At opleve et graviditetstab kan føles ensomt og meningsløst – især fordi verden omkring én ofte fortsætter, som om intet er sket. At miste tidligt i graviditeten er ikke bare noget, der sker for mange – det er et reelt tab af drømme, håb og tanker om en fremtid, der pludselig ikke blev til noget.
Hvilken psykisk reaktion kan jeg forvente efter en spontan abort?
Der findes ingen “rigtig” måde at reagere på, når man mister en graviditet. Mange kvinder oplever chok, vrede, skyld, tristhed – følelser, der kan komme i bølger. Det er helt almindeligt at svinge mellem at føle sig helt tom det ene øjeblik og ulykkelig det næste. Alle disse følelser kan opstå både kort efter og lang tid efter tabet.
Måske vil du opleve, at din reaktion kan minde om de stadier af sorg, som vi kender fra andre typer tab: benægtelse, vrede, forhandling, depression og accept. Men ingen går nødvendigvis igennem dem i en bestemt rækkefølge – og nogle stadier vender tilbage igen og igen.
Er det normalt at opleve graviditetstab?
Det kan være en lille trøst at vide, at du ikke er alene. Mellem 10 og 20 % af alle kendte graviditeter ender i spontan abort eller missed abortion – oftest i første trimester. Men det reelle tal er sandsynligvis højere, da mange meget tidlige graviditetstab sker, før man overhovedet har opdaget, at man er gravid, og derfor aldrig bliver registreret.
Graviditetstab er altså desværre en relativt almindelig del af det at blive gravid – og det betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt med dig, din krop eller din evne til at bære børn i fremtiden. Ofte skyldes tabet, at fosteret ikke har udviklet sig, som det skulle – for eksempel på grund af kromosomfejl. Det kan være naturens måde at standse en graviditet, der ikke ville kunne udvikle sig normalt.
Det ændrer selvfølgelig ikke på, hvor svært det kan føles. Men det kan være vigtigt at vide, at et tidligt graviditetstab som regel ikke skyldes noget, du har gjort eller ikke gjort. Og at de fleste, der oplever at miste, godt kan blive gravide og få et barn senere.
Om sorg efter en spontan abort
Sorg efter abort er noget, vi sjældent taler højt om, hvilket kan forstærke følelsen af ensomhed. Men det er vigtigt at huske, at det at sørge efter en tidlig spontan abort er lige så legitimt som at sørge efter ethvert andet tab.
En missed abortion, hvor fosteret går til grunde uden tegn på fosterafgang, kan for eksempel føre til en særlig form for sorg. Kroppen bærer videre på en graviditet, som i virkeligheden ikke lever længere, og det kan forstærke følelser af skyld og uvirkelighed.
Det er også helt normalt at sørge over tabet af de drømme og planer, som fulgte med graviditeten – selv hvis tabet sker meget tidligt.
Mange kvinder oplever også, at ensomheden bliver endnu stærkere, fordi de endnu ikke havde delt nyheden om graviditeten med andre. Når man mister i første trimester, står man derfor ofte alene med sin sorg, uden at omgivelserne ved, hvad man går igennem. Det kan gøre det svært at finde trøst og støtte, netop når man har allermest brug for det.
Depression efter abort – er det normalt?
Det er ikke ualmindeligt at opleve depressive symptomer efter et graviditetstab. Det kan komme til udtryk som vedvarende tristhed, skyldfølelse, søvnproblemer, koncentrationsbesvær eller manglende glæde ved ting, der normalt gør dig glad.
For de fleste vil disse følelser være mest dominerende lige efter tabet, for derefter at aftage gradvist. Men følelserne kan også komme i bølger, eller som en efterreaktion efter en periode, hvor man egentlig har haft det okay. Det er alt sammen helt normalt.
Hvis du mærker, at sorgen ikke letter over tid, eller at du får svært ved at fungere i hverdagen, kan det være tegn på, at du har udviklet en egentlig depression efter abort.
I så fald er det vigtigt, at du rækker ud og søger hjælp. Også selvom det kan føles uoverskueligt og svært. Snak med dine nærmeste om det – måske kan de hjælpe dig med at finde den rette hjælp. Ellers kan du kontakte din læge for at høre om de forskellige muligheder.
Kan jeg søge psykologhjælp efter spontan abort?
Der gives som udgangspunkt ikke psykologhjælp efter spontan abort gennem det offentlige, hvis man mister en graviditet i første trimester. Det er dog altid muligt at kontakte sin egen læge for en snak om forløbet, og om de forskellige muligheder for støtte og sparring. Der findes også en række gratis tilbud til dig, som har mistet. Læs mere om dem herunder:
Her kan du søge hjælp, hvis du har mistet i graviditeten
Hos Dansk Center for Familier & Sorg kan du få gratis specialiseret terapi, hvis du har mistet et barn – uanset alder på barnet og dødsårsag.
Hos Patientforeningen Fertilitet og Tab kan du som medlem få adgang til gratis terapiforløb og rådgivning af deres rådgivningsteam bestående af psykoterapeuter, læger, en sygeplejerske, en jordemoder og en jurist.
Hos Videnscentret Fertility Care kan du få gratis telefonisk rådgivning af fertilitetssygeplejesker eller jordemødre med speciale i fertilitetsområdet, hvis du er berørt af ufrivillig barnløshed – uanset om du er i fertilitetsbehandling, eller om du har børn i forvejen.
Hos Depressionsforeningen kan du få gratis og anonym rådgivning, hvis du er ramt af en depression, eller hvis du er pårørende til én som er.