Hvor længe bør jeg amme?

Udgivet | Senest opdateret | Af Anne Sofie Bysted, team momkind

Inden fødslen har du måske gået med forestillinger om, hvordan det vil være at amme baby, og måske du allerede har lagt planer om, hvor længe du vil amme. Når det kommer til stykket, er det dog vigtigt at huske, at ethvert ammeforløb er forskelligt. Og ligesom man ikke kan være sikker på, hvilken fødsel man får, er der en række ubekendte, når det kommer til amning.

Din oplevelse af at amme kan ændre sig gevaldigt undervejs i ammeforløbet. Der vil være op og nedture i et ammeforløb, og vi tør godt love, at de fleste ammende mødre har siddet med spørgsmålene “hvor længe skal man amme?” og ”hvor længe vil jeg amme?”

I denne artikel bliver du klogere på de officielle anbefalinger om amning, og hvordan du bedst tilpasser dem til dit barns og ikke mindst dine egne behov.

Amning hvor længe: Hvad er anbefalingerne?

Der findes utallige holdninger til, hvordan, hvornår og hvor længe du bør amme dit barn. Det kan gøre det utrolig svært at navigere i, og hvis du læser udenlandske artikler eller følger f.eks. amerikanske konti på sociale medier vil det kun gøre forvirringen større.

Her handler det om at være kildekritisk. De enkelte hospitalers hjemmesider er sammen med sundhed.dk gode pålidelige kilder, mens du på sociale medier kan have gavn af at følge certificerede ammerådgivere såsom ammebasen.

Sundhed.dk er kort sagt det offentlige sundhedsvæsen på nettet, og Sundhedsstyrelsen præsenterer Danmarks officielle anbefalinger om amning (og utrolig mange andre ting). På verdensplan er det FN-organisationen WHO (Verdenssundhedsorganisationen), der udbreder viden og anbefalinger om amning.

WHO’s anbefalinger om amning:

• Barnet lægges til brystet inden for den første time efter fødslen, hvis det er muligt

• Barnet ammes fuldt de første seks måneder, hvorefter det introduceres til fast føde

• Barnet ammes delvist frem til det er fyldt to år eller længere

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om amning:

• Fuld amning i seks måneder, men fast føde kan introduceres fra omkring 4 måneder

• Delvis amning til barnet fylder et år eller længere

Som du kan se, tager Sundhedsstyrelsens anbefalinger udgangspunkt i WHO’s anbefalinger, men adskiller sig på to områder. Det skal dog lige tilføjes, at anbefalingen om at introducere grød, mos og vælling afhænger af barnets udvikling og parathed, og det vil typisk være en vurdering fra sundhedsplejersken.

Hvis du er i tvivl om, hvilke anbefalinger der er relevante for dig at følge, bør du tage fat i din sundhedsplejerske. Deres vejledning vil officielt tage udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men med et personligt præg krydret med en masse praktisk erfaring.

Natamning hvor længe?

Antallet af natlige amning og tidshorisonten for, hvornår du kan forvente at sove igennem uden ammeopvågninger, vil – ligesom så meget andet – variere fra barn til barn. Og så afhænger det i høj grad af barnets alder. Nogen kan uden større vanskelighed stoppe natamning omkring 6 måneder, og for andre kan der gå et år.

Visse mødre vil knap opleve at vågne, når barnet melder sig ved brystet, men du kan også komme ud for, at afbrudt søvn og akavede ammestillinger i nattens mulm og mørke lægger dig ned. Vid at der absolut ikke er noget galt med dig, hvis du tænker, hvornår ender det? Hvor lang tid skal man amme om natten?

Svaret er, at det lille spædbarn ikke kender forskel på dag og nat og derfor har behov for at spise hele døgnet. De første seks måneder kan man altså ikke forvente, at baby kan lade være med at spise om natten. Det skyldes bl.a., at mavesækken ikke er stor nok til at indeholde de mængder mælk, det kræver at sove igennem.

Efter seks måneder vil nogle børn være klar til at undvære natamning, mens andre stadig har behov for mad og tryghed om natten. Det er derfor meget individuelt, hvornår det giver mening at udfase natamningen helt, men du kan evt. starte med at skære enkelte amninger fra, og se hvordan det går.

Mange ønsker at stoppe med natamningen, fordi de oplever at deres barn har flere opvågninger. Det er desværre ikke sikkert, at et natammestop vil hjælpe dit barn med at sove igennem, så hvis du ellers trives med at amme om natten, kan du sagtens fortsætte med natamningen, så længe du ønsker.

Er du tilpas træt af amningen kan det naturligvis også være en ide at introducere en sutteflaske med enten Hvor længe kan modermælk holde sig? eller modermælkserstatning, så far/medmor kan tage nogen af opvågningerne.

Hvorfor er amning sundt?

Der er naturligvis en grund til, at det globalt set anbefales at amme, hvis vilkårene tillader det. Modermælk indeholder en lang række nærings- og antistoffer og tilpasser sig hele tiden dit barns behov. I det første halve leveår, dækker modermælken faktisk alle barnets næringsmæssige behov, hvilket jo er ret genialt.

Når dit barn efter seks måneder begynder på fast føde, er der mange fordele ved at fortsætte med at amme delvist. Selvom dit barn bliver større, og amningerne bliver færre, indeholder din mælk nemlig stadig vigtige antistoffer, som er med til at opbygge dit barns immunforsvar.

