogt at være ekstra varsom og søge råd hos din jordemoder eller læge.

Hvis man vil gå med livrem og seler, kan man time tidspunktet for medicinindtag med døgnets amninger for at sørge for, at medicinen ikke er i mælken længere. Når det gælder stærkere medicin som f.eks. antibiotika kan det være en god ide at give barnet udpumpet mælk eller modermælkserstatning for en stund for at være på den sikre side. Snak med din læge om, hvad der er smartest i dit tilfælde. Husk blot at stimulere brystet på anden vis, hvis du vælger at give erstatning eller udpumpet mælk, så din mælkeproduktion ikke falder.

Antibiotika og amning

Antibiotika kan i nogle tilfælde påvirke fordøjelsen hos både mor og barn, fordi det ændrer ved sammensætningen af de gode bakterier, vi har i vores tarmflora. Men hvis du på et tidspunkt i ammeperioden får en infektion, som er nødvendigt at behandle – f.eks. halsbetændelse – må du gerne tage antibiotika efter lægens anvisning.

Din baby har det kun godt, hvis du har det godt, så her må du gerne sætte dig selv først, hvis det er de, lægen rådgiver dig til. Selv hvis din baby skulle få ondt i maven, kan vi berolige dig med, at det går over igen. Det samme gælder, hvis barnet skulle få svamp eller trøske som bivirkning. Det kan heldigvis behandles og efterlader ikke dit barn med varige men.

Fortæl din læge, at du ammer. Så kan lægen ofte tage højde for din baby ved at finde det præparat, som er mildest ved fordøjelsen, og som baby bedst tåler.

Antidepressiv medicin og amning

Måske har du tidligere i livet stiftet bekendtskab med antidepressiv medicin, eller måske du udviklede behandlingskrævende depression under graviditeten. Depression kan ramme alle – også ammende mødre. Der vil ofte være usikkerhed eller modvilje forbundet med at tage antidepressiv medicin, da man som gravid eller ammende kan frygte eventuelle bivirkninger for barnet. Nogle typer antidepressiv medicin er ikke forenelige med amning, men nogle er.

Det vigtigt at huske, at en ubehandlet depression kan have store konsekvenser for dig og dit barn – og din familie som helhed. Derfor er det essentielt, at du modtager den rigtige behandling, så du kan få det godt igen. Tal med din læge og husk at nævne dine bekymringer for baby, hvis de presser sig på. Det ér muligt både at passe på dig og din baby, og det er slet ikke sikkert, det er antidepressiv medicin, der er næste skridt for dig.

I de fleste tilfælde vil man først udskrive antidepressiv medicin til ammende, når andre muligheder for behandling er udtømte, og du vil typisk starte op på en lav dosis.

LÆS OGSÅ: Fødselsdepression – Når det gør ondt i psyken at blive mor

Der findes flere typer antidepressiv medicin, hvoraf flere varianter faktisk godt kan kombineres med amning under de rette forudsætninger. Der er også nogle kvinder, der får antidepressiv medicin under graviditet. Uanset hvad, vil beslutningen om at starte i behandling med antidepressiv medicin naturligvis ske i samråd med lægen, da det er receptpligtig medicin.

Ibuprofen og amning

Du må som regel gerne bruge almindelig håndkøbsmedicin med smertestillende funktion, når du ammer. Det gælder også populære præparater som Ibuprofen eller Ipren, der bl.a. er gode til at lindre kraftige efterveer og diverse smerter efter fødslen, hvad enten du føder vaginalt eller ved kejsersnit.

Som med al smertestillende medicin og amning, gælder det om at holde indtaget på et minimum og altid indenfor den på pakken angivne dosis.

Panodil og amning

Hovedpine og almindelig sygdom holder desværre ikke pause, fordi du har fået en baby. Behovet for smertestillinde og hovedpinepiller mens du ammer, kan med andre ord snildt opstå. Tilsæt søvnmangel og skæve ammestillinger, der kan nemt give spændingshovedpine. Måske du er i tvivl, om det er okay at tage hovedpinepiller under amningen. Svaret er heldigvis ja – du må gerne tage paracetamol, f.eks. Panodil og Pamol, selvom du ammer. Mængden, der når modermælken, er ganske lille.

Treo og amning

Det anbefales som udgangspunkt, at man ikke at man kombinerer Treo og amning. Det skyldes bl.a. indholdet af koffein, som går i mælken og kan påvirke barnet. Er der en særlig grund til, du gerne vil tage Treo som smertestillende, kan man under visse omstændigheder dog godt, selvom man ammer, men det er en individuel vurdering, som din egen læge skal foretage.

Hvad angår koffein i al almindelighed gælder det, at nogle babyer – især de nyfødte og børn under tre måneder – reagerer negativt på kaffe og andre koffeinholdige drikke. Det kan bl.a. komme til udtryk ved irritabilitet og søvnløshed. For andres vedkommende, går det fint at drikke kaffe under amning.

P-piller og amning

Mange læger anbefaler hellere andre præventionsformer end at kombinere p-piller og amning for at være på den sikre side.

Visse typer medicin kan påvirke mælkeproduktionen i negativ retning, så de bør selvfølgelig tages med forbehold, hvis du ønsker at blive ved med at amme. Det gælder bl.a. medicin, der indeholder kvindelige kønshormoner såsom p-piller og minipiller. Derfor bør du overveje anden form for prævention i ammeperioden.

I den forbindelse er det vigtigt lige at få aflivet myten om, at man ikke kan blive gravid, mens man ammer. Det er sandt, at kvinder kan gå i mange måneder uden menstruation efter fødslen, men en ægløsning finder sted før din menstruation, og kan dermed ske. Din chance/risiko er mindre, men den findes.

Hvor meget smertestillende må man tage når man ammer?

Som nybagt mor kender du sikkert følelsen af, at alt gør ondt efter fødslen, ligesom ammeudfordringer kan give enormt smertefulde brystvorter. Det kræver desuden tilvænning for efterfødselskroppen og den ammende krop at sidde, gå og bære på nye måder, så der vil givetvis være dage, hvor du tænker ’hvor meget smertestillende må man tage?’

Svaret er, at du først og fremmest bør undgå al unødig brug af medicin. Det betyder, at du selvfølgelig ikke bør sluge piller ved den mindste smule hovedpine. Her kunne du i stedet starte med at se, om det hjælper at drikke en masse vand og lukke øjnene for en stund.

Hvis du alligevel tager smertestillende medicin som ammende, bør du – ligesom alle andre tilfælde – holde dig til den dosis, der er angivet på indlægssedlen eller på pakken. Og for god ordens skyld skal det understreges, at du bør spørge din læge, jordemoder eller apotekeren, hvis du er i tvivl.

Kan smertestillende og antibiotika give baby ondt i maven?

Der kan være tilfælde, hvor det som ammende er nødvendigt at tage medicin, som muligvis kan give baby ondt i maven. Selvom det ikke er ønskværdigt, er det ikke noget, du skal dunke dig selv i hovedet med, så længe der er en god grund til, at du tager medicinen.

Antibiotika virker ved at bekæmpe infektioner mod uønskede bakterier i kroppen. I den forbindelse kan brugen af antibiotika også påvirke sammensætningen af de gavnlige bakterier, der findes i vores tarmflora.

Det er derfor, at man kan opleve bivirkninger som svamp og ondt i maven, når man tager antibiotika. Det samme gælder for din baby, som påvirkes gennem din modermælk.

LÆS OGSÅ: Jordbær og amning: Må jeg spise jordbær når jeg ammer?

Der er ikke noget, der tyder på, at brugen af smertestillende medicin som ibuprofen og paracetamol skulle give problemer med maven hos børn, der ammes. Det er dog altid en god idé at holde ekstra øje med dit barn, efter du har indtaget medicin.

Husk på, at især babyer under tre måneder ofte får mavekneb pga. det umodne tarmsystem, så det vil ikke nødvendigvis skyldes den hovedpinepille, du tog.

Naturligvis kender du dit barn bedst, og du vil derfor ofte være den bedste til at vurdere, om der er ændringer hos barnet. Hvis du ammer og oplever ændringer hos dit barn, efter du har indtaget medicin, bør du altid kontakte din læge eller barselsgangen, hvis det er kort efter fødslen. Hellere en gang for meget, end en gang for lidt.

Hvilket medicin må jeg ikke tage, når jeg ammer?

Det kan ske, at man kommer i en situation, hvor det bliver livsnødvendigt at få medicin, som ikke kan kombineres med amning. I de (sjældne) tilfælde kan man være nødt til at afbryde amningen –  enten fuldstændigt eller for en periode, mens produktionen vedligeholdes ved at pumpe ud.

Blandt de typer medicin, som ikke bør tages samtidig med amning, findes medicin, der tilhører amfetamin-gruppen. Centralstimulerende stoffer, der bl.a. bruges i visser typer behandling af ADHD og narkolepsi er ikke foreneligt med amning. Du bør tale med din læge, hvis du tager Ritalin, som på nogle måder minder om amfetamin.

Hvad angår behandling af cancer og amning lyder anbefalingen, at du helt bør stoppe med at amme. Kræftceller vil gudskelov ikke passere gennem brystmælken videre til dit barn, men kemoterapi kan skade baby, da kemo i høje koncentrationer kan gå videre i mælken.  På samme vis gælder det, at du ikke bør amme, mens du modtager strålebehandling med radioaktive stoffer.

Ammepause når du tager medicin

Der findes medicin, som ikke kan kombineres med amning, hvor man kan være nødt til at afbryde amningen. I nogle tilfælde kan det være nok at sætte amningen på pause, mens man tager det pågældende præparat, for så at genoptage den på et senere tidspunkt.

Hvis du er nødsaget til at stoppe amningen midlertidigt, mens du tager medicin, vil det med al sandsynlighed påvirke din mælkeproduktion. For nogle mødre vil det give mening at pumpe ekstra modermælk ud, inden opstart af medicin, så der er et lille lager mælk opbevaret i fryseren.

Mens du tager medicinen, kan du sørge for at vedligeholde din mælkeproduktion ved at pumpe ud, mens dit barn får modermælkserstatning eller brystmælk fra fryseren. Det er dog vigtigt, at du smider den udpumpede mælk ud, da den vil indeholde rester fra den medicin, du gerne vil undgå at give til dit barn.

Når du har fået grønt lys af din læge til at genoptage amningen, skal du være forberedt på, at det kan kræve lidt tilvænning for både dig og dit barn. Hav derfor tålmodighed og vær mild med dig selv. Der er heldigvis gode råd at hente, når det handler om at øge din mælkeproduktion.

Læs også

Hvilke ammeindlæg skal jeg vælge?

Langtidsamning – fordomme og fordele

Taber man sig af at amme?

13 gode ammestillinger