Efterfødselsblødninger: Over halvdelen af fødende føler sig uforberedte
Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind
Da vi i september 2023 lancerede det første par momkind menstruationstrusser, var det vigtigt for os at fremhæve, at trusser til menstruation også kan bruges til efterfødselsblødninger – vel at mærke efter de første dages meget heftige blødninger er overstået.
I den forbindelse ønskede vi at undersøge, hvordan fødende kvinder egentlig har det med at bløde efter fødslen. Hos momkind er det nemlig en af vores fornemmeste opgaver at afmystificere den fødende krop og sørge for, at ingen føler sig alene.
Vores spørgeskemaundersøgelse blev besvaret af 738 mødre i efteråret 2023, og vi har grupperet, analyseret og udvalgt citater fra svarene for at danne et billede af, hvordan denne helt særlige del af efterfødselstiden opleves. Først skal vi dog lige have på plads, hvad det hele drejer sig om.
Hvad er efterfødselsblødninger?
Blødning efter fødslen, også kaldet barselsflåd og lochia, er en helt naturlig del af det at bringe børn til verden. Alligevel kan det komme bag på mange, at fødslen ikke helt er overstået, når baby har meldt sin ankomst. Du skal også føde moderkagen, hvilket gerne sker indenfor en halv times tid - enten spontant eller ved at jordemoderen trækker i navlesnoren, mens du presser.
Ved kejsersnitfødsler fjernes moderkagen via samme åbning i livmoderen, hvor barnet kom ud. Og bløder man efter kejsersnit? Ja! Uanset hvordan du føder, vil det bløde fra det sår, som opstår, der hvor moderkagen hæftede til livmodervæggen i graviditeten.
LÆS OGSÅ: 5 gode råd når du bløder efter fødslen
Umiddelbart efter fødslen bliver der holdt øje med, at din livmoder trækker sig sammen, og at du ikke bløder for meget. Det er normalt at bløde op til 500 ml inden for de første 2 timer. I løbet af de efterfølgende uger, heles såret gradvist, og blødningerne stilner af i takt med, at livmoderen trækker sig sammen.
Hvad overraskede dig mest efter fødslen?
Måske har du hørt en masse fødselsberetninger, f.eks. i momkind podcast, og deltaget i fødselsforberedelse. Og måske du er en af dem, der har været rigtig god til at stille spørgsmål til jordemoderkonsultationer undervejs i graviditeten. Alligevel vil der med al sandsynlighed komme overraskelser, når baby melder sin ankomst, og det gælder altså også for de efterfølgende blødninger.
Til spørgsmålet om, hvilke ting, der overraskede ved blødning efter fødslen, er det kun 3,5% af jer, der har svaret “ingenting”. Omkring 8% blev overraskede over at bløde kortere tid end forventet, mens halvdelen svarer, at det kom bag på dem at bløde længere tid end forventet. I det følgende kan du læse mere om de ting, der kom bag på de fleste af jer.
De 5 ting der overraskede mest ved blødning efter fødslen
- - Længere tid end forventet (50%)
- - Mere blod end forventet (44%)
- - Klumperne (40%)
- - Lugten (39%)
- - Ændring i intensitet over tid (20%)
Varighed af efterfødselsblødninger
Som det fremgår af grafen nedenfor, varierer det en del, hvor længe vi bløder efter fødslen. Flere faktorer spiller ind. Hvis fødslen har trukket i langdrag, du har fået epidural og i øvrigt er en ældre mor med flere fødsler bag dig, vil livmoderen - som jo er en muskel - typisk være lidt langsommere om at trække sig sammen.
Derudover har ammeopstarten noget at skulle have sagt, da produktion af hormonet oxytocin i forbindelse med amning, er med til at stimulere de efterveer, som sammentrækker livmoderen.
En anden forklaring på de store forskelle, som denne graf viser, er formentlig, at vi definerer blødning forskelligt. 15% udtrykker overraskelse over ændring i farve over tid, og ja - det kan være svært at skelne mellem, hvornår vi reelt set kan tale om BLOD. Nogen vil måske være hurtigere til at kalde det udflåd.
Du kan forvente, at både farve og tekstur skifter over tid. De fleste oplever kun “frisk” blødning i de første 7-10 dage, hvorefter blødningen bliver mørkere og udvikler sig til at dække en bredere farvepalette af rustrød, brun, beige og gullig. Typisk vil udviklingen være sådan cirka som i illustrationen nedenfor.
Hvis din barselsflåd pludselig bliver grønligt og/eller begynder at lugte meget kraftigt, bør du kontakte din læge, da det kan være tegn på infektion. Selvom det kan føles lidt grænseoverskridende, er det en god ide at kigge lidt til udviklingen i efterfødselsbindet, ligesom du bør være på fornavn med dit kejsersnitar eller dine syninger, hvis du har sådan nogle.
