Hvornår må jeg bade efter fødslen?

Udgivet | Senest opdateret | Af Emma Kleist, team momkind

En tur i et dejlig varmt karbad. Lyder det fristende? Eller måske et forfriskende dyp i havet.

Der er intet som badning, der kan give et energiboost til en træt mor, men der kan være grund til at holde igen, hvis du lige har født.

Det fortæller Anna Forchhammer, som er jordemoder og stifter hos Jordemodertid,

“Man skal udvise forsigtighed, når man lige har født. Der er et betragteligt størrelse sår i livmoderen – cirka på størrelse med en lille LP-plade – hvor moderkagen har siddet,” siger hun.

Læs også: Underliv efter fødslen

Derfor fraråder hun at bade i svømmehal, pool, karbad og havet, op til 8 uger efter fødslen. Det gælder dog ikke brusebad.

“Det handler om at forebygge infektion. Man skal så vidt muligt mindske entreen af beskidt vand med bakterier i livmoderhulen”.

Karbad efter fødslen

At bade i et badekar virker måske ikke anderledes end at tage et brusebad. Det er jo rent vand, du fylder det med? Men der er alligevel en stor forskel, når badevandet rører karbadet.

“Karbad er nok det mindst crazy rent bakteriemæssigt, men man kan ikke være sikker. Der kan for eksempel være kolibakterier i et badekar,” siger hun og uddyber.

“Hvis man bader i det, vil man simpelthen få de fremmede bakterier op, og der er for stor sårflade til, at det vil være en god idé”.

Svømmehal efter fødslen

Hvis du bløder, så undgå så vidt muligt at bade i svømmehal, karbad og havet. Sådan lyder tommelfingerreglen. Men selv hvis du stopper med at bløde efter kun en måned, skal man være forsigtig med at bade i vand med stor bakterieforekomst.

Anna Forchhammer nævner blandt andet at bade i svømmehal og pool.

“En badeferie på Mallorca og hoppe rundt i en børnepool – vent hellere med det! Når man nærmer sig de 8 uger, er risikoen relativt lille. Men jeg ville nok råde folk til at vente,” siger hun.

Hun anbefaler alle – uanset blødning – at vente til efter 8-ugers tjekket ved lægen, før man bader.

Bade i havet efter fødsel

Der gælder akkurat samme forholdsregler, når man vil bade i havet, som ved badning i svømmehal eller karbad: Vent 8 uger.

“Vi skærer det hele over én kam, fordi så er man på den sikre side. Det er et stort sår, og det tager lang tid, før det er helet. Selvom der er kommet sårskorpe på, er der stadig risiko for infektion,” understreger Anna Forchhammer.

Hun forklarer, at farven på blodet ændrer sig, når der kommer sårskorpe på, og det kan snyde nogen til at tro, at de ikke længere skal tage de samme forholdsregler.

“Efter frisk blødning bliver det mere brunligt, og så kommer der udflåd, og det tager altså bare noget tid, og man må være lidt tålmodig”.

Vinterbadning efter fødsel

Har du ventet 8 uger, fået tjek hos lægen og alting ser fint ud, kan du roligt bade alt det du vil. Det gælder også vinterbadning.

“Der er ingenting efter fødslen, i forhold til temperaturchok og sådan noget, hvilket man ellers skal passe på under en graviditet. Overhovedet ikke. Det er faktisk bare skønt! Og det kan være rigtig godt for trætte mødre!”

Hvad kan der ske, hvis man bader før 8 uger?

Ro på! Som mor er der nok at bekymre sig om, og der er ingen grund til panik, hvis du ikke kunne dy dig for at hoppe i bølgen blå allerede seks uger efter fødslen.

De otte uger skal bruges som et pejlemærke, og en god margen for, hvornår der ikke længere er grund til at frygte infektion.

“Risikoen er selvfølgelig størst, mens man bløder. Og hvis man slet ikke bløder efter 6 uger, er der ikke grund til at bekymre sig alt for meget,” siger hun.

Men det er en rigtig god idé at holde øje med infektionstegn, hvis du har tænkt dig at bade i havet, svømmehal eller karbad.

Infektionstegn, du skal være særligt opmærksom på er:

1. Kraftige smerter.

2. Tiltagende blødning.

3. Meget ildelugtende udflåd.

4. Feber.

5. Grønt udflåd.

Oplever du noget af det, bør du kontakte din barselsgang eller egen læge.

Læs også: Blødning efter fødsel

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg har fået kejsersnit

Ved kejsersnit, såvel som ved vaginal fødsel, har kroppen et stort helingsarbejde foran sig. Og har du født ved kejsersnit, er der et ekstra sår, som skal hele og beskyttes mod bakterier.

Derfor skal man holde sig ekstra meget i ro og, ligesom for alle fødsler, vente med at bade til efter 8 uger.

“Hvis man holder sig til de 8 uger, så burde man være på den sikre side,” siger Anna Forchhammer.

Kejsersnit-såret tager cirka 4 uger at hele, og derfor er dét også good to go swimming efter 8 uger.

Læs også

Hvornår får jeg menstruation igen efter fødslen?

Delte mavemuskler efter fødsel – 5 skånsomme øvelser

Underlivsprolaps efter fødsel: Hvad kan du gøre?

Dit underliv efter fødslen: 5 gode råd fra fysioterapeuten