Tidlige tegn på graviditet

Udgivet | | Af Nanna Schultz og Emma Kleist, team momkind

Er jeg gravid? Klassiske symptomer på graviditet er kvalme og opkast – dem kender de fleste – men der findes faktisk flere tegn, som du kan være opmærksom på, hvis tvivlen melder sig.

Hvordan ved jeg, om jeg er gravid? Det sikreste bevis på en graviditet er en positiv graviditetstest. Måske sidder du med fornemmelsen af, at den er god nok: Du er gravid, men det er for tidligt at tage en test. Uanset om det er en ønsket graviditet eller ej, kan det være ubærligt at vente på svar. Vi hjælper dig igennem ventetiden med en liste over 13 tidlige tegn.

Men husk:

  • Disse tegn er ikke ensbetydende med, at du er gravid. Der kan også ligge andre årsager bag.
  • Du kan godt være gravid, selvom du ikke oplever nogle af lige netop disse symptomer.
  • Graviditet opleves forskelligt, ligesom vi har forskellige kvalme- og smertetærskler.
  • Du skal tage en test for at være sikker, og det kan tidligst gøres den dag, hvor du skulle have haft menstruation.
  • Kontakt altid din læge ved symptomer, der gør dig bekymret.

Beregn din terminsdato


Hvordan ønsker du at beregne din terminsdato?


Her er 13 tidlige tegn på graviditet:

  1. Menstruationen udebliver
  2. Ømme bryster
  3. Kvalme
  4. Madlede eller cravings
  5. Træthed
  6. Hovedpine
  7. Pletblødning
  8. Øget smags- og lugtesans
  9. Svimmelhed
  10. Humørsvingninger
  11. Øget tissetrang
  12. Oppustet mave
  13. Smerter i underlivet

1. Menstruationen udebliver

En udeblevet menstruation er et velkendt tegn på graviditet, men her har det betydning, om din menstruation generelt er regelmæssig. Faktorer som stress, sygdom, større vægttab eller vægtøgning kan påvirke din cyklus, ligesom en ændring i prævention har betydning for ægløsning og menstruation.

2. Ømme bryster

De hormonelle forandringer i en graviditet kan påvirke dine bryster. De vil føles anderledes, ekstra følsomme, og nogle kvinder oplever ømhed og ekstra tyngde, der gør det svært at være i bh’en. Dette kan ske allerede 1-2 uger efter undfangelsen. Du bør dog være opmærksom på, at disse symptomer også kan være forbundet med en menstruation.

3. Kvalme

De fleste gravide døjer med kvalme, men hvornår får man kvalme? Morgenkvalme indtræffer ofte først, når vi er 6-7 uger inde i graviditeten, men nogle er ramt helt fra starten. Hvis du allerede inden første missede menstruation ligger med hovedet i kummen, kan det betyde, at du er gravid.

4. Madlede eller cravings

Selvom de reelle cravings ofte først dukker op senere, så kan dine madpræferencer allerede begynde at ændre sig meget tidligt i graviditeten. Det kan være, at du pludselig ikke kan fordrage mad med krydderier eller har super meget lyst til at drikke mælk hele tiden.

5. Træthed

Træthed opleves som følge af den øgede mængde hormoner, der pumper rundt i din krop. At skabe et barn kræver energi, hvorfor ekstrem træthed kan være et tidligt tegn på, at du er gravid. Men tænk først på, om der kan være andre årsager til din træthed.

6. Hovedpine

Nogle gravide oplever at få hovedpine som følge af det stigende graviditetshormon HCG. Hovedpine er dog lidt en drilsk størrelse, og kan skyldes mange ting; for eksempel væskemangel, træthed eller sygdom.

7. Pletblødning

Nogle kvinder oplever pletblødning omkring dagen, hvor de skulle have haft menstruation. Den såkaldte tegnblødning indikerer aktivitet i livmoderen. Det er ufarligt og kan betyde, at du er gravid. Dog kan pletblødning også skyldes andre ting, som f.eks. infektion eller det kan være en reaktion efter sex.

8. Øget smags- og lugtesans

Kan du pludselig ikke lide spegepølse? Lugter alt af løg? Måske du er gravid! Ingen ved præcis hvorfor sanserne intensiveres under graviditeten, men nogle forskere peger på, at det stammer fra urtiden. Øget smags- og lugtesans kan være en overlevelsesmekanisme, der gjorde at gravide kvinder skulle undgå fordærvet mad.

9. Svimmelhed

Svimmelhed kan skyldes et lavt blodtryk, og gravide kvinder har tendens til et ustabilt blodsukkerniveau, hvilket også kan gøre dig ør i hovedet. Desuden kan svimmelhed hænge sammen med kvalme, træthed og sågar feber. Uanset hvad det skyldes, så sæt dig ned og drik noget vand.

10. Humørsvingninger

Hormoner betyder humørsvingninger. Du kan opleve, at du pludselig bliver mere sentimental, vred eller frustreret i situationer, som normalt ikke medfører den slags følelser. Ændring i hormonerne kan betyde graviditet, men det kan også være tegn på, at din menstruation er lige om hjørnet.

