1. Forberedelse – du KAN forberede dig
Der er delte meninger om, hvor meget man egentlig KAN forberede sig på at amme, og hvor mange informationer om amning en højgravid kvinde er modtagelig for, når hun ikke har et barn i armene endnu.
Alligevel er det en god idé at have forberedt sig lidt, så du ved, hvad du kan forvente i dagene efter fødslen med råmælk, hvornår mælken løber til, hvad der styrer mælkeproduktionen osv.
Det er godt at vide, at nogen kan amme uden problemer, mens andre kan synes, det er svært. Det er også en god idé, at man har kigget på sine bryster og brystvorter. Måske du har flade eller indadvendte brystvorter, der kan gøre det særlig svært.
2. Forventninger – amning er ikke nemt for alle
Hvis du har en forestilling om, at du får dit barn i armene efter fødslen og bare kan lægge det til brystet, og at det bliver smooth sailing derfra, så kan du risikere at få en ubehagelig overraskelse, hvis der opstår problemer.
LÆS OGSÅ: De 5 hyppigste grunde til at amningen går galt: ammeerfaringer fra nye mødre
Det er desværre et faktum, at amning ikke er nemt for alle, og at mange oplever problemer med amning. Det er også et faktum, at et ammeforløb kan bestå af mange faser, og at der kan komme bump på vejen.
Hvis du ikke er forberedt på, at der kan opstå problemer undervejs i et ammeforløb – f.eks. at dit barn pludselig ikke vil tage brystet, får tænder og begynder at bide, eller at du måske får brystbetændelse eller sår på brystvorterne. Så kan det godt blive svært at kæmpe videre, hvis du løber ind i nogle af de problemer.
Det er også en rigtig god idé at gøre op med sig selv og en eventuel partner, hvor meget man egentlig er villig til at kæmpe, hvis amningen går hen og bliver en kamp.
3. Øvelse – amning fungerer ikke altid fra dag ét
Dit barn fødes med nogle instinkter der gør, at han eller hun kan finde brystet og die. Men selv om barnet har de basale færdigheder, er det stadigvæk noget, der skal øves – og I skal øve jer sammen.
Børn og bryster er forskellige, og det er ikke altid, at mors bryster og barnets mund nødvendigvis passer lige godt sammen. Derfor kan det være, at I skal øve sutteteknikken, så du ikke får sår og smerter, eller at I skal øve jer på forskellige stillinger. Det kan godt være, at du i starten kun kan amme i én eller to stillinger, som måske gør det svært at amme, når du er ude af huset.
Det kan også være at amningen gør ondt, eller at det kræver mange forsøg, før dit barn får rigtigt fat. Det kan derfor være, at du helst vil gå for dig selv, når du skal amme for at få ro omkring både dig og dit barn, så I kan øve jer i fred.
Alt sammen er helt normalt. Det er vigtigt at vide, at amning kræver øvelse, og at det ikke nødvendigvis bare er noget, der fungerer perfekt fra dag ét.