Hvilke ammeindlæg skal jeg vælge?

Udgivet | Senest opdateret | Af Anne Sofie Bysted, team momkind

Netop som fødslen er overstået og du sidder med din baby i armene, begynder det næste du skal forholde dig til; nemlig amningen. Mange nybagte mødre har et ønske om at amme, men det kan kræve sit at etablere amningen samtidig med, at man skal lære et nyt familiemedlem at kende.

Særligt i starten af et ammeforløb, når mælken er løbet til, kan du opleve, at brysterne lækker udenfor spisetid. I den forbindelse skal du have fat i nogle absorberende indlæg til amme-bh’en, men hvordan funger ammeindlæg? Og hvor store skal ammeindlæg være, hvis du vil slippe for pletter på blusen? 

5 fordele ved at bruge ammeindlæg

1. Du skal ikke bekymre dig om uønskede lækager

Måske har du oplevet at stå midt på gaden og mærke den prikkende fornemmelse af mælk, der løber til? Frygt ej! Ammeindlæg absorberer dryppende mælk, så du slipper for mælkeskjolder.

2. Du forbliver tør under amning

Det kan ske, at mælken løber livligt fra begge bryster under amningerne. Her kan man med fordel have et absorberende ammeindlæg klar til modsatte bryst, så man forbliver tør under amningen.

3. Du undgår pletter på tøjet i graviditeten

Behovet for ammeindlæg kan opstå allerede i graviditeten, da du kan begynde at lække råmælk. Oftest gælder det kun små mængder, men det er nok til at give to afslørende pletter på trøjen.

4. Du forebygger brystbetændelse

I den første tid efter fødslen, er der højere risiko for brystbetændelse, selvom det kan opstå under hele ammeforløbet. For at undgå brystbetændelse er det bl.a. vigtigt at holde brystet tørt og varmt. 

5. Du forebygger svamp på brystvorterne

Svamp på brystvorterne kan gøre pokkers ondt og give en næsten uudholdelig stikkende smerte i brystvorten under amning. For at forebygge svamp skal brystet holdes tørt og fri fra fugt.

Hvad er et ammeindlæg?

Et ammeindlæg sørger for at absorbere overskydende mælk og holde brystet tørt, og det kan måske bedst beskrives som et blødt lille skjold, du kan placere i din bh. Ammeindlæg kommer i mange farver, former og størrelser og kan anvendes på flere måder afhængigt at dit behov.

Der findes overordnet set to typer ammeindlæg: engangsindlæg og genanvendelige indlæg. Engangsindlæg kan umiddelbart lede tankerne hen på trusseindlæg, både hvad angår funktion og materiale, men de adskiller sig med deres runde form (og placeringen naturligvis!).

LÆS OGSÅ: De 6 vigtigste typer ammetilbehør

Hvis du ønsker ammeindlæg uden plastik, kan du med fordel benytte dig af genanvendelige indlæg, som kan vaske igen og igen. Genanvendelige indlæg findes i flere forskellige materialer såsom bomuld, uld, silke og bambus, så der er noget for enhver smag.

Det er ikke unormalt, at behovet for ammeindlæg ændrer sig undervejs i ammeforløbet, og derfor er det relevant at kende til forskellige typer og materialer. Det kan også være en fordel at have forskellige modeller at skifte imellem.

Hvorfor får jeg brug for ammeindlæg?

Langt de fleste ammende mødre vil fra tid til anden opleve, at brysterne lækker. Især i starten af et ammeforløb, hvor mælkeproduktionen skal tilpasse sig barnets behov, kan man opleve at mælken pludselig løber – helt uden situationsfornemmelse. Her sørger et ammeindlæg for at absorbere overskydende mælk og holde både bryst og tøj tørt.

Nogle kvinder har en overproduktion af mælk, hvilket gør dem særligt udsatte for at udvikle brystbetændelse. Her er det ekstra vigtigt at brystet holdes tørt og varmt, hvilket uld-ammeindlæg eller brystvarmere af uld kan være behjælpelige med.

Hvornår får jeg brug for ammeindlæg?

De første dage efter fødslen producerer brysterne råmælk, indtil mælken løber til. I denne periode er det ikke sikkert, at du har brug for ammeindlæg, men det kan alligevel være behageligt at bruge uldammeindlæg. De holder brysterne varme, hvilket især vil være rart, hvis du oplever brystspændinger i forbindelse med tilløbet.

