Alt hvad du behøver vide om brystbetændelse

Udgivet | Senest opdateret | Af Celina Albaek, team momkind

Junior sidder godt til rette ved din barm og higer efter mere mælk. Pludselig har du problemer med at få mælken ud, og dine bryster er faktisk utroligt ømme – på kanten til det smertefulde. En klokke ringer: kan det være begyndende brystbetændelse?

Hvad enten du stadig er ved at etablere amningen eller er godt i gang med at amme den lille, er det rigtig godt at kende til de gængse tegn på brystbetændelse, da denne ubehagelige lidelse desværre rammer rigtig mange ammende kvinder.

Hvad er brystbetændelse?

Brystbetændelse (mastitis) er kort sagt inflammation af brystvævet. Der skelnes mellem ikke-infektiøs brystbetændelse og bakteriel brystbetændelse. Den ikke-infektiøse brystbetændelse er en lettere betændelsestilstand, som kommer af ikke at få udtømt brysterne for mælk. Det er en ansamling af mælk (mælkestase) i kirtelvævet, som skaber spænding og betændelse i brystet.

Med den bakterielle brystbetændelse sker det også, at en ophobning af mælk er synderen, men samtidig er der – som navnet indikerer – drilske bakterier på spil. Infektionen dukker nemlig op inde i brystet, når der er blevet akkumuleret for meget mælk, og bakterier har gode muligheder for at boltre sig.

Sår og rifter ved brystvorterne kan også være syndebukken, når det kommer til den bakterielle form form for brystbetændelse. Ved sår kan bakterierne nemlig komme ind udefra og skabe infektion i brystet. De ubehagelige sår på og omkring brystvorterne kan bl.a. opstå i forbindelse med uhensigtsmæssig sutteteknik.

Hvornår skal jeg søge læge?

Hvis du har alvorligt ondt og termometeret viser et resultat over 38.5, så er det godt at kontakte egen læge. Alternativt kan du starte med at forsøge at malke alt mælken ud. Inflammationen kan i mange tilfælde forsvinde af sig selv efter et stykke tid, når tilstopningen er væk.

Brystbetændelse er en tilstand, der som oftest går over af sig selv, hvis du tømmer brystet godt, men hvis du stadig er svært medtaget efter det første døgn, kan det være en god ide at kime lægen ned, så du kan få udstedt noget antibiotika.

Brystbetændelse og feber

Feber vil – sammen med andre influenzalignende symptomer – typisk være en tro følgesvend til ømheden i brystet. Det gælder både for ikke-infektiøs- og bakteriel brystbetændelse. Husk at måling i endetarmen er langt mere præcis end i øret eller mund, og her gælder at feber er defineret ved temperaturer over 38°C.

Det er vigtigt at pointere, at man godt kan have slemme smerter i brystet uden at have feber. Du kan også have feber uden at brystsmerterne er så grelle, at du mærker behov for at søge lægehjælp, men typisk vil høj feber og smertefuld brystbetændelse følges ad.

Er brystbetændelse farligt?

Det er i sig selv ikke farligt at have en inflammationstilstand som brystbetændelse, men for at undgå slemme smerter og en potentiel forværring, skal symptomerne behandles. Ved at udtømme brystet godt og grundigt afhjælpes de tilstoppede mælkegange, men ved en mere genstridig bakteriel brystbetændelse skal der antibiotika på banen.

En anden god grund til at være opmærksom på og behandle symptomerne på brystbetændelse er, at du kan udvikle en såkaldt brystbyld. Er der formodning om sådan en væmmelig sag, vil lægen sende dig afsted til en ultralydsscanning på hospitalet.

Hvad er en brystbyld?

Bare rolig, en byld i brystet er ikke det samme som en kræftknude! Cirka hver tiende kvinde med mastitis får brystbylder, som er et område i vævet, der fyldes med pus. Det behandles ved at skylle betændelsen ud, hvilket foregår med et tyndt dræn i brystet, og det klares som regel ved lokalbedøvelse.

Kan jeg amme, når jeg har brystbetændelse?

JA, frem med det ømme brystparti og den sultne baby! Amning anbefales under brystbetændelse og er faktisk ofte vejen ud af tilstanden, så du får udtømt dit overfyldte mælkedepot. I tilfælde af, at du udvikler en brystbyld, kan det dog være en ide at snakke med lægen, om amningen skal fortsætte.

5 gode råd mod brystbetændelse

  • Kuldeterapi fra momkinds køle-varmepose giver naturlig smertelindring og hjælper mod spænding og hævelse.
  • Læg barnet til hyppigt og giv amningerne god tid, så du kan få tømt depoterne hyppigt.
  • Tag en paracetamol, hvis du har særligt ondt, så det bliver udholdeligt at amme og få udtømt de stakkels ømme bryster.
  • Hvis din lille spirrevip ikke suger nok mælk til sig, kan du med fordel håndmalke eller få fat i en brystpumpe, så du på egen hånd kan tømme mælkelageret.
  • Stimulér amningen ved blidt at massere dine bryster både før, under og efter hver amning – f.eks. under en varm bruser

Forebyggelse af brystbetændelse

Koldt vintervejr er en værre bandit, når det gælder brystbetændelse, så hold brysterne varme! I det danske klima kan du let komme til at fryse, når baby er med på fortovscafé, eller du ammer på en bænk under en længere trilletur. Her kan lækre uld-indlæg i amme-bh’en blive dine bedste venner i forebyggelse af brystbetændelse.

En anden hyppig årsag til brystbetændelse er dårlig sutteteknik. Et godt redskab til at undgå brystbetændelse er derfor at sætte sig ind i gode sutteteknikker og ammestillinger, evt. med et godt ammekursus eller besøg fra en dygtig ammevejleder.

