Syning efter fødsel: Her er alt du skal vide

Udgivet | Senest opdateret | Af Anne Sofie Bysted, team momkind

En vaginal fødsel presser (bogstavelig talt) underlivet til det yderste, og i den forbindelse er det ikke ualmindeligt, at mellemkødet må give efter for det store pres. Det kan resultere i større eller mindre bristninger, som typisk opstår i det øjeblik, hvor babys hoved eller skuldre fødes.

Efter fødslen vil jordemoderen undersøge din skede og endetarm indvendigt for at vurdere, om bristningen skal syes. Det kan virke skræmmende, men faktisk oplever rigtig mange fødende, at der skal lægges et par sting efter fødsel.

Hvornår er ens underliv normalt efter fødsel?

I den første tid efter fødslen, vil underlivet unægtelig føles anderledes, end du er vant til. Ofte vil der være hævelser, og i tilfælde af bristninger kan det godt trække lidt i stingene, når du bevæger dig eller sidder ned.

Det kan også være, at du er blevet den heldige ejer af et par hæmorider i graviditeten – eller har tilegnet dig et par under selve fødslen (!), og de kan være ekstra ømme umiddelbart efter fødslen.

LÆS OGSÅ: Hæmorider efter fødsel: Her er de 5 bedste råd

Der er desværre ikke noget endegyldigt svar på, hvornår dit underliv vil føles normalt igen efter fødslen. Det vil variere fra person til person og kommer naturligvis an på, om du bristede, hvor slem bristningen var, og hvordan din fødsel i øvrigt forløb.

For nogen vil underlivet føles normalt efter en uge, mens det for andre tager flere måneder. Det kan også være, at dit underliv aldrig bliver fuldstændig som før i udseende og/eller følelse.

Hvis du i længere tid efter fødslen har problemer med at holde på tis og afføring, skal du tage en snak med din læge. Inkontinens er, ligesom hæmorider, et ømtålelige emne, men du bør aldrig være flov overfor din læge – de har set det hele før!

Overvej også at tage fat i en gynobs-fysioterapeut, altså en fysioterapeut med speciale i gynækologi, graviditet og fødsel. Her kan du få et dybdegående efterfødselstjek og skræddersyet hjælp til bl.a. genoptræning af bækkenbunden.

De allerfleste fødende vil opleve, at deres underliv vender tilbage til normalen inden for et halvt år efter fødslen, men for nogen tager det længere tid. Selvom sidstnævnte kan være normalt og ufarligt, skal vedvarende gener stadig tages seriøst. I en travl hverdag med et spædbarn, kommer man hurtigt til at glemme sig selv, men husk: glad mor – glad baby.

Bør jeg undersøge mig selv med et spejl?

Det er altid en god ide at komme på fornavn med sit underliv! Selvom det kan føles grænseoverskridende, er det vigtigt at holde øje med, om alt er som det skal være mellem benene. Og her er et intimspejl altså genialt til at få syn for sagen!

Helt lavpraktisk kan du bruge spejlet til at kigge på de ydre kønsorganer: de indre og ydre kønslæber, klitoris og skedeåbningen. Du kan se til hævelser og eventuelle vulvaåreknuder, og er du bristet under fødslen, kan du holde øje med om syningen heler som den skal ved at følge udviklingen fra dag til dag.

Dit underliv kan godt være meget hævet i dagene efter fødslen, og det er også helt normalt, hvis huden er rød, gul eller blålig, særligt omkring syningerne. Det kan godt se lidt voldsomt ud, men ofte føles underlivet efter fødslen værre, end det rent faktisk er.

Hvis du har fået hæmorider efter din fødsel eller i graviditeten, kan intimspejlet også bruges til at undersøge de små (eller store) sataner, og hjælpe dig til at få smurt dem med en lindrende creme.

Hvor længe er man om at hele efter fødsel?