Når mælken først er løbet til, vil mange opleve at brysterne lækker på de mest ubelejlige tidspunkter. Det kan være, når du hører en fremmed baby græde, mens du står i Netto, eller når dit eget barn endelig sover en lang lur ovenpå endnu en nat med marathon-amninger.

Uanset hvad, er det rart ikke at skulle bekymre sig om pludselige lækager. Du bør derfor altid have ammeindlæg ved hånden, ligesom det er smart at pakke en lanolinsalve i håndtasken, hospitalstasken og pusletasken.

LÆS OGSÅ: Guide: 5 gode råd til at vælge amme bh

Nogle kvinder vil opleve at mælken løber fra begge bryster, når de ammer deres baby. Her kan et ammeindlæg med god sugeevne være med til at forhindre lækage – særligt hvis du har et kraftigt nedløb. Som alternativ kan du anvende en mælkeopsamler med vakuum på det bryst du ikke ammer fra.

Ofte vil behovet for ammeindlæg lige så stille aftage i løbet af de første måneder, mens det for andre fortsætter. I forbindelse med ammestop vil nogle kvinder igen opleve, at mælken løber i tide og utide, og her kan man også med fordel bruge ammeindlæg.

Hvilken størrelse ammeindlæg skal jeg bruge?

Hvis du er i tvivl om, hvor store dine ammeindlæg skal være, er det vigtigste at have for øje, at brystet omsluttes på en behagelig måde, så du kan føle dig tryg og sikker på, at du ikke pludselig står med to våde plamager på tøjet.

Du kan med fordel gå efter ammeindlæg, der er formet så de danner en lille skål om brystet. Der findes også dråbeformede ammeindlæg, som er formet på en måde, der sikrer at indlægget bliver hvor det skal, så du slipper for unødvendige bekymringer.

Hvis du bruger uld ammeindlæg, som har til formål at holde brysterne varme, er det vigtigt at de dækker hele brystet og ikke kun området omkring brystvorten. På den måde er du med til at forebygge brystbetændelse, som ofte kan opstå i vintermånederne, hvis brystet udsættes for træk og kulde.

Hvor mange ammeindlæg får jeg brug for?

Mens nogle kvinder slet ikke oplever, at mælken løber ufrivilligt mellem amninger, døjer andre med en høj mælkeproduktion, der dagligt resulterer i pletter på blusen. Det er derfor meget individuelt, hvor mange ammeindlæg, man som ammende vil få brug for, ligesom det kan variere for den enkelte kvinde undervejs i ammeforløbet.

I starten af et ammeforløb, hvor mange har en let overproduktion af mælk, kan det være rart at skifte ammeindlæg hyppigt. I denne periode vil nogle foretrække at bruge engangsindlæg med god sugeevne, som kan skiftes hyppigt, mens andre vælger at anskaffe sig et lille lager af genanvendelige indlæg.

De genanvendelige ammeindlæg er populære, fordi de både er gode for miljø og pengepung, da de kan vaskes igen og igen. Hvis du bruger genanvendelige ammeindlæg, kan det være en fordel at have flere par at skifte imellem, så du ikke skal stresse, når de skal til vask.

Hvor ofte bør jeg skifte mit ammeindlæg?

Der findes ikke et entydigt svar på, hvor tit du skal skifte ammeindlæg, men det er vigtigt, at brysterne så vidt muligt holdes tørre for at undgå svamp. Du kan med fordel vælge ammeindlæg med høj sugeevne og skifte ammeindlæg hyppigt, hvis du oplever at lække meget i løbet af dagen. 

Hvor længe er det nødvendigt at bruge ammeindlæg?

De fleste ammende vil opleve, at brysterne lækker mest i starten af ammeforløbet, mens mælkeproduktionen tilpasses. Derefter vil læk fra brystet gradvist aftage over tid. Nogle vil dog opleve, at deres bryster lækker under hele ammeforløbet, og at de derfor har brug for ammeindlæg i al den tid de ammer.

Begge dele er helt normalt, og det betyder hverken, at du har for meget eller for lidt mælk

Hvordan placerer jeg ammeindlægget korrekt?