Blandt mange gode amme-tips gælder det, at junior skal gabe høøøøjt op og have meget mere af brystet ind i munden, end man umiddelbart skulle tro. Og så skal du vide, at barnet effektivt får mælken ud ved at have hagen tæt ind mod brystvævet, så der skabes lidt tryk på vævet og tilstrømningen af mælk.

LÆS OGSÅ: Sutteteknik hos nyfødt: Sådan sikrer du at baby sutter korrekt

Et andet råd til forebyggelse af brystbetændelse, som måske ligger i den lidt sværere ende er afslapning. Med baby på armen er det vanskeligt at få tid til sig selv, men både i behandling af brystbetændelse og forebyggelse mod betændelse i brystet er hvile supervigtigt.

Måske du kan klemme lidt selfcare på sofaen ind, mens din partner/veninde/mor triller en tur med den lille? Du har sikkert også hørt udtrykket “sov når baby sover”, og ja – her gælder det altså bare om at lade opvask, rod og snavs i hjørnerne være.

Sæt en god serie på, spis en masse lækkert og husk i øvrigt at drikke en masse vand- sørg altid for at have en stor drikkedunk ved hånden. Amning trækker virkelig meget energi, og du risikerer at blive udsultet og dehydreret, så det er med at fylde godt op med mad og væske.

Årsager til brystbetændelse

Den primære årsag er i de fleste tilfælde, at dine bryster er fyldt til randen med mælk, og mælkegangene bliver tilstoppede. At sidde i træk eller på anden måde blive udsat for kulde medvirker til at lukke for tilstrømningen i mælkegangene, og ligesom med andre sygdomme, er risikoen derfor størst i vintermånederne.

En anden udbredt årsag er infektion, der kommer udefra. Hold derfor godt øje med, om du får sår på og ved brystvorterne. Det er relativt normalt med mindre sår på brystet fra tid til anden, når det kommer til amning, men vær obs. på, hvordan de udvikler sig. Bakterier kan finde vej ind i brystvævet via sår og revner – og så har vi balladen!

LÆS OGSÅ: De 5 bedste råd mod ømme brystvorter

Svampeinfektioner kan også være på spil, når det gælder tilbagevendende brystbetændelse. Invasion af svamp i brystet giver stikkende smerter dybt ind i brysterne, hvilket selvfølgelig giver manglende lyst til at amme. På den måde, hober mælken sig op inde i depoterne, og brystbetændelse gør sin uønskede entré.

For at holde svamp i brystet eller betændelse i brystvorte for døren, er det vigtigt at lufttørre brystet efter amning. Svampevækst stortrives nemlig i et fugtet, indelukket miljø. Det er naturligvis ikke altid muligt at sidde med barmen i det fri, men det handler også om at undgå at gå med det samme våde ammeindlæg i længere tid.

Symptomer på brystbetændelse

Du har sikkert allerede hørt det fra ammerådgivere og/eller fagpersonale på hospitalet: amning skal ikke gøre ondt. Det er sandt, men du skal alligevel vide, at stedvise gener er naturligt undervejs i et ammeforløb. Men hvornår er generne symptom på brystbetændelse? Hvordan føles det at have brystbetændelse?

Tegn på brystbetændelse

  • Et område på brystet føles varmt
  • Ømhed og spændinger i brystet
  • Feber og andre influenza-lignende symptomer
  • Rødlige plamager på brystet
  • Udfordringer med at tømme brystet helt under amning

Får brystbetændelse igen og igen

Brystbetændelse kan være en genstridig størrelse, der er til svær gene, især hvis du får høj feber og behøver penicillin. Desværre er det ikke altid de naturlige remedier som max amning og hvile hjælper, og desværre oplever mange ammende mødre, at brystbetændelse bliver en ærgerlig tilbagevendende makker i din amme-historik.

LÆS OGSÅ: De 5 hyppigste grunde til at amningen går galt: ammeerfaringer fra nye mødre

Det er ikke til at sige præcis, hvorfor nogle kvinder er mere disponeret for brystbetændelse end andre. Du kan sagtens have en veninde, der aldrig følger de gode råd til forebyggelse af brystbetændelse, men alligevel ikke får det. Mens du selv får brystbetændelse for et godt ord, hvis blot en enkelt aftenamning springes over, hvis du f.eks. skal til fest.

Ligesom det gælder for eksempelvis blærebetændelse, så er der uheldigvis bare nogle kroppe, der er mere udsatte end andre.

Behandling af brystbetændelse

Som udgangspunkt skal du se, om du kan komme brystbetændelsen til livs på egen hånd ved hyppig amning og/eller udpumpning. Du skal simpelthen have tømt dine bryster godt og grundigt for at afhjælpe de tilstoppede mælkegange. For rigtig manges vedkommende bliver det dog nødvendigt at tage forbi lægen.

Brystbetændelse kan være utrolig smertefuldt og udmattende, derfor skal du ikke være bange for at bede om hjælp hos familie og venner. Med en omgang brystbetændelse har du verdens mest legitime undskyldning for at tiltuske dig lidt velfortjent afslapning!

Behandling af brystbetændelse kræver ofte en penicilinkur, og mens du venter på at komme ovenpå, skal du så vidt muligt tillade dig selv at slappe af og lade batterierne op. Få nogen til at give en hånd med baby mellem amningerne. Sørg for selv at indtage en hulens masse lækker næringsrig mad, og træk en sovemaske ned over øjnene, mens du lytter til momkind podcast.

Læs også

Har jeg for lidt mælk? 5 tegn du skal kende

De 6 vigtigste typer ammetilbehør

Lange bryster, nisseøl og amme-the – Vi tester 7 myter om amning

Ammevejlederens 5 gode råd til amning