7 gode råd: Leverbetinget graviditetskløe
Udgivet | Senest opdateret | Af team momkind
Når man aser og maser med stor mave og tiltagende graviditetsgener, er det frustrerende, når en træls tante eller kollega får lyst til at minde om, at graviditet ikke er en sygdom.
Somme tider kan kvalme og opkastninger, træthed, ryg- og bækkensmerter være så invaliderende, at graviditeten absolut føles som en sygdom, og faktisk findes der også en række reelle sygdomme, der kun opstår hos gravide. En af disse hedder leverbetinget graviditetskløe, og selvom det er en sjælden diagnose, er det en god ide at kende symptomerne.
Er der forskel på graviditetskløe og leverbetinget graviditetskløe?
Leverbetinget graviditetskløe og almindelig graviditetskløe er ikke det samme, og det er vigtigt at kende forskellen. Graviditetskløe er et udbredt og ganske ufarligt fænomen, der primært skyldes hormonpåvirkninger og stræk i huden. På den anden side er leverbetinget graviditetskløe (intrahepatisk graviditetsbetinget kolestase) en behandlingskrævende lidelse, der ikke er isoleret til huden.
Hvad er leverbetinget graviditetskløe?
Som det fremgår af navnet, er kløen relateret til sygdom i leveren og galdevejene, som er de kanaler, der fører galde fra lever til galdeblæren og tolvfingertarmen. Det er den forhøjede koncentration af galdesyre i blodet, der påvirker huden, hvilket mærkes som voldsom kløe under fødderne og i hænderne
Mellem 1 og 3% af alle gravide udvikler leverkløe i anden del af graviditeten – oftest i 3. trimester. Heraf vil størstedelen (omkring 80%) få det i en let grad, men uanset sværhedsgraden, er leverbetinget graviditetskløe en behandlingskrævende sygdom.
Årsagen til leverbetinget graviditetskløe
Man ved ikke med sikkerhed, hvad det er i graviditeten, der udløser leverkløe, og hvorfor nogle kvinder er mere disponerede end andre. Formentlig er det en øget følsomhed for det høje niveau af østrogen, der får leveren til at reagerer unormalt, så omsætningen af galdesyrer ikke fungerer optimalt.
Uden at gå for dybt ned i biologibøgerne, skal det siges, at galdesyren har betydning for, hvordan kroppen optager fedtstoffer og fedtopløselige vitaminer i tyndtarmen, og hvordan der optages væske og salte i tyktarmen. Leveren varetager nogle vigtige funktioner i forhold til stofskiftet, som gør at kroppen kan udnytte næringsstoffer og afgifte alkohol og lægemidler.
Andre grunde til at du oplever kløe i graviditeten
Maven vokser i en sådan fart, at huden har svært ved at følge med, hvilket for mange kvinders vedkommende resulterer i strækmærker og/eller kløe på maveskindet. Denne form for kløe er ganske ufarlig og kan som regel afhjælpes ved daglig indsmøring med en kropsolie og/eller fed creme med E-vitamin.
LÆS OGSÅ: Strækmærker: Hvorfor kommer de, og hvad kan du gøre ved dem?
En anden grund til slem kløe i graviditeten kan være, at du generelt har følsom hud, og sensitiviteten øges under graviditet. Desuden gælder det, at mennesker med hudsygdomme som atopisk eksem og psoriasis som regel vil opleve en ændring, når de bliver gravide, og det kan både være til det bedre og til det værre.
Det kan også ske, at du udvikler atopisk eksem undervejs i svangerskabet, og det vil typisk komme til udtryk som graviditetskløe tidligt i graviditet med eksem på ansigt, bryst, albue- og knæled.
I svære tilfælde vil man kunne afhjælpe kløe med receptpligtig allergimedicin eller binyrebarkhormoncreme. Du bør rådføre dig hos egen læge eller jordemoder, hvis dine gener er så voldsomme, at cremer og olier købet i håndkøb ikke har gavn.
Har jeg leverbetinget graviditetskløe?
Er du bekymret for at have leverbetinget graviditetskløe, bør du naturligvis kontakte lægen, men i første omgang kan du spørge dig selv, hvad er symptomerne? Og hvad kan årsagerne være? Som førnævnt kan strækmærker klø, og kløe kan også skyldes tør hud, myggestik, loppebid, sengelus og allergiske reaktioner.
Herudover vil det være relevant for lægen at udelukke andre seriøse årsager til kløen som f.eks. nyresygdom, stofskiftesygdom, blodmangel, lymfesygdom eller sukkersyge.
Symptomerne på leverbetinget graviditetskløe
- Værst kløe om aftenen
- Intet synligt eksem på huden
- Forhøjede levertal påvist i blodet
- I sjældne tilfælde gulsot
- Mest intens kløe i håndflader og fodsåler
Er graviditetskløe arveligt?
Der er en arvelig komponent, som gør dig mere disponeret, hvis din mor f.eks. led af leverbetinget graviditetskløe. Desuden er der tendens til tilbagefald, hvilket betyder, at du i en fremtidig graviditet skal være mere obs. på symptomer som kløende håndflader og kløe under fødderne, ligesom lægerne formentlig vil tage flere blodprøver.
Lindring af leverbetinget graviditetskløe
Leverbetinget graviditetskløe kan desværre ikke lindres med cremer. Hvis dine blodprøver indikerer, at din kløe under fødderne og i hænderne skyldes ophobning af galdesyrer i blodet, skal det behandles medicinsk. Det drejer sig om tre tabletter om dagen, og du vil få taget blodprøver en gang om ugen frem til fødslen.
Du har sikkert hørt, at man skal være forsigtig med at tage medicin under graviditeten, og din læge vil altid være obs. på dette. Hvad angår behandling af graviditetskløe grundet sygdom i galdeveje og lever er medicin imidlertid nødvendigt. Heldigvis er der ikke påvist skadelige bivirkninger for barnet.
7 gode råd til dig der oplever kløe i graviditeten
- Smør med en fed fugtighedscreme flere gange dagligt
- Undgå plejeprodukter med parfume og tilsætningsstoffer
- Spis sundt og husk at tage de anbefalede kosttilskud for gravide
- Skru ned for vandtemperaturen, når du går i bad
- Brug solcreme med høj faktor og søg skygge, når solen er på sit højeste
- Drik som minimum to liter vand om dagen
- Søg læge ved mistanke om leverbetinget graviditetskløe
Disse anbefalinger gælder for alle gravide, der oplever kløe, men der vil naturligvis være særlige råd alt efter, hvad din hudirritation skyldes. Som førnævnt er det kun en lille andel, der udvikler den særligt generende kløe på fødder og hænder, der indikerer leverpåvirkning i graviditeten. Det handler derfor først og fremmest om at få diagnosticeret problemet. Det kan typisk klares ved egen læge, som også vil kunne udskrive recept til cremer og/eller tabletter, men i visse tilfælde kan det være nødvendigt med henvisning til hudlæge eller fødselslæge.
Er graviditetskløe farligt?
Som enhver anden form for kløe, vil leverkløe være yderst generende for dig, men det er ikke farligt. Hvis ikke det behandles, kan det dog være farligt for barnet, og af samme grund tilbydes du ekstra ugentlige undersøgelser frem til fødslen, hvor der bl.a. bliver kørt en hjertelydskurve (CTG) på barnet.
LÆS OGSÅ: Symptomer på graviditetssukkersyge – vær opmærksom på disse tegn
Det der gør graviditetsbetinget leverkløe risikabelt for barnet, er ophobningen af galdesalte, som menes at påvirke moderkagen og barnets hjerte. På baggrund af blodprøvesvar og undersøgelser af både din og barnets tilstand, vil lægerne vurdere, om igangsættelse før termin er en god ide.
Hvornår forsvinder leverbetinget graviditetskløe igen?
Ligesom det gælder for eksempelvis svangerskabsforgiftning, er intrahepatisk graviditetsbetinget kolestase en sygdom, der går over af sig selv, når barnet kommer til verden. Kløen og leverpåvirkningen forsvinder et par dage efter fødslen, men du skal gerne have tjekket dine levertal og galdesalte hos egen læge 6-12 uger efter fødslen.
Testet og godkendt af mødre
Adgang til vores fællesskab
Altid hurtig levering!
Fri fragt ved køb over 599 kr.