5 gode råd når du bløder efter fødslen
Udgivet | Senest opdateret | Af Anne Sofie Bysted, team momkind
Straks efter fødslen får man stukket en voksenble og et par nettrusser i hånden, og så er scenen ligesom sat. Du kan nemlig ikke undgå at bløde, når du har født – uanset om det er vaginalt eller ved kejsersnit
Mængden, farven og varigheden på efterfødselsblødninger er derimod forskellig fra kvinde til kvinde. I denne artikel bliver du også klogere på, hvad blodkoagler er, og hvad det vil sige at have barselsflåd.
Hvorfor bløder man efter fødslen?
Så snart baby er kommet til verden, vil din livmoder begynde at trække sig sammen og afstøde den moderkage, der gennem ni måneder har forsynet dit barn med ilt og næring. Når moderkagen fødes, efterlader det et blødende “sår”, der hvor moderkagen hæftede sig på livmodervæggen.
Du vil typisk føde moderkagen (placenta) indenfor en halv times tid efter barnet har meldt sin ankomst. Som regel foregår det relativt ukompliceret ved at jordemoderen trækker i navlestrengen, mens du presser.
Forløsning af placenta
Det er vigtigt, at livmoderen hurtigt efter fødslen begynder at trække sig sammen for at lukke af for de blodkar i livmoderen, som har forsynet moderkagen med blod. Sammentrækningerne kaldes også for efterveer, og de har til formål at forhindre kraftig blødning.
LÆS OGSÅ: Efterfødselsbind: Hvor mange, hvor længe, hvor kan de købes?
For at mindske risikoen for voldsom blødning efter fødsel, tilbydes alle fødende i Danmark at få en indsprøjtning med syntetisk oxytocin. Oxytocin er et hormon, som kroppen også selv producerer, og som bl.a. stimuleres når barnet lægges til brystet efter fødslen.
Blodtab efter fødslen
Har du en særligt voldsom blødning, som ikke synes at aftage, vil din jordemoder og/eller fødselslæge altid reagere. Store blodtab efter fødslen vil som regel skyldes, at livmoderen har problemer med at trække sig sammen, og/eller noget af moderkagen ikke er kommet med ud.
Man taler om tidlig post partum blødning, hvis du mister over 500 ml blod indenfor det første døgn, og alvorlig post partum blødning er, når du mister over 1 liter blod. Ved sen post partum blødning skal forstås en abnorm blødning, der først opstår et sted mellem 24 timer og 12 uger efter fødslen. Dette er noget sjældnere end store blodtab umiddelbart efter fødslen.
LÆS OGSÅ: Dit underliv efter fødslen: 5 gode råd fra fysioterapeuten
Uanset hvad vil stort blodtab efter fødsel betyde, at du skal undersøges nærmere, og i de fleste tilfælde er det nødvendigt med en tur på operationsgangen for at få fjernet resterne af moderkagen. Det foregår enten i lokalbedøvelse eller fuld narkose, alt efter hvor meget du har blødt, og bagefter vil du hurtigst muligt blive genforenet med din baby igen.
Hvor længe bløder man efter fødslen?
Det er normalt at bløde og have barselsflåd (også kaldet lochia) i op til otte uger efter fødslen, men for mange fødende slutter det efter seks uger. Ved 8-ugers undersøgelsen hos egen læge bliver der spurgt ind til blødningerne, ligesom du får tjekket bækkenbundsmuskulaturen og heling af bristninger ved en gynækologisk undersøgelse.
Hvad er barselsflåd?
Barselsflåd er langsomt aftagende mængder sekret fra skeden, der skifter farve i takt med at såret i livmoderen heler, og det resterende blod bliver blandet med livmoderslimhinden, mindre mængder fostervand og fosterhinder, slim fra livmoderhalsen og almindeligt udflåd fra skeden. Det har typisk en karakteristisk sødlig lugt.
Hvor meget er det normalt at bløde?
Det er normalt at bløde op til en halv liter blod efter fødslen. I Danmark oplever omkring 10-15% af alle fødende, at bløde mere en ½ liter, mens 6-7% mister over 1 liter blod efter fødslen. Det kan lyde af meget, men større blødninger kan heldigvis behandles med mindre kirurgiske indgreb og/eller medicin.
Det er i øvrigt vigtigt at huske på, at kroppen under graviditeten har dannet 1-1½ liter ekstra blod, og der er derfor “råd” til at miste noget af det under fødslen. Blandt kosttilskud anbefalet til gravide, er jern vigtigt, fordi det er en af de “byggesten”, der udgør blodcellerne.
LÆS OGSÅ: 5 grunde til at bruge skylleflaske efter fødslen
De første dage efter dit kejsersnit eller vaginale fødsel, vil du formentlig bløde svarende til en rigtig kraftig menstruation. Der vil være tale om frisk blod i en kraftig rød farve, og måske du vil se, at blodet kommer ud i klumper – såkaldte blodkoagler.
I de følgende otte uger skal din blødning/barselsflåd gerne aftage langsomt, men det kan godt variere lidt fra dag til dag, og fysisk aktivitet kan f.eks. gøre, at blødningen tager til i intensitet. Med tiden kan du skifte de rigtig store bind ud med lidt mindre bind eller gå over til menstruationstrusser.
Hvis du begynder at bløde voldsomt, eller blødningen tiltager efter flere dage med små blødninger, bør du for en sikkerheds skyld kontakte barselsgangen eller din egen læge.
En pludselig kraftig blødning efter fødslen kan skyldes, at der stadig sidder nogle rester fra moderkagen tilbage, og hvis det er tilfældet, er det vigtigt at det opdages i tide og behandles. Det kan som regel løses medicinsk og kræver kun i sjældne tilfælde en udskrabning.
Er det normalt, at der er klumper i blodet?
Det kan være noget af en forskrækkelse, når man skifter efterfødselsbind efter fødslen, og opdager en eller flere klumper i blodet. Disse blodklumper opstår, fordi blodet størkner og danner dét der også kaldes blodkoagler, og du ser det måske især efter at have ligget ned i længere tid.
For nogen kan det være grænseoverskridende, når klumperne glider ud, fordi de kan være ret så store og slimede. Det er helt normalt at finde klumper i blodet efter fødslen, men du skal søge læge, hvis der er blodkoagler større end mandariner eller hønseæg – især hvis de ledsages af smerter i underlivet.
Hvilken farve skal blodet have?
Farven på din blødning efter fødsel kan variere meget. I starten vil blodet have en kraftig rød farve, og der vil måske være klumper i en vinrød farve. Senere vil du opleve barselsflåd i en mere brunlig eller lyserød farve og i den sidste tid er farven let gullig.
Barselsflåd (på latin lochia) kan opdeles i tre stadier af aftagende farve og mængde: lochia rubra, lochia serosa og lochia alba. Skift i farven skyldes, at der kommer mindre og mindre blod fra såret i livmoderen, og at blodet blander sig med slim fra livmoderslimhinden og udflåd fra skeden.
Hvis din barselsflåd pludselig bliver grønligt, og/eller det begynder at lugte meget kraftigt, bør du kontakte din læge, da det kan være tegn på infektion.
Barselsflåd eller udflåd?
Hvorvidt der er tale om barselsflåd eller almindeligt udflåd efter fødsel, kan være svært at afgøre – særligt, når blødningen er ved at være helt stoppet. En god huskeregel er, at så længe der er farve i dit udflåd, er der stadig tale om barselsflåd. Farven betyder nemlig, at der stadig er sår i livmoderen, der hvor moderkagen sad.
Alle kvinder får udflåd. Almindeligt udflåd er hvidt og kommer i mindre mængder, der sjældent fører til helt våde trusser. Det er tyndt, cremet eller let slimet og lugter sjældent.
Mængden og lugt afhænger af ting som cyklus, alder og seksuel aktivitet. Det gælder for alle kvinder – fødende eller ej, at man bør få det undersøgt, hvis ens udflåd lugter grimt.
Vaginal fødsel eller kejsersnit: Er der forskel på blødningen?
Der er som udgangspunkt ikke forskel på blødning efter vaginal fødsel og blødning efter kejsersnit. I begge tilfælde skyldes blødningen, at livmoderen efterlades med et åbent sår, der hvor moderkagen har siddet.
Derimod kan fødslens forløb, komplikationer og forsinket ammeopstart have betydning for, hvor hurtigt livmoderen vender tilbage til sin oprindelige størrelse, ligesom mors alder og antallet af tidligere fødsler kan spille ind. Der er mange ubekendte.
Det kirurgiske snit i livmoderen vil måske umiddelbart give mere intense blødninger, men på den anden side kan der også komme ekstra blod efter en vaginal fødsel grundet skader i fødselsgangen og bristninger.
LÆS OGSÅ: Syning efter fødsel: Her er alt du skal vide
Derudover kan du være så uheldig at tilegne dig hæmorider i graviditeten eller i forbindelse med fødslen, og det kan føre til blødninger fra anus. Det er vigtigt at differentiere, hvor blødningerne kommer fra, da blødende hæmorider kræver nærmere undersøgelse.
Min blødning efter fødslen kommer og går
Det er ikke unormalt at blødningen efter fødslen varierer lidt i styrke fra dag til dag, men generelt skal den gerne være aftagende. Hvis du oplever at din blødning lige pludselig tager til, skal du kontakte din læge.
Lige efter fødslen vil du måske opleve, at du bløder lidt mere, hvis du er fysisk aktiv eller anstrenger dig mere end vanligt. Måske du kan tage det som et signal fra din krop om, at den har brug for lidt ekstra omsorg og hvile. Når du så rejser dig op efter at have ligget ned i længere tid, kan der komme en god portion blod. Det er helt normalt.
5 gode råd når du bløder efter fødslen
- Skift bind ofte for at forebygge svamp og andre infektioner
- Brug ikke tampon eller menstruationskop – det øger risikoen for infektioner
- Undgå karbad, svømmehal og badeture i havet så længe du bløder
- Brug en skylleflaske til at rense underlivet for størknet blod
- Hvis du er klar til sex med penetration, skal der bruges kondom
Bløder stadig efter fødslen – bør jeg være bekymret?
Et mindretal vil have pletblødninger frem til ti uger efter fødslen. Det er ikke nødvendigvis et farligt tegn. Ved 8-ugers undersøgelsen vil din læge spørge ind til, om blødningen er stoppet og lave en gynækologisk undersøgelse for at tjekke, at alt er, som det skal være.
Hvis du stadig bløder ved denne undersøgelse, vurderer din læge, om det er nødvendigt med yderligere undersøgelser. Hvis der er noget galt, f.eks. en fastsiddende rest af moderkagen, bliver der taget hånd om det. Af denne grund er det afgørende at komme afsted til 8–ugersundersøgelsen, ligesom det er vigtigt altid at lytte til din krops signaler og reagere, hvis noget føles forkert.
Hvornår skal jeg ringe til lægen?
Når man pludselig står med en nyfødt og en efterfødselskrop, kan det være svært at finde ud af hvad der er normalt og forventeligt, og hvad der er uden for kategori. En tommelfingerregel er, at du altid bør ringe til egen læge, hvis du er i tvivl. De kan vejlede dig i, hvad du skal gøre.
Du bør ringe til din læge, hvis…
- du pludselig begynder at bløde meget kraftigt
- der er klumper i blodet, som er større end et æg
- du får feber, bliver utilpas og/eller har stærke smerter
- din blødning/barselsflåd er grønlig og lugter kraftigt
- efterfødselsblødningerne ikke aftager over ugernes løb
Disse ting kan være tegn på, at der er infektion i såret, at livmoderen har svært ved at trække sig sammen, eller der sidder en rest moderkage fast. Ved voldsomme smerter eller bekymring uden for lægens åbningstider, kan du kontakte fødegangen eller ringe til vagtlægen (1813).
Testet og godkendt af mødre
Adgang til vores fællesskab
Altid hurtig levering!
Fri fragt ved køb over 599 kr.