Ægløsningsberegner – beregn hvornår der er størst chance for at blive gravid

Udgivet | Af Team momkind

Det er formentlig nogle år siden, du havde seksualundervisning stående på skoleskemaet, så der er ikke noget at sige til, hvis beregning af ægløsning virker som et rimelig abstrakt koncept. Ikke desto mindre er kendskab til cykluslængde og frugtbarhed i al almindelighed enormt vigtig, hvis du drømmer om en baby.

Beregn din ægløsning her og få svar på, hvornår du har størst chance for at blive gravid.

Beregn din ægløsning
Hvad er ægløsning?

Som ordet antyder, er ægløsning det tidspunkt, hvor æggestokken frigiver et æg. Vores to æggestokke skiftes til at afgive æg. Op til ægløsning modnes ægget i såkaldte follikler/ægblærer, og når de brister, måler ægget cirka 20 mm. Æggelederen opsamler ægget, og en eventuel befrugtning sker i æggelederens yderste del.

Folliklen, som omgav ægget, begynder nu at producere hormonet progesteron, som sørger for, at du ikke begynder at menstruere i tilfælde af, at ægget bliver befrugtet. Samtidig er livmoderens slimhinde tykkere, så det befrugtede æg kan hæfte sig fast og begynde at gro et lille foster.

Hvis der ikke sker nogen befrugtning, stopper produktionen af progesteron, og livmoderen udskiller det ubefrugtede æg sammen med den overskydende slimhinde. Kort sagt, du får menstruation.

Hvor mange æg har en kvinde?

Dine æg blev faktisk allerede skabt, da du voksede inde i din mors mave, og du havde omkring 5 millioner æg ved fødslen. Når du rammer puberteten, er der ca. en halv million tilbage, og mellem 4 og 6 æg bliver modnet og frigivet hver måned fra din første menstruation.

Antallet af æg – og kvaliteten af disse – falder med alderen. I 30-års alderen har vi mistet 90% af vores æg, og når vi rammer de 40 år, vil der kun være omkring 3% tilbage.

Hvordan beregner jeg min cyklus?

En normal menstruationscyklus kan vare alt mellem 21 og 35 dage, hvor kvinders gennemsnitlige cyklus er 28 dage. Udregn ægløsning og find din næste frugtbar periode med vores ægløsningsberegner eller brug en smart app med cyklus beregning til at holde styr på sagerne.

Hvornår har jeg ægløsning?

Du har ægløsning cirka 14 dage inden næstkommende menstruationsblødning. Her kan du også bruge en app til at hjælpe dig. Det skal dog siges, at ydre faktorer såsom stress kan påvirke din menstruationscyklus, og det kan enten føre til tidlig, forsinket eller – i sjældne tilfælde – helt udeblivende ægløsning.

Hvornår har man ægløsning efter menstruation?

Hvis vi tager den gennemsnitlige 28-dages cyklus som eksempel, vil du få ægløsning på den 14. dag, hvilket i dette tilfælde vil være sådan cirka midt mellem to menstruationsblødninger. Hvis din menstruationscyklus derimod varer 35 dage, vil du have ægløsning på den 21. dag efter seneste menstruation.

Hvor mange dage har man ægløsning?

En frugtbar periode eller fertil periode strækker sig over flere dage, men selve ægløsningen varer ganske kort tid. Fra det øjeblik folliklen eller æggeblæren brister, til ægget bevæger sig rundt i æggelederen i sin søgen efter befrugtning, går der faktisk kun få minutter. Altså har du kun ægløsning i en dag.

Kan jeg mærke, om jeg har ægløsning?

Nogen oplever ingen forandring i kroppen ved ægløsning, mens andre tydeligt mærker det, og hvordan føles ægløsning så for dem? Her er desværre intet entydigt svar, men det sammenlignes ofte med menstruationssmerter. Fysiske tegn på ægløsning kan ændre sig med alderen, ligesom valg af prævention spiller en rolle.

En del kvinder oplever ændringer i menstruationscyklus efter deres første barn, og for nogles vedkommende vil ægløsning kunne mærkes så tydeligt, at de slet ikke føler behov for online ægløsningsberegner eller ægløsningstests fra apoteket.

Tegn på ægløsning

  • Temperaturstigning
  • Øget lugtesans
  • Brystspændinger og ømhed
  • Smerter i underlivet
  • Pletblødning og udflåd
  • Øget sexlyst

Hvornår er der størst chance for at blive gravid?

Din frugtbarhed er på sit højeste på dagen for ægløsning eller dagen før. Det er dog vigtigt igen at understrege, at sædceller kan have en levetid på op til 7 dage, så der er altså også chance for befrugtning, hvis I har sex i ugen op til ægløsning.

Hvad er sikre perioder?

Når man taler ægløsning, skal en sikker periode forstås som den tid en menstruationscyklus, hvor du principielt ikke kan blive gravid. Det er en naturlig præventionsmetode, hvor du og din partner undgår at have samleje i den periode, der strækker sig over 4-5 dage før og 2-3 dage efter ægløsning.

Ved at lade være med at dyrke sex i den tid af måneden, hvor du er frugtbar, er du rimelig sikker på at undgå graviditet. Det skal dog understreges, at denne form for prævention kan være usikker, fordi ægløsning kan blive påvirket af en række faktorer – f.eks. stress – og sædceller kan faktisk “overleve” helt op til en uge.

Beregn ægløsning på baggrund af din temperatur

Et helt almindeligt termometer kan hjælpe dig til at udregne, hvornår der er størst chance for graviditet. Din kropstemperatur vil nemlig stige med omkring 0,5 grader, når du har ægløsning. Temperaturmetoden kan være effektiv til at bestemme det bedste tidspunkt at blive gravid, men som præventionsmiddel er den risikabel.

LÆS OGSÅ: “Hvem er jeg, hvis jeg ikke er nogens mor?”

Med denne metode til beregning af ægløsning skal du tage temperaturen hver morgen, på samme tidspunkt, med måling det samme sted på kroppen. En kvindes normaltemperatur varierer nemlig alt efter målested og tidspunkt på dagen. Måling i numsen vil normalt vise 37,1ºC, gennemsnittet for øre-måling er 36,6ºC, mens temperatur taget i munden typisk ligger på 36,4ºC.

Udregn din ægløsning med en ægløsningstest

Ægløsningstest findes online eller i håndkøb på apoteket, og de virker på omtrent samme måde som graviditetstest. En ægløsningstest måler urinens koncentrationen af det luiteiniserende (ægløsende) hormon, og du får svar på få minutter. Er testen positiv, har du størst chance for graviditet i de følgende 2-3 dage.

Gode apps til beregning af ægløsning

Der findes efterhånden rigtig mange apps centreret om kvinders frugtbarhed, som kan hjælpe dig med at få overblik over din menstruationscyklus – herunder hvornår du kan forvente ægløsning og blødning. Nogle af disse har endda et sexlivs-feature, der lader dig registrere, hvornår du har sex.

LÆS OGSÅ: Gravid app: De 5 bedste apps til at følge baby og graviditet

Herfra skal lyde en hyldest til den danske app Clue, der med en videnskabelig tilgang og brugervenligt design giver svar på dine typiske spørgsmål, såsom “hvornår har jeg ægløsning?”, “hvornår er jeg mest frugtbar?”, og “hvornår har jeg menstruation?” I skrivende stund har Clue en score på 4,8 i App Store og 4,7 i Play Store.

Kan jeg bestemme barnets køn ved at beregne min ægløsning?

Udover medicinsk implantation af embryoer, der vides at indeholde et særligt kromosompar, findes der ingen garantier, når det kommer til barnets køn. Men selvom moderne videnskab peger på, at oddsene for et givent køn er noget nær 50/50, er teorier (og myter) fortsat et udbredt fænomen.

Et britisk studie fra 2008, hvor Newcastle University samlede 927 stamtræer fra Nordamerika og Europa, peger på, at mænd arver en tendens til at få flere drenge eller piger fra deres forældre. Nogle mænd er tilsyneladende mere tilbøjelige til at få flere drenge eller piger. Du kan prøve at tage et kig på din egen eller din partners familie og se, om det holder stik i jeres tilfælde.

Hvad er Shettles metoden?

Biologen Landrum B. Shettles forskede i in-vitro-befrugtning i 1960’erne og hævdede, at sædceller med et y-kromosom (drenge-producerende sædceller) er lette og hurtige, mens sædceller med x-kromosomer (pige-producerende sædceller) er tunge og langsomme. Til gengæld skulle sædcellerne, der laver piger, være mere resistente overfor syre.

Skeden har naturligt en høj surhedsgrad, mens slimen fra livmoderhalsen er basisk. Ifølge Shetttles-metoden betyder det, at udflåddet i forbindelse med ægløsning favoriserer sædceller med y-kromosomet. Hvis man ønsker en dreng, er det derfor ifølge Shettles-metoden smart at have sex tæt på ægløsningstidspunktet.

På den anden side skal du, ifølge denne teori, have samleje omkring 2-4 dage før ægløsning for at øge chancen for en pige. Ved kun at have samleje før ægløsning burde der nemlig, ifølge Shettle, kun være den hårdføre “pigesæd” tilbage på tidspunktet for ægløsning.

Virker Shettles metoden?

Forskning i fertilitet har selvsagt ikke stået stille, siden Shettles for første gang publicerede sin teori i 1971, og teorien er gentagne gange blevet modbevist. Ifølge forskeren selv skulle metoden have en 75% succesrate, men det er svært at sige præcis, hvor meget der afhænger af tilfældighed.

Mange kvinder føler det skamfuldt at håbe på et særligt køn, velvidende at andre par med fertilitetsudfordringer ville prise sig lykkelige for et barn af et hvilket som helst køn. Her er det vigtigt at huske på, at vi sjældent er herre over vores følelser. Du bør derfor ikke slå dig selv oven i hovedet, hvis du drømmer om en lille pige til søskendeflokken af brødre.

Frugtbarhed er en sjov – og somme tider mindre sjov – størrelse. Der er så uendelig mange tilfældigheder involveret, når det handler om, hvornår og hvordan vi bringer børn til verden.

Uanset hvor du er i din fertilitetsrejse, skal der lyde en opfordring til, at du er kærlig ved din krop. Den gør det så godt den kan!

Læs også

Terminsberegner – beregn din termin her

Hæmorider og graviditet: De 5 bedste råd til dig der er gravid

9 tidlige tegn på graviditet

Vitaminer som gravid: Hvilke kosttilskud skal jeg tage?