18 gode råd mod bækkenløsning

Udgivet | Senest opdateret | Af team momkind i samarbejde med fysioterapeuterne på Klinik for Kvindekroppen

Det er normalt og ganske ufarligt at udvikle bækkensmerter undervejs i graviditeten, men det betyder naturligvis ikke, at du bare skal lade stå til og udholde pinen hele vejen frem til fødslen.

Her får du en række gode råd mod bækkenløsning fra fysioterapeuterne fra Klinik for Kvindekroppen, Camilla Hofman Hansen og Jannie Dobel, der har mange års erfaring med vejledning og behandling af underlivsgener i forbindelse med graviditet. Først skal vi dog lige have styr på anatomien – hvad er bækkenløsning egentlig for en størrelse?

Hvad er bækkenløsning?

“Graviditetsrelaterede bækkensmerter” er en mere korrekt betegnelse for gener og smerter, der i varierende grad kan opstå omkring bækken, baller, hofter, lyske, lænd og kønsben. Disse smertetilstande kan udspringe fra de to bagerste led i bækkenet (sacroiliacaleddene), fra leddet, der samler bækkenet på forsiden (symfyseleddet) eller fra alle tre steder på samme tid.

Smerterne kan også være relateret til ledbånd, muskulatur eller gener i lænden, der stråler ned i bækkenet. Bækkenløsning kan altså siges at være lidt af en misvisende paraplybetegnelse, men den bruges alligevel hyppigt, ligesom du også kan støde på begrebet ”symfyseløsning” i relation til smerter omkring symfysen.

Hormonet relaxin gør leddene mere eftergivelige for at gøre plads til den voksende livmoder, men der er alligevel sjældent tale om en egentlig “løshed” af bækkenet. I forskningen har man heller ikke fundet en direkte sammenhæng mellem smerterne og koncentrationen af relaxin i kroppen. Øget kropsvægt, irritation af ledbånd og muskulatur samt en øget sensitivitet i vævet er også faktorer, der kan spille ind på smerterne.

Hvor mange får bækkenløsning?

I bogen Graviditet og Motion (2012) skriver Bente Klarlund, overlæge og forsker ved Københavns Universitet, at halvdelen af gravide på et eller andet tidspunkt oplever smerter i ryg eller bækken – herunder ondt i hoften og ondt i halebenet. 1 ud af 10 kvinder får behov for behandling.

En stor del af de gravide bliver ramt af bækkensmerter i så voldsom grad, at det kræver sygemelding i dele af graviditeten, og Bente Klarlunds undersøgelser viser, at det årligt koster samfundet omkring 300.000 sygedage.

De fleste kvinder oplever heldigvis, at deres smerter forsvinder i ugerne og månederne efter fødslen, men godt 3% har stadig gener 1 år efter fødslen.

Hvordan føles bækkenløsning?

Bækkenløsning kan føles som en ømhed, svien eller brændende fornemmelse fra baller, lænd og leddene i bækkenet. Du kan også opleve det som en skarp og nærmest borende smerte, der kommer som i jag ved forskellige bevægelser enten fra leddene bagtil eller fortil omkring kønsbenet.

Mange kvinder med graviditetsrelaterede bækkensmerter oplever også udtalte muskelspændinger og ømhed i muskulaturen omkring bækken, baller, hofte, lyske og inderlår.

I ganske sjældne tilfælde kan man opleve, at leddene giver nogle høje knæk ved bevægelse eller på vej ud af en stilling. Her skal det dog understreges, at bækkenleddene er stærke og har ganske få bevægegrader, så det kan ikke gå ud af led – som f.eks. skulderen.

Symptomer på bækkenløsning

Graviditetsrelaterede bækkensmerter af varierende intensitet kan som sagt tage sig ud på rigtig mange måder. Blandt de mest udbredte symptomer skal nævnes vedvarende smerter ved symfysen, ondt i hoften, ondt i halebenet, ondt i skambenet og ømhed på den nederste del af ryggen, der hvor nogle kvinder har ”smilehuller”.

LÆS OGSÅ: Hvad er symptomerne på bækkenløsning?

Bækkenløsning – det kan du selv gøre

Har du begyndende bækkenløsning eller symptomer på bækkenløsning, er det vigtigt at tage hånd om problemet, så det ikke forværres. Du kan på egen hånd komme langt ved at tilpasse din træning, justere stillinger, bevægelser og smerteudløsende belastninger.

Hertil kommer spørgsmålet om smertehåndtering. Som behandling af symfysesmerter eller smerter i bækkenet bør du ikke på daglig basis fylde dig med smertestillende piller. I stedet kan du have stor gavn af udspænding/afspænding, varmeterapi – f.eks. med en god varmepude på lænden – og selvmassage med en ballstick eller foamroller.

Endelig skal nævnes, at du ikke bør være bange for dine smerter eller stoppe med al bevægelse, belastning og træning, hvis du oplever bækkensmerter. For mange vil bevægelse og tilpasset træning med henblik på øget styrke i området netop være gode strategier henimod smertelindring. Træk vejret og mærk efter, hvad der føles godt og ikke føles godt for dig.

18 gode råd til dig med bækkenløsning

 1. Observer, men ignorer ikke dine smerter i bækkenet under graviditeten, måske er det forbipasserende.
 2. Hold pauser, hvor du ligger med benene oppe – f.eks. 15 min. formiddag, eftermiddag og aften
 3. Opdel de daglige arbejdsopgaver og pligter i mindre etaper
 4. Find gode hvilestillinger med puder, der lejrer dig bedst muligt – særligt mellem benene
 5. Gå i gang med knibeøvelser så tidligt som muligt under graviditeten
 6. Tag forbi en massør, akupunktør eller zoneterapeut for smertelindring
 7. Stabilitetstræning med fokus på bækkenbunden og mavemuskulaturen
 8. Minimér belastninger og stillinger som fremprovokerer smerter
 9. Fokuser på gode bevæglighedsøvelser og styrkende øvelser, som føles lindrende
 10. Prøv om Rebozo-behandling er noget for dig
 11. Tag ét trin ad gangen, når du går på trapper
 12. Gå flere mindre ture fremfor lange, og tag korte skridt
 13. Hold benene samlet, når du stiger ind og ud af bilen eller vender dig i sengen, hvis det gør ondt
 14. Brug et glidelagen eller silketørklæde for at lette vendingerne i sengen
 15. Hold dig aktiv og vælg evt. cykling og varmvandsbassintræning eller tilpasset styrketræning som motionsform
 16. Hav en støttende pude i lænden, når du sidder i bilen eller på en stol
 17. Undgå for mange aftaler og gøremål i hverdagen – ting tager længere tid nu
 18. Prøv om et bækkenbælte føles aflastende. Måske det kan hjælpe dig til mere frie bevægelser og dermed en øget styrke i kroppen

Når man stiller anbefalingerne op på den måde, kan det synes ret overvældende, og som gravid er du sikkert rigeligt overvældet allerede! Det er derfor vigtigt at pointere, at dette kun er anbefalinger i de tilfælde, hvor de enkelte situationer giver dig gener/smerter. Oplever du fx. ikke gener, når du stiger ud af bilen, behøver du ikke være obs på at holde benene samlet. Mærk hvad der føles rart for lige netop DIN krop og gå ud fra det.

Er du i tvivl om, hvad der er godt for dig og din krop, er det en god ide at søge støtte hos en fagperson med speciale inden for behandling af graviditetsrelaterede bækkensmerter. Her kan du også forhøre dig om, hvordan et bækkenbælte (også kaldet trocanterbælte) kan medvirke til at afhjælpe forskellige smertetilstande.

Med professionel vejledning vil du blive mere bevidst om din krop, hvilket kan gøre det lettere at navigere i bevægelse og belastninger. Ofte er træning og bevægelse vejen frem mod smertelindring, hvorfor det er en god ide at styrke vævet bedst muligt både under graviditeten, men også på den anden side af fødslen.

Læs også

Vægtøgning og graviditet: Hvor meget skal man tage på?

De 10 bedste råd mod vand i kroppen, hævede fødder og ben

Fødselsforberedelse: Guide til metoder og populære fødselsforberedelseskurser

Akupunktur mod graviditetsgener – det skal du vide