LÆS OGSÅ: Hvilke vitaminer skal jeg tage når jeg ammer?

Foruden de ernæringsmæssige fordele ved amning, giver ammestunden dig også mulighed for at have en rolig og tæt stund med dit barn. Hvis dit barn er vant til at blive ammet, vil dit bryst være et trygt sted at finde ro og trøst – uanset om dit barn er 8 måneder eller tre år.

Faktisk er amning ikke kun sundt for dit barn. Det at nære baby ved brystet er forbundet med flere helbredsmæssige fordele for dig, og studier har bl.a. vist, at amning nedsætter risikoen for brystkræft og kræft i æggestokkene hos den ammende mor.

Selvom amning har klare fordele, må du ikke glemme dig selv og dit mentale helbred som mor. Et ammestop kan sagtens være det sundeste valg, hvis du ikke længere trives med at amme, eller andre omstændigheder bliver uforenelige med amningen.

I de tilfælde er det vigtigt, at du passer godt på dig selv og husker, at du er den bedste mor for dit barn, uanset om du ammer eller ej.

Hvorfor anbefaler WHO amning indtil 2 år?

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler amning indtil to år, fordi modermælk er en ren og lettilgængelig form for ernæring. Dårlige vandforhold og hygiejnestandarder i tredjeverdenslande gør, at modermælkserstatning i pulverform ikke er det sikreste valg til barnet, hvorimod modermælk giver den nødvendige næring og de antistoffer, der opbygger et effektivt immunforsvar.

LÆS OGSÅ: Langtidsamning – fordomme og fordele

Fordelene ved amning ophører ikke, fordi barnet langsomt overgår til fast føde, ligesom behovet for tryghed og trøst ved brystet gør sig gældende på tværs af barnets alder. Dog kan det være, at du vil opleve et fald i mælkeproduktion i takt med, at barnet spiser mere om mere fast føde. Heldigvis er det muligt at booste mælkeproduktionen, hvis du ønsker at fortsætte amningen.

Hvornår er det ok at stoppe med at amme?

Det korte svar er, at det altid er okay at stoppe med at amme, hvis du og/eller dit barn ikke længere trives med det. Selvom der er mange fordele ved at amme, udgør modermælkserstatning naturligvis et supergodt alternativ i de tilfælde, hvor amningen ikke fungerer, eller hvor mor ikke ønsker at amme.

Amning kan være forbundet med mange svære følelser, og det kan føles ekstremt sårbart, hvis der er problemer med amningen. Særligt i opstartsfasen vil mange opleve udfordringer med sutteteknik og smerter i brystvorterne.

Det kan være en hård og ensom kamp, der for nogen fører til beslutningen om at give flaske. Uanset om det er indenfor den første måned, efter et halvt år eller senere, gælder det, at det altid er okay at stoppe med at amme.

Måske har du hørt det før, men det er altså værd at gentage: en god mor sidder ikke i brysterne.

Skal jeg stoppe med at amme?

Som mor kommer man ofte til at negligere sine egne behov for at sikre at baby trives. Det er bare ikke holdbart i længden. Amning er et samarbejde, og hvis det samarbejde ikke fungerer for den ene af jer, så er det ikke længere det bedste for nogen af jer.

Hvis du stopper med at amme inden barnet er fyldt et år, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man i stedet giver modermælkserstatning for at dække barnets ernæringsmæssige behov. Stopper du amningen efter et år, vil barnet med al sandsynlighed kunne spise sig mæt i fast føde. Her vil de fleste børn i øvrigt gå over til at drikke komælk, mens andre fortsat supplerer med modermælkserstatning.

Er du i tvivl om, hvor længe det er bedst at amme i din situation, kan du altid tage fat i din sundhedsplejerske eller læge, som også kan vejlede i, hvordan amningen bedst udfases.

Hvor længe ammer danske kvinder i gennemsnit?

Tal fra Sundhedsstyrelsen (2018) viser, at godt og vel alle fødende forud for fødslen har et ønske om at amme deres børn. Efter de første to uger fuldammer 89%, efter fire måneder er antallet af ammende mødre faldet til 60%, mens det efter seks måneder er nede på 11%.

Disse tal kunne tyde på, at en del nybagte mødre har svært ved at få etableret amningen og modvilligt opgiver at fuldamme i de anbefalede seks måneder. Ifølge momkinds spørgeskemaundersøgelse om amning (2021), gjaldt det for 21% af de 2555 adspurgte mødre, at de aldrig fandt sig til rette i amningen.

LÆS OGSÅ: De 5 hyppigste grunde til at amningen går galt: ammeerfaringer fra nye mødre

Svaret på spørgsmålet, “hvor længe ammer man”, er altså ikke så simpelt at svare på, og der kan være helt utrolig mange grunde til, at amning – trods alverdens anbefalinger – vælges fra. Amning kræver hårdt arbejde, særligt når mælken løber til, og amningen skal etableres midt i efterveer og følelseskaos.

Det kræver god støtte fra ens omgivelser og måske endda faglig sparring, når amningen skal op og køre, og det samme kan faktisk være tilfældet, når du ønsker at stoppe amningen.

Ræk ud og søg støtte, hvis du synes det er svært. Du er ikke alene.

Læs også

Hvilke ammeindlæg skal jeg vælge?

Godt at vide: Amning og medicin

Guide: 5 gode råd til at vælge amme bh

Hvor lang tid tager en amning?