Gravid uge 27 (26+0 - 26+6)

Baby udvikler sig med lynets hast, og din krop arbejder på højtryk for at følge med. Det betyder både spændende forandringer – men måske også lidt flere udfordringer på vejen. Læs mere her.

gravid uge 27

Sidst opdateret d.

Anne Due Barslund

Faktachekket af:

Anne Due Barslund

Jordemoder

Du er nu gravid i 27. uge

Hey mama, du er nu i uge 27! Smagsløgene hos baby er helt udviklede, og det samme gælder øjnene, øjenvipperne og nethinden. Baby kan nu blinke og begynde at kigge rundt i mørket. Baby vejer nu omkring 900 gram. Og hvad med dig? Det er ved at blive ret trangt inde i maven, og du kan sikkert mærke, hvordan organerne bliver skubbet sammen for at give plads til baby. Den voksende mave og ekstra vægt kan også give dig ubehag i ryggen og benene. Det er helt okay, hvis det føles som en kamp nogle dage. Hang in there – du har nu 98 dage til termin!

Hvad kan jeg forvente af uge 27 som gravid?

I uge 27 begynder du for alvor at mærke, hvor meget baby fylder i maven. Måske har du svært ved at finde en behagelig soveposition, fordi maven er blevet så stor. Du kan også opleve, at det bliver sværere at trække vejret helt ned i lungerne, fordi livmoderen presser på dine organer. Baby er nu så stærk, at du vil kunne mærke mange forskellige bevægelser – måske endda små hænder eller fødder, der trykker mod dit maveskind. Det er beroligende at mærke liv, og det giver dig en god fornemmelse af, at baby trives og har det godt.

Hvad sker der med den gravide krop i uge 27?

Denne uge kan du for alvor mærke, at din krop begynder at bøde for den voksende livmoder. Rygsmerter og trykken for brystet kan blive en del af din hverdag, da baby nu fylder godt i maven. Din søvn kan også blive afbrudt af hyppige toiletbesøg – baby presser jo på blæren! Du kan også begynde at mærke hævelse i benene, hvilket kan få dine fødder til at føles tunge. Nu, hvor vægten stiger hurtigt, er det vigtigt at holde dig fysisk aktiv. En gåtur, let motion eller graviditetsyoga kan hjælpe med at holde kroppen stærk og reducere generne.

Hvad sker der med baby i maven i uge 27?

Din baby er nu omkring 35-37 cm lang og vejer omkring 900 gram. Babyens hjerne udvikler sig hurtigt, og der dannes de karakteristiske furer og vindinger, der gør plads til flere hjerneceller. Baby kan nu åbne og lukke øjnene og begynder at reagere endnu mere på lys og lyde uden for livmoderen. Lungerne er stadig under udvikling, og skulle baby komme nu, ville der være brug for hjælp til at trække vejret. Din lille spire er stadig tynd og rynket, men fedtlagene under huden vokser hurtigt og vil snart hjælpe med at regulere kropstemperaturen.

Symptomer du kan opleve, når du er gravid i uge 27

  • Rygsmerter: Den voksende livmoder kan give ubehag i lænden.
  • Lægkramper: De her irriterende kramper i benene, især om natten, kan blive hyppigere.
  • Hævede fødder og ben: Kroppen holder på væske, hvilket kan føre til hævelser i fødder og ankler.
  • Hyppige toiletbesøg: Babyens pres på blæren betyder flere ture til toilettet – igen og igen.
  • Plukveer: Du kan begynde at mærke små, lette sammentrækninger i livmoderen, når den forbereder sig til fødslen.
  • Træthed: Kroppen arbejder på højtryk, og det kan efterlade dig udkørt.

Det skal du huske i denne graviditetsuge

Nu er et godt tidspunkt at begynde at overveje fødselsforberedelse, hvis du ikke allerede har tilmeldt dig et kursus. Tænk over, hvad dine ønsker for fødslen er. Husk også at tage vare på din krop. Let motion, sund kost og masser af hvile er nøglen til at komme godt igennem denne sidste etape. Lyt til din krop – når den beder om pauser, så tag dem.

Slutningen af 2. trimester

Du nærmer dig slutningen af andet trimester, og snart tager du hul på den sidste fase af din graviditet. Med den stigende vægt og babyens tryk på dine organer er det helt normalt at føle mere ubehag i både ryggen og bækkenet. Mange oplever på dette tidspunkt smerter i bækkenet, hofterne og ballerne. Hvis det bliver et problem for dig, så husk at tage korte skridt, undgå tunge løft, og lav nogle lette øvelser, der styrker din bækkenbund.

Tre gode råd mod bækkenløsning

  • Brug et bækkenbælte: Det kan give støtte og lindre smerter, når du er på farten.
  • Hold pauser: Læg dig med fødderne oppe i løbet af dagen, så du giver bækkenet ro.
  • Styrk bækkenbunden: Lette knibeøvelser kan hjælpe med at stabilisere bækkenet og mindske smerter.
Tilbage til uge 26 Frem til uge 28

Læs også

18 gode råd mod bækkenløsning

Fordele og ulemper ved en hjemmefødsel

“Der var jo kun gået 5 timer – skulle det ikke vare hele dagen?!”

Akupunktur som smertelindring under fødslen