Det bedste råd er at prøve sig frem. Alt efter hvilken form ammeindlægget har, placeres det i din amme-bh eller ammetop, så det holdes på plads. Det skal føles behageligt at have på, så det vigtigste er, at du finder et ammeindlæg, der passer til lige netop dit bryst. 

Et dråbeformet ammeindlæg har den fordel, at det omfavner brystet. Ammeindlæg med dråbeform placeres omkring brystvorten med spidsen opad, så syningen former en slags skål om brystet, der sørger for at indlægget holdes på plads, så du ikke skal bekymre dig om lækager.

En anden måde at besvare spørgsmålet, ‘hvordan bruges ammeindlæg’ er, at de skal anvendes ligesom bind og trusseindlæg. Du placerer kort sagt ammeindlægget der, hvor det er tiltænkt at skulle suge væske. 

Skal jeg også bruge ammeindlæg om natten?

Det er forskelligt, hvor meget brysterne lækker om natten, og du vil sikkert mærke variation i løbet af din ammeperiode. For nogle ammende giver det mening at sove med et ammeindlæg i en behagelig cross-over ammebh eller ammetop. Andre ammende foretrækker at sove med bar overkrop – f.eks. med et håndklæde ovenpå lagenet.

Sørg for at vælge nogle ammeindlæg, der tillader huden at ånde – her er bambus og uld et godt valg. Udover at lække fra brysterne, oplever mange ammende at svede mere om natten, og her er det vigtigt, at du ikke ligger og er fugtig i længere tid ad gangen. Det kan nemlig øge risikoen for svamp i brystet.

Skal jeg vælge engangs- eller uld?

Engangsindlæg er gode, hvis du lækker meget og har brug for at skifte ofte. De er også oplagte, hvis du søger ammeindlæg med tape, som kan klistres fast i bh’en – lidt ligesom et bind. Ofte er der plastik bagpå, ligesom de tit er indpakket i plastik, så hvis du ønsker ammeindlæg uden plastik, er engangsammeindlæg en skidt ide.

Genanvendelige uldammeindlæg eller brystvarmere af uld, har den fordel at de holder brystet varmt, hvilket kan være med til at forebygge brystbetændelse. Fordi uld er et naturmateriale, er det et godt valg til dig, der vil være sikret ammeindlæg uden kemi. Ammeindlæg af uld er også gode til at lede fugt væk fra brystet, men de kan som regel ikke klare store læk.

Hvilken type genanvendelige ammeindlæg skal jeg vælge?

Der findes et hav af muligheder, når det kommer til ammeindlæg, så du kan med sikkerhed finde noget der passer til dig. Hvis du ønsker at bruge genanvendelige indlæg, findes de i forskellige materialer, som bomuld, uld, silke og bambus, som hver især har deres fordele og ulemper.

Ammeindlæg af uld

Ammeindlæg eller brystvarmere af uld er geniale til at holde brysterne varme og absorbere fugt. Hvis du lækker meget, kan det være nødvendigt at bruge et andet og mere absorberende indlæg tættest ved brystet, så kan føle dig sikker på at undgå plamager.

Ammeindlæg af bomuld

Bomuld er kendt for at have en god sugeevne og er derfor et velegnet materiale til ammeindlæg. Selvom stoffet er blødt og behageligt, kan du godt opleve at stoffet kan blive koldt, hvis det er meget vådt, og derfor er det vigtigt at skifte ofte.

Ammeindlæg af silke

Hvis du har ømme brystvorter eller deciderede sår på brystvorterne, men samtidig ønsker den varmende effekt fra uld, er ammeindlæg med silke et oplagt valg for dig. Typisk vil overfladen på det inderste lag være lavet af silke mens ydersiden er af uld. På den måde undgår du at have uld direkte på brystet, eller at ulden sidder fast i revnerne på brystvorten, hvis du døjer med sår.

Ammeindlæg af bambus

Udover at være blødt og lækkert, har bambus mange fantastiske egenskaber – heriblandt en god sugeevne, som gør materialet yderst velegnet til ammeindlæg. Desuden har bambus antibakterielle egenskaber, hvilket jo er ideelt, hvis man skulle være så uheldig at få sår på brystvorterne.

Læs også

Må jeg drikke kaffe når jeg ammer?

Hvilke vitaminer skal jeg tage når jeg ammer?

Godt at vide: Amning og medicin

Ammevejlederens 5 gode råd til amning