Hvornår skal jeg ringe til fødegangen?

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

I film og serier er vi vant til at se dramatiske lynfødsler, hvor kvinden på det nærmeste bliver smidt ind på bagsædet, så snart vandet er gået, hvilket typisk kommer til udtryk som et højlydt plask på gulvet.

Hollywoods afbildning af livets begyndelse matcher måske nogle fødsler, men du skal snarere være forberedt på, at det kan tage tid, og at fødemodtagelsen ikke vil tage imod dig, hvis du kun oplever tegn på begyndende veer.

For at undgå at blive sendt hjem igen, bør I ikke tage turen til hospitalet, før du har haft fødemodtagelsen i røret. Og hvornår skal man ringe til dem? Ja, det afhænger af flere ting. Læs med her og bliv klogere på det supervigtige opkald på den store dag.

Hvornår skal jeg ringe til fødegangen?

Du skal kontakte fødeafsnittet, når vandet er gået, og/eller når du har tiltagende veer med en varighed på godt 1 minut og regelmæssige intervaller på 4-5 minutter. For flergangsfødende kan det være en god ide at ringe lidt før, da fødslen typisk går hurtigere anden eller tredje gang.

Derudover gælder det, at du skal ringe, hvis du pludselig bløder meget eller ikke mærker liv. Det er normalt med tegnblødning, altså pletblødning, men hvis du bliver utryg pga. blødning og/eller smerter, så er det en god ide at snakke med en jordemoder på fødegangen.

Sådan tager du tid på dine veer

Veernes intervaller times fra den ene ve starter til den næste melder sin ankomst, og det kan nemt gøres med en app som f.eks. Contraction Timer & Counter 9m. Måske har du allerede en graviditets-app, der lader dig følge fosterudviklingen uge for uge? Visse graviditets-apps har også en funktion, der timer veer.

LÆS OGSÅ: Sådan føles veer – erfaringer fra 30 mødre

Med en tracking app kan du eller din partner/fødselshjælper hjælpe dig med at få styr på fødslen ved at klikke på en enkelt knap ved starten og slutningen af hver ve. Timeren analyserer varighed og hyppighed og giver besked, når det er ved at være tid til at tage på hospitalet.

Hvis du planlægger at bruge en app til at tage tid på dine veer, når den store dag oprinder, er det smart at teste den før termin, så du ikke bliver forvirret midt i kampens hede.

Og hvordan tager man tid på veer uden apps? Ja, det er selvfølgelig lige så fint at tage tid på veer med et stopur eller ved simpelthen at se på klokken, hvorefter du eller din partner/fødselshjælper noterer varighed og intervaller med pen og papir.

Forskel på førstegangsfødende og flergangsfødende

For en førstegangsfødende kan det være sværere at identificere tegnene på fødsel og skelne mellem plukveer og fødselsveer, da oplevelsen af at gå i fødsel er helt ny for kroppen. Desuden vil du sikkert have mere travlt med at komme af sted til fødegangen, fordi du ikke ved, hvad der er i vente.

En andengangsfødende vil dog ikke nødvendigvis være mere afslappet, når fødslen sætter i gang. Hvis en forudgående fødsel var meget hård, og f.eks. endte i akut kejsersnit, risikerer du at være endnu mere nervøs, når du mærker tegn på begyndende veer.

Som flergangsfødende vil tidligere fødsler helt naturligt komme på banen til konsultationerne i løbet af graviditeten, og måske du med afsæt i tidligere fødselsforløb har aftalt med din jordemoder, hvornår du skal kontakte hospitalet.

LÆS OGSÅ: Jordemoderens 4 gode råd til dig, der er nervøs for at føde

Hvad enten du er førstegangsfødende med angst for det ukendte eller flergangsfødende med et tidligere fødselstraume i bagagen, er det rigtig vigtigt at dele de svære tanker om fødslen med sin jordemor i god tid inden termin.

Hvad skal jeg oplyse, når jeg ringer til fødegangen?

Efter at have oplyst navn, CPR-nummer og terminsdato skal du bekræfte, at din fødsel er planlagt til den pågældende fødeafdeling eller – i tilfælde af hjemmefødsel – med en jordemoder fra hospitalet. Med den grundlæggende info på plads, skal du fortælle, om vandet er gået, og hvor lang tid, der går mellem veerne.

Hav gerne din vandrejournal ved hånden, når du ringer til det fødeafsnit, hvor din fødsel er planlagt. Vær klar til at svare kort og præcist, når den vagthavende jordemoder stiller en række spørgsmål for at bedømme, hvor langt du er i fødslen.

Hvad spørger jordemoderen om, når jeg ringer til fødegangen?

  • Hvad er dit CPR-nummer?
  • Hvornår har du termin?
  • Er fostervandet gået, og hvilken farve har det?
  • Hvor længe har du haft veer?
  • Hvor lang tid er der mellem veerne?
  • Bløder du? Og i så fald hvor meget?
  • Står barnets hoved fast i dit bækken?

Hvornår skal jeg tage på hospitalet?

Der er ikke noget at sige til, hvis du fristes til at komme af sted til hospitalet, så snart du har identificeret de første tegn på fødsel. Desværre er der ikke så meget plads på landets fødeafdelinger, så den tidlige del af fødslen skal du derfor tilbringe derhjemme. Prøv at slappe af.

Når du ringer til fødemodtagelsen, vil den vagthavende jordemoder – med afsæt i dine besvarelser af førnævnte spørgsmål, tage stilling til, hvornår du skal komme ind. Hvis du skal føde hjemme, gælder det i stedet, at vagthavende beslutter, hvornår det er tid til at sende jordemoderen ud til din bopæl.

Du skal altid ringe til fødegangen hvis:

  • Vandet er gået
  • Der er 5 minutter imellem veerne
  • Du mærker mindre liv end normalt
  • Du kan ikke mærke liv
  • Det begynder at bløde
  • Du har smerter
  • Fostervandet er grønt

 

Generelt skal du ikke holde dig tilbage fra at ringe ved akut opståede spørgsmål eller problemer i graviditeten. Det er især tilfældet for dig, der har en højrisiko graviditet og/eller venter flerlinger.

Har du pakket hospitalstasken?

Det er en god ide at have hospitalstasken pakket godt tre uger før din termin eller datoen for planlagt kejsersnit. Som regel går førstegangsfødende lidt over tid, men du kan aldrig vide præcis, hvornår junior melder sin ankomst, så det er rart at have den klar i god tid.

LÆS OGSÅ: Komplet pakkeliste til hospitalstasken

Hvad er telefonnummeret til fødegangen?

Her får du en liste med links til alle landets fødeafdelinger. Du og din partner eller fødselshjælper bør have telefonnummeret for jeres fødeafsnit kodet ind på jeres mobiler i god tid. Det gælder også, hvis I har planlagt hjemmefødsel, men her får I formentlig også et direkte nummer til jeres jordemoder.

Fødeafdelinger i Region Hovedstaden

Fødesteder Region Sjælland

Region Syddanmark

Region Midtjylland

Region Nordjylland

Læs også

Symptomer på graviditetssukkersyge – vær opmærksom på disse tegn

Graviditet og inkontinens: De 3 bedste råd til dig der er gravid

Hvad er symptomerne på bækkenløsning?

Modningsakupunktur - virker det egentligt?