Måden du føder på har ret meget at skulle have sagt, når vi taler forventet helingstid. F.eks. vil det som regel tage en lille måneds tid for bristninger at hele, men i tilfælde af sphincterskade (bristning ved anus) oplever ca. ⅓ fortsat gener 6 måneder efter fødslen.

Tidligere var det i øvrigt udbredt at lægge et klip i mellemkødet i forbindelse med fødslen, en såkaldt episiotomi, hvis barnet skulle hurtigt ud. Det sker stadig i tilfælde, hvor f.eks. barnets hjertelyd falder, men nyere studier viser, at naturlige bristninger typisk heler bedre end klip.

Man kan godt snakke om forventelige tidshorisonter for, hvornår kroppen heler, men husk på, at vi alle er forskellige. Helingstid efter en fødsel afhænger af flere ting. Først og fremmest er det relevant, hvordan du fødte, da heling efter kejsersnit og heling efter bristninger i mellemkødet naturligvis ikke kan sammenlignes.

Generelt gælder det for heling og ardannelse, at genetik og livsstil spiller en vigtig rolle. Derudover er der en række ting, du selv kan gøre, for at give din krop de bedste betingelser for helingen.

8 gode råd til heling efter fødslen

  1. Tillad din krop mest mulig hvile og forsøg dig med liggende ammestillinger, hvis du ammer
  2. Brug et spejl til at holde øje med syningerne. Søg læge ved det mindste tegn på infektion
  3.  Plej dine bristninger med postpartum spray med lindrende og hævelsesnedbringende  ingredienser.
  4. Gå korte ture eller lav venepumpeøvelser, hvis du er sengeliggende. Det er vigtigt at få gang i blodomløbet
  5. Undgå forstoppelse ved at spise fiberrig mad og drikke masser af væske – hav altid en drikkedunk i nærheden
  6. Brug en skylleflaske til at rense syninger og rifter efter toiletbesøg, så du undgår infektion
  7. Kom hævelser til livs med isbind eller køle-poser, som giver effektiv naturlig smertelindring
  8. Gå i gang med knibeøvelser, så snart du kan overskue det, for hurtigt at genfinde kontakten til bækkenbundsmusklerne

Og så lige et godt tip til dig, der gruer for det første toiletbesøg efter fødslen: brug en klud til forsigtigt at holde på mellemkødet, mens du giver slip på din afføring. Har du født ved kejsersnit, kan det være rart at holde lidt på arret i stedet.

Vi er mange, der har siddet på porcelænstronen med tårer i øjnene ved tanken om, at alt falder ud eller sprætter op! Men bare rolig, syningerne går dybt og kan tåle lidt af hvert.

Hvornår er skeden normal efter fødsel?

Efter en uproblematisk fødsel, vil kønsorganerne vende tilbage til deres normale form (og farve) i løbet af 6-8 uger. Overfladiske bristninger (1. grads bristninger) og mindre rifter i skeden, på kønslæber og i mellemkødet heler af sig selv i løbet af 1-2 uger, men det tager lidt længere tid for bristninger af 2., 3. og 4. grad, hvor du er blevet syet.

Normalt er selvfølgelig et relativt begreb, og spørgsmålet ‘Hvornår bliver skeden normal efter fødsel?’ kan derfor besvares på flere måder. Efter 4-6 uger kan du – hvis det overhovedet er noget du har lyst til – prøve at have sex med penetration. Husk at tage den med ro og brug kondom af hensyn til potentielle infektioner.

På dette tidspunkt vil du sikkert ikke længere have hævede kønslæber og smerter, men din skedeåbning efter fødsel vil stadig være bredere og mere udvidet end før du blev gravid. Elasticiteten er blevet testet til det yderste, og det vil tage både tid og knibeøvelser at få den helt tilbage til sit gamle jeg – for nogen kan der gå op til et år.

