Jordbær og amning: Må jeg spise jordbær når jeg ammer?

Udgivet | Senest opdateret | Af Anne Sofie Bysted, team momkind

Som nybagt mor kan man opleve, at mange pludselig har en holdning til alt, hvad man gør. Og hvis du ammer, har du måske fået at vide, at visse fødevarer er forbudte, fordi det kan påvirke dit barns fordøjelse.

Selvom de gode råd (ofte) er velmenende, kan det blive stressende og svært at finde hoved og hale i, hvad der er fup og fakta i forhold til kost og amning. Det sidste man ønsker, er jo at give baby ondt i maven!

Heldigvis er der officielle råd at hente, når spørgsmålet lyder ”hvad må man spise når man ammer?”. Dem samler vi for dig, og i denne omgang skal det handle om noget så specifikt som jordbær og amning.

Må man spise jordbær, når man ammer?

Ja! Du må heldigvis gerne spise jordbær, når du ammer. Der er ikke påvist nogen sammenhæng mellem ammende mødres indtag af jordbær og ondt i maven hos baby, men som med så meget andet, hvad angår anbefalinger til gravide og ammende, kan du med fordel gå efter princippet “alt med måde”.

Kan jordbær give baby ondt i maven?

Som udgangspunkt er der ikke noget videnskabeligt belæg for, at en ammende mors indtag af jordbær skulle give baby ondt i maven. En god huskeregel er dog, at fødevarer, som kan give voksne luft i maven, også kan give børn luft i maven.

Derfor kan du med fordel prøve dig frem og se om din baby reagerer, efter du har spist lidt jordbær. Hvis ikke, er der ikke noget der står i vejen for, at du kan nyde sommerens søde jordbær med ro i maven.

Ændrer min mælk smag, når jeg spiser jordbær?

Modermælk er sammensat af en række forskellige næringsstoffer, som sikrer, at dit barn får lige nøjagtigt dét, som baby har behov for. Din mælk ændrer ikke fuldstændig smag baseret på fødevarer og bliver (desværre) ikke til jordbær milkshake, hvis du spiser jordbær. I bedste fald giver du bare din baby en lille smagsprøve på smagen af sommer.

Samtidig kan duftstoffer fra noget af den mad du spiser, udskilles i små mængder i mælken, når du ammer. Når det kommer til amning og mad, kan du faktisk med fordel spise varieret – og også gerne krydret mad, så din baby lærer forskellige smags- og duftindtryk at kende gennem modermælken.

Hvad må man ikke spise, når man ammer?

Det kan føles som et stort ansvar at skulle brødføde et lille barn, og indimellem vil amning på mere end én måde føles som et besværligt stykke arbejde. Du har måske været vant til at afholde dig fra en række fødevarer under graviditeten og tænker nu: hvilken mad skal man undgå, når man ammer?

 LÆS OGSÅ: Hvilke vitaminer skal jeg tage når jeg ammer?

Heldigvis er restriktionerne ikke lige så stringente i ammeperioden som i graviditeten. Faktisk er der ifølge Sundhedsstyrelsen ikke noget, du som sådan slet ikke må spise, mens du ammer. Dog bør du følge et par konkrete anbefalinger til indtaget af fødevarer som rovfisk, ligesom du gerne skal begrænse forbruget af alkohol og koffein under amning.

  • Undgå at spise store mængder af fisk med højt kviksølvindhold såsom sværdfisk, tun og helleflynder. En dåse tun hist og her gør dog absolut ingen skade.
  • Hold dig til 300 mg koffein om dagen, hvilket svarer til ca. tre kopper kaffe i løbet en dag. Det samme gælder i øvrigt for kaffe i graviditeten. Koffein er ikke skadeligt i moderate mængder, men husk på, at spædbørn har et sart fordøjelsessystem.
  • Afhold dig så vidt muligt fra alkohol, mens du ammer – særligt mens barnet er under tre måneder, eller vent en 3-4 timer fra sidst indtagne genstand før næste amning.

Disse anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen er baseret på et forsigtighedsprincip. Man kender ikke de præcise grænser for, hvornår f.eks. alkohol er skadeligt for et barn, der bliver ammet. Derfor skal det overordnede råd lyde ”alt med måde”.

Og hvis vi vender tilbage til de skønne sommerbær, så handler det også om at bruge sin sunde fornuft. Du må gerne spise jordbær, mens du ammer, men det er en dårlig ide at spise så mange, at du får ondt i maven – hvad enten du ammer eller ej.

Læs også

Hvor længe kan modermælk holde sig?

Guide: 5 gode råd til at vælge amme bh

Har jeg for lidt mælk? 5 tegn du skal kende

5 gode råd: Sådan holder du baby vågen ved amning