Akupunktur mod graviditetsgener – det skal du vide

Skrevet i samarbejde med Winnie Elholm, fysioterapeut, jordemoder, kraniosakral-terapeut og RAB-godkendt akupunktør ved DenGodeBehandling
23. februar, 2022

Graviditet
6 min.

Har du afprøvet alle de gængse råd for at lindre graviditetsgenerne, og er du træt af at blive spist af med lægens ordinering af hvile, sund kost og tålmodighed? Så er det måske tid til at kigge efter en alternativ behandlingsform! Læs med her for at finde ud af, om akupunktur er noget for dig.

Akupunktur når du er gravid

Den ældgamle kinesiske behandlingsform, der med påsætning af små nåle på særlige punkter påvirker kroppens energibaner, kan bruges fra begyndelsen af graviditeten og helt frem til selve fødslen. Ja, faktisk kan akupunktur også være til stor gavn for dig og en eventuel partner, hvis I er i fertilitetsbehandling.

Virker akupunktur?

Rigtig mange gravide har glæde af akupunktur i kampen mod graviditetsgener, og det gælder måske især i de tilfælde, hvor din jordemoder og/eller læge er løbet tør for gode råd. Nogen oplever selvsagt mere virkning end andre, men om ikke andet kan det have en positiv effekt på dit velbefindende at give akupunktur en chance.

Alle kroppe er forskellige, alle graviditeter er unikke, og vi oplever som bekendt smerte på forskellige måder. Derfor er det ikke til at forudsige, om du vil have samme udbytte af akupunktur som din veninde.

Det har naturligvis også betydning, hvilke træls graviditetsgener vi har med at gøre. Akupunktur virker f.eks. ofte utrolig godt mod morgenkvalme og hovedpine, men ved svær bækkenløsning skal der indimellem også en fysioterapeut eller anden form for manuel behandler på banen.

Hvad er akupunktur godt for?

Akupunktur kan i princippet bruges mod alle gener og i alle former for smertebehandling, og det kan bruges af alle – fra sportsfolk med smerter i muskler og led til cancerpatienter med svær kvalme. Under graviditeten er akupunktur gavnligt i lindring af vand i benene, bækkenløsning, hovedpine, hævede fingre, dårlig søvn, angst for fødslen og meget mere.

Desuden kan akupunktur være et effektivt redskab i forbindelse med fødselsmodning, og efter fødslen kan det bruges til at stimulere mælkeproduktionen og behandle brystbetændelse.

akupunktur mod barnløshed

Akupunkturbehandling ved Winnie Elholm (fotokredit: Kim Bjærre)

 

Graviditetsgener som hæmorider, halsbrænd og hovedpine er noget vi ofte tager for givet i en graviditet, og ofte får gravide kvinder at vide, at der ikke er noget at gøre ved tingene. Men det er der for langt de fleste! Så find en dygtig behandler, der både har uddannelse som akupunktør og erfaring med at behandle gravide.

Den kinesiske behandlingsform kan betragtes som lidt af et alt-i-ét middel, når det kommer til graviditetsgener, så det er bare om at komme i gang og teste dets effekt.

Akupunktur mod kvalme

Akupunktur er et supergodt redskab mod kvalme og opkast. Nogle gravide oplever kun en mindre lindring, mens det for andre kvinder gælder, at graviditetskvalmen stort set forsvinder efter et par behandlinger. Det er altså individuelt, om det gavner med få behandlinger, eller du får brug for kontinuerligt at modtage akupunktur i en længere periode.

Nogle oplever ingen effekt, og sådan vil det altid være. Kvalmen kan have flere årsager, og indimellem er det ikke akupunktur, der giver den bedste lindring. Det kan f.eks. være, at du i højere grad har brug for at omlægge dine madvaner, mangler vitaminer og mineraler eller er i væskeunderskud, hvilket også kan forårsage slem hovedpine.

Akupunktur mod karpaltunnelsyndrom

Akupunktur er en hjælpsom behandlingsform mod smertende, prikkende og sovende fingre med nedsat følelse, og det er generelt et brugbart redskab mod øget væske i kroppen under graviditeten. Ofte kræver det flere behandlinger at opnå en positiv effekt, og hvis tilstanden er særlig slem, bør du gå til regelmæssige behandlinger frem til fødslen.

Desværre får mange gravide slet ikke behandlet karpaltunnelsyndrom, fordi de får fortalt, at problemet forsvinder af sig selv efter fødslen. Virkeligheden er dog ikke altid sådan, og det er utrolig ærgerligt ikke at kunne holde om og mærke sit nyfødte barn, fordi ens hænder sover.

Desuden kan denne udbredte graviditetsgene for nogles vedkommende være helt ulidelig i sidste del af graviditeten. Du kan miste følelsen i en sådan grad, at det er svært at holde om ting, det kan prikke helt afsindigt og påvirke din nattesøvn negativt.

Derfor bør du få kigget på karpaltunnelsyndrom og væske i kroppen under graviditeten. Her kan man også eventuelt have glæde af at kombinere akupunktur med manuelle behandlinger, hvilket vil sige akupressur, hvor man i stedet for nåle som redskab skaber tryk med fingrene på akupunkturpunkterne.

I de tilfælde, hvor smerterne ikke forsvinder efter akupunkturbehandlinger, eller hvis smerterne er særligt slemme, så kan det i sidste ende kræve en operation i håndleddet.

Akupunktur mod bækkenløsning

Flere får den opgivende besked fra deres egen læge eller jordemoder, at der ikke er noget at gøre ved bækkenløsning (udover hvile), og at generne forsvinder som dug for solen efter graviditeten. Her har vi at gøre med lidt af en sundhedsmyte!

En stor del af gravide oplever bækkengener i løbet af graviditeten. Det er helt naturligt, når kroppen belastes af tyngden fra den uundgåelige vægtøgning i løbet af graviditeten, men du behøver ikke lide i stilhed. Der findes flere redskaber til både at finde årsagen til generne og ikke mindst til at lindre dem.

Akupunktur mod bækkenløsning og symfysesmerter være et virkelig effektivt naturligt middel. Det er især effektivt i kombination af fysiske øvelser, ligesom det kan være en god ide at blive undersøgt for låsninger i ryg og bækken hos en fysioterapeut, kiropraktor, osteopat eller kranio-sakral terapeut.

Akupunktur mod smerter i lænd og ryg

Lændesmerter og smerter i iskias nerven, som når helt ned i ballerne og strømmer ud i læggen, kan være temmelig smertefulde – særligt i tredje trimester. Disse graviditetsgener hænger højst sandsynligt sammen med de belastninger på muskler og led i bækkenet, der sker i takt med vægtøgningen under graviditeten.

Akupunktur mod smerter i lænd og ryg kan give en tiltrængt lindring, da akupunktur er med til at balancere kroppen og lindre smerter og opspændthed. Ofte er det gavnligt både at bruge akupunkturpunkter på kroppen og i ørerne for at opnå størst effekt. 

Er akupunktur farligt for gravide?

Måske du bliver skræmt ved tanken om at blive stukket med nåle, og så endda mens du deler din krop med et lille spirende liv! Men bare rolig, akupunktur er ikke farligt som gravid, og du er i helt trygge hænder, så længe du vælger en uddannet akupunktør, der har erfaring med gravide.

Når du skal vælge en akupunktør, er det vigtigt at tjekke op på behandlerens faglige baggrund. Desværre er akupunktør ikke en beskyttet titel i Danmark, så derfor skal man sikre sig, at den pågældende behandler er RAB-godkendt, for så er krav om uddannelse og efteruddannelse nemlig i orden.

Når det er sagt, så kræver Styrelsen for Patientsikkerhed faktisk, at alle akupunktører som arbejder med overkroppen har bestået et såkaldt thorax kursus, og godkendte behandlere er registrerede hos dem.

Der findes nogle punkter, som man ikke bør bruge under graviditeten, men bare rolig – det har en certificeret akupunktør fuldt kendskab til. Hvis du nærmer dig termin eller går over tid, så er det derimod godt at bruge netop de punkter for at sætte skub i fødslen.

Efter en behandling med akupunktur oplever mange gravide at blive trætte, og måske blodsukkeret falder. Det er ikke i sig selv farligt, men sørg for at få hvilet og spist nærende mad efter behandlingen. En anden bivirkning kan være små blå mærker på de steder, hvor nålene har siddet, men dette er heller ikke farligt.

Kan man få tilskud til akupunktur som gravid?

Du får tilskud til akupunktur som gravid, hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark og vælger en RAB-certificeret akupunktør. I det tilfælde kan du (i skrivende stund) 115 kr. i tilskud til dit første akupunkturbesøg, og derefter 75 kr. per gang til resten af dine behandlinger.

Det maksimale tilskud på 12 måneder er 715 kr. Hvis du er medlem af en anden sygesikring, kan du med fordel tjekke, om du har ret til tilskud i forbindelse med akupunkturbehandlinger som gravid.