Hvor længe bør man amme?
Herhjemme anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man ammer eller giver modermælkserstatning hele det første år med en introduktion af fast føde fra 6 måneders-alderen. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler dog, at brystmælk som supplerende føde fortsætter op til toårsalderen. Sundhedsmyndighederne har ikke sat nogen øvre grænse for, hvornår du bør slutte amningen.
LÆS OGSÅ: Hvor længe bør jeg amme?
Fra barnet er omkring 6 måneder har han eller hun brug for at få anden føde end modermælk eller modermælkserstatning. Det er forskelligt, hvornår barnet er klar til skemad, og det kan ofte være fint lige så stille at introducere mos, når barnet er 4-5 måneder gammel. Din sundhedsplejerske vil rådgive dig om dette.
Hvad er friamning?
Når du følger barnets tegn og lægger ham eller hende til brystet efter behov, kaldes det friamning. Det er en myte, at hyppige amninger betyder dårlig mælkeproduktion, og du kan ikke skade dit barn ved at amme ”for meget”. Tværtimod kan friamning være godt for tilknytningen.
Nogle kvinder følger stramme skemaer, mens andre blot skæver til klokken, når de sætter sig til rette med baby og babs. Det kan være rart at have en ide om, hvor lang tid der går imellem amningerne, men det kan også være stressende. Din baby kan nemlig ikke klokken.
Skal jeg holde op med at amme?
Mange kvinder er af den overbevisning, at de bør/skal stoppe med at amme på et givent tidspunkt, men det er en misforståelse, der snarere har rødder i sociale normer end i lægevidenskaben. De eneste der kan bestemme, om det er tid til at udfase amningen, er dig og det barn, du nærer ved brystet.
Måske du føler det naturligt at stoppe ved enden af din barsel, når den lille skal starte institution, mens du vender retur til arbejdsmarkedet. Vuggestuestart behøver imidlertid ikke betyde ammestop, og især i den svære indkøringsfase kan det være rart for den lille at vende hjem til mors mælk.
LÆS OGSÅ: Godt at vide: Amning og medicin
Det er meget forskelligt, hvor længe barnet vil søge dit bryst, efter du har introduceret fast føde. Typisk vil der ske en gradvis nedtrapning, hvor du måske er nede på to til tre amninger i døgnet, når dit barn fejrer sin første fødselsdag. Når du ikke længere trives i det, er det alene dit valg, om du vil stoppe. En brat fravænning à la ”kold tyrker” kan dog ikke anbefales.
Skam og langtidsamning
Du kan komme ud for at høre amning af større børn blive kaldt ulækkert, unaturligt og i værste fald perverst. Der er desuden den fordom, at amning af børn over 1 år alene er moderens unaturlige behov for at fastholde barnet i baby-stadiet. Desuden er det ikke unormalt at høre “skældsord” som hippie, hvis man vælger at amme sin tumling.
Der vil i højere grad bliver set skævt til dig, hvis du ammer i længere tid, end hvis du ammer i kortere tid end gennemsnittet. Og det er utrolig synd, at du som langtidsammende mor skal risikere at blive udskammet for at nære og trøste dit barn ved brystet.