Ammevejlederens 5 gode råd til amning

Udgivet | Senest opdateret | Af Azadeh Houshmand-Øregaard, læge, PhD og IBCLC-certificeret ammevejleder. Kvinden bag bloggen og Instagram-profilen maelkevejen.nu

For nogle kvinder går amningen nemt og uden problemer, mens der er mange andre for hvem amningen kan være rigtig svær. Uanset hvad, er det en god idé at have gjort sig nogle tanker om amningen. For der er faktisk rigtig meget, du selv kan gøre for at få et godt ammeforløb.

Selv om mange forskellige faktorer kan spille ind i et mislykket ammeforløb, har jeg her lavet en liste over anbefalinger og overvejelser, der forhåbentlig kan afhjælpe nogle af de klassiske udfordringer i forbindelse med amme-opstart.

1. Forberedelse – du KAN forberede dig

Der er delte meninger om, hvor meget man egentlig KAN forberede sig på at amme, og hvor mange informationer om amning en højgravid kvinde er modtagelig for, når hun ikke har et barn i armene endnu.

Alligevel er det en god idé at have forberedt sig lidt, så du ved, hvad du kan forvente i dagene efter fødslen med råmælk, hvornår mælken løber til, hvad der styrer mælkeproduktionen osv.

Det er godt at vide, at nogen kan amme uden problemer, mens andre kan synes, det er svært. Det er også en god idé, at man har kigget på sine bryster og brystvorter. Måske du har flade eller indadvendte brystvorter, der kan gøre det særlig svært.

2. Forventninger – amning er ikke nemt for alle

Hvis du har en forestilling om, at du får dit barn i armene efter fødslen og bare kan lægge det til brystet, og at det bliver smooth sailing derfra, så kan du risikere at få en ubehagelig overraskelse, hvis der opstår problemer.

LÆS OGSÅ: De 5 hyppigste grunde til at amningen går galt: ammeerfaringer fra nye mødre

Det er desværre et faktum, at amning ikke er nemt for alle, og at mange oplever problemer med amning. Det er også et faktum, at et ammeforløb kan bestå af mange faser, og at der kan komme bump på vejen.

Hvis du ikke er forberedt på, at der kan opstå problemer undervejs i et ammeforløb – f.eks. at dit barn pludselig ikke vil tage brystet, får tænder og begynder at bide, eller at du måske får brystbetændelse eller sår på brystvorterne. Så kan det godt blive svært at kæmpe videre, hvis du løber ind i nogle af de problemer.

Det er også en rigtig god idé at gøre op med sig selv og en eventuel partner, hvor meget man egentlig er villig til at kæmpe, hvis amningen går hen og bliver en kamp.

3. Øvelse – amning fungerer ikke altid fra dag ét

Dit barn fødes med nogle instinkter der gør, at han eller hun kan finde brystet og die. Men selv om barnet har de basale færdigheder, er det stadigvæk noget, der skal øves – og I skal øve jer sammen.

Børn og bryster er forskellige, og det er ikke altid, at mors bryster og barnets mund nødvendigvis passer lige godt sammen. Derfor kan det være, at I skal øve sutteteknikken, så du ikke får sår og smerter, eller at I skal øve jer på forskellige stillinger. Det kan godt være, at du i starten kun kan amme i én eller to stillinger, som måske gør det svært at amme, når du er ude af huset.

Det kan også være at amningen gør ondt, eller at det kræver mange forsøg, før dit barn får rigtigt fat. Det kan derfor være, at du helst vil gå for dig selv, når du skal amme for at få ro omkring både dig og dit barn, så I kan øve jer i fred.

Alt sammen er helt normalt. Det er vigtigt at vide, at amning kræver øvelse, og at det ikke nødvendigvis bare er noget, der fungerer perfekt fra dag ét.

4. Vedholdenhed – giv ikke op

Ligesom alt andet der skal læres og øves i livet, så kræver amning også vedholdenhed. For der kan godt være dage, hvor du får lyst til at give op. Det kan være, at du bliver træt af at have et barn, der er så afhængig af dig, og at du aldrig kan være væk hjemmefra i mere end et par timer ad gangen. Hvis dit barn hverken vil tage flaske eller sut, skal du virkelig stå til rådighed med brysterne hele tiden. 

Det kan også være, at amningen bliver helt problemfri, og du alligevel får lyst til at kaste håndklædet i ringen nogle dage, fordi du bare er så træt, at du ikke magter mere. Det kan også være, at du får problemer med sår, smerter eller en alt for hurtig nedløbsrefleks. Eller alle mulige andre potentielle problemer – at du ender med at have lyst til at kaste håndklædet i ringen.

Det er vigtigt at vide, at der er mange faser i et ammeforløb, og at mange ting kan og vil blive bedre, hvis man får hjælp, holder ud og kæmper videre.

5. Tålmodighed – amning er hårdt arbejde

Hav tålmodighed med dig selv og med dit barn. Det er hårdt arbejde at ernære et andet menneske med sin krop, og det er ikke altid lige sjovt. Det tager tid at lære, både for dig og for dit barn.

Det kan være, at dit barn har tendens til at sutte for yderligt, eller at du skal bruge flere minutter på at lægge barnet til i starten, fordi det simpelthen ikke kan finde ud af at få fat. Måske du har ondt de første 10 gange, du lægger barnet til og må tage det fra og prøve igen, indtil du finder en stilling, der ikke er smertefuld. Det er alt sammen helt normalt.

LÆS OGSÅ: Lange bryster, nisseøl og amme-the – Vi tester 7 myter om amning

Desuden er det normalt at føle, at det virker håbløst at komme af med suttebrikken, fordi dit barn bare ikke vil amme uden. Og måske det er svært at lære dit barn, at han eller hun skal stoppe med at bide, fordi du har prøvet i en uge uden held. Amning kan virkelig sætte tålmodigheden på prøve.

Når du har de rette redskaber i forhold til teknik og positioner, vil du dog – med al sandsynlighed opdage forbedringer hed ad vejen. Tit vil man dog først opdage, at noget har ændret sig, når man ser tilbage på et forløb og pludselig opdager, at ens barn f.eks ikke har bidt i flere dage.

Sidst men ikke mindst: manglende hjælp kan selvfølgelig også være en helt indlysende årsag til, at det går galt. Så husk at opsøge hjælp hvis du oplever problemer med amning. Rigtig mange ammeproblemer kan nemlig sagtens løses med kvalificeret hjælp.

Læs også

Hvor længe kan modermælk holde sig?

De 5 bedste råd mod ømme brystvorter

De 6 vigtigste typer ammetilbehør

13 gode ammestillinger