Hæmorider og graviditet: De 5 bedste råd til dig der er gravid

Af team momkind
8. november, 2020

Underlivet
4 min.

Hvad er en hæmoride egentlig? Hvorfor er vi som gravide ekstra udsatte for at få dem? Og hvad er de bedste tips og tricks til at komme af med dem?

Rigtig mange kvinder oplever at få hæmorider i løbet af graviditeten. Det er bare ikke noget, vi taler særlig meget om. Hæmorider er heldigvis relativt lette at forebygge og behandle. Her er vores fem bedste råd.

Hvad er en hæmoride?

Ja, lad os lige få det på plads. En hæmoride er det samme som en åreknude – altså en udposning af blodårer i endetarmen. De fleste hæmorider sidder oppe i endetarmen og kan ikke ses, men nogle gange ”poser de ud” og kan ses ved endetarmsåbningen.

Hæmorider inddeles i 4 grader afhængigt af deres størrelse.

  • Grad 1 bløder kun, buler ikke ud og ses ikke ved endetarmsåbningen.
  • Grad 2 buler ud, når du presser, men glider tilbage af sig selv.
  • Grad 3 buler ud konstant, og må skubbes ind på plads.
  • Grad 4 buler ud og lader sig ikke skubbe på plads (sjælden tilstand).

hæmorider graviditet

Hvorfor er jeg som gravid ekstra udsat for at få hæmorider?

Gravide har større tilbøjelighed til at få hæmorider, idet den gradvist voksende livmoder trykker mere og mere ned i bækkenet. Og så øges presset mod blodkarrene ved endetarmen, ligesom tilbageløbet af blod fra bækkenet bliver sværere.

Dertil kommer, at gravide bøvler med forstoppelse og derfor presser vi ekstra meget, når vi endelig skal på toilettet – og ladies, det gør kun ondt værre.

Hvordan ved jeg, at jeg har en hæmoride?

Måske opdager vi først hæmoriden en dag, vi er på toilettet. Når vi tørrer os, kan vi føle: ”hey, der er da noget, der føles liiidt anderledes!?” Hæmorider kan svie, klø eller ’brænde’. De bløder indimellem lidt ved toiletbesøg, særligt hvis afføringen er hård og knoldet.

De 5 bedste råd mod hæmorider

Hvis du har fået besøg af hæmoriderne, kan du selv gøre følgende:

1. Drik vand og spise fibre

Forstoppelse og hård mave gør situationen meget værre, hvis du allerede har fået en hæmoride. Så husk at drikke rigelige mængder væske – og helst vand. Det hjælper også på forstoppelse at spise fiberrig kost, såsom grønsager, frugt, rugbrød, fuldkornspasta og havregryn.

Du kan også drysse müsli, havgregryn eller hørfrø på yoghurten og ’spice den op’ med et par svesker, figner eller abrikoser. Tørret frugt indeholder godt med fibre, og så smører og fedter de tarmen. Men ikke for meget – for der er også meget sukker i.

2. Bevæg dig

Måske ikke din favorit-aktivitet for tiden. Vi kender det – motion kan være en umulig udfordring, når man har kvalme, er dødsens træt, eller andre graviditetsudfordringer (der er mange!). Men når det er sagt, så hjælper det på forstoppelse at bevæge vores korpus.

Dyrk den motion, du orker. Det kan altså også være at gå en tur i et raskt tempo, mama!

3. Gode toiletvaner – giv dig tid!

Hvis du kan mærke, at du skal på toilettet, så gå på toilettet. Ikke noget med at vente. Tarmene kan simpelthen trække væske ud af afføringen, hvilket kan føre til forstoppelse, hvis man holder sig for længe.

Når du sidder på kummen, så giv dig god tid. Slap af. Hastværk er lastværk, for skynder du dig og kommer ikke ordentligt af med afføringen, kan situationen bliver værre. Giv numsen et koldt og lindrende skyl bagefter med en intim skylleflaske.

4. Lav venepumpeøvelser og massér din mave

Lav venepumpeøvelser for at sætte gang i blodomløbet i dit bækken. Læg dig på ryggen, bøj benene, sæt fødderne i gulvet og løft bækkenet op og ned, vug frem og tilbage, så længe det føles okay. 30-60 sekunder er fint. Tag en slapper og gentag så øvelsen et par gange.

Når du alligevel ligger der, så tag lige et par minutter, hvor du masserer din mave. Lav med dine hænder langsomme strøg med uret, rundt om livmoderen hvor tarmen ligger. Træk vejret dybt og mærk at du slapper af i muskulaturen.

5. Giv den en ”trykker”

Ja, det er også en mulighed, simpelthen at trykke hæmoriden tilbage på plads – skulle du have fået en. Læg dig på siden i sengen. Sæt en finger på den og skub den forsigtigt ind bag ringmusklen. Knib herefter sammen. Det letter her og nu og kan muligvis holde hæmoriden væk et stykke tid.

Kan jeg få medicin mod hæmorider?

Du kan få lindrende behandling i form af salver og stikpiller enten i håndkøb eller med recept fra lægen, og derudover findes der en række naturlige midler til behandling af hæmorider. Mange kvinder sværger f.eks. til enebærsalve, ligesom aloe vera skulle hjælpe på den smertefulde, brændende og kløende fornemmelse.

Går hæmorider væk af sig selv?

Heldigvis vil de fleste kvinder opleve, at hæmorider under graviditeten går i sig selv efter fødslen, når presset ophører. I mellemtiden handler det om at lindre generne ved at følge ovenstående råd, måske tage et smut forbi apoteket og dulme smerterne ved at lægge en kølepose i trussen.

I særligt svære tilfælde skal der et mindre kirurgisk indgreb til. Alt efter hvor slem hæmoriden er – og hvor langt oppe den sidder – kan du få en såkaldt “elastikpåsætning” eller operation i fuld narkose, hvor blodforsyningen til hæmoriden stoppes og den overskydende slimhinde syes fast på tarmvæggen.

Husk, at du aldrig bør være flov over at kontakte lægen, hvis du døjer med hæmorider eller andre gener i understellet. Det er HELT normalt!