Akupunktur og fertilitet – det skal du vide

Udgivet | Senest opdateret | Af Winnie Elholm, fysioterapeut, jordemoder, kraniosakral-terapeut og RAB-godkendt akupunktør ved DenGodeBehandling

I Danmark er der i dag flere og flere, der kommer i fertilitetsbehandling for at få hjælp til at opnå en graviditet. Men ved du godt, at du også selv kan øge dine chancer for at blive gravid?

Akupunktur kan være et stærkt supplement til fertilitetsbehandling eller som et boost, hvis I blot prøver aktivt derhjemme. Det kan både bruges ved IUI, IVF, ICSI, ægdonation og ved fryseforsøg, men også hvis man endnu ikke er opstartet i forløb på en klinik.

Hvad påvirker chancerne for at opnå en graviditet?

Hvornår bliver jeg gravid?” er nok det spørgsmål, der oftest dukker op i forbindelse med fertilitetsbehandling. Desværre er det også et af de spørgsmål, der er allersværest at svare på. Der er nemlig utrolig mange ting, der spiller ind på dine chancer for at blive gravid.

Sædkvaliteten spiller en afgørende rolle i forhold til at opnå og bevare en graviditet, men desværre ser vi, at den er dårligere end nogensinde hos de danske mænd! Vi ved heldigvis, at det i mange tilfælde er muligt at forbedre mænds sædkvalitet med både kost, livsstil og akupunktur.

Hos kvinderne kan en uregelmæssig cyklus være årsagen til, at det tager længere tid at blive gravid. Dette er især tilfældet, hvis din cyklus er lang (over 35 dage), for så har du simpelthen færre ægløsninger på et år og derved færre chancer.

LÆS OGSÅ: Ægløsningsberegner – beregn hvornår der er størst chance for at blive gravid

Det kan også være sværere at blive gravid, hvis man har hormonelle forstyrrelser som PCO og PCOS eller lider af endometriose. Og desuden spiller alderen desværre en væsentlig faktor, især hos kvinderne.

Hos mange er der simpelthen ingen forklaring på, hvorfor man ikke bare bliver gravid på naturlig vis. Det kalder man ”uforklarlig barnløs”, og faktisk hører en stor del af dem, der er i fertilitetsforløb, under den kategori.

Generelt gælder det, at hvis man har haft regelmæssig sex uden beskyttelse i et år uden at opnå en graviditet, så kan man via egen læge blive henvist til en fertilitetsklinik igennem det offentlige. Er du over 35 år, eller har du en cyklus på over 35 dage, kan du dog blive henvist og få hjælp til at blive gravid tidligere.

Virker akupunktur mod nedsat fertilitet?

Akupunktur mod barnløshed virker ved at øge chancerne for graviditet og mindske risikoen for abort. Denne behandlingsform fremmer fertiliteten hos begge køn og kan både anvendes af jer, der prøver på egen hånd og af dig/jer, der er startet i et fertilitetsforløb på en klinik.

Det er også derfor, at fertilitetsklinikkerne ofte tilbyder akupunktur som supplement til deres behandlinger.

Akupunkturbehandling ved Winnie Elholm fra DenGodeBehandling (fotokredit: Kim Bjærre)

Din alder kan akupunktur naturligvis ikke ændre på, men behandling med akupunktur kan bl.a. have god effekt på PCO/PCOS, endometriose, uregelmæssig cyklus og kvaliteten af dine æg samt antal og kvalitet af sædcellerne.

Akupunktur som en del af fertilitetsbehandling

Behandlingen med akupunktur er fuldstændig tilpasset din cyklus og det forløb, som du bliver tilbudt på den pågældende fertilitetsklinik. På den måde supplerer det hinanden. I løbet af din cyklus er behandlingerne hos en akupunktør derfor forskellige og samtidig tilpasset dine individuelle behov.

Det anbefales som minimum at modtage behandling omkring menstruationen og ved ægløsning. Er du i et fertilitetsforløb, anbefaler jeg udover ved menstruationen, at du behandles ved ægoplægning – enten før, efter eller begge dele. Desuden anbefales behandling inden ægudtagning, efter ægudtagning (hvis der er mange bivirkninger) og i ventetiden fra oplægning til blodprøve, hvis der er behov.

LÆS OGSÅ: Svagt positiv graviditetstest – hvad betyder det?

I forhold til akupunktur og fertilitet skal behov forstås sådan, at du skal mærke efter, hvordan du har det. Er du bekymret, synes du ventetid er ubærlig, har du mistet gentagne gange i de første uger eller er der bivirkninger ved hormonerne, så kan det også give mening at få ekstra behandlinger.

Hvordan behandler man med akupunktur?

Akupunktur er en behandlingsform, der hører under den traditionelle kinesiske medicin, hvor krop og sind anskues med lidt andre briller, end man gør i den vestlige verden. Fokus er på at identificere ubalancer og genskabe balance i kroppen. Det gælder bl.a. i forhold til humør, søvn, fordøjelse, hormoner og cyklus.

Når du kommer til en akupunktør for første gang, bliver du derfor spurgt om mange forskellige ting. Det er fordi akupunktøren prøver at kortlægge dine ubalancer, altså dine udfordringer – i dette tilfælde i forhold til at blive gravid. Og på den måde bliver behandlingen tilpasset præcist til dig og dit behov og forløb.

Efter en grundig snak bliver nåle sat på specifikke punkter på kroppen, og så slapper du af, mens nålene arbejder. De fleste syntes det er en rigtig rar fornemmelse at få akupunktur og selv dem med nåleskræk siger ofte, at det slet ikke er slemt at få nålene sat.

Du kan få små blå mærker, der hvor nålene har siddet, og du kan blive træt efter behandlingen og have brug for ekstra mad, vand og hvile. Der er det vigtigt, at du mærker efter, hvad der er godt for dig.

Fordele ved akupunktur hvis du har problemer med din fertilitet

Akupunktører med speciale i fertilitet er meget opmærksomme på den mentale sundhed. Der tages derfor udgangspunkt i de fysiske ubalancer, samtidig med at der er fokus på at reducere stress, bekymringer og forbedre søvnen. Akupunktur mod barnløshed er altså en rigtig god behandlingsform, og det er stort set uden bivirkninger!

Akupunktur kan være med til at

  • booste slimhinden og forbedre æggets evne til at sætte sig fast
  • forbedre sædkvaliteten og øge antallet af sædceller
  • reducere cyster og gener ved PCO/PCOS
  • reducere smerter ved endometriose
  • stimulere til ægløsning
  • regulere menstruationscyklussen og reducere smerter
  • reducere stress, bekymringer og nervøsitet
  • øge kvaliteten af søvnen
  • reducere bivirkninger fra fertilitetsbehandlingens hormoninjektioner
  • skabe flow til livmoderen og de mandlige kønsorganer

Desuden er der hos en akupunktør fokus på kosten, da det også kan have en stor indflydelse på fertiliteten. Hos akupunktøren vil I – ud fra dine specifikke ubalancer – snakke om, hvad der kan være godt for dig at have fokus på.

Der er mange anbefalinger og forbud, når man prøver at blive gravid, så nogle gange skal det overvejes, om kostvejledning giver mening på det pågældende tidspunkt, eller om det bliver for uoverskueligt.

Den mentale belastning ved et fertilitetsforløb

Det at være i et fertilitetsforløb, er ofte en kæmpe belastning for den enkelte og for parret, hvis man er to om det. Den mentale belastning ved at prøve at opnå graviditet er noget af det, der ikke er så meget fokus på ved fertilitetsklinikkerne, og det er virkelig ærgerligt.

Et fertilitetsforløb er fyldt med opture og nedture. Glæden over nyt forsøg, bekymringer om ægget nu har delt sig som det skal inden oplægning, og om det nu er gunstigt at sætte ægget op. Bragende nedture, hvis det ikke lykkedes, blodprøven er negativ, og menstruationen kommer. Det er den vildeste rutsjebanetur på kort tid! Og mange gør det igen og igen.

Mange oplever desværre stor skyld og opgivenhed. Det kan være over for partneren, fordi man føler, at “fejlen” ligger hos en selv. Nogle holder det desuden hemmeligt for omgivelserne og bærer derved en enorm belastning helt alene. Derfor er det vigtigt med et godt netværk og en åben dialog hjemme, så man kan snakke om de forskellige følelser man som par sidder med.

Valg af behandler til akupunktur mod barnløshed

Hvis du overvejer at finde en akupunktør, som kan støtte dig undervejs i dit fertilitetsforløb, så bør du grundigt undersøge, hvilken faglig baggrund behandleren har. I dag er det nemlig ikke en beskyttet titel at være akupunktør, og flere med korte kurser på 5-10 dage går ud og kalder sig akupunktører.

Det er altså vigtigt, at du finder en behandler, der er RAB-godkendt (Registreret Alternativ Behandler), da det er din sikkerhed for, at der bliver stillet krav til den enkelte akupunktør i forhold til længden af uddannelse, efteruddannelse og krav om etik og sikkerhed.

Tilskud til akupunktur ved fertilitetsbehandling

Hvis du finder en akupunktør med en lang uddannelse, kan du som medlem af Sygeforsikring Danmark få dækket en del af udgifterne, hvis kravene til at modtage de pågældende tilskud er opfyldt.

Flere sundhedsforsikringer giver også tilskud til akupunkturbehandling, så sørg for at undersøge det grundigt, inden du starter behandlingen op.

Læs også

“Vi havde så svært ved at få hende, så jeg må ikke blive vred på hende”

”Intet hjerte, intet tydeligt foster. Kun en sort plamage på skærmen”

”Hvem er jeg, hvis jeg ikke er nogens mor?”

Ægløsningsberegner – beregn hvornår der er størst chance for at blive gravid