Du kan i øvrigt opleve at have tørre, sarte slimhinder i din skede efter fødsel, og for nogens vedkommende bliver det ved i al den tid, hvor der ammes. Det er en naturlig hormonel reaktion.

Hvornår er livmoderen normal efter fødsel?

Inden graviditeten måler livmoderen, gemt bag kønsbenet, ca. 7-8 cm i længden og 5 cm i bredden. Under graviditeten vokser den som bekendt i takt med barnet, men allerede 1-2 måneder efter fødslen, er livmoderen tilbage til sin oprindelige størrelse.

Livmoderen begynder faktisk at trække sig sammen, så snart barnet er ude, og du mærker det måske som efterveer i den første uges tid efter fødslen. Efterveer kan føles som milde menstruationssmerter, men de kan også være mere intense og næsten minde om fødselsveer.

Det er hormonet oxytocin – også kendt som kærlighedshormonet, der stimulerer livmoderen til at trække sig sammen kort tid efter fødslen. Måske er du stødt på navnet før, hvis du har gået til fødselsforberedelse – det er nemlig samme hormon, som skaber veer under fødslen.

Når du ammer øges udskillelse af oxytocin, hvilket også er med til at begrænse efterfødselsblødningerne. Det er bl.a. derfor det anbefales, at baby lægges til brystet kort tid efter fødslen – for at hjælpe processen på vej.

Syning efter fødsel: hvornår forsvinder stingene?

Du bliver syet med en selvopløselig tråd, som langsomt vil forsvinde af sig selv efter fødslen. Hvis alt går vel, heler bristningen i løbet af 2-4 uger. Herefter holder stingene ikke længere på noget, men det kan alligevel tage et par måneder, før stingene er helt opløst. Det er helt normalt.

De fleste lægger ikke mærke til, at stingene opløses og forsvinder. Knuderne, som stingene er bundet fast med, er ofte noget af det sidste som opløses, og det kan for nogen være en smule generende. Hvis du er irriteret af sting, der ikke synes at forsvinde, kan din læge fjerne dem for dig.

Er min bristning gået op?

Det er normalt at være øm efter en bristning, men hvis du pludselig får meget ondt eller oplever at såret klæber til efterfødselsbindet, kan det skyldes, at bristningen er gået op, eller at syningen er skredet. Brug et spejl til at se, hvordan det står til dernede.

Hvis du har mistanke om, at din bristning er gået op, skal du tage kontakt til din egen læge eller barselsgangen – alt afhængig af hvor og hvornår du har født. Ved tvivl kan du naturligvis også starte med at ringe 1813.

Heldigvis er der hjælp at hente, og hvis syningen i værste fald er gået helt op, tilbydes du at komme ind på hospitalet til en vurdering og en eventuel re-operation under lokalbedøvelse.

Risiko for infektion i syning efter fødsel

Det er vigtigt at holde syningen ren i tiden efter fødslen for at undgå infektion i såret. Når du har været på toilettet, skal du derfor skylle dig grundigt med en skylleflaske eller en håndbruser. Det er ikke nødvendigt at bruge sæbe, og faktisk kan sæbe risikere at gøre mere skade end gavn.

 LÆS MERE: 5 grunde til at bruge skylleflaske efter fødslen

Husk også at skifte efterfødselsbind jævnligt efter fødslen, uanset hvor meget du bløder, eller hvor meget barselsudflåd du får. Dette er også med til at forebygge infektioner i syningen. Og så husk i øvrigt, at menstruationskopper og tamponer efter fødslen er no go.

Selvom det er vigtigt at holde underlivet rent efter en fødsel, behøver du ikke være angst for at få en infektion. Kroppen heler hurtigt og dit immunforsvar arbejder effektivt på at holde uønskede bakterier for døren.

Hvis du alligevel oplever tegn på infektion skal du tage fat i din egen læge, som kan hjælpe dig med at vurdere, om der er behov for et ekstra tjek af bristningen. For at følge med i din heling efter fødslen, kan du selv kigge til din bristning med et lille håndspejl. På den måde kan du reagere hurtigt, hvis der opstår tegn på infektion i bristningerne.

Tegn på infektion i bristninger:

  • ekstra hævelse
  • vedvarende rødmen
  • stikkende smerter
  • feber og generelt ubehag
  • gulligt pus fra syningen

Hvor længe skal man skylle sig efter fødsel?

Du bør bruge bruseren eller en skylleflaske til at skylle underlivet frem til dine bristninger er helet, eller så længe det føles rart. Skylleflasken hjælper med at holde syningerne rene, samtidig med at den lindrer ubehag ved toiletbesøg, hvis det f.eks. svier, når du tisser.

Det er helt op til dig selv, om du vil skylle med lunkent vand eller foretrækker, at bruge iskoldt vand til at dulme ømheden mellem benene. Vandtemperaturen skal ikke op omkring de 50 grader, da det kan give væmmelige varmeskader i skridtet.

Smerter efter 2 grads bristning

Ved en grad 2 bristning efter fødsel er noget af muskulaturen omkring skedeåbningen revet over, hvilket er grunden til, at der skal lægges en syning. Det vil naturligvis gøre ondt og vævet vil være ømt i et stykke tid, men hvis det på nogen måde trøster, så er du ikke alene.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du et isbind til at lindre dine smerter efter fødslen

Op imod 80% førstegangsfødende og 50% flergangsfødende brister, men for over halvdelen gælder det kun mindre overfladiske bristninger. Sphincterruptur er samlebetegnelsen for 3. grads bristning og 4. grads bristning, som omfatter anus, og disse er heldigvis sjældnere.

Sjældent eller ej, skal der ikke pyntes på sandheden: en 2. grads bristning efter fødslen gør ondt, og en sphincterruptur vil givetvis gøre endnu mere ondt. Når man er blevet syet efter fødslen, er der derfor ingen grund til at bide smerterne i sig.

Er du syet efter fødsel og har smerter

Bare rolig, du må gerne anvende smertestillende håndkøbsmedicin, som f.eks. paracetamol og ibuprofen til at tage toppen af smerterne fra syning og efterveer. Du skal ikke være nervøs for at tage denne type smertestillende medicin som  ammende, så længe du holder dig til de angivne doser.

Sørg for at lære nogle gode ammestillinger, der lader dig hvile bedst muligt, og brug isbind/kølepose til at mindske hævelserne omkring bristningen. Generelt er kulde en god form for naturlig smertelindring, og du vil sikkert komme til at elske at bruge koldt vand i din skylleflaske. Skylleflasken eller en håndbruser kan være rigtig rar at bruge efter toiletbesøg, indtil du er helet.

Du kan også med fordel bruge både en lindrende og helende postpartum serum mist, der indeholder ingredienser som troldnød, der har en sammentrækkende effekt, og aloe vera, der lindrer og køler. Det skal selvfølgelig være et produkt, der er beregnet til pleje af efterfødselsbristninger og dine syninger. Postpartum spray er især rigtig god at bruge efter, du har været på toilettet. Dup med papir, skyl med skylleflaske og afslut med at spraye postpartum spray.

TIP: Opbevar din postpartum spray i køleskabet, så er den ekstra lindrende at spray på dit ømme, hævede understel.

Hvis smerterne er tiltagende, eller du pludselig oplever tegn på infektion i eller omkring bristningen, skal du tage kontakt til barselsgangen eller egen læge. Det kan ikke understreges nok. Måske dine gener er inden for normalen, men få hellere et tjek for meget end et tjek for lidt.

Læs også

Efterfødselsbind: Hvor mange, hvor længe, hvor kan de købes?

Delte mavemuskler efter fødsel – 5 skånsomme øvelser

Underlivsprolaps efter fødsel: Hvad kan du gøre?

Sex efter fødsel – hvordan og hvornår?