Hvilke vitaminer skal jeg tage når jeg ammer?

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

Amning kan som bekendt være kendetegnet af en del ængstelighed, og vi er mange, der har bekymret os, om den lille ny får nok at spise. Men hvad med dig selv mama? Spiser du nok, og kender du de anbefalede kosttilskud og vitaminer til ammende?

Er svaret nej, så fat mod – du er ikke alene, og der er ikke noget at sige til, hvis det der med kosttilskud ligger lavt på din post partum prioriteringsliste. Men det er nu alligevel meget godt at have et lille indblik i, hvad der er op og ned, når vi snakker amning og vitaminer.

Kosttilskud og vitaminer når du ammer

Det forbrænder ekstra kalorier at nære et lille menneske ved brystet. Mange mødre oplever at tabe sig af at amme, og du risikerer at komme i underskud af vigtige vitaminer og mineraler. Hvad enten du taber dig meget eller ej, gælder det, at der skal fyldes op i depoterne.

LÆS OGSÅ: Taber man sig af at amme?

Kvindekroppen er heldigvis så smart skruet sammen, at baby altid får de essentielle næringsstoffer fra modermælken. Hvis ikke du får tilstrækkelige næringsstoffer i kosten, vil der blive trukket på dine vitamin- og mineraldepoter, og således er det dig og ikke baby, der kommer til at opleve følgerne af f.eks. kalk- og jernmangel.

Mangler du vitaminer under amning kan det bl.a. medføre træthed, svimmelhed og hovedpine. Naturligvis gælder det for alle mennesker, at det er usundt at mangle vitaminer og mineraler, men følgevirkningerne er ekstra træls for den nybagte mor, der måske allerede bøvler med bristninger, søvnmangel og ømme brystvorter.

Jerntilskud efter fødslen

Kostråd til ammende adskiller sig ikke så frygtelig meget fra de officielle kostråd fra Sundhedsstyrelsen, men for både gravide og ammende er jern et særlig vigtigt punkt på listen af anbefalede kosttilskud og vitaminer. Mange læger anbefaler jerntilskud i de første par uger eller sågar måneder efter fødslen.

LÆS OGSÅ: Gode råd om jerntilskud til gravide

Ikke alle ammende har samme behov for jerntilskud efter fødslen. Anbefalingen er særligt målrettet dig, der mistede meget blod under fødslen.

Hvis du mistænker at være i underskud af det ene eller det andet, kan lægen tage en række tests, anbefale særlige kosttilskud eller eventuelt henvise til en diætist. Det er altid en god ide at snakke med egen læge, før man begynder at tage mineraler og vitaminer efter fødsel. Dette gælder også naturlige kosttilskud fra helsekost-butikker, da ikke alle urtepræparater er egnet til ammende.

Behøver jeg at tage ekstra vitaminer når jeg ammer?

Som udgangspunkt behøver du ikke tage vitaminpiller under amning, så længe din kost er sund og varieret. Hvis du til gengæld har svært ved at finde tid og energi til at kokkerere med alle de “rigtige” fødevaregrupper for øje, så er det en god ide at snuppe en multivitamin.

Dette gælder også, hvis du er vegetar, veganer eller af anden årsag mangler en eller flere fødevaregrupper i din diæt. Hvis mejeriprodukter ikke indgår i din kost bør du tage kalktilskud både under graviditeten og mens du ammer. Desuden bør veganere tage tilskud af B12, som i kosten kun kan findes i animalske produkter.

LÆS OGSÅ: Den store guide: Hvilke kosttilskud skal jeg tage som gravid?

Har du GraVitamin eller andre tabletter til overs fra graviditeten, kan du sagtens fortsætte med at tage disse efter fødslen. En almindelig multivitamin er også helt fin, og så findes der faktisk særlige multivitaminer til ammende.

Apotekets Amning Kapsler er en multivitamin med bl.a. zink og selen, der er godt for håret (som jo ofte kan blive lidt træt efter fødslen) samt anis og fennikel, der støtter produktionen af modermælken og bidrager til et sundt bryst under amning.

Hvilke kosttilskud og vitaminer er vigtigt for amningen?

  • Omega 3: Fisk, især de fede fisk som f.eks. laks, ørred og makrel, desuden hørfrø, valnødder, rapsolie og mayonnaise.
  • Calcium: Mejeriprodukter (primært), rejer, sild, gryn, sorte og hvide bønner samt grove grøntsager såsom broccoli og kål.
  • Jern: Størst koncentration i kød, lever og anden indmad – mindre indhold i linser, bønner, nødder og fuldkornsprodukter.
  • Magnesium: Kød, mejeriprodukter, vegetabilske olier, fuldkornsprodukter, nødder, kartofler og postevand.
  • Jod: fisk, skaldyr, mejeriprodukter, tang, æg, postevand og jodberiget salt.
  • A-vitamin: Høj koncentration i lever, mindre indhold i vegetabilsk olie, nødder, frø og kerner, gule og røde frugter/grøntsager.
  • Vitamin B6: Kød og fisk, fuldkornsprodukter, kartofler, grøntsager og mælk.
  • Vitamin B12: Mejeriprodukter, æg, kød, indmad, muslinger og fisk (især tun og laks)
  • C-vitamin: Frugt og grønt – særligt citrusfrugter og bær.
  • D-vitamin: Sollys er den vigtigste kilde, men der er også D-vitamin i mejeriprodukter, kød, æg og fisk.
  • E-vitamin: Mælk og mejeriprodukter, æg, planteolier, margarine, nødder og frø.
  • K-vitamin: Mørkegrønne bladgrøntsager som spinat, broccoli og grønkål samt friske urter som purløg og persille.

Hvad siger Sundhedsstyrelsen om kost og amning?

Sundhedsstyrelsen har en række anbefalinger om kost og vitamintilskud til gravide, men der findes ikke på samme måde officielle råd til mineraltilskud og vitaminer og amning. Når det gælder kost og amning, skal du “bare” sørge for at spise sundt og varieret med reference til Fødevarestyrelsens officielle kostråd og den såkaldte kostpyramide.

Fødevarestyrelsens officielle kostråd:

  • Spis mere frugt og grønt
  • Spis mindre kød – vælg fisk og bælgfrugter
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolie og magre mejerivarer
  • Spis mindre af sødt, salt og fedt
  • Sluk tørsten med vand

Må jeg tage D-vitamin når jeg ammer?

Du må gerne tage D-vitamin, mens du ammer, og det er især en god ide med et ekstra boost, hvis i efteråret eller vinteren, hvor det er sparsomt med solskin. Denne form for kosttilskud er desuden ekstra vigtig for dig, der har mørk hud og/eller bærer slør.

Hvis du er i underskud af D-vitamin, kan det komme til udtryk på mange måder. Risikoen for depression stiger, ligesom der kan være tendens til humørsvingninger og glemsomhed. Du føler dig måske mere træt og svag i kroppen, og immunforsvaret er svækket, så du nemmere bliver ramt af forkølelse og influenza.

Får baby nok D-vitamin gennem modermælken?

Baby får ikke nok vitamin D i modermælken, og det gælder heller ikke, hvis du tager tilskud af vitamin D, f.eks. multivitaminer til ammende. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at alle børn får en daglig dosis D-vitamin (10 µg) i dråbeform fra de er 14 dage gamle til de er 4 år.

Er dit barn født for tidligt, bør du høre personalet på neonatal-afdelingen ad i forhold til, hvornår og hvor meget D-vitamin dit barn skal have. For børn der er født ved kejsersnit, anbefales det i øvrigt at vælge D-dråber med mælkesyrebakterier. Det kan du høre mere om på dit lokale apotek.

Hvis du giver flaske, og baby hver dag får over 800 ml modermælkserstatning, der indeholder 1,3 µg D-vitamin per 100 ml, så behøver du ikke give D-dråber. Når barnet stopper med erstatning eller får flaske færre gange i døgnet, bør du imidlertid begynde på D-dråber.

Hvilke vitaminer må jeg ikke tage når jeg ammer?

Både gravide og ammende bør undgå store mængder vitamin A i kosten. For høje koncentrationer kan nemlig skade det ufødte barn og den ammende baby. Der skal dog ret meget til. Så længe du undgår at spise lever og ikke tager A-vitamin som selvstændigt vitamintilskud, er der ikke noget at være bange for.

Lever indeholder utrolig meget vitamin A, så du bør altså undgå retter som paneret kalvelever og andelever i flødesauce, mens du ammer. Der er dog ikke noget galt for at spise leverpostej, som er et blandingsprodukt med relativt lavt indhold ren lever.

LÆS OGSÅ: Godt at vide: Amning og medicin

Udover A-vitamin fra lever er det svært at få forkerte og/eller for mange vitaminer, hvis du spiser en helt gennemsnitlig kost. Overdosis af vitaminer sker primært, hvis man tager for mange kosttilskud. På samme måde behøver du ikke være bange for at få for lidt af de anbefalede kosttilskud og vitaminer i en grad, hvor det går ud over amningen.

Som sagt kan der være følgevirkninger som f.eks. træthed, hvis du ikke får nok vitaminer og mineraler i kosten. Det kan derfor anbefales at tage en daglig multivitamin – hvad enten det er de almindelige eller multivitamin til ammende. Så er du ret godt dækket ind.

Kilder: Sundhed.dk og Apotekets.dk

Læs også

Hvornår løber mælken til?

Hvor længe kan modermælk holde sig?

Guide: 5 gode råd til at vælge amme bh

Chokolade og amning: Må jeg spise chokolade når jeg ammer?