11. Øget tissetrang

Det er et velkendt graviditetstegn, at skulle tisse hele tiden. Kroppen producerer nemlig mere væske end normalt, når du er gravid, og derfor kan du ret hurtigt opleve dette. Vær dog opmærksom på, at øget tissetrang også kan være symptom på blærebetændelse.

12. Oppustet mave

Har jeg ikke allerede lidt baby-bule? Nej, nok ikke… Men hvis du er tidligt gravid, kan du godt få en følelse af, at bukserne allerede strammer, når du er få uger henne. Det skyldes graviditetshormonet progesteron. Det får nemlig din fordøjelse til at gå langsommere, og derfor kan du altså både opleve at blive mere oppustet og forstoppet.

13. Smerter i underlivet

Små jag i underlivet kan også være et tidligt tegn på graviditet. Følelsen kan minde lidt om menstruationssmerter med større eller mindre intensitet. Det er indikation på, at der er “gang i noget dernede”, men ligesom ovenstående kan det altså også bare betyde, at din menstruation er på vej.

Hvornår kommer de første tegn på graviditet?

Kender du din krop godt, vil du måske kunne mærke tegn på graviditet den første uge efter din ægløsning, hvis ægget er blevet befrugtet. Det er altså ikke sådan, at du nødvendigvis ligger med hovedet i kummen eller løber i pendulfart til toilettet fra første uge, men mange kvinder oplever at kunne mærke de små ændringer i kroppen tidligt.

Mange af de tidlige tegn på graviditet er dog også symptomer på menstruation, og det kan derfor være svært at vurdere, om du er gravid før du enten har en udebleven menstruation eller en positiv graviditetstest.

Kan tidlig graviditet føles som menstruation?

De tidlige symptomer på, at du er gravid, kan forveksles med menstruationssmerter. Måske du til at starte med tror, det bare er din menstruation, der driller dig. Du kan endda også få en lille blødning omkring det tidspunkt, hvor du burde have fået din menstruation: En såkaldt implantationsblødning.

Implantationsblødning

Hvad er en implantationsblødning?

Når det befrugtede æg sætter sig fast i livmodervæggen, kan det give en lille blødning. Denne blødning vil ofte komme lidt tidligere end din forventede menstruation eller cirka på samme tid.

Hvor kraftig er en implantationsblødning?

Langt de fleste kvinder oplever, at blødningen fra en implantation er meget sparsom. Ofte er der tale om et par få dråber, og det varer sjældent mere end 1-2 dage. Der er dog også få kvinder, der oplever den som mere kraftig, og derfor kan den både forveksles med et graviditetstab eller med en menstruation.

Særligt kvinder, der normalvis ikke har særligt kraftige menstruationer, kan hurtigt komme til at forveksle en implantationsblødning med deres menstruation.

Forskel på implantationsblødning og menstruation

I mange tilfælde vil der slet ikke være nogen tvivl, om din blødning skyldes menstruation eller implantationsblødning, fordi implantationsblødningen ofte kun giver et par dråber blod. Men hvis du har en kraftigere implantationsblødning eller ofte har meget let menstruation, og derfor har svært ved at skelne, er der også andre forskelle, du kan kigge efter.

En implantationsblødning har ofte en mere brunlig eller lyserød farve, end din menstruation vil have.

Hvis du er meget i tvivl, er den bedste måde at få vished på ved at tage en graviditetstest eller tage til din læge og få dem til at undersøge dig.

Er jeg gravid?

Det ved du først med sikkerhed, når du har taget en graviditetstest. Indtil da kan du holde øje med forskellige tegn og symptomer: Har du kvalme? Er du svimmel? Det kan være nogle af de tidligste graviditetstegn.

Du kan både teste selv eller få din læge til at gøre det for dig.

Hjemmegraviditetstest

Der findes to typer graviditetstests til hjemmebrug: En tidlig graviditetstest og en normal graviditetstest. Den tidlige graviditetstest kan tages cirka 3 dage før den dag, hvor du skulle have haft menstruation, mens langt de fleste graviditetstests først kan give dig et sikkert svar fra den dag din menstruation udebliver.

Det er mere hyppigt at få en falsk negativ test, end en falsk positiv, men uanset resultatet, er det en god idé at teste flere gange - gerne med nogle dages mellemrum for at være helt sikker.

Graviditetstest hos lægen

I princippet bruger praktiserende læger samme typer graviditetstest som du kan købe til hjemmebrug, og det er derfor ikke mere sikkert, når du bliver testet hos lægen. Hvis du får en positiv graviditetstest hos din læge, har de dog også den mulighed at give dig en gynækologisk undersøgelse for at tjekke efter andre graviditetstegn.

Hvis din graviditet af den ene eller anden grund er svær at fastslå, kan du desuden blive henvist til hospitalet, hvor de ved hjælp af blodprøver kan tjekke dit HCG-niveau.

Læs også

Gravid app: De 5 bedste apps til at følge baby og graviditet

Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid

Vitaminer som gravid: Hvilke kosttilskud skal jeg tage?

Ægløsningsberegner – beregn hvornår der er størst chance for at blive gravid