Gravid uge 26 (25+0 - 25+6)

Nu er du tæt på slutningen af andet trimester, og baby er i fuld gang med sin udvikling. Sparkene bliver kraftigere, og din krop begynder for alvor at gøre sig klar til den sidste fase af graviditeten. Læs mere her.

gravid uge 26

Sidst opdateret d.

Anne Due Barslund

Faktachekket af:

Anne Due Barslund

Jordemoder

Du er nu gravid i 26. uge

Hey mama, du er nu i uge 26! Baby vokser hurtigt og vejer nu omkring 800 gram. Huden er ikke længere så gennemsigtig, og kroppen er dækket af et fint lag lanugo – den bløde pels, der holder baby varm. Der er stadig masser af plads til kolbøtter i fostervandet. Og din krop? Babys bevægelser bliver mere kraftfulde, og nu kan andre også mærke de små spark, hvis de lægger hånden på din mave. Der er 105 dage til termin – det nærmer sig!

Hvad kan jeg forvente af uge 26 som gravid?

I denne uge bliver baby mere og mere aktiv, især om aftenen, når du slapper af. Baby har allerede en form for rytme med vågne perioder og søvn, og det kan du tydeligt mærke. Din mave fortsætter med at vokse, og det samme gør dit behov for hvile. Mange begynder at føle, at almindelige dagligdagsopgaver bliver mere udfordrende. Det er helt normalt! Du kan også tydeligt mærke babys spark nu, og det er en skøn mulighed for, at andre kan få lov til at mærke livet i maven. Husk at være opmærksom på din kropsholdning, så du undgår rygproblemer, efterhånden som maven vokser.

Hvad sker der med den gravide krop i uge 26?

Livmoderen vokser og skubber dine ribben lidt op, hvilket kan give en tung fornemmelse i maven og måske også halsbrand. Halsbrand kommer ofte, når mavesækken bliver presset. Prøv at spise små måltider hyppigere i løbet af dagen for at lette ubehaget. Din kropsholdning ændrer sig også, da du måske begynder at svaje mere i lænden for at balancere vægten foran. Hvis du får rygsmerter, kan det være en god idé at begynde på let træning eller graviditetsyoga for at styrke ryggen og give din krop lidt ro.

Hvad sker der med baby i maven i uge 26?

Baby er nu omkring 33-34 cm lang og vejer cirka 800 gram. Babys udseende begynder at ligne en nyfødt, men kroppen er stadig tynd, da fedtlaget under huden ikke er helt færdigudviklet endnu. Hjernen udvikler sig hurtigt, og der dannes nye furer og vindinger, som gør plads til flere hjerneceller. Baby kan nu åbne og lukke øjnene og reagerer på både lys, lyde og berøring. Og fordi balanceorganerne er på plads, kan baby nu mærke forskel på op og ned. Det betyder masser af kolbøtter og små spark – der er stadig god plads til at tumle rundt!

Symptomer du kan opleve når du er gravid i uge 26

  • Halsbrand: Livmoderen presser på mavesækken og kan give en brændende fornemmelse i halsen.
  • Rygsmerter: Din voksende mave ændrer kropsholdningen og kan belaste lænden.
  • Hyppige toiletbesøg: Livmoderen trykker også på blæren, så du skal sikkert tisse oftere end før.
  • Plukveer: Milde sammentrækninger, der hjælper kroppen med at forberede sig til fødslen.
  • Bækkensmerter: Af nogle også kaldet bækkenløsning. På dette tidspunkt i graviditeten er det normalt at opleve smerter i bækkenet, hofterne og lysken. Tag kontakt til din læge, hvis det bliver for stor en gene for dig. 
  • Hævede ben og fødder: Kroppen holder på mere væske, hvilket kan føre til hævelser i benene.

Det skal du huske i denne graviditetsuge

Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig fødselsforberedelse, er det en god idé at gøre det nu. Her får du både praktisk viden om fødslen og værktøjer til mestrings af vesmerter. Samtidig kan du også lære teknikker til at forberede dig mentalt. Husk at tage pauser, når kroppen beder om det, og begynd gerne på bækkenbundsøvelser for at styrke musklerne og forebygge inkontinens. Vær opmærksom på babys bevægelser dagligt, og hvis noget føles anderledes, end det plejer, så kontakt din jordemoder for at få tjekket, at alt er, som det skal være.

Slutningen af 2. trimester

Nu nærmer du dig afslutningen af 2. trimester, og det kan du nok mærke! Din mave vokser hurtigt, og det kan gøre simple ting som at binde skoene eller finde en god soveposition mere besværligt. Flere gravide oplever nu gener som halsbrand og rygsmerter, og hvis du begynder at mærke smerter fra bækkenrelaterede smerter – som stikkende smerter i lysken, ømhed ved kønsbenet eller smerter i ryggen – så tag fat i din jordemoder. Hun kan hjælpe dig med gode råd eller behandlinger, der kan lindre smerterne.

Tilbage til uge 25 Frem til uge 27

Læs også

Hvad er symptomerne på bækkenløsning?

Må jeg male når jeg er gravid?

5 gode råd når du bløder efter fødslen

5 grunde til at bruge skylleflaske efter fødslen