Alt om fertilitet: Vigtig info og momkind råd

Nogle par bliver gravide blot de ser på hinanden, mens andre skal gennem årelange fertilitetsforløb med gentagne skuffelser til følge. Der er desværre en del ubekendte forbundet med denne problematik, så det er ofte svært at sætte fingeren på, hvorfor nogen er mere fertile end andre.

Hvad skyldes fertilitetsproblemer?

I mange tilfælde skyldes det dårlig sædkvalitet, når par har problemer med infertilitet. Generelt har danske mænd lavere sædkvalitet end vores europæiske naboer. Det er ikke til at sige præcis, hvad dette skyldes, da både miljømæssige og genetiske faktorer spiller ind. Anden udbredte årsager er alder, stres og PCO.

Hvad er PCO?

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en hormonel forstyrrelse, der påvirker et sted mellem 5 og 10% kvinder i den fødedygtige alder. Diagnosen stilles ved en ultralydsscanning via skeden, hvor lægen undersøger æggestokkenes størrelse og tæller ægblærene. Ved PCOS produceres der flere ægblærer, men deres udvikling standser inden ægløsning.

Det er meget forskelligt, hvordan PCO kommer til udtryk, men fælles for de fleste kvinder er fertilitetsproblemer. Desuden kan de hormonelle forstyrrelser betyde øget kropsbehåring, akne og overvægt, men ikke alle kvinder har disse tegn på PCO. Som regel er der ikke behov for en egentlig behandling af PCO, men du kan måske få brug for hjælp, hvis du vil være gravid.

Ufrivilligt barnløs

Selvsagt er det utrolig hårdt for de mennesker, der måned efter måned køber graviditetstest og bliver skuffede, når menstruationen gør sit indtog. Det kan føles som en lang, opslidende kamp, og der er risiko for at udvikle psykiske lidelser som stres og depression.

Gode råd til bedre fertilitet

Udover at starte familieforøgelsen i en tidlig alder er livsstilsændringer det bedste råd til bedre fertilitet. Det gælder f.eks., at en overvægtig ryger med et stort alkoholindtag samt stres i hverdagen har mindre chance for at blive gravid end en kvinde, der dyrker en sundere livsstil.

LÆS OGSÅ: Vidensartikler om graviditet

Hvis du aktivt har forsøgt at blive gravid i mere end et år, kan det dog være en god ide at søge lægefaglig hjælp. Der kan være mange årsager til, at naturen behøver en hjælpende hånd, og det er der absolut ingen skam i.

Hvordan beregner jeg min cyklus?

En menstruationscyklus løber fra første menstruationsdag til første blødning i den efterfølgende menstruation. Cykluslængde kan vare mellem 21 og 35 dage, hvor gennemsnittet er 28 dage, altså lige omkring en måned. Det er vigtigt at kende sin cyklus, da man er mest frugtbar i cirka 5 dage omkring ægløsning.

Hvornår har jeg ægløsning?

Udregn din ægløsning ved at trække 14 dage fra den næste menstruationsblødning starter. Det vil f.eks. være på dag 14, hvis vi tager en 28-dages cyklus. På apoteket kan du købe ægløsningstest, som giver svar på, hvornår du har ægløsning, så du får det bedste tidspunkt at blive gravid.

Hvor mange æg har en kvinde?

Æggene skabes allerede i fosterstadiet, og når en pige bliver født, har hun omkring 5 millioner æg i de bittesmå æggestokkene. Når hun rammer puberteten, er der cirka en halv million tilbage, og fra den første menstruation bliver mellem 4 og 6 æg modnet hver måned.

I forbindelse med kunstig befrugtning eller IVF-behandling (in vitro fertilization), kan man få nedfrosset sine æg til senere brug. I nogle lande, som f.eks. Sverige, England og USA, er denne procedure udbredt, mens vi herhjemme halter noget bagefter.

Fertilitet og alder

Både antallet af æg og æggenes kvalitet falder med alderen. Det vil i gennemsnit tage en kvinde i midten af 30’erne dobbelt så lang tid at blive gravid, som det gælder for kvinder i midt 20’erne. For graviditeter i 40 års-alderen gælder det desværre, at omtrent halvdelen ender i spontan abort.

Ingen forbudte følelser

Hvis du føler misundelse – sågar vrede, når mennesker i omgangskredsen deler deres babyglæde, så husk: følelser er ikke ulovlige. Naturligvis skal man opføre sig pænt og lykønske de veninder og kollegaer, der venter sig, men det er okay, hvis du får ondt i hjertet af at se på voksende maver.

Når du rammes af følelser af magtesløshed og mister troen på dig selv, kan det være til stor støtte at tale med ligesindede. Der findes mange (k)ærlige netværker for kvinder, der står i samme situation som dig, blandt andet momkind community på Facebook.