LÆS OGSÅ: 5 gode råd: Sådan behandler du dit ar efter kejsersnit
Mængden af blod
I forbindelse med fødslen kan du forvente at bløde op til en halv liter, men op imod 10-15% af fødende bløder mere end ½ liter i de første 24 timer. Der bliver holdt øje med blødningerne, så blodtabet i forbindelse med fødslen ikke bliver livsfarligt. Og du må huske på, at der er ekstra blod at give af, da du som gravid producerer 1-1½ liter blod ekstra og tager jerntilskud for at øge mængden af røde blodlegemer.
I besvarelserne er der flere eksempler på, hvordan mængden af blod efter fødslen er kommet bag på den nybagte mor, og det er da virkelig heller ikke noget at sige til. Flere kejserinder fortæller, at de slet ikke havde forventet en blødning eller i hvert tilfælde ikke en kraftig en af slagsen.
“Jeg fik at vide, at fordi jeg fik kejsersnit, så skulle jeg forvente en mindre blødning. Men jeg blødte nærmest som et slagtet svin og var fuldkommen forskrækket!”
“Havde ikke forventet det løb ned af benene trods bind da jeg blev hjulpet op og stå 8 timer efter mit akutte kejsersnit”
“Det var især de første par uger, meget ubehageligt at rejse sig fra siddende eller liggende stilling. Det føltes som om at der hver gang kom en stor skylle af barselsflåd og underlivet nærmest røg med ud.”
En kvinde beskriver også på tragikomisk vis, hvordan hun skulle have skiftet ble, lige så ofte som sin datter. Og ja, sådan kan det faktisk føles i de første par dage! Af samme grund anbefaler vi ikke, at man hopper i en menstruationstrusse umiddelbart efter fødslen - her skal der kæmpestore efterfødselsbind til.
“Det løb ned af mig som en vandhane der blev tændt de første 48 timer (...)”
“Hvor svært det var at styre - inden man havde fået underbukser med bind trukket op, havde man blod ned af benene”
Klumper i blodet
I den første tid - især den første uge - kan der komme blodklumper, koagler, ud i bindet. Det er helt normalt at se tætnet blod i en geléagtig substans, når du skal af med rester af livmoderslimhinden, eller når blodet koagulerer, efter du f.eks. har ligget ned i længere tid.
“Den store klump der kom ud, som højst sandsynligt var noget størknet blod (har glemt det fancy navn) - det føltes som en mini fødsel uden smerter! Jeg mener seriøst den var på størrelse med en knytnæve.”
“Havde en stor koagel og var nervøs for, der var flere, der ikke kunne komme ud pga. størrelsen”
Hvis du ikke samtidig har smerter i underlivet, vil det sjældent have betydning, om der er store klumper i din barselsflåd. De skal dog helst ikke være større end et hønseæg, og hvis du bliver nervøs, er det altid en god ide at tale med lægen. Du kan evt. tage et billede af blodklumpen.
Barselsflådets lugt
Som udgangspunkt kan du sammenligne barselsflådets lugt med lugten af menstruationsblod, hvilket især gælder det friske blod, der kommer umiddelbart efter fødslen. I løbet af blødningsperioden kan du dog opleve variationer i lugten. Det kan f.eks. være en sødlig, metallisk eller sådan lidt jordslået mugagtig lugt.
Selvom de fleste vil være enige om, at menstruationsblod heller ikke dufter af roser, er forskellen, at mængden af blod efter fødslen er større end den cykliske blødning. Det kan derfor synes meget voldsomt, når der skiftes efterfødselsbind og lugten breder sig på badeværelset.
“De første dage efter, lugtede det som et slagteri”
Variationer i lugten i løbet af den periode, hvor du har barselsflåd er naturligt, men en ting er sikkert: det må ikke lugte fisket. En lugt af fisk fra skeden er et klassisk tegn på, at pH-værdien er ude af balance.
For at forebygge svamp og andre infektioner er god hygiejne afgørende. Skift bind regelmæssigt, rens med en skylleflaske og giv gerne området lidt luft fra tid til anden - f.eks. ved at ligge på et håndklæde. Undgå i øvrigt at bade i kar, så længe du bløder, og brug kondom ved samleje.
Ændring i intensitet
Blødning efter fødslen kan variere lidt i styrke fra dag til dag. Efter de første par uger med blødninger kan du opleve dage, hvor der går flere timer imellem. Det er helt normalt, at barselsflåd kommer og går lidt - f.eks. i forbindelse med aktivitet, men det skal generelt aftage.
“Var ikke forberedt på, hvor voldsom blødningen var efter fysisk aktivitet (fx gåtur eller indkøbstur). Blødningen var væk om morgenen, men om eftermiddagen blødte jeg voldsomt igen, fordi jeg havde støvsuget eller noget”
Jeg havde fået at vide at det ikke måtte tiltage, men gradvist skulle aftage. Det gik dog meget op og ned med mængden og det er åbenbart helt normalt, men jeg blev meget nervøs hver gang det tiltog igen.
"Nogen dage kan aftage, og så dagen efter er det helt tilbage. Det er som om jeg har menstruation. Ikke vildt voldsomt, men ikke bare plet blødning."
Hvis du pludselig oplever store mængder efter flere dage med pletblødninger, er det en god ide at kontakte lægen eller fødegangen. Pludselige styrtblødninger vil i mange tilfælde være en indikation på, at en rest moderkage sidder fast i livmoderen.
LÆS OGSÅ: “Der kom et plask af blod og også nogle hinder, men ingen moderkage”
Tvivl og nervøsitet
Det er tilfældet med både graviditet, fødsel og moderskab i al almindelighed, at vi kommer til at opleve tvivl og nervøsitet. Du er så absolut ikke alene, hvis størstedelen af dine google-søgninger indledes af “er det normalt at…” Da vi i vores survey spurgte, om I havde oplevet usikkerhed i forhold til, om jeres blødninger var normale, kom det derfor ikke bag på os, at over halvdelen svarede 'ja'.
Vi finder det tankevækkende, at hele 57% har følt sig i tvivl, mens kun 30% henvendte sig til sundhedsfagligt personale med spørgsmål til blødningerne. Skyldes det mon skam? Nervøsitet for (ekstra) gynækologisk undersøgelse? Tidsmangel og hektik i barselsboblen?
“Fik infektion efter kejsersnit. Så var under hele forløbet angst omkring min blødning var normal eller om det stammede fra infektion… fik aldrig at vide hvad jeg fik infektion af.”
“Forvirring i forhold til at min blødning stoppe kort efter fødslen for derefter at komme lidt igen. Udover den forvirring var jeg helt rolig omkring det”
Uanset hvad må vi håbe, at de pågældende kvinder har fundet hjælp på anden vis, gennem familie og venner, troværdige kilder, mødregruppe eller i online mødrefællesskaber som f.eks. momkinds Facebook-gruppe.
Der er mange ressourcer og støttemuligheder tilgængelige for dig, der ikke har lyst til at rette henvendelse til sundhedsfagligt personale med spørgsmål eller bekymringer efter fødslen. Det kunne f.eks. være igennem Holdepunkt, Mødrehjælpens frivillige rådgivning, eller den NGO, der hedder fødselshjælpen.
Følelser forbundet med barselsflåd
Det er helt forståeligt, at man kan blive nervøs over blødninger efter fødslen, for det virker unægteligt voldsomt at bløde meget og længe. Kan det virkelig passe? Ja. Og heldigvis er din krop gearet til det! Men det er okay at være både ængstelig, irriteret og alle mulige andre ting.
Under vores surveys spørgsmål om følelser i forbindelse med efterfødselsblødninger, kom vi sandelig vidt omkring. Ikke overraskende var irritation og utålmodighed blandt de følelser, som de fleste kunne nikke genkendende til. Her kan du læse et par af de andre beskrivelser, som tikkede ind som svar.
“Udmattelse pga. smerter, søvnmangel, nybagt mor og så alt det besvær med blod og bind”
“Upraktisk, i vejen ift ens fokus på baby/alt andet besvær med efterfødselskroppen”
“Hæmmende at skulle tænke på det OVENI at have fået et barn”
I er desuden mange, der udtrykker frustration ved bind, som jo unægteligt hører sig til, når man bløder rigtig meget og ikke kan bruge hygiejneprodukter med vaginal indførelse af hensyn til infektionsrisiko. Der skal store efterfødselsbind til, og selvom du kan finde nogle, der er bløde og sidder godt i nettrussen, så bliver det for de flestes vedkommende generende i længden.
“Ubehag ved konstant at skulle have bind på. Fik kløe og svien i underlivet og måtte sidde uden trusser på et håndklæde for at få lidt lindring og luft til det hele”
"Hvor hurtigt man fik brugt bindene, hvor dyre de er og hvor svære de er at finde ud af hvilke der er "rigtige" at købe"
“Mest irritation over de store ukomfortable efterfødselsbind der altid sad ad helvedes til (og er grotesk dyre!!?)”
LÆS OGSÅ: Efterfødselsbind: Hvor mange, hvor længe, hvor kan de købes?
Det er dog ikke kun negative følelser, vi møder i besvarelserne. 44% føler naturlighed, 18,5% har følt kvindelighed i forbindelse med blødningerne 40% markerer følelsen “accept”
“Jeg havde altid forstået at blødninger kom fra vaginale “normale” fødsler, og fordi mit endte i kejsersnit og jeg fik at vide det ikke ville være så slemt som en vaginal fødsel og de efterblødninger derfra, så tænkte jeg “fedt, det var faktisk en fødsel selvom det endte så skod som det gjorde.”
En lille andel på 1,7% (13 kvinder) har i øvrigt sat kryds ud for 'humor'. Og ja, indimellem er kropsvæsker altså bare lidt komiske! Ligesom man kan komme til at grine, når man tisser i bukserne, eller når baby projektil-skider på far, så kan alt det blod synes helt fjollet.
“Kombinationen af blod, der flød fra den ene ende, mens mælk flød fra brysterne kunne være så ustyrligt ved badtid (når undertøjet skulle af), at man bare var nødt til at grine af det… en krop ude af kontrol!”
“Besværligt og i vejen da baby ville sove på mig, blødte meget igennem selv de store bind da sådan nogle ikke altid bliver hvor de skal.”
Menstruationstrusser til efterfødselsblødninger
Kun 5% af de adspurgte i momkinds survey om efterfødselsblødninger svarer, at de har brugt menstruationstrusser efter fødslen. Blandt begrundelserne er det svar, der har vægtet højest, at de er rarere at have på end engangsbind. Derudover har I svaret, at menstruationstrusser giver en større følelse af frihed, ligesom hensynet til miljøet har haft en vis betydning.
Over halvdelen (52,61%) svarer, at de ikke vidste, man kunne bruge dem til det formål, men 60% svarer, at de godt kunne finde på det, hvis de skulle føde igen. Det kommer ikke bag på os, at kun et fåtal af de adspurgte har brugt absorberende trusser til barselsflåd, og at halvdelen ikke så det som en mulighed. Det er nemlig ikke noget, der hidtil er blevet annonceret af de førende brands på markedet.
“Jeg havde ikke nogle menstruatinstrusser, men ville gerne have brugt dem hvis jeg havde. Dog tænker jeg ikke de kunne holde længe af gangen ift. de kraftige blødninger og ville derfor nok skulle kombineres med anden menstruationsartikel”
“Havde ikke prøvet det før, men har efterfølgende brugt det og vil helt sikkert bruge ved næste fødsel”
”Jeg har ikke prøvet det før, så det føltes ikke som det rigtige tidspunkt at afprøve midt i alt andet efter en fødsel”
Kvinder der end ikke har brugt menstruationstrusser til det tiltænkte formål, vil forståeligt nok være tilbageholdende med at bruge dem til blødning efter fødslen. I den forbindelse må vi også huske på, at menstruationstrusser stadig er en relativ ny opfindelse.
Omkring en fjerdedel af besvarelserne kommer fra mødre, som har født for mere end 2 år siden, og knap 20% svarer, at der ikke fandtes mens trusser, da de bragte deres børn til verden. Desuden skal vi huske, at det tager tid for nye produkter at vinde indpas hos forbrugerne. Mange af os skulle da også lige se menstruationskoppen an, da den kom på markedet i start 00’erne, og vores mødre/bedstemødre havde det nok på samme måde med tamponen.
“Jeg vidste slet ikke at der fandtes menstruationstrusser. Men jeg er også usikker på om de havde kunnet holde til den mængde blod og om jeg havde haft overskud til at skulle skylle og vaske”
Andre begrunder fravalget af menstruationstrusser med, at deres blødning var for kraftig, og det vil for de flestes tilfælde også være sandt i starten. Det gælder i hvert fald for momkinds menstruationstrusser, at de først bør tages i brug efter de første døgns meget kraftige efterfødselsblødninger.
Blod og tabu
Historisk er kvinders smertetilstande blevet undervurderet. Vores formødre blev kaldt hysteriske i ét væk, og der er blevet forsket alt for lidt i kvindespecifikke lidelser som f.eks. endometriose, fordi vi ofte bliver anklaget for at overdrive.
Når det kommer til menstruation, lærer vi allerede i folkesktypisk ved første cyklus i folkeskolen har lært, at Blødning efter fødslen er et tabu, ligesom mange af os er opflasket med, at menstruation absolut ikke er noget man taler om i det offentlige rum. Det skyldes kort sagt patriarkalske samfundstraditioner, hvor årsager med rødder i kultur og religion har etableret, at kvindekroppens naturlige processer er skamfulde.
Heldigvis går det i den rigtige retning. I vores del af verden er vi blevet bedre til at tale om det, der er svært - både fysisk og psykisk. Sociale online fællesskaber hjælper os på vej, mens det også er blevet mere normalt at der i det brede mediebillede deles historier om infertilitet, graviditetsgener og svære fødsler.
Mennesker med evnen til at føde (og bløde) fortjener oplysning, hjælpemidler og al verdens støtte.
Testet og godkendt af mødre
Adgang til vores fællesskab
Altid hurtig levering!
Fri fragt ved køb over